Петокласници-2023/2024-2 тема

• 31 189
  • 798
  •   1
Отговори
# 765
Трябва да обявят модел на изпита в началото на учебната година (2025/2026). ЗДОИ позволява, по реда на Закона, да се изиска информацията и по- рано, но вероятно към момента се избистря идеята, а и не се знае ще се формира ли правителство, кога ще са следващите избори, какво ще е виждането на новия министър и т.н…..

# 766
Те ще 5 министъра ще минат, докато дойде да мислят НВОто за нашия набор...
Предпочитам да е СТЕМ или НБУ формат.. ей такова малко по-смислено, отколкото да се зубрят само фрази и тези по литература..

# 767
Тоест ще обявят в началото на седми клас? А тогава как ще се подготвят учебниците и учителите, за децата да не говорим?

# 768
Е, как ще се подготвят? На пожар, както всичко в страната ни.
Ще бъде стрес за всички, най-вече за децата.

# 769
Някъде бях чела, че моделът на НВО за нашите деца ще бъде ясен и публикуван в началото на предстоящата учебна година. Т.е. в нач. на 6 клас. Не се сещам къде, за достоверност изобщо пък не мога да гарантирам, но ми е минавало пред погледа.

# 770
  • София
Аз си представям, че преразказът ще остане, а останалите ще са интердисциплинарно подчинени. Например текст за физично/химично откритие с терминология и да се докаже четене с разбиране, вид текст и пр. Голямото ми чудене е дали изпитите ще останат два или ще е всичко в едно и после как ще става балообразуването.. Ама ми е много далечно, детето иска училище с отделен изпит (засега) и не ми зор да го мисля. Но да, да вземат да кажат какво ще променят конкретно.

# 771
Аз си представям, че преразказът ще остане, а останалите ще са интердисциплинарно подчинени. Например текст за физично/химично откритие с терминология и да се докаже четене с разбиране, вид текст и пр. Голямото ми чудене е дали изпитите ще останат два или ще е всичко в едно и после как ще става балообразуването.. Ама ми е много далечно, детето иска училище с отделен изпит (засега) и не ми зор да го мисля. Но да, да вземат да кажат какво ще променят конкретно.
Мисля, че точно преразказът ще отпадне. От някъде беше достигнала до мен подобна информация, може и да са журналистически измислици. Идеята е тестът да е практически насочен и да проверява знания по всички дисциплини. Предполагам, че ще взаимстват от изпита на АК (частта четене с разбиране), която е върху материал по история, география, физика, биология и химия. Т.е. да се установи не дали материалът е зазубрен, а дали се разбира смисълът.
Предполагам, че по математика ще включат повече задачи тип състезанието по финансова грамотност. Не знам дали ще им достигне смелостта да се пише есе по БЕЛ.

# 772
  • София
😁 Аз направих същия паралел с АК, ама ме досрамя да го вербализирам да не ми скочат. Преразказ е имало винаги, преди сто години и аз кандидатствах с преразказ, та от там изхождам. Ще видим.

# 773
😁 Аз направих същия паралел с АК, ама ме досрамя да го вербализирам да не ми скочат. Преразказ е имало винаги, преди сто години и аз кандидатствах с преразказ, та от там изхождам. Ще видим.
Beeps, аз кандидатствах с ОЛВ и писах за …. Баба Илийца 😀😉. Може би и внуците ми ще пишат за това.

# 774
Аз с ЛИС кандидатствах навремето (пак за баба Илийца) + изпит по математика + общообразователен тест от 60 въпроса по всички предмети. Преразкази тогава нямаше. На мен лично преразказ ми звучи несериозно като формат на изпит..

# 775
  • София
Аай, виж, може и ОЛВ да е било. Беше ‘Ангелинка’, ама в каква форма… По математика бяха много малко задачите, защото ги написаха на дъската и от там ги гледахме 😀

# 776
По математика бяха 3-4 задачи с по няколко подусловия, тип олимпиадата по математика. За всяко училище се кандидатстваше отделно.

# 777
При мен беше преразказ с елементи на разсъждение - Немили - недраги. Изглежда тук сме все различни набори. 😁

# 778
  • София
И аз правих преразказ с елементи на разсъждение. ЛИС знам какво е, а ОЛВ какво е?

# 779
  • София
Това пък с елементи на разсъждение тотално го бях забравила 😂 Четоха ни я Ангелинка в деня на изпита, помня го добре. Като чета.. хич и ние всичките не сме били опитни зайчета. Ама е на, станали сме хора, че и деца гледаме. Аайде пътеките, каквото стане-такова 😃

Общи условия

Активация на акаунт