Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мнения какво раждане да избера.

 • 6 172
 • 33
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 502
Днес бях на консултация и ми казаха, според тукашните им таблици, че след 34 г.с. бебето започвало да расте с около 250гр. на седмица. Нашето в 34 г.с. беше 2.250кг., т.е. изчислявахме днес с акушерката до термина ми ще бъде около 3.750кг, че може и повече. Бях на разговор с д-р специалист и той ми препоръча да се пробвам нормално с епидурална упойка, и ако в последствие нищо не се получава, да искам цезарово. Ама след днешното научаване на евентуалните кг., направо ме е хванало шубето и много започнах да се колебая дали да не искам цезарово. Малко множко ми се виждат тия кг. и не знам дали ще мога да се справя, въпреки упойката.
Първото ми раждане беше ужасно, преносих, предизвикаха го, бях с епидурална упойка и накрая след 22 часа мъки, решиха цезарово. Бебето беше 4.300кг., оказа се твърде голямо за моите размери. Акушерката ме увери, че всяко раждане си е уникално само за себе си, и , че ще се справя, ама тя съди по тукашните слоници, които раждат без проблем по 5 кг. бебета, аз определено няма да се справя.

Та въпросът ми е как мислите дали да се пробвам или да искам цезарово? Има ли мами, които са раждали нормално бебета над 3.500кг и как е минало раждането?

Много ще съм ви задължена!

# 1
 • Мнения: 432
Хи, хи - майка ми! Mr. Green Аз съм второ дете и съм тежала 4,500 кг. Разправяла ми е че съм изхвръкнала като тапа-от раз.
Като са и казали , колко тежа лошо щяло да и стане на жената. Mr. Green

# 2
 • Добрич
 • Мнения: 3 223
Малко съм пристрастна: аз съм за секцио!!!
При първото ми раждане се наложи секцио в последния монент.
И за секунда не се замислих как искам да родя, когато забременях с малкия. Исках си секциото (и докторката ме подкрепи на 100 %), макар че бяха минали почти 6 години от пъровот секцио.
Въстанових се много по- бързо след планираното секцио, отколкото след 12 часово нормално раждане+ секцио накрая.
Каквото и да решиш: успех и най- сладкото бебче на света.
Поздрави от Добрич!

# 3
 • Мнения: 432
Снаха ми роди нормално с епидурална, бебето тежеше 3 850, но доста шевчета имаше. Моето бебче се роди 3 950, но след 17 часа мъки, добре че бях с епидурална, се наложи секцио.

# 4
Моят съвет е да избереш цезаровото, защото моето бебе се роди 3,600 кг.,като погледнеш не е толкова едро, но главичката му беше доста голяма и страшно много се разкъсах, щиха ме с непадащи конци, не ми падна плацентата- въобще нали се сещаш- пълен ад. Скоро планираме второ бебе и без да се замислям ще избера секцио.  Heart Eyes

# 5
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 209
аз имах проблем с бебе 2.8кг а съм бая закръгленка и едра - мога да мина за "слоница"  Laughing  а едно миньонче с 10г по-голямо и поне 15кг по-малко избута "юнакиня" 4.5  Thinking  Laughing

така че всяко раждане е само по себе си - ама важното е ти как се чувстваш - щото ако се ошашавиш на родилната маса и коте няма да успееш да родиш  Wink  така, че ако травмата от първия път е голяма по-добре не рискувай

# 6
 • out of space
 • Мнения: 8 312
Цезарово?!?!?!?!! Да не би да си ти предложили секцио?

Променям, само за да допълня- цезаровото сечение е вертикално, а секциото хоризонтално.

