“Вина“ - втори сезон по БНТ 1, тема №4

• 43 616
  • 753
  •   1
Отговори
# 330
  • Бургас
Добро утро! За мен очевидно едно гледане не е достатъчно! Не всичко успявам да запомня ; понякога недочувам...
Възможно ли е мъжът, изнудващ игуменката за нивата, да ѝ е брат?! Имаше момент от диалога им, в който той сякаш спомена , че Пелагия друго е говорила преди майка (им!?) да си отиде; а тя му отговори като отиде при нея, да ѝ се оплаче... (прозвуча ми направо като клетва за смърт...)
Зад приповдигнатата и нахакана фасадна перманентна усмивка на Дария прозира доста мрак. Имаше една сцена с общата им снимка с мъжа ѝ и прегръщането на урната му... Изглеждаше не просто тъжаща за него. А уморена, потисната, едва ли не болна... Дали и тя като Бончев не е здраво оплетена и зависима от нечии престъпни замисли?
Наско – съчувствам му и го разбирам, но само донякъде. Прекалено несигурен и комплексиран е. А в комбинация с наивността му се получи много зле. Има си граници на лоялност и почтеност, които човек прекрачи ли ги, губи себеуважението си. А ако сам не се уважаваш, как другите да го правят.
Липсва ми пълноценното, мъдро присъствие на дядо Станко...!!!
Вече съм тотално объркана относно „какво е искал да каже авторът“ с образа на Марта! За първи път ми се случва да не мога да прозра персонаж. Вече не знам дали проблемът ми е с героинята или с актрисата (лисичето ѝ излъчване)!? Всъщност не видяхме разговор с лекар в АГ кабинета. Така че още е само нейната дума срещу нашите догадки, обаче пък сутрешното повръщане си е факт.
Антония защо беше така ръзмъкната в сцената с Харизанов и шарана!? Докато си прибираше ризата в този широк панталон... ме озадачи крема ѝ. Навсякъде бременности ми се привиждат, не знам нарочно ли ни подвеждат или прекалено се взирам, но определено странно изглеждаше с тези дрехи.

# 331
Излязоха страхотни бисери този епизод и то все около Бончев. Още в първите секунди започнаха с "Нашата Антония", а после обяснението му кога се пие Каберне и кога Мерло Satisfied
Честно казано малко ми стана жал за него, как му пробутаха онази бележка и този път без вина виновен. Пък и върви обяснявай, че това е име на вино, пък стаята е за среща на партията Satisfied
Хубав епизод, имаше неща "като на филм", ама все пак гледаме филм. Като например ухапването от змията и как Марта стигна чак горе на лозето, след като Елина й каза, че знае е бременна.

# 332
Мутрата и Пелагия говореха за предишната игуменка - майка Едикоя си - която е починала. Не за рождената им майка. Явно предишната е била съгласна, но сега Пелагия не е.

А Дария държеше урната на леля си. Нали когато я получи от куриера, каза, че е прахът на леля й.
На мен ми стана интересно, че наред с урната, показаха снимка с мъжът й и едно младо момиче. Дали има някаква драма там?

Антония още предния епизод си беше по-... едричка, но сега съвсем напълняла ми се стори. И наистина не се вписва в шаблонният образ на любовница на такъв тип мъж.

# 333
  • Галифрей
Продължавам да мисля,че Марта не е бремена от Филип. Не съвпада. Даваха ги веднъж,после се караха тя се върна в САЩ. Говориха си от време на време и това им беше комуникацията. Няма как да е в 11 седмица па вече и тест за пола да знае. По малко е.

И на мен повече би ми се искало да има химия между Филип и Елина, ама сякаш все нещо ги спира да се отпустнат. Може пък това е да е целта да не се отпускат. Когато Зомбори играе с жена си си я гледа влюбено.
 Поне имаше жар в спазването й.
За мен всички актьори идеално се списват в персонажите си. И когато показват детайли ни дават информация ❤

# 334
  • София
Нивата на Каменна поляна си е лична на Пелагия. Мутрите навремето са изнудвали майка й (за нейната майка говореха, даже мутрата я попита какво биха си помислили в манастира за това, че не се е отказала да има имоти), сега заплашват нея. Затова беше разговорът,че уж е монахиня,а има частна собственост.
Кметът стои зад изкупуването на нивите. Може да играе с някой местен бабаит, но той дърпа конците, затова веднага звънна да забързат нещата, защото Бончев разпитва.

