?Въпроси всякакви за СО? 2024

• 505 228
  • 13 417
  •   1
Отговори
# 11 865
Иначе тя твърдеше, че може да си позволи детегледачка, сама със своя доход, така че не е нужно да пита бащата.
Точно това ми е тотално неразбираемо. Въпреки всичко тя прави каквото ù каже "шефът", ака НМ.

То да те прекъснат 3 пъти, докато работиш е достатъчно, ако гониш срокове.
Абсолютно

Напълно си е разбираемо, ако не са чак толкова добре финансово и не се очаква бавачката да си изплати разходите. Ти бавачка нае ли? Ако не, това значи ли, че мъжът ти не дава, или има по-прагматични причини?

Че тя Чичи писа, че се налагало да тегли от спестяванията си, за да плаща своята част от разходите за сметки и храна вкъщи. Ако беше толкова рентабилно да наеме детегледачка, щеше да ѝ плати от спестяванията, докато започне да изкарва много повече, понеже вече е свободна да работи. А имат баба, която гледа безплатно в рамките на възможностите си, и бащата като се включи, до голяма степен гледането на дете, което през повечето време от сутрин до вечер го няма, е покрито.

Не знам какво работите, ама съвсем рутинно на повечето работни места хората биват прекъсвани от колеги, клиенти и пр., сравнително често, докато работят.

# 11 866
За нея помощта е недостатъчна - логично значи да не иска второ дете. Иначе сигурно има потребителки, които получават и много по-малко помощ, и такива, които получават много повече.

# 11 867
Недостатъчна е помощта, сигурно ще намери много повече помощ, ако се раздели с бащата, и отиде да живее в разнебитената къща, нуждаеща се от ремонт.

# 11 868
Е, не, за раздяла аз не коментирам, говоря само по въпроса, който тя зададе - за второ дете.
Иначе при раздяла относително нормалните бащи не зачеркват грижите за детето, а искат да го вземат при себе си (свободно време за майката) и би трябвало да се отзоват и при спешна ситуация, след като живеят в един град. Тъй че може и да не й е зле, стига да не е попаднала тя на някой задник, който не би си погледнал собственото дете, ако не спи с майка му.

# 11 869
  • Варна
Разбирам Мис Чичи, аз също не искам второ дете. Да,дар от Бога ми е, обаче и аз съм човек. Повечето от близките пускат по някой и друг намек, но аз съм категорична. ММ иска също, но не ме натиска и не мрънка, слава богу.

# 11 870
  • София
Принципно, ако един баща помага вкъщи и в гледането на детето си все едно е гост, майката може и да не получи повече помощ, ако се раздели с него, но "гостите" ще намалеят. Което може да е сериозно облекчение.

# 11 871
  • при късмета
Недостатъчна е помощта, сигурно ще намери много повече помощ, ако се раздели с бащата, и отиде да живее в разнебитената къща, нуждаеща се от ремонт.
Тогава ще знае, че няма да има помощ. А сега е по-лошо, мъжа ѝ претендира да помага (макар, че това е нещо, което си е негово задължение по подразбиране, а не да оказва помощ), занимава се с детето по няма и половин час дневно, а от началото вместо да си поеме задълженията, ги е прехвърлил на майка си. Само приказките му са големи, от него реална полза и помощ няма.
Не, че е тръгнала да се развежда и никой не я кара, но за другиго може да е полезно и да разбере защо не трябва да се прави семейство с типажа на нейния мъж. А, ако е като теб, да оправдава подобни типове, те търтеите и насилниците търсят точно такива, ,които да им оправдават действията и по-лесно да им втълпят, че са си виновни или каквито и да е задължения. Задълженията в едно семейство са ЕДНАКВИ за двамата възрастни. Никой не е задължен за нещо, а другия помощник

# 11 872
Свекървата помагаше доста докато детето беше по малко мобилно. Т.е. в общи линии седеше до кошарата и го занимаваше. През това време отмятах каквото има да се върши по работа и домакинство. Аз извеждах на разходка, аз правех мляко и пюрета, аз сменях памперси, хранех, давах лекарства. Имаше 2-3 дни когато свеки се е справяла сама и това беше когато баща ми беше в болница и си отиваше. Когато детето стана по мобилно вече ми беше трудно да се справям /свеки не можеше да го гледа/ и се наложи да търсим бавачка. Тогава можех да си го позволя. Сега някои клиенти се отказаха, живота поскъпна доста, имах и друг приход, който секна и вече ми е трудно финансово. Обмисляла съм работа почасово, но всеки път като се разболее детето аз трябва да остана да го гледам. Все още на всеки 2 седмици малкия е болен. Сега ходя да помагам на колежка, също търся нови клиенти и така.
Може би ако не работех през майчинството щях да искам още едно. Но първите 2 години бяха много уморителен и стресов период за мен към който не искам да се връщам.
Не, мъжа ми не е психопат, който да ме забремени нарочно, нито пък аз искам да го лъжа и да обещавам за нещо, за което може и да не се навия. Определено обаче ММ си е манипулатор.
Работата ми е пластична и на периоди - наистина е имало време когато съм си полягвала, но е имало и време когато съм работила по нощите. Буквално поех въздух когато започна да ходи по активно на ясла септември 2023.
Мисля, че най много помощ съм получила от свеки. Много съм и признателна и уважавам жената и дори сега удря по едно рамо, колкото може.

