Съвет за бездомно куче

 • 1 167
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
здравейте,

Имам нужда от съвет за едно бездомно кученце, много, ама много наплашено, особено към мъже.
Ще започна малко по от рано, в началото на годината се появи в района около блока, имаше и строеж с куче пазач и си бяха другарчета, ходеше след него, може и заедно да са ги хранели, но пазача вече го няма и по-често го виждам да обикаля около блоковете. Гледам го има доста приличен косъм, особено за бездомно, явно го храним няколко човека, но не е дебело, има номерче на ухото, не знам кой може да ми даде повече информация за него по този номер, но не това е основната на въпроса. Много е срамежлив и наплашен, приближи ли човек веднага навежда глава, присвити уши и опашка, снишава се, от около два месеца около обяд(сутрин и вечер до сега не съм го виждал) правя обиколки в района да го търся да му дам храна и малко се отпусна с мен, като ме види сменя позата, вдига опашка и подскача, според мен иска да си играем, но го е страх и не знае как, аз също и затова го чакам той да ме приближи, за да не го плаша, и се приближава като му обърна гръб, но погледна ли го веднага се дърпа назад. Като е по-лошо времето се крие някъде, явно и там нощува исках да го намеря и да му откарам нещо постелка и оделце, че вече става студено, уви без успех, говорех и с други двама съседа дето му дават храна от време на време, но и те не го виждат вечерно време или като е лошо времето. Особено като се развали времето и сега с тия студове, много го мисля горкият, едната жена му беше сложила одеалце, храна и вода на по-закрито местенце с идеята там да го научи там да се крие и да можем поне да го храним, но не му хареса, предполагам понеже  района е натоварен с хора и може би ги чува и много го плаши мястото.

И така стигнахме до момента, че реших да го прибера вкъщи, но не знам как да го прибера/хвана. Пробвахме вчера и днес, с приятел и  неговото куче да обикаляхме в района с идеята двете кучета да се запознаят и да се пристраши да се приближи на по-малко от метър, но нямахме късмет и не го видяхме, не съм сигурен и до колко идеята като се приближи, да скочим да го хванем ще проработи и дали няма да го наплашим повече и да разрушим трудно изграденото доверие.

Имам и морална дилема, като го прибера вкъщи, ще трябва да го държа на остъклена тераса, даже този приятел с кучето казва, най-добре в клетка, да си я чувства като дом и сигурно място. Наясно съм, че е голяма отговорност и трудност да се грижиш за такъв домашен любимец, особено първите месеци ще са тежки, но май на тереса и в клетка е по-добре от колкото да търсиш сушина и да спиш на -20°, пък било то и свободен.

# 1
 • Мнения: 12 493
Този приятел в клетка ли си държи кучето? Ти би ли живял в клетка?

# 2
 • Мнения: 224
Този приятел в клетка ли си държи кучето? Ти би ли живял в клетка?

В тая клетка спят, не живеят там перманентно като хамстери. Даже е хубаво да си имат тяхно си място в което да знаят, че никой няма да ги занимава. Пък и ще им е нужна, ако кучето не е дресирано въобще.

# 3
 • Мнения: 2 835
Винаги, винаги се радвам, когато бездомно куче или коте си намери дом и своите хора. Това кученце явно е кастрирано, щом има марка на ухото. Ако проявите търпение, постепенно ще започне за ви има повече доверие и ще ви допусне до себе си. Но обмислете предварително можете ли да се справите с всекидневните грижи, разходки, разходи. Че бездомните идват именно от там - от "наиграли се" безотговорни двукраки. Успех!

# 4
 • Мнения: 1 537
Адмирации за постъпката ви . Приберете го . Дано да успеете да го хванете . Голямо ли е или е дребно ? Не действайте много рязко с хващането , а по спокойно . Аз не мисля, че ще трябва клетка просто му сложете една постелка, където да си ляга . Изкъпете го преди това . Първите 1 2 седмици ще е наплашено после ще свикне и ще спи с вас . Вземете пелени и ако прави бели му се карайте , опитайте да го свикнете да се изхожда по време на разходката сутрин и вечер . Създайте му режим . Успех .

