Всякакви въпроси за кафемашините Тема 4

• 25 211
  • 571
  •   1
Отговори
# 540
Един познат си е взел точно това Vacaco Picopresso и е много доволен. Трябва ви само гореща вода. Обаче ако обичате хубаво еспресо от прясно смляно кафе, ще трябва да си вземете и качествена ръчна кафемелачка.
Примерно Comandante C40 Nitro blade или 1Zpresso.

Връщам се на темата за смяната на ножовете на кафемелачка Mazzer Philos с динамометричен ключ.
Ето снимки от ентусиаст любител на прясно смляно кафе:

Това жълтеникавото на снимките е дървена пръчица, с която той придържа ножа, докато развива или навива винтовете.

Аз тези дни за пръв път извърших почистване на карантията на еспресо машината с почистващ препарат Cafiza на прах. За целта се използва глухата цедка от комплекта на машината. Тя се слага в ръкохватката и в нея се сипват около 2 грама от праха - по-малко от половин чаена лъжичка. След това ръкохватката се прикрепва към главата на машината, която трябва предварително да е загрята и се правят няколко обратни флъша.
Пуска се машината (вдига се лостът), помпата работи, машината вдига налягане, и се изчакват 20 секунди. След това лостът се спуска наполовина, помпата спира, но налягането остава. Изчакват се още 20 секунди.  Лостът се сваля докрай и машината изхвърля водата с почистващия препарат през големия чучур. Тази гимнастика се повтаря още няколко пъти, докато от чучура започне да тече само чиста вода. Аз го направих пет пъти. След това се сваля ръкохватката и се почиства глухата цедка. В нея имаше малко остатъци от кафеени масла - кафеникава почти бистра течност. Слага се нормалната цедка за кафе и ръкохватката пак се поставя на машината. Пуска се машината от лоста и се оставя да тече вода през чучурите на ръкохватката за една минута. После се маха цедката и се пуска да работи машината с ръкохватка без цедка още една минута. Естествено изтича още вода
Край. Машината е почистена. За всеки случай може да се направи едно кафе и да се изхвърли. И чак тогава вече може да си ползвате машината.
Естествено по време на целия този процес аз един или два пъти изхвърлях водата от тавата за отпадна вода под портафилтъра, за да не се препълни. Освен това с това почистване машината изразходва много вода и резервоарът за вода (2.8 литра) се опразни наполовина или малко повече.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 11:22 от Stilgar

# 541
нищо особено не са тези преносими машинки. имаме, даже работи и със студена вода /загрява/ - ами нищо особено. ползваме я понякога напът, но чак хубаво еспресо не прави. как пък няма да помъкна и ръчна мелачка Wink

# 542
Аз просто споделих какво правят кафе маниаците на път. Въпрос на приоритети. Всеки сам си избира забавленията. Grinning
Някои мъкнат пеша такива машинки и по време на туристически преходи из планините, като в раницата влачат и газово котлонче с газова бутилка плюс чайник. А познавам и един, който по къмпинги направо си носи в кемпера Гаджията Класик.

# 543
На wacaco правят много добро кафе. Аз съм с nanopresso.

# 544
Здравейте вкъщи имаме Delonghi dedica 685 и сме доволни,но от време на време ми излизат реклами на различни марки и една ме замисли.Това е модела от чисто любопитство, наистина ли прави добро кафе и наистина ли работи с тези видове кафе и капсули.При Dedica има проблем с тези хартиени падчета .

https://restock.bg/product/kafemashina-8-v-1-oliver-voltz-ov5117 … -srebrist-cheren/

# 545
  • София
Имаме подобна в къщи от около 2 години
Всеки ден сина ми я използва с хартиени падчета на Лаваца
Аз я ползвам събота и неделя с мляно кафе.
Харесваме също и кафе капсулите на Неспресо- пак на Лаваца
За хора, които не са много претенциозни, машинката се справя доста добре

# 546
Пристигна динамометричният ключ, който ще използвам при бъдеща смяна на ножовете на кафемелачката.

Интересното при него е, че с черната врътка в началото на дръжката (към стъблото на отверката} се настройва въртящият момент в диапазон от 1 до 5 нютонметра (Нм) на степени през 0.02 (две стотни) Nm. Grinning
Т.е. за да промениш настройките с 1 Nm, трябва да завъртиш врътката на 50 щраквания... Разбира се има си скала на самата врътка, както и груба скала в прозорче на дръжката през половин Nm.
Най-забавното е, че устройството идва със сертификат, че е настроено съгласно изискванията на ISO еди кой си (международен стандарт) с допустима неточност плюс/минус 6 процента.
Но докато стигна до смяна на ножове, още много вода (т.е. кафе) трябва да изтече.
Освен това аз въобще не съм купувал засега други ножове, освен фабрично монтираните в мелачката.

# 547
На wacaco правят много добро кафе. Аз съм с nanopresso.

На outin nano също

# 548
  • София
Еспресо машина DeLonghi Dedica Style EC 685, 15 bar, 1300 W

Някой знае ли за тази машина, могат ли да се ползват филтърни дози от всички марки?

# 549
Тази машина съм я използвал винаги и само с мляно кафе, което съм мелил с мелачка Delonghi Dedica KG 521.М.
Въобще нямам никаква представа дали с тази еспресо машина може да се използват филтърни дози.
Тази машина е с ръкохватка със сменяема цедка за мляно кафе и хич не ми е ясно дали и как може да се използва филтърна доза.

# 550
  • София
Може. Има си отделно държач за филтри от този тип:
https://www.emag.bg/dyrzhach-za-filtyr-za-ese-pods-kafe-kapsuli- … 630/pd/D42Y3ZYBM/

# 551
Ясно. Не знаех. В такъв случай в тази цедка би трябвало да стават всички ESE съвместими дози. Т.е. капсули. Би трябвало да са стандартизирани. Но това са само мои предположения.

# 552
Ако са e.s.e дозите, да еднакви ще са. То е стандарт.
e.s.e - е съкращение на: easy surving espresso

Когато купувате трябва да гледате да пише задължително e.s.e, защото има и други  пак хартиени, но са малко по-големи  в диаметър и няма да станат.

# 553
  • София
Благодаря ви за разясненията! Hug

# 554
Еспресо машина DeLonghi Dedica Style EC 685, 15 bar, 1300 W

Някой знае ли за тази машина, могат ли да се ползват филтърни дози от всички марки?
Имаме я и не всички видове стават,за момента с тези на Senseo само става другите влизат идеално в приставката за ESE дози ,но нещо много трудно се получава или въобще нищо не става .Поне при нас е така.

Общи условия

Активация на акаунт