Лещи за очи - 9

• 23 333
  • 336
  •   1
Отговори
# 330
Споделям една от технологиите, използвани в производството на TOTAL30:
https://lensin.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0 … 0%B5-%D0%B2%D0%B8
А тези лещи подходящи ли са за "синдром на сухите очи"?И ако не,кои са най-подходящи?

Здравейте,
Най-базово обяснено, синдромът на сухото око може да бъде резултат от две причини:
1. Намалено производство на сълзи, вследствие на възраст (50+ при дамите), хормонални промени (менопауза) или автоимунни заболявания
2. Повишено изпарение на сълзите, вследствие на дисфункция на мейбомиевите жлези (те произвеждат липидния компонент на сълзите, който забавя изпарението им), намалена честота на мигане (например при работа с компютър), сух въздух - климатизирани помещения (когато комбинирате сухия въздух и рядкото мигане, докато сте пред компютъра, резултатът е още по тревожен), а понякога и дълго носене на контактни лещи от по стари материали.
3. Може и да е комбинация от двете причини

4. Съществуват и вторични фактори като прием на медикаменти, хирургични интервенции,  хигиена, употреба на козметика и много други.

Започвам с уговорката, че при някои състояния на сухо око, носенето на контактни лещи е почти невъзможно.

Ако при Вас е актуална първата причина, TOTAL30 ще свършат много добра работа, защото влагата на повърхността им се задържа в продължение на над 30 секунди дори оставена на сухо. Можете да го комбинирате с изкуствени сълзи, подходящи за това състояние

Ако при Вас е актуална втората причина, подходящите лещи са DAILIES TOTAL 1, заради технологията SmarTears. Тези лещи съдържат фосфатидилхолин (съставка, срещаща се в естествените сълзи), който се изпуска в сълзите при всяко мигане и основната му функция е да подхрани липидния слой на слъзния филм и да намали преждевременното изпарение на сълзите. Тези лещи се представят наистина добре, но ако все още е нужно, можете да ги комбинирате с изкуствени сълзи с липид като Systane Balance или Systane Complete. Неприятното тук е, че заради липида, капките не трябва да се капят върху лещите, а 15 минути преди слагането им или след свалянето.

При синдром на сухото око и желание да носите контактни лещи, трябва задължително да се консултирате с офталмлог-контактолог.

В кой град се намирате?

# 331
  • IC 1101,Abell 2029
Стара Загора...Понеже споменахте "сух въздух",при мен наблюдавам най-вече обратното.Например когато се къпя от парата впоследствие имам симптоми.Това когато съм с лещи.Без лещи нямам никакъв  проблем.Въобще как се доказва наличие на такова заболяване?

# 332
Стара Загора...Понеже споменахте "сух въздух",при мен наблюдавам най-вече обратното.Например когато се къпя от парата впоследствие имам симптоми.Това когато съм с лещи.Без лещи нямам никакъв  проблем.Въобще как се доказва наличие на такова заболяване?

Относно сингром на сухото око - някои офталмолози използват въпросник за анамнеза и откриване на рискови фактори, свързани с начина на живот, възраст, заболявания, употреба на медикаменти и т.н. След това оценяват количеството и качеството на слъзния филм най-често с неинвазивни методи - измерване на времето на разкъсване на слъзния филм и оглед на мейбомиевите жлези. Отново - това е изцяло в компетенцията на офталмолозите.
Относно Вашия случай и взимането на душ с контактни лещи - това носи определени рискове.
Тук са описани някои от тях, но като цяло е добре да сваляте лещите си, преди да вземете душ:
https://lensin.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1 … D1%83%D1%88%D0%B0

# 333
  • IC 1101,Abell 2029
..."При синдром на сухото око и желание да носите контактни лещи, трябва задължително да се консултирате с офталмлог-контактолог"...и кой специалист бихте препоръчали,ако не за Стара Загора,то в Пловдив предполагам че ще има достатъчно добри.

# 334
Дори когато можех да нося лещи почти целодневно, къпане с лещи ми зачервяваше и дразнеше очите. Сега не нося лещи в банята, не нося и в морето. Какво толкова има да гледам, разчитам, че при -2 ако се зададе акула, ще я видя...😁

# 335
..."При синдром на сухото око и желание да носите контактни лещи, трябва задължително да се консултирате с офталмлог-контактолог"...и кой специалист бихте препоръчали,ако не за Стара Загора,то в Пловдив предполагам че ще има достатъчно добри.

Добри офталмолози има и в двата града. Добри контактолози... Просто на офталмолозите не им е на фокус тази материя и в повечето случаи не се интересуват от нея. В Стара Загора с контактни лещи се занимаваха д-р Христозов и д-р Кроснева. Вероятно още го правят, въпреки че на д-р Христозов фокус му е хирургията. Относно сухотата, във всяка от клиниките на доц. Джелебов (Виста и Верея) могат да я диагностицират, но в повечето случаи просто ще Ви изпишат изкуствени сълзи.
Ако все пак се насочвате към Пловдив - Луксор - д-р Милена Гъдева, но ако не е нещо наистина сериозно, отново ще се стигне до изкуствени сълзи.

# 336
Здравейте! От години съм в търсене на подходящи лещи, основно нося еднодневни от време на време. Диоптрите на очите ми са различни и трябва да поръчвам по две кутийки. Последно пробвах ултра и тотал 1. От ултра изобщо не съм доволна, много ми се движат в очите и очите ми изсъхват. Тотак 1 ползвах само един път засега, като че ли са ок. Но ми се иска да пробвам и precision като по-бюджетен вариант, а и в чужди форуми срещнах мнения на хора, които ги харесват повече от тотал 1. Обаче не ми се иска пак да поръчвам две кутийки по 30 бр, защото ако не ми паснат както ултра, си остават така и трябва да ги хвърля. Някой има ли идея за сайт или физически магазин в Пловдив, откъдето бих могла да си закупя пробни бройки, например по 5 за всяко око?

Общи условия

Активация на акаунт