# 7
Веси, то всеки ще каже от собственият си опит. Така, че аз бих ти препоръчала да си раждаш нормално с епидурална (ако въобще има време за такава, защото ти е все пак второ раждане). И двете ми щерки се родиха почти 4-ри килограмови.
Каката 3998гр , малкото 3995гр.
Каката я родих нормално с епидурална
Малкото имах желание за епидурална, но нямаше време . Така че си остана най-простото нормално раждане. Изкочи за няма и 10 минути Grinning
Пожелавам ти леко раждане като моето Heart Eyes

# 8
 • Мнения: 4 834
Ако първото ти раждане е секцио,то е желателно и второто да е такова  Sign Exclamation Две думи по въпроса няма  Wink Избирай секцио,ако питаш мен.Вярно че раждане с раждане не си прилича,но при условие че си изтърпяла всички тези мъки при първото,защо се замисляш тогава как да раждаш второто  Thinking

# 9
 • Мнения: 1 038
Както си прецениш,аз съм привърженик на нормалното раждане,когато тръгнах да раждам ме питаха искам ли епидурална,но отказах,както и да е родих нормално.Бебка се роди 4.150кг.и то много бързо,е да наложи се шеф и кройка,но не съжалявам за избора си и следващия път ще постъпя по същия на4ин. Stuck Out Tongue

# 10
 • Мнения: 1 753
След моето раждане съм решила че второто ми бебе ще го родя секцио. Първо и най-вече заради безопасността на бебето. Моето бебче беше малко - 2900 - и се роди със спукана ключица. Не мога да си представя ако беше по-голямо какво щеше да му има. Второ - въпреки малкото бебе имам много шевове. Не знам защо така се получи а пък и не ме интересува. И трето - възстановяването от секцио не може да стъпи и на малкия пръст на болките от раждането...
Та, мнението ми е СЕКЦИО! Така ще си най-спокойна, че всичко ще е наред! А това е най-важното! Щом предното ти бебе е било голямо вероятността е и това да е голямо. А и още нещо - по принцип се препоръчва след първо секцио, второто раждане също да е секцио за да не стане някой гаф със старите ти шевове.

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 678
И аз ти препоръчвам секцио. раждах секцио и ми казаха ако ще раждам втри път е препоръчително пак секцио. Не че не може и нормално, ама ако са и толкова клцата колкото ги предвиждат защо да се мъчиш.

# 12
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Ще пусна една статия, която току-що ми пратиха да предам на Мамма, за да я качи на сайта. Още не е качена, но ето:

Сравнение между Цезаревото сечение и естественото раждане

“Проблемът на хората не е, че не знаят, а че знаят
много неща, които не са верни.”
Джош Билингс


Напоследък като че ли все повече хора са убедени, че секциото е лесен, безопасен и безболезнен начин за раждане, а естественото раждане крие толкова опасности от нараняване за бебето и майката, че на майката трябва да може да роди секцио по желание.
Според Асоциация Център за Майчинство (Maternity center association – MCA) обаче, при жените, родили с Цезарево сечение, съществува значително по-висок риск от инфекции, ре-хоспитализация и разочарование от раждането, отколкото при естествено родилите. МСА, най-старата организация, защитаваща майките и бебетата, основава твърденията си върху преглед на повече от 300 от най-добрите проучвания върху начините на раждане. Проучванията установили също, че бебетата, родени с Цезарево сечение, са кърмени много по-рядко и са изложени на много по-висок риск от дихателни проблеми и астма през детството си и дори в зряла възраст, отколкото естествено родените. Освен това, има значителен риск за майката и бебетата през следващи бременности, вкл. проблеми с плацентата, извънматочна бременност, смърт на зародиша и безплодие.
“Отделните проучвания и доклади в медиите са фокусирани върху малък брой възможни ефекти от секциото в сравнението му с естественото раждане и дават непълна и подвеждаща информация за пълния набор от рискове и предимства, които засягат жените”, казва Морийн Кори, изпълнителен директор на МСА. “Ние предприехме по-обстоен преглед на проучванията с цел да определим истинските рискове, свързани с Цезаревото цечение, за да сме сигурни, че жените разполагат с най-пълната информация, за да могат да вземат решение въз основа на нея.” …
Например, жените, родили с Цезарево сечение, са изложени на по-висок риск в сравнение с естествено родилите, от:
•   Безплодие: жените, родили секцио, са изложени на много висок риск от безплодие (1 до 10 от всеки 10 жени, родили секцио, страда от безплодие), в сравнение с родилите естествено. При следващи бременности, зародишът и плацентата може да не функционират нормално в матката, тъй като тя има вече белег от операцията, както биха функционирали в матка без белег. Рискът от безплодие нараства пропорционално на броя Цезарови сечения.
•   Инфекции: Жените, родили с Цезарево сечение, са изложени на висок риск (1 до 9 майки от всеки 100, родили секцио) от инфекции на раната, по-вероятно е и възникването на инфекция на матката.
•   Усложнения: усложненията по време на и след операцията могат да включват наранявания на пикочния мехур, матката и кръвоносните съдове, кръвоизливи, проблеми с упойката, тромби в краката, пулмонарен емболизъм, ‘парализа’ на червата и инфекции.
•   Смърт на родилката: вероятността от смърт след Цезарево сечение е 5 до 7пъти по-висока от тази при нормално родила жена.
•   Болка: Жените, родили секцио, са изложени на висок риск от болки след раждането (1 до 10 от всеки 10 майки), и е по-вероятно да имат нужда от болкоуспокояващи.
•   Разочарование от раждането: Жените, родили секцио, са изложени на висок риск (1 до 9 от всеки 100 майки) и на много висок риск (1 до 10 от всеки 10 майки) от разочарования от раждането. При тях е по-голяма вероятността да бъдат сами по време на раждането, както и да чувстват, че не контролират процеса на “раждане”.
•   Психологическа травма: При жените, преживели непланирано Цезарево сечение(по спешност), съществува много висок риск (1 до 10 на всеки 100 майки) за поява на симптоми за психологическа травма (като страх и гняв), дори до покриване на критериите за пост-травматичен стресов шок.

Проучванията показват, че при Цезарево сечение съществуват рискове за новороденото, както и за бъдещите бебета:
•   Хирургическо порязване: Вероятността за инцидентно порязване (обикновено минимално) на бебето при Цезарево сечение е висока (1 до 9 от всеки 100 бебета, родени чрез Цезарево сечение.
•   Дихателни проблеми: Вероятността, бебе, родено чрез Цезарево сечение, да има дихателни проблеми, е висока (1 до 9 от всеки 100 бебета) до умерена (1 до 9 от всеки 1000 бебета). Проучванията показват, че изваждането на бебето дори съвсем скоро, преди то да е напълно готово да се роди, може да доведе до дихателни проблеми.
•   Трудности при кърмене: Вероятността бебето да има проблеми с кърменето или изобщо да не бъде кърмено, е висока (1 до 9 от всеки 100 бебета) до много висока (1 до 10 от всеки 10 бебета).
•   Астма: Вероятността човек, роден чрез Цезарево сечение, да страда от астма като дете и в зряла възраст е много висока (1 до 10 от всеки 10 бебета).
•   Ефект на секциото върху бъдещите бебета: Плацента, развиваща се в матка с един или повече белези, няма да изпълнява функциите си толкова добре по отношение осигуряването на кислород и хранителни вещества на развиващото се бебе, в сравнение с плацента, развиваща се в матка без белег от разрез. При бебето може да се развият животозастрашаващи проблеми. Вероятността за появата на такива проблеми нараства прпорционално на броя на Цезаровите сечения.
•   Проблеми при следваща бременност: няколко пъти по-висок риск от плацента превия (плацената лежи върху шийката на матката, което прави бременността патологична, не позволява бебето да бъде износено до термина и възпрепятства нормалното родоразрешение), плацента акрета (отлепяне на плацената, което застрашава живота на майката и бебето) и руптура на матката (отваряне на матката на мястото на шева от Цезаревото сечение по време на брменността или при опит за етествено раждане, коетосъщо застрашава живота на майката и бебето).

