Имам нужда от съвет за едно бездомно кученце, много, ама много наплашено, особено към мъже.
Ще започна малко по от рано, в началото на годината се появи в района около блока, имаше и строеж с куче пазач и си бяха другарчета, ходеше след него, може и заедно да са ги хранели, но пазача вече го няма и по-често го виждам да обикаля около блоковете. Гледам го има доста приличен косъм, особено за бездомно, явно го храним няколко човека, но не е дебело, има номерче на ухото, не знам кой може да ми даде повече информация за него по този номер, но не това е основната на въпроса. Много е срамежлив и наплашен, приближи ли човек веднага навежда глава, присвити уши и опашка, снишава се, от около два месеца около обяд(сутрин и вечер до сега не съм го виждал) правя обиколки в района да го търся да му дам храна и малко се отпусна с мен, като ме види сменя позата, вдига опашка и подскача, според мен иска да си играем, но го е страх и не знае как, аз също и затова го чакам той да ме приближи, за да не го плаша, и се приближава като му обърна гръб, но погледна ли го веднага се дърпа назад. Като е по-лошо времето се крие някъде, явно и там нощува исках да го намеря и да му откарам нещо постелка и оделце, че вече става студено, уви без успех, говорех и с други двама съседа дето му дават храна от време на време, но и те не го виждат вечерно време или като е лошо времето. Особено като се развали времето и сега с тия студове, много го мисля горкият, едната жена му беше сложила одеалце, храна и вода на по-закрито местенце с идеята там да го научи там да се крие и да можем поне да го храним, но не му хареса, предполагам понеже района е натоварен с хора и може би ги чува и много го плаши мястото.
И така стигнахме до момента, че реших да го прибера вкъщи, но не знам как да го прибера/хвана. Пробвахме вчера и днес, с приятел и неговото куче да обикаляхме в района с идеята двете кучета да се запознаят и да се пристраши да се приближи на по-малко от метър, но нямахме късмет и не го видяхме, не съм сигурен и до колко идеята като се приближи, да скочим да го хванем ще проработи и дали няма да го наплашим повече и да разрушим трудно изграденото доверие.
Имам и морална дилема, като го прибера вкъщи, ще трябва да го държа на остъклена тераса, даже този приятел с кучето казва, най-добре в клетка, да си я чувства като дом и сигурно място. Наясно съм, че е голяма отговорност и трудност да се грижиш за такъв домашен любимец, особено първите месеци ще са тежки, но май на тереса и в клетка е по-добре от колкото да търсиш сушина и да спиш на -20°, пък било то и свободен.