# 11 873
  • София
Имала е записан час за зъболекар и е оставила тигана в мивката, защото е закъснявала. Благоверния се е подразнил и се опитал да я върне от вратата.

Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!
Охххх, сори, че се смея, ама наистина ми е много смешно. Дори не мога да си го представя. Мъжът/партньорът ми да ми каже да се върна да измия тигана... Той какво, работодател, а тя - подчинена ли му е?  Наета е за домашна помощница в дома му? Щото, ако е така и тя е на заплата, а той е шефът, в засисимост от договорката им може би има право да ѝ каже "Искам 2ро дете и ще ми го осигуриш" Ако не иска да подава молба за напускане, едномесечно предизвестие и да си търси друга работа.

# 11 874
Мис Чичи, каквото и да говорят, да гледаш малко дете и да работиш едновременно си е геройство.

# 11 875
Мис Чичи, каквото и да говорят, да гледаш малко дете и да работиш едновременно си е геройство.
Да.
Жената си е работила цялото майчинство.
Колко от тук дамите не са почивали от работа поне първата година?

Без значение колко помощ е получила от свеки или бавачка, ако жената не желае второ дете, това си е нейно право. След 40 г и аз не бих родила второ.

# 11 876
  • При семейството си
Ама това с тигана, извадено от контекста и без предистория, може и звучи по един начин, може да се окаже и съвсем резонна реплика.
Аз също бих подметнала нещо и съм го правила , ако мъжът ми си е зяпал телефона или пил кафенце, и изведнъж много закъснява и след него потоп.

# 11 877
Аз не бих признавала, че съм работила докато съм взимала майчинство от държавата. Недоброжелатели бол, а е една проверка и глоба, плюс връщане на майчинството.

# 11 878
  • София
Никой не отрича правото й, но е добре да му даде обяснение, защото иначе става нейното право срещу неговото.
За комуникация става дума. Когато му изясни какво я притеснява, той може да вземе да се усети, че трябва да промени нещо в себе си или отношението си, за да запазят връзката си, независимо към желанието на кого от двамата ще наклони времето везните.

# 11 879
Според мен, специално за раждане на деца, правото на жената натежава. Нея я чакат 9 месеца бременност, които далеч не при всяка протичат леко. Има жени, за които всеки втори ден е борба с какви ли не проблеми, при някои здравето се разсипва трайно и да, ясно ми е, че въобще говорим за редки случаи, но риск има и този риск се понася по един начин, когато желаеш детенце с все сърце и по съвсем друг, ако изобщо не си сигурен, но те натискат отвън. Нея я чака раждане - сериозна коремна операция или родилни мъки, които също могат да имат последствия. Също нея я чакат 1-2 г кърмене, неспане и отдаване 24/7 на малко дете. Мъжете (свестните), колкото и да са на линия, природата е такава, че поне първата година майката е залепена като гербова марка за детето. Всички тези неща при Чичи ще са съпроводени от грижата за тодлър. Т.е, когато в 3тия месец й се спи та две не вижда от хормони и й се гади, няма да легне, а ще води на детска площадка. И като в 7-8 месец вече й е дискомфортно, ще вдига 5-годишно на ръце и ще обикаля да го води на занимания. И ще работи. И ще домакинства. И аз бих избягала от тази перспектива, ако не е част от мечтите ми.

Да бъда честна, ако при първо дете бащата е супер ангажиран и намира начин ефективно да облекчи майката - т.е като не може да кърми и не будува по цели нощи, ще поеме домакинството вместо да вдигне рамене и да каже "Еми, нямам кърма, какво да направя", ако поема някоя и друга нощна смяна и ако в последствие редовно се занимава с детето, аз поне бих се навила на второ дори да не ми е супер мерак, защото ще усетя, че има шанс да се оправим без да полудея на максимум. Но в нейната ситуация не бих.

Общи условия

Активация на акаунт