Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 34

• 31 968
  • 759
  •   1
Отговори
# 165
Не претендирам че съм наясно с освежаванията или ремонтите на Тинтина и Диди, може да са топ, и да си имат всички основания да си вдигат наема съфорумките.
Мисълта ми беше друга-  че в много случаи ситуацията е освежаване с латекс и уреди от Балканската война, ами не е ок, съгласете се. Но има собственици за които това е освежен и адекватен апартамент, дебело подчертан след освежителен ремонт, и все им се струва че малко му искат. Има много алчни наемодатели дето гледат на отдаването под наем само на еднопосочен финансов процес насочен единствено към пълнене на техния джоб, но не им и минава през ум че освен доход, има и разходи по този имот, които те като собственици трябва да си поемат. Както има и такива дето въпреки недостатъците като старата дограма, пак могат да вземат минимум 100-150 лв отгоре, но не го правят щото си е много спокойно и сигурно с тези наематели. Предните им бяха правили доста мизерии та нека си държим кротките, макар и на по- малко пари Simple Smile всеки си преценява или преценя както се казва сега помодерному.

Случаи всякакви, аз коментирах ясно питането на Tintina, после и на Didi168. И двете говореха за скорошно ремонтираните/освежените си и отдадени жилища. Не коментираме стари бърлоги, които не са пипани от 20+ години или неподдържани.

# 166
  • Rock & Roll feeling ...
Какви са вашите наблюдения и мнение, коя от двете комбинации са по-функционални и търсени от наематели :

1. Самостоятелна кухна, а хол и спалния съчетани с арка
2. Кухня и хол в едно, отделна спалня

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 02:43 от Летящ Кактус

# 167
  • София
Опция 2.

….
Претенциите на Тутанкамон биха имали смисъл само ако имахме западноевропейско законодателство, пазещо двете страни в договора за наем. Да я видим как и за какво ще претендира, ако наема жилище в Холандия. Не само мебели ще си купува и разнася от апартамент на апартамент, ами и нова комисионна ще плаща на всеки шест месеца.

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 19:29 от Sharky*

# 168
Lights on, сега хвърляш светлина върху нови детайли, неизвестни нам от първия пост. Обаче пак стигаме до там, че от нисък наем няма полза никой: наемателите си стоят със стари полуфункциониращи уреди, ннаемодателят няма адекватен приход, с който да направи освежаване и обновяване. За около една година може да се избие подобрението от разликите в наема.

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 10:27 от krasimilo

# 169
Едва изчетох Lights on. Ма то тия "приятели" като от сборник за наемателски неволи. Нещо ни суркаш по пързалката с художествени разказчета, извинявам се! И аз съм живяла под наем... около общо 16-17 години и на 7 места. И да кажа че ми се е случила 1/20 от нещата дето на твоите "приятели". Вдигали са ми наем ударно с около 1/3 след като дълги години беше приятно нисък. Ами приех и продължих, защото ми беше удобно всичко.

По темата за пазарния наем - както е модерно да се казва - всеки сам си преценя. Нито под конвой и с опряно оръжие  наемателя ще отиде да наеме, нито наемодателя ще остане без наематели в някакъв обозрим период ( независимо дали в последствие ще коригира сумата на искания наем).

Кактус, вариант 2.

# 170
Какви са вашите наблюдения и мнение, коя от двете комбинации са по-функционални и търсени от наематели :

1. Самостоятелна кухна, а хол и спалния съчетани с арка
2. Кухня и хол в едно, отделна спалня

И двете имат минуси, но аз се придържам вече при ремонта на 3 имота към концепцията с отделна спалня.

При два от апартаментите няма опцията за отделен прозорец в случай, че се обедини дневна със спалня, а аз мисля, че едното помещение има нужда от доста светлина, а другото от свеж въздух. Ако ги оставя открити без преграда или със стъкло и завеса, както е сега модерно, трябва за мен тази преграда да е вечно отворета и само при гости да се затваря и скрива спалната част... Та архитектурата също трябва да се вземе предвид, тя е в основата на това решение.

Също и голям гардероб в дневната би ми изглеждал неуместно, а да е в коридора -не особено практично.

# 171
  • Бургас
lights on, аз напълно подкрепям, че при така описаните обстоятелства хората са прави да негодуват. Всички подобни повреди съм оправяла за моя сметка - и наводнение имах в единия апартамент от спукана тръба, и уред се счупи в другия и веднага купих нов.
Не знам какво се разбира под "подобрения", аз отдавам жилище в един вид, наемателят се съгласява да го наеме в този вид.
Не виждам смисъл да се боядисва през три години, а подмяната на нещо счупено не е подобрение, а поддръжка. Освен това не считам за удобно да се ремонтира планово, докато хората живеят там.
Боядисвам и правя освежителен ремонт единствено при изнасяне на наематели. Тогава преценявам и да добавя нещо - в последното освободено смених хладилника, понеже старият - 4-годишен, вече не работеше. Добавих нов голям гардероб и клапи на прозорците. От друго просто нямаше нужда - всички уреди работят и не са от Балканската война.
Едната наемателка смени за своя сметка щората. Предложих да ремонтираме старата, но тя пожела нова и си я плати сама. И така беше правилно - вкъщи като нещо се счупи, първо мисля дали не мога да го ремонтирам. Ако не може - тогава ново.
Кактус, вариант 2.