# 5
 • Мнения: 640
Кучето е свикнало с живота навън, ако не можете да му осигурите нормален дом, а ще стои в клетка по цял ден, не го взимайте. Първо ще почне да плаче, вие и т.н заради обстановката, може и да агресира.  Доста е наплашено, ще трябва много време , внимание и грижи. Не е свикнало и с повод, хигиенни навици. Ще го сложите в клетка и то цял ден ще стои опикано и наакано!
Не ме разбирайте погрешно, похвално е, че искате да помогнете, но го направете както трябва.

# 6
 • Мнения: 1 103
Аз не мисля, че закрита тераса е добър вариант. Има голяма вероятност кучето да вие докато е само и съседите ви няма да са никак доволни. Идеален вариант би бил ако можеше да му отделите поне седмица, в която да сте си в къщи с него и се напасвате с разходки, оставяне по малко само... Процесът и при домашно гледани кучета не е лесен при смяна на дом, семейство и промяна на навици. Много е хубаво, че искате да му помогнете, но не очаквайте, че ще е лесно и бързо. Дано се спогодите и да имате дълга дружба. Имате ли опит с гледане на куче?
Също е добре да посетите ветеринар възможно най-скоро след прибирането, за да сте наясно със здравословното му състояние. Много кучета биват изхвърлени заради болести, които не е задължитело да са видими. Дано вашият случай да не е такъв.

# 7
 • Мнения: 2
Здравейте, благодаря за отговорите.

Разбирам, че клетката я приемаме като нещо много неприятно, аз също го приемах отрицателно.
Кучето с, което се опутахме да го запознаем също е много страхливо към мъже, явно и то е много бито, то е осиновено от приют и от там са препоръчали клетка, за да по-лесно свикне с живота с човек и на затворено. Първият ден не е искало да излезне от клетката при опит да му се сложи повод, се дърпало назад, ръмжало и показвало зъби, аз не мога да си представя тази мила душичка, че го е правила, но такава и е историята, едва на третият ден, пила малко вода на сутринта, а вечерта вече хапнала, а след почнала да подава главата да души, чак след месец почнала да излиза спокойна и уверена от клетката, тогава почнало обучението да не влиза в спалнята, да свиква от време навреме да е сама и след шест месеца, от клетката останала само легло. При първото и пошляпване по дупето(захапала и изкарала конктакт от стената, за малко да стане белята и вече всичко контакти и кабели са напръскани с репелент) веднага избягала в клетката, защото знае, че това е нейната бърлога и там е в безопасност, при идване на гости също се криела там.

Дали е изоставено или болно не знам, забелязвам само едната задна лапичка да му е по-дебела, но това не ме интересува вече съм се привързал и съм решил да му помогна, още се чудя как точно, но определено ще идем на ветеринар, на 5-10 мин има няколко клиники с добър рейтинг, работя от вкъщи и така или иначе на 2 часа ставам за 15 мин далеч от екран, ще можем да излизаме по 3-4 пъти наден, определено смятам да му обръщам внимание и да се грижа добре за него, това не е някаква вещ, която да прибреш в шкафа като ти омръзне.

# 8
 • Мнения: 1 103
Клетката върши работа при това куче, защото то вече е било гледано в клетка в приюта, от който е осиновено. Във вашия случай не е ясно какъв ефект ще има. По-скоро нещо като къщичка ми се струва по-добър вариант.

# 9
 • Мнения: 661
Ако искаш да прибереш кучето само за да го "спасиш" от студа, недей. Кучетата издържат на студ за разлика от котките. Не прибирай куче по милост, поемаш голям ангажимент към животното и трябва да си абсолютно убеден, че искаш куче. А ти май просто смяташ, че като го затвориш на терасата или в клетка на топло и ще му направиш голяма услуга.

Общи условия

Активация на акаунт