Откъде дойде това, че Марта е правила спонтанни аборти? Аз такова нещо никъде не съм срещала досега. И не бих се изненадала още след теста за бременност в САЩ да е отишла да пусне един генетичен кръвен тест, за да е сигурна, че бебето не носи заболяването на първото им дете. И в Сандански може да го е пуснала и да са го препратили за изследване (обикновено за Европа се правят в Германия и Испания, в София ги правят в Селдженетикс). Тези тестове са безопасни и стават за около месец. Т.е. Марта е имала време да получи резултатите. И полът може да се разбере от тях.

Урната надали е на лелята, а вероятно е на мъжа на Дария. Момичето мисля, че го имаше и на друга снимка, но по-голямо. Не видях много добре, но със сигурност е на мъжа й. Тя и преди реагира много напрегнато на въпроса на Кецки за съпруга й.

Стела, на Кецки му пробутаха отказ от арендата за лозето между документите за напускане и той даже не разбра какво подписва. Лозето си остава при Филип и май вече Дария няма да има нужда от него.

За змията - конкретно около Сандански и Мелник има много пепелянки. Даже ги "точат" за отровата им, която се ползва за медицински цели. Та спокойно може и отровна да е. Дано това излекува Елина.

Всички актьори във втори сезон ми се струват поокръглени. Но Тонито съвсем. И с тези широки дрехи и на мен не ми е точно в образа на млада любовница, но може би идеята е в някаква представа на сценариста, че по-възрастните мъже харесват такива пищни и "разляти" жени, а младите харесват от типа на гаджетата на Пламен. Въпреки това аз продължавам да я харесвам Антония. И се надявам Пламен сега да иде да работи за Филип. Приятен образ е той - разглезеното момче на татко, което обаче не е нито лошо, нито глупаво и има шанс да стане оправен мъж, стига да има добър стимул, пък татко му вече му даде такъв.

За Бончев ме беше много яд с тая бележка. Тъкмо стопиха ледовете у дома и сега е без вина виновен.

Зоя и Дария май ще се окажат роднини, затова и характерчетата им са сходни. Интересно ми стана с този пикник след караницата. Явно е имало скандал между двете двойки навремето. Може даже да са имали общ бизнес и после да са развалили дослука.

# 335
Добро утро и от мен и аз ще се включа с коментар. Много ми допада сериала, гледам го с интерес. Доста сюжетни линии се заформят, явно всички герои чрез миналото си са свързани един с друг.
Снощи видяхме имената на Ана и Емил и е имало някакво скарване, може би там се е случило нещо между семействата на Зоя и на Дария. Може пък Ана да се окаже лелята или пралеля на Дария. Сигурно ще разберем чак към края на сезона.
Относно Филип, не ми допада начина му на поведение и към двете жени. Според мен е увлечен по Елина и много би искал да има връзка с нея, от друга страна не може и да сподели на жена си за истинските си чувства и се усеща задължен да се прави пред нея, че всичко е както преди. Според мен си се радва за детето и от страх да не се случи мълчи и се разкъсва вътрешно. От друга страна майка му съвсем явно заявява позицията си срещу Елина, така че това още повече го до обърква. Дали пък сценаристите няма да ни изненадат като той си остане с Марта примерно и Марта и Елина в крайна сметка се помирят и дори станат приятелки. Едната ще му е партньорка в живота, другата в работата. Кой знае…

# 336
  • София
Отношението на Филип и към двете жени е отвратително. Сутринта целува Марта, после подхвърля многозначни реплики към Елина. Неприятно е за гледане. Изглежда или много мекушав, или пък прави опити да е хитър като майка си.

# 337

Стела, на Кецки му пробутаха отказ от арендата за лозето между документите за напускане и той даже не разбра какво подписва. Лозето си остава при Филип и май вече Дария няма да има нужда от него.

Пак не разбирам как нивата ще се окаже обратно при Филип. Собственост върху недвижим имот не се прехвърля просто ей така, с едно подписче. Нотариуси, едно-друго...

Хм, явно и аз не съм разбрала за Пелагия Grinning останах с впечатление, че говорят за майка-игуменка. Както и да е, основното е, че я изнудват да продава земя, тя не ще.

Пламенчо го очаквам вече на работа при Филип и да гледаме задявките им с Радост Grinning

# 338
  • Галифрей
Някой питаше за линк за вчерашният епизод. Давам го ❤

https://www.nu6i-bg-net.com/вина-сезон-2-епизод-2-2024-hd_25d76617e.html

Съжалявам за много рекламите, тук е за сега единственото място където го качват.