В цял свят се наблюдава главоломно увеличение на броя на Цезаровите сечения, като се смята, че Цезаревото сечение е безопасно, а естественото раждане може да бъде опасно. Смята се, че така жените ще бъдат предпазени от съществени наранявания на влагалището и пелвиса. В САЩ, например, през 1970 год. 5.5% от ражданията са били чрез Цезарево сечение, сравнено с 26.1% през 2002 год.
“Цезаревото сечение е основен елемент от грижата за родилката и бебето в ограничен брой спешни случаи. В много други случаи, рисковете за майката и бебето могат многократно да превъзхождат ползите от секциото. Подвеждащо е, секциотот да бъде наричано “безопасна” процедура. То винаги носи рисковете на всяка голяма абдоминална операция, и употребата му за всякакви случаи може да доведе до сериозни – и напълно предотвратими – усложнения за майката и бебето”, - казва Кори.

По данни на Асоциация Център за Майчинство (Maternity center association – MCA) и от Съвместното изявление на Ламаз Интернешънъл, Американския Колеж на Сестрите-Акушерки, Акушерките от Севена Америка, Коялицията за подобряване услугите при майчинство и Асоцияцията на сестрите, защитаващи решениетоза раждане (Join Statement, released by Lamaze International, the American College of Nurse-Midwives (ACNM), Doulas of North America (DONA), the Coalition for Improving Maternity Services (CIMS) and the Association of Nurse Advocates for Childbirth Solutions (ANACS), November 19, 2003)


Само не скачайте - това е преводна статия, изследването е на горните асоциации и организации. Аз само препращам предоставената ми информация.
Мама Веси, ти най-добре ще прецениш кое е най-добро за теб и за бебето ти! Каквото и да решиш, желая ти леко и безпроблемно раждане!

# 13
 • Мнения: 530
Единствено зависи от теб, но недей да се страхуваш излишно. Аз родих 3,800 бебе, вагинално, но с вакуум. Не можа да излезе по друг начин, не защото беше голяма или моя таз малък, а защото беше разположена гръб с гръб, така че главичката така и не се извъртя, за да излезе с най-тясната си част (както би трябвало да бъде ако раждането протича нормално). В такъв случай, килограмите на бебето не са толкова важни,а правилното разположение. За което има начини и ти самата да си помгнеш, което аз не знаех преди - както в последните седмици преди раждането, така и по време на самото раждане (тая страница съм я давала и преди, с идеи за позициониране на бебето и правилна стойка на майката, но е наистина много полезна www.spinningbabies.com).
Лошото е че епидуралната е нож с две остриета - да ако всичко е нормално като разположение и т.н., може да не е толкова зле, но при мен се получи затворения порочен кръг - бебе разположено не както трябва, съответно разкритието спря в даден момент и се запъна на 7см, главата не можеше да се ангажира ефективно, никой не ме посъветва какво да правя (например седене на 4 крака, ходене нагоре надолу по стълби и т.н. помагат) и накрая решиха, че ще трябва да ме индуцират. От което контракциите станаха много болезнени, аз бях на прага на изтощението, поисках епидурална, дадоха ми, от нея пък се наложи да лежа през повечето време, въпреки, че се опитвахме и с разни други пози, но кракта ми бяха доста обезчуствени. Съответно бебето не се обърна добре, главата не можеше да се ангажира добре, напъните ми бяха неефективни и се наложи вакуум....

Но всеки сам си решава, тук ще получиш отговори в подкрепа и на двата вида раждане и в крайна сметка каквото ти подсказва инстинкта, това ще е най-правилно.

Ама като стана въпрос за големите бебета. Имам две приятелки и двете дребнички, слабички (то не че размера на таза зависи от това колко е слаба жената) пък родиха едри бебета и то вагинално и бързо. Едната дори второ роди вече над 4 кг също....

# 14
 • Мнения: 41 061
Цитат на: boo
Ще пусна една статия, която току-що ми пратиха да предам на Мамма, за да я качи на сайта.........


Това е на теория, но смъртните случаи, поне в България, са повече при нормално раждане, а за усложненията да не говорим.
А жените акушер-гинеколози, акушерките и техни близки, почти 100% раждат секцио Thinking
Моето мнение е, че трябва да се доверим на лекарите и последното решение да е тяхно ............

Общи условия

Активация на акаунт