Деветокласници 2024/2025

• 55 271
  • 766
  •   1
Отговори
# 510
Никой не мисли за децата, а как родителите да не отсъстват от работните си места. На нас с големите ни е все тая, но понеже нещо трябва да се измисли за малките, го отнасят и те.

При малките лятната ваканция си е изпитание. Дребният ще бъде първолак наесен и това лято го избутахме основно със сборни групи в градината, но догодина ще видим зор.

# 511
  • София
Както казваше един приятел: На бабите никой не им е длъжен да им гледа внуците. Joy

# 512
Тъй де, нашите още държат фронта (на 70 и 68 са), ама не можем да ги ангажираме цяло лято.

# 513
Не мога да им хвана края на нашите, как броят ваканциите и учебните дни в годината и как ги натаманяват тези статистики "спрямо другите държави". Имали сме ученик в друга европейска държава и такива безумни, безкрайни учебни седмици и месеци не е имало. Тук от края на лятото до Коледа просто ваканция няма. И после - голям бонус били пуснали с тези 15 дни и родителите щели да злоупотребяват. Че то аз не мога да издържа да работя толкова седмици и месеци без почивка.

# 514
  • Немция
В Германия никой не пита родителите съгласни ли са или не с ваканциите. Но няма такива чести промени с дните за почивка за учениците.
Ваканциите са определени с десетилетие напред. Grinning

Моите ще са също до 23 декември на училище. Дни за семейни причини, свързани с отпуски по желание, кой както си реши, няма.
Ходи се на училище всички дни, отсъства се по наистина важни семейни(и здравословни) причини.
На моите ученици тази година приключи на 5 юли и класът целокупно беше на училище.
Но да, имат ваканции на 5-6 седмици веднъж, по 2 седмици. Затова пък в нашата провинция започват учебната година на 21 август.

Тези 15 дни по семейни причини от самото начало ми се струваха лоша идея и го споделих тук.
Ваканция за всички ученици е едно, друга работа е почивка, кой както си преценЯ. Защото отсъствия по собствена преценка води до голям брой отсъстващи ученици в определени периоди от учебната година.
Нека измислят ваканция за всички, а не всеки да се спасява поединично. Толкова ли е сложно, не разбирам?

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 00:11 от Бибит

# 515
А в Германия дали пък не можеше ученикът да остане 2-3 вкъщи без бележка от лекар, ако не се чувства добре?

# 516
  • Немция
Това да- до 3 дни не се изисква бележка от лекар, но изискват извинителна бележка от родител по каква здравословна причина ученикът е отсъствал.
Дори и при 1 ден отсъствие пиша извинение защо ученикът не е бил на училище. Отделно съм длъжна да звънна на секретарката сутринта, когато някое от децата ще отсъства.

# 517
  • София
Определено е за предпочитане пред безкрайно висене пред лекарски кабинети за нещо дребно.  Не виждам особена разлика между това и 15-те дни, за които всеки сам си преценЯ. Даже никаква не виждам.

# 518
  • Немция
Санака, а аз виждам разлика и за мен е необичайно решение.
Може да доведе до масови отсъствия в класа в определени периоди на учебната година.
Обсъждали сме го вече, руши се единния учебен процес.
Просто да приемат ваканция на определен период за всички ученици.

От мен нищо не зависи, давам си мнението като страничен наблюдател.

# 519
  • София
Обсъждали сме го, да. До никакво нарушаване на учебния процес не може да доведе.
Колко пъти можете да извинявате с бележка от родител до 3 дни?

# 520
Зададох контролния въпрос с надеждата дискусията да секне, пък тя се възроди Grinning
Аз лично предпочитам благинката от Германия, да се извиняват по 2-3 дни отсъствия от родител, всеки път когато детето има сопол/болен стомах/нещо друго. Така, сумарно, могат и повече от 15 дни за годината да си наредят родителите.
Единният учебен процес със сигурност ще се наруши, ако оставят безумия като 23.12. да бъде учебен. На никой не му трябва кристално кълбо, за да предвиди, че тогава никой няма да ходи на училище - кой с бележка по семейни, кой - с бележка от лекар, кой - прежалил неизвинените.

Просто да приемат ваканция на определен период за всички ученици.

В която всички да боледуват под строй?

# 521
  • Някъде там...
Не знам какъв учебен процес се предвижда на 23.12 и в последния учебен ден, че и да се наруши. Тази година си разменяха подаръци и гледаха филми, а през последната седмица нищо не правиха. За сметка на това загинаха от жега. Извиних последните 3 дни, след като детето се прибираше примряло вечер. Не се притеснявайте, общо 4 от въпросните дни сме ползвали за цяла година. И по болест почти не е отсъствала.
Натоварването е изключително неравномерно, факт. Предпочитам няколко ваканции по седмица през два месеца, вместо учене до дупка, май месец почивка през ден, а юни да не могат да мислят от жега в класните стаи.

# 522
Не знам как оцеляват хората с това чувство, че някой с нещо ще злоупотреби. Може би те биха го направили, за да оценяват по този критичен начин хората. Има Школо, с което родителите биват информирани. Заявяването на извинения го подават родители. Който е решил, че трябва да отсъства, ще го направи. Заради един блок /беше физическо, но наистина се налагаше да отсъства и дори не беше по момичешки причини/, злоупотребих и разхитих
 цял един ден от щедро предоставените ми 15. За цели 8 години дотук, съм поискала не повече от 6 дни по домашни причини. В седми клас дори един от директорските дни заявих, защото масово децата го удариха на разтоварване около НВО, а и директорът ни каза, че не го препоръчва, но и няма проблем, ако учениците го искат. Един от тях беше за някакво състезание в 4-ти клас и бяха онлайн, и дори класната беше дала пълна свобода моето дете да си прави каквото си иска. И тъй като на нея все пак това дете й се води в час , за мен е задължително щом ще излиза от вкъщи, да има документална защита за всички страни.
Това с ваканциите е такава зверска тъпотия. Отново събраха пролетната ваканция с Великденската. От много години по Коледа и Нова година няма сняг. Има търкаляне около маси. Децата са активно хора и дори карат ски. Не знам колко от вас помнят стъпаловидния график на зимните ваканции, когато още нямаше Коледа. 6-16, 16-26 януари и 26 януари-6 февруари. Обаче образованието от много време се ползва за анимация и социална услуга и всичко си идва на мястото. Време е Ричард да тропне, че си иска обороти.
Иначе аз съм спокойна. При нашите отсъствията не са проблем. Знаят им ги за какво са и имат право да отсъстват за подготовки. И когато им усетят коледното настроение, не ги натоварват с глупости.   

# 523
Обаче образованието от много време се ползва за анимация и социална услуга и всичко си идва на мястото.
Много точно казано. И докато не го разберат повече хора и не се променят нещата и в училище да се изпълнява функцията образоване, а не анимиране и детегледане нещата ще са все така.
България си имаше, ако не много добра, то поне добра система на образование, съобразена с особеностите на страната, до момента, в който започнахме да преписваме сляпо всяко нещо от някоя друга образователна система без да го проверим дали би работило нормално по нашите географски ширини.
И 15-те дни са най-малкият проблем на системата ни. Ама колко улесняват живота при болезнен цикъл например да не висиш пред кабинета на ЛЛ заедно с един куп болни, защото само който не е припадал от болка, не знае какво е или за еднократно повръщане, ама не се знае дали ще продължи и отново при ЛЛ, за да може при общуването с другите болни да стане многократно и пр.
Ако някои в МОН мислеха повече с главите си, щяха да се сетят, че има деца, които пътуват от други населени места, за да отидат да учат. Има деца, които са на общежитие или квартира от малки населени места и пр. и за тях този един учебен ден след събота и неделя е свързан с немалки разходи и време. Не живеем в Германия или Австрия, където 90% от учениците учат по адрес на местоживеене даже и в гимназията. Така че докато има такива недомислици, ще има и масово отсъствие на ученици в определени дни. То е близко до акъла.

# 524
  • ВАРНА
За периода април - юни използвах всичките 15 дни по семейни причини миналата година. Всич-ки-те. И за пътувания, и за леки здравословни неразположения.

Графикът с ваканциите на мон е безобразен. Имам чувството, че мон или не са гледали календарите за 2024/2025, или са писали графика със затворени очи. Ще пусна мението си по въпроса на посочения от тях е-мейл.
И аз, и детето сме минали през чужда образователна система - френската. Чудесно разпределение между учебни дни и ваканции - след всеки 7 учебни седмици следват по 2 седмици ваканция.

Общи условия

Активация на акаунт