# 339
Това, което ме озадачава най- много е, че снимките на предния сезон се развиваха около месец март ако не ме лъже паметта, а сега се пренесохме преди гроздобер, което ще рече август??. Тоест Марта трябва да е забременяла по онова време и по прости сметки сега да е в 5-6 месец. А от всичко, което се случва оставам с впечатлението че все едно още е в 11-12 седмица. И защо чака толкова време, за да се върне и да разкаже на мъжа си за бременността.
Пелагия в трейлъра към сезона я показаха в сцена заедно с Дария, явно те се познават от преди и са обвързани също. Тази линия на сюжета най- много ме вълнува как ще се развие. 😊

# 340
Честно казано Марта я съжалявам. Първо изгубила е дете (или две?). Естествено, че за нея е важно този път да роди.
Второ тя поначало не искаше да се връща в България, но Филип ясно ѝ показа, че ще остане и че винарната му е по-важна (доста унизително)
Към това се добавя, че той има увлечение по своята еноложка(още едно унижение за Марта - трябва да му търпи забелжките). И да не знае със сигурност, Марта най-малкого подозира това. Свекървата сигурно е понамекнала туй-онуй. Марта не е глупава.
Явно много го обича, за да се върне (при положение че не ѝ пука за винарната, нито за България, и знае/подозира, че благоверният има забежки), да се старае да изглежда примерна съпруга, да поддържа  привидно приятелски отношения с Филип.
Това че Филип не се яви в болницата с нея е връх на мизерията. Той би трябвало даже да предложи да я откара дотам, а да не говорим, че забрави за нея. Тук не става дума само дали е влюбен в Марта, редно е да покаже отношение към това дете.
Вместо това отиде да дири Елина. А реакцията му - да я гушне - сякаш тя не може да върви, след като е ухапана, пък и да не се опитва да изсмуче отровата - ми се стори пресилена. И хайде - до колата как да е, ама от колата до болницата която е на пет метра да я гушка ми дойде пресилено.

П.С.В мига в който видях Елина по сандали си помислих "тя пък баш на лозето реши да е боса, където има всякакви гадини" ...и след мигове излезе змията. И естествено че баш нея ще я ухапе.

П.П.С. Тази драма с Елина ми е комедийна. Първо на първо всяка лъжа има къси крака. Второ на второ - много по-добре е да представиш на шефа си твоята версия, отколкото след време той да чуе нещата представени от някой твой враг, който "случайно" се е изтървал.

# 341
  • Галифрей
Изобщо не го обича.Просто е смахната и си иска своето. Тя иска да задържи Филип на всяка цена и да си бъдат както преди. Обаче те отдавна не са както преди. Марта е лисица.

# 342
Спрете се с това изсмукване на отрови, не се прави така. Има купища информация как се действа при ухапване от змия и Филип точно това направи – стегна крака над ухапаното, за да спре разпространението на отровата по кръвен път, както и я откара по най-бързия начин до място, където да получи медицинска помощ.

Скрит текст:
Отрова може да изсмуква само човек, който е абсолютно сигурен, че няма никаква раничка в устата или развален зъб. Защото тогава ще имаме двама отровени.
Освен това трябва да се разреже с нож раната, за да изтече максимално количество кръв и всички вкупом да палят свещи и да се молят на всички богове отровата да излезе навън, вместо да се разпространи из тялото. Правя си труда да пиша това, за да не вземе някой наистина да се прави на каубой и да тръгне да изсмуква отрова с уста, вместо да заведе пострадалия до най-близкия медицински пункт.

# 343
Би било странно да не го обича и все пак да търпи такива унижения - веднъж винарната да е по-важна от нея, втори път - Елина. Ако е само заради навика да получава своето - човек търпи, търпи, пък спира да търпи. Тя лесно би могла да се разведе и след време да си намери мъж в САЩ.

За Лиля Маравиля съм съгласен. Добре влиза в образа, прекрасно изглежда за годините си…но за бизнес-дама има дрес код (и за бизнесмен - също).  Ето Билалов не се разхожда с голи крака, нито кмета. За бизнесдама - или панталон, или пола, която покрива коляното и някакъв тъмен чорапогащник

# 344
Водещото със сигурност не е любов, по- скоро е някакво чувство на собственост премесено с гордост и себелюбие. За нея е важна битката и възможността да властва над Филип, както подозирам, че е било в САЩ. Като цяло виждам Филип тотално под опека на жени- първо от майка му, после от Марта, дори Елина е налагащ се типаж. Затова изглежда и толкова хаотичен в действията си, объркан от това, че трябва сам да вземе решение.

Скоро четох едно интервю с Билалов и неговата сценаристка (с която живее и е една от трите на филма). Казваха, че сценарият е написан ултра скоростно, буквално са играели и са ги захранвали с материал в движение. Накрая са си отдъхнали, когато са написали 12 серия, финал, т.е. успели са на темпото Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт