Велико Търново-тема 48

• 36 340
  • 549
  •   1
Отговори
# 300
Ние сме доволни от д-р В. Бояджиев

# 301
Здравейте, ако може, си кажете мнение за Великотърновският университет и
 нещата там. Предстои ми да съм студент, записал съм приложна лингвистика с първи чужд език Английски и втори чужд по избор - китайски. С международни отношения. Ако можете да кажете по-обширно за него, ако някой е бил там от този форум, ще бъда много благодарен. Има ли спортна зала, фитнес, как са общежитията и заслужавал ли си е този мой избор. Благодаря предварително!

# 302
  • Велико Търново
Специалността която си избрал е чудесна!!!
Завършила съм приложна лингвистика англ с японски език, но много съжалявам, че не съм учила китайски. Преподавателите по мое време (преди 12г) бяха номер 1, базата нЕ толкова добра (в момента е по-дигитализирана), а колегите върха! Изобщо към източните езици се ориентират не толкова “ популярните” от училище, но за сметка на това по-умните Simple Smile преподавателите са много взискателни и не толерират студентите да работят. Аз работят докато учех, което не беше лесно, но не казвах че работя, за да не ме гледат на криво. Времето е дефицитно, предвид канджи азбуката (за японския са три азбуките), но с достатъчно желание се получава Simple Smile
По отношение на настаняване, фитнес и стол няма как да съм полезна, тъй като съм от града.

# 303
  • В страната на мечтите.
Базата в Ректората до скоро беше малко стара, но последно, когато съм говорила с бившия ректор (настоящем заместник-ректор), който ми беше преподавател, той ми каза, че се отделят доста средства и залите поетапно биват напълно ремонтирани.

В стола готвят доста прилично за малко пари, но трябва да имаш един стикер, който се взима от фронт офиса, защото иначе ще се храниш без отстъпка, а тогава става малко скъпо.

Общежитията са много добри – току-що са ремонтирани и първи, и втори блок, с нови мебели и нови бани. Цената беше много добра, но последно съм живяла във втори блок през 2021 година и сега не знам какви са цените.

Спортната зала се използва само когато имаш спорт (мисля, че започваше след първи курс и е през един семестър). Сам избираш дали ще се запишеш на фитнес, тенис на маса, катерене и още много други видове спорт по списък. Но фитнесът се заключва и се използва само когато имате занятие и има преподавател. Има фитнес в центъра на града, над пицария „Ла Скала“, където има намаления за студенти.

Аз съм учила балканистика в същия факултет и съм много доволна.

# 304
Благодаря Ви за мненията относно ВТУ! Ще го имам впредвид, че са взискателни преподавателите, което е нормално, но всяко нещо с времето си. skk007, защо съжаляваш, че си записала японски, а не например като мен, китайски? По-трудно ли ти беше или самата реализация е по-слаба с този език? Трудно ли ти беше и как се справяше? Аз от сега съм започнал лека полека да се упражнявам с китайският език, което мисля, че е добра идея да взема лека предница🙂

Трополинка, благодаря и на теб за мнението ти, ще се поинтересувам относно спортната зала и  за фитнеса. А този фитнес, наблизо ли е до университета? Иначе да, имам позната, която учи там и е доволна от общежитията.

# 305
  • В страната на мечтите.
До центъра ти трябва автобус, кола или вървене около 20 минути, ако вървиш бързо.

Успех ти пожелавам!

Редактирам се... сега загрях че ме питаш за фитнеса на центъра, а не този в спортната зала Joy

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 13:40 от Трополинка

# 306
Хаха да, нищо. А само да питам, понеже нали във факултета, който ще съм е Филологическият, той на видно място ли е или забутан? На разстояние ли е от всичко и общежитията наблизо ли са до него и самият университет?

# 307
  • В страната на мечтите.
Сега ще ти кажа какво ни каза бившият ректор на срещата с първокурсниците: „Не си мислете, че идвате точно в този университет и че в квартала изобщо има нещо. Няма дискотеки, няма готова храна (освен стола), има само един малък хранителен магазин, няма кафенета, няма ресторанти. За всички тези неща ще ви се наложи да ходите до центъра, тук ще бъдете на спокойствие!". Ако си от голям град, това може да е малък шок в началото, но после става даже приятно – събирате се голяма компания, вървите пеша до центъра и си говорите. Чак ми залипсва това място, като ти разказвам.

# 308
Да, разбирам, даже много добре се е изразил. Мисълта ми беше дали филологическият факултет, столовата, и общежитията са на близо един от друг🙂

# 309
  • В страната на мечтите.
Да, много са близо, ректората и общежитията ги делят 2 баира и около 5 минути разходка, а между тях има два студентски стола.

# 310
Благодаря ти, Трополинка! Сигурен съм, че ще ми хареса и ще срещна нови запознанства най-малкото там!
Също беше написала, че си завършила Балканистика. Реализира ли се с нея?

# 311
  • В страната на мечтите.
След завършването бях преводач и контент мениджър в продължение на 3 години в един онлайн магазин, сега работя друго, но съм и заклет преводач и правя преводи в свободното си време, ако има такива.

# 312
Благодаря! Наистина ми помогна много. А знаеш ли нещо или някой от форума за Институт Конфуций?

# 313
  • София/Севлиево
Като стана въпрос за университета да попитам-вярно ли е,че ако си държавна поръчка нямаш право на общежитие? Защото на кумовете ми са казали така и дъщеря им е на квартира...

# 314
  • Beyond the stars
Като стана въпрос за университета да попитам-вярно ли е,че ако си държавна поръчка нямаш право на общежитие? Защото на кумовете ми са казали така и дъщеря им е на квартира...

Доста странна е тази логика.
https://www.uni-vt.bg/bul/pages/?zid=1&page=34  - на прима виста от страницата на ВТУ - наем за студенти държавна поръчка/платено обучение.

Общи условия

Активация на акаунт