# 172
Тутанкамон, на "ти" да минем, като за пръв път Ви "срещам" не мисля, че е уместно. Освен това си мисля, че и Вие сте наясно за каква ситуация говорим - аналогични жилища!?
Не мисля, че Tintina, която има доста адекватна представа за пазара, ще сравнява круши с моркови. След като си е сверила и е стигнала до една средна цена вярвам, че ще отчете разправията за търсене и преотдаване, дори евентулно освежаване/почистване и точно заради това ще вдигне наема на 600 вместо на 650 лв (примерно), а шансът наемателите да намерят при това положение нещо по-евтино и аналогично колко е голям? Освен това те пък при наемането може да се натъкнат на подводни камъни. Всеки си преценява, но не е и разумно за нея да губи по 100 лв/мес.

Хайде, точно в бг-мама няма нужда да си говорим на Вие.

Именно, защото и предлагането и търсенето са големи /София/, избор има за всяка една от страните.

Много едностранно гледате на отдаването на жилища. Бъдете сигурни, че от цялото “море” с предлагани под наем имоти, винаги ще се намери нещо по-добро на старата/нова цена, предлагана от наемодателя.

За “подводните” камъни не се безпокойте, много често такива изникват и при наемодателите, когато е нужна тяхна намеса по казус с вече отдадено под наем жилище.

# 173
  • Бургас
"Морето" от добри имоти под наем в София го има колкото мъжете, дето оправяли повредите вкъщи веднага.

# 174
"Морето" от добри имоти под наем в София го има колкото мъжете, дето оправяли повредите вкъщи веднага.

И все пак се намират такива и то не толкова трудно, колкото си мислят някои хора.

# 175
Вие сте рядко срещан наемодател по това което чета. Казвате че боядисвате И правите освежителен ремонт, тоест не приемате само боядисване за освежителен такъв, както повечето наемодатели. За мен един латекс за 100-200 лв не значи освежителен ремонт, предполагащ вдигане на наема за следващите наематели, така че адмирации че вие също разграничавате нещата.

lights on, аз напълно подкрепям, че при така описаните обстоятелства хората са прави да негодуват. Всички подобни повреди съм оправяла за моя сметка - и наводнение имах в единия апартамент от спукана тръба, и уред се счупи в другия и веднага купих нов.
Не знам какво се разбира под "подобрения", аз отдавам жилище в един вид, наемателят се съгласява да го наеме в този вид.
Не виждам смисъл да се боядисва през три години, а подмяната на нещо счупено не е подобрение, а поддръжка. Освен това не считам за удобно да се ремонтира планово, докато хората живеят там.
Боядисвам и правя освежителен ремонт единствено при изнасяне на наематели. Тогава преценявам и да добавя нещо - в последното освободено смених хладилника, понеже старият - 4-годишен, вече не работеше. Добавих нов голям гардероб и клапи на прозорците. От друго просто нямаше нужда - всички уреди работят и не са от Балканската война.
Едната наемателка смени за своя сметка щората. Предложих да ремонтираме старата, но тя пожела нова и си я плати сама. И така беше правилно - вкъщи като нещо се счупи, първо мисля дали не мога да го ремонтирам. Ако не може - тогава ново.
Кактус, вариант 2.

# 176
Вдигането на наем е заради инфлацията. Приемливо е- вдигат се доходи, инфлация, цените на всичко в магизина, а немодателят трябва да е в състояние с парите от наема да покрива своите си разходи така, както и преди инфлацията.

# 177
Lights on, отдавна съм на друг етап- както в наемните отношения, така и в старанието да упражнявам ненужна реторика по форуми на махленски език.
Остани си със здраве!

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 10:58 от second

# 178
И сте права, и не сте. На две колежки в последните месеци вдигнаха наема с около 40 % на едната,скандално! И  25% на другата. Ами изреваха на умряло защото заплатата им не е мръднала повече от година. Наемодателя точно с претекста инфлация прави драстично вдигане, но това че има инфлация не значи че автоматично доходите ни растат изобщо, хеле пък с този темп с който той си вдига наема. В единия от случаите освен инфлацията, аргумента беше че дъщеря му оставала без работа и имат нужда от повече пари. Ами не съм ок с подобно извиване на ръцете. Тя дъщерята може и година да не работи, да клати крака на борсата за минимални доходи ама дай още 2к да взимаме ако може от апартамента че да не и се наруши стандарта с който е свикнала, и кола има за поддържане и няма да стане със 700-800 лв нали? А че даваме една преустроена двустайка от 50 кв м са незначителни подробности.

Вдигането на наем е заради инфлацията. Приемливо е- вдигат се доходи, инфлация, цените на всичко в магизина, а немодателят трябва да е в състояние с парите от наема да покрива своите си разходи така, както и преди инфлацията.

# 179
  • Бургас
lights one, какво е според Вас освежителен ремонт?
Боядисването отдавна не е 100-200 лв. Дори само боята вече не е толкова. А майстор иска 1500 лв. за боядисването на апартамент от 70 кв.м.
Освежителен ремонт на апартамент, основно ремонтиран преди пет години, със сменени инсталации, дограми, мебели, бани и т.н. е само боядисването. Не виждам какво друго би могло да бъде. Че аз вкъщи не боядисвам през пет години.
Поправянето на разни счупени дреболии, стягане на разхлопани мебели не е освежаващ, а наложителен ремонт.

С оглед на последния пост отново си потвърждавам мнението, че по-добре през година с 20-30 лв., отколкото с 40% след пет.

Общи условия

Активация на акаунт