Работа, CV-та, HR-и, съвети - 91

• 40 765
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
Според вас след увеличението на максималния осигурителен доход релевантно ли е искане за увеличение на заплата? След като го вдигнаха на  3750 от 1.01.заплатата на всички слезе с едни грубо казано 50 лв. Има ли резон да се иска компанията да вдигне някак заплатите, за да се върне на хората предишния доход поне, което не в реално увеличение, а това което е било преди 1.01. Потърпевшите са много, не говорим за 2-3 човека.

# 121
При нас го направиха. Дали е релевантно или не, всеки преценява за себе си. Ако фирмата е със замразен бюджет, може и да не се съгласят.

# 122
И при нас вдигнаха заплатите специално заради увеличения МОД.
Така те реално са потърпевши в случая, а ние печелим по-висок осигурителен доход. За мен е важно.

# 123
Естествено, че има резон, въпросът е фирмата може ли да си го позволи и доколко ценни са им служителите. В повечето сектори няма да го направят, в моята фирма например абсурд. Но за процъфтяващи IT компании, с качествени кадри, май се подразбира. Днес разбрах за една такава фирма, където дори без да е афиширано фирмата е поела увеличението на осигурителния праг, т.е. нетните заплати не са мръднали.

# 124
Фирмата е голяма, но винаги по финансовия въпрос е много тегаво, последните години само намек да се направи за пари и се започва едно вайкане как сега не можело, затегнато било, бюджета свит, ще видим по нататък, след 3 месеца, след 6, догодина и тн.
Мерси за споделените мнения, ще видим какво ще стане. Аз и още няколко души на високи позиции ,по- високи от моята, сме си го обсъждали, но никой доколкото знам не е предприел нещо в посока да го постави като въпрос на мениджмънта.

# 125
  • София
Много компании поеха качването на прага и предната, и сегашната година. Но щом не са го направили автоматично, надали ще ви вдигнат заплатите. Искането, обаче, в никакъв случай не е нерезонно. Питай.

Еринне, това че някой има друг подход, не прави неговия грешен. И как да не го знаеш как ще реагира на ескалации и проблеми, нали също работиш с този човек и си го опознал. Самовглъбяването, че само твоето е правилно за мен не е съвместимо с добър лидер, но това е лично мнение. Когато говорим за хора, няма калъп, по който да реагираш.

# 126
Колко, според вас, е санитарния максимум за задържане на някой на мениджърска позиция?

# 127
  • София
На една и съща в една компания ли?
Ако да, според мен 6-7г. В някоя по - хубава фирма може и 10+.

# 128
Да, в една и съща компания, една и съща длъжност, без никаква промяна.

# 129
Според мен по- малко - 3-4 г. Разбира се, зависи какъв е пазарът за профила на въпросния мениджър - ако няма къде да отиде, ще си кюта там.

# 130
Малко ми е странно с тези нормативи. Когато човек си е стигнал тавана и няма накъде да расте повече, а заплатата и условията са ОК, може и да пенсия да откара, защо да се мести зорлем?
Знам доста такива хора в чужбина. За у нас ВЕЧЕ не, много динамични станаха времената и в чуждите фирми правят профилактични смени на хората за да се покаже някаква активност.

# 131
не е толкова лесно да се намери работа, особено пък в малките градове. работа колкото щеш ама грънци. това важи предимно за софия, софия не е цяла България...
Това не е оправдание - нямам работа, защото в малкия град такава няма. Хората не сме дървета да не се помръдваме. Ще седя аз някъде, където не мога да си подсигуря елементарни нужди.  Как не! В 21 век сме, все пак, хората сменят държави, континенти за по-добър живот…

# 132
Корпорациите са изпили здравата преценка на някои хора и съвсем са забравили как изглежда ситуацията на пазара на труда извън бизнесградата с неотварящи се прозорци и петъчната пица "Доминос".
Deathcrush казва точно това, което е: работа не е лесно да се намери в малките населени места. В някои - дори невъзможно. Кой как отиграва ситуацията после е друга тема. Но да си затваряме очите за факти или да не искаме да си  ги отворим за тях, скрили се зад идеята за страхотната ни кариера на къстъмър сървис, станал синиър къстъмър сървис в друга фирма и извоювал си карта Мулти спорт с намаление, е нелепо.

# 133
  • Mars Hotel
Няма нужда да се местите в София задължително, щом не ви влече, но няма нужда и от презрително отношение към корпорациите и работещите в тях. Идеята на Iseis, поне както аз я разбрах, е малко по-генерална: много хора се оплакват, че няма работа и заплатите са мизерни, но реално не правят нищо, за да подобрят положението си. Можеш да се преквалифицираш, за да имаш повече опции, можеш да надграждаш умения, да търсиш дистанционна работа, можеш да смениш мястото, дори с малко по-голям град, да работиш на свободна практика, където сам си определяш заетостта и т.н. Нищо не се дава наготово, само да мрънкаш и да не правиш нищо по въпроса няма да доведе по положителна промяна.

# 134
Аутсорсингът обслужва корпорации, имитира някои от техните политики, но не е корпорация. Смешно е да се говори за обслужващи услуги с такъв високопарен патос.

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 14:34 от Tsugumi_

Общи условия

Активация на акаунт