Деветокласници 2024/2025

• 55 265
  • 766
  •   1
Отговори
# 285
ДЗИ по БЕЛ след 12 клас е такава подигравка с интелекта на зрелостниците, че няма накъде. Отчели били рекордни постижения и как няма, когато постоянно сваляме критериите! Заменяме елитните изпити с елементарни матури и НВО, после се хвалим с постижения и високи балове, направо ми се повръща.

# 286
  • Сливен
Да, след отчайващите резултати последните години явно са "взели нещата в ръце" Grinning
За мен е важно да са грамотни. Малката е в същото училище като сестра си. Уви, голямата имаше късмет с преподавателите, малката изтегли "късата клечка".
Тъй като не можем да разчитаме на преподаването в училище ходи на частни уроци, но не толкова често, колкото миналата година. Разчитам на частните учителки, от които вече имам лични  впечатления, да правят преговор и да попълват пропуските. Впечатлена съм от труда и отношението им. Едната е млада пенсионерка от една година, другата е на 30 години, което показва, че разковничето не е само в опита, а колко "стойностен" е самият човек и желанието му да си свърши работата по най-добрия възможен начин.

# 287
Да, след отчайващите резултати последните години явно са "взели нещата в ръце" Grinning
За мен е важно да са грамотни. Малката е в същото училище като сестра си. Уви, голямата имаше късмет с преподавателите, малката изтегли "късата клечка".
Трябва да се види в 4. клас колко са предобрили манджата. Над 50% ръст на учениците с две отлични оценки на НВО и как да е другояче като НВОтата бяха обидно лесни. Само, който е бързал и не е дочитал, няма отличен. Даже деца, които не са мечтали за Отличен, имат. Добре, че  няма да се явяват тази година на НВО, че направо не мога да си представя колко по-лесно може да бъде и как борбата ще е за части от точката. Лесните изпити не са добри за никого, но в МОН явно смятат, че е важно да отчитат някакви имагинерни точки, вместо да се положат усилия да повишат качеството на това, което уж се полага на всяко дете по конституция, за да не се налага да си го плащаме. И се плаша какво ще е след 4. години, когато ще ми предстои нова офанзива.

# 288
Не съм съвсем сигурна, та ви моля да потвърдите, че 14 годишните ни деца могат да пътуват в чужбина сами със самолет и без пълномощно от родителите. Нали е така вече, откакто сме във въздушно - капковия Шенген?

# 289
Има случаи на случайни проверки от гранична полиция, но не знам какво се случва, ако детето е без декларация. В повечето случаи се минава без декларация, защото никъде не те проверяват. Минаваш само проверка на багаж.

# 290
  • София
Изискването за нотариално заверено съгласие на родителите за пътуване на непълнолетно лице, не е отпаднало с въвеждането на въздушно-капковия Шенген.

ЗБЛД:
Чл. 76. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Може да не се разреши напускане на страната на:
............
9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., доп. - ДВ, бр. 47 от 2009 г., в сила от 01.10.2009 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) малолетни и непълнолетни и поставени под запрещение лица, които нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители, настойници, попечители. При разногласие между родителите спорът се решава по реда на чл. 127а от Семейния кодекс;

По принцип сега няма проверки по летищата, но това не значи, че не трябва такова съгласие. Гранична полиция има право да извършва проверки и съответно да не допусне непълнолетно лице без надлежното съгласие да пътува.

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 23:20 от sanaka

# 291
Преди 11 клас въобще не мисля да се тревожа. С този толкова човеколюбив и услужлив екип на МОН, може да измислят да раздават точките служебно. Ей го, дори Цеко Минев получи награда за изключителния му принос към дечицата на София.

# 292
Преди 11 клас въобще не мисля да се тревожа. С този толкова човеколюбив и услужлив екип на МОН, може да измислят да раздават точките служебно. Ей го, дори Цеко Минев получи награда за изключителния му принос към дечицата на София.
И аз така. Да видим колко комисии ще сменят, пък изборите колко ще са.

# 293
Девойката ще ходи на езиков лагер и им изискват нотариално завевени декларации, за да излязат от България.

# 294
Девойката ще ходи на езиков лагер и им изискват нотариално завевени декларации, за да излязат от България.
silveryМоже ли да споделиш повече инфо за езиковия лагер. В чужбина ли е? Аз обмислях тази година да я пращам, но се разколебах, защото не си намери дружка и се притесняваше да тръгне сама без да познава никой от групата.

# 295
Те отиват за 2 седмици организирано от училище в Испания. Ще бъде със съученици.
Не съм търсила сама варианти.

# 296
  • ВАРНА
аз само наминавам да ви кажа да внимавате ако помагате на децата за някое домашно Simple Smile
Домашно по философия със доста неясни указания за работа. Детето извади от 100 кладенеца вода докато разбере какво всъщност се иска от нея да направи. Откри, че им е даден за разрешаване казуса от олимпиадата по философия 2023. Ама някой да им обясни как се разрешава казус - тцъ. Помоли ме да се включа по трасето. Бутнах тук-там по подреждане на съдържанието, защото идеите ѝ ок, ама така сакато написани. Получи се нещо като ни риба, ни рак според мен. И вчера, бам! Мейл от учителката с отличен коментар за работата ѝ по домашното и през годината + покана да се включи в извънкласни занимания по философия в девети клас Simple Smile Сега ще трябва да пипаме с кадифена ръкавица, защото дъщеря ми няма да се включи и ще трябва много внимателно да отклони поканата. Учителката е от типа "ни се води, ни се кара" и не е ясно един отказ до какво ще доведе.
Та, не правете това вкъщи Simple Smile

# 297
Да ги слагат вече и тук комплекта емотикони, защото това е много смешно.
На нашите им остават пет учебни дни, в които ще бъдат само физическо присъствие. Ще се социализират на тема европейско първенство. Това моето, което преди няколко години два дни поред ходи на стадиона на Барса заради нас и каза повече да не ѝ правим такива екскурзии с мачове (отделно, че през седмица такъв добър анатомичен практически опит придобива благодарение на гастролиращата агитка, която ни о**** наоколо), сега гледа футбол. 

# 298
  • ВАРНА
рони, мани Simple Smile
Ще пиша по-нататък за развоя на философския казус.

рони, много яко при вас Heart Дъщеря ми във вторник имат класно по бел. Нищо няма да кажа повече Simple Smile

оп, допълвам. Приятелчета на дъщеря ми са седмокласници. Ще имат изходно ниво по физика в деня между двете нво-та. Учителката явно е завършен идиот. Говорим за училище, което има претенции да се реди след мг 5-7 клас.

# 299
При нас вече може да почва ваканция. От 10.06 вече си знаят всички резултати и само някой, който е издънил класните все още бива изпитван. Разбрах, че по БЕЛ ще имат още само 4 часа, че другите попадали все в нещо и в тях ще правели обобщение на всичко взето през годината. Изненада ме учителката, която успя да навакса 4 месеца нищоправене и да си вземе всичко. По математика са на последния раздел за Еднаквостите, но нямало да ги взимат всичките, че все пак не са в МГ, а щели само да им обяснят основните неща - как се прави това, не ми е ясно. По философия приключили. По езика им остана един урок от учебника и тази седмица ще си го приключат. Ваканция все още не се чака, че сега е най-забавната част в училище Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт