Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 78

• 44 629
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
  • Бургас
Колкото и да е странно, точно това са разходите. Данък, такса смет - при това с облекчение в редица общини, ако жилището се декларира като неизползваемо. Плюс 1 човек за ЕС.
СОТ не знам някой да слага на необитаемо жилище, а застраховката е по-скоро екзотика, отколкото стандартен разход.
Интернет и синьозелена зона за какво ще плащаш, щом е празно и не се ползва?
Ако си там известно време, има и интернет без годишен договор.

# 151
Я снимай около блока в Чикаго да го сравним с тук.

# 152
Колкото и да е странно, точно това са разходите. Данък, такса смет - при това с облекчение в редица общини, ако жилището се декларира като неизползваемо. Плюс 1 човек за ЕС.
Зависи от апартамента, но и плюс отопление. Особено ако не искаш спукани тръби, мухъл и други самонанесени щети.
Плюс общи ремонти - покрив, асансьор, врати вход и гаражи и какво ли не.
На мен не ми е ясно държането на празни апартаменти и то с години. Ако се ползват поне за ваканции - ок, но тогава не може да минеш без някои удобства и да ги платиш.

# 153
  • Бургас
Общите ремонти са 1% на месец от МРЗ по закон - 120 лв. на година. И не навсякъде ги събират тези пари, при нас например е 5 лв. фонд "Ремонти".
Чак толкова студено в апартамента няма да стане, че да се спукат тръби. Това не е къща.
Иначе и аз не го разбирам това да го държиш празен, всеки празен месец са пропуснати ползи Simple Smile

# 154
докато не се наложи скъп ремонт на покрив или асансьор или нещо друго голямо и парите във фонда за текущи поправки не са достатъчни

# 155
При мен се получи така, че данъците на селските ми имоти са по - високи от апартаментите по различни градове. Сега се повишиха тази година със почти 100% ДНИ и ТБО. До селските имоти няма дори и нормален път, та камо ли казани за смет, но ТБО е над 150 лв. Отделно си имам поддръжка на жилищата, че някои са етажи от къщи, т.е. малко жилища плащат за един покрив. Много разходи на година отиват. Всичко е празно, живея само в един апартамент. Селските имоти сега смятам, не знам каква е процедурата, да ги подарявам (може би Томева да ми каже как става). Условието ще ми е само да се подпиша и да не се разправям с нищо. Защото достатъчно давах за тях, нищо не получих, а те са тотално непригодни и като условия и изобщо не знам кой дори ще иска да ги вземе. Дали мога да ги даря на държавата?

# 156
При мен се получи така, че данъците на селските ми имоти са по - високи от апартаментите по различни градове. Сега се повишиха тази година със почти 100% ДНИ и ТБО. До селските имоти няма дори и нормален път, та камо ли казани за смет, но ТБО е над 150 лв. Отделно си имам поддръжка на жилищата, че някои са етажи от къщи, т.е. малко жилища плащат за един покрив. Много разходи на година отиват. Всичко е празно, живея само в един апартамент. Селските имоти сега смятам, не знам каква е процедурата, да ги подарявам (може би Томева да ми каже как става). Условието ще ми е само да се подпиша и да не се разправям с нищо. Защото достатъчно давах за тях, нищо не получих, а те са тотално непригодни и като условия и изобщо не знам кой дори ще иска да ги вземе. Дали мога да ги даря на държавата?

Дарение, другата страна си плаща разходите по придобиването. Ако сте близки роднини, може дори да избегнат общинската такса, но и да не са, сто на сто ще намериш желаещи да им подариш имоти. Имот с такъв висок данък и такса смет няма да е в най-забутаните села, няма да търсиш дълго кандидати.
Успех Simple Smile

# 157
  • Бургас
Seiko, можеш да ги дариш на държавата, стига тя да ги иска, но по-добре ги дари на някой нуждаещ се.
По рускоговорящите групи също има пенсионери, украинци, разни други, които биха се поинтересували.
Има Фб групи - имоти под наем без наем, група за завръщане на село - там е пълно с хора, които биха проявили интерес.
5 процента е данък върху дарението от придобиващата страна, на база данъчна оценка.

# 158
  • Бургас
Всъщност продажбата излиза по-евтино от дарение между нероднини,  аз бих ги обявила за продажба на някаква символична цена, зависи от населеното място, но за доста селски имоти, ако са евтини, има интерес, колкото и да са западнали, кметът на селото няма как да не знае търсят ли се имоти в селото, някой има ли нужда, мургави бездомни братя има почти навсякъде

# 159
Последно събирахме по 15 лв. за ремонт на асансьорите. До около 20 лв. сме събирали, еднократно преди време се наложи към 100 лв. на апартамент за по-скъп ремонт и това е. И сме вход, в който има хора, които не плащат, вноските за месеца не се събират редовно. Има и други примери - всеки месец да се искат пари за скъпи ремонти и някакви "подобрения". Но със сугурност не са текущи разходи

Не знам защо се държат празни апартаменти (освен спорове между наследници), но реално в повечето случаи не е толкова скъпо. Вероятността да се спукат тръби в апартамент заради спряно отопление е почти нулева. По-вероятно е да се спукат, защото са стари. Особено пък в блокове с ТЕЦ. Маса хора живеят с мухъл, въобще пък не им пука дали има мухъл и влага в необитаемо жилище, да му мислят съседите. 

И какви поддръжки на гаражи, масово в България това са малки бетонови клетки (къде законни, къде не) или партерния етаж. А още по-масово гаражи няма. Застраховката няма да я коментирам, едва стига 10% застрахованите жилища, в САЩ е различно, ама можете да си направите сметка колко необитаеми в България са застраховани.

Гадая за няколко причини да се държат необитаеми жилища, освен наследници, които не могат да се разберат. Купен "за детето", обаче нямат нужда от дохода от наем, а е купен, защото очакват в бъдеще цените да се качат, т.е. смятат, че сега са купили евтино. Пак сходно, но с "инвестиционна" цел - купили са имот, с идея да го подържат известно време и да го продадат с печалба. Или имат имот, придобит по различни начини - наследен, живели са там, но са се преместили и т.н. Не са решили какво да го правят, не им се занимава с ремонтиране за под наем, не им се занимава с наематели, не очакват цените да паднат и така си стои.

# 160
Всъщност продажбата излиза по-евтино от дарение между нероднини,  аз бих ги обявила за продажба на някаква символична цена, зависи от населеното място, но за доста селски имоти, ако са евтини, има интерес, колкото и да са западнали, кметът на селото няма как да не знае търсят ли се имоти в селото, някой има ли нужда, мургави бездомни братя има почти навсякъде

Аз ги бях обявил по 2500 лв. (5дка двор с основна къща и 10 селскостопански постройки), но започна пандемията и нямах възможност да ходя по сделки а и никой не ме потърси. Сега ще се активирам пак с тия 2500 лв. няма да се замогна. Забутано село не е,  но е в забутана махала, без нормален автомобилен достъп. Може би оффроуд.

# 161
  • София, Bulgaria
Seiko7075, баш в пандемията що къщи и къщета, на близо и надалече, с път и без път се продадоха.
Дай ми малко инфо, да видим, за какво иде рече. Иначе може да дариш/ продадеш на символична цена на някои, които се занимават с благотворителност.

aDream, тук е прието да се бърка и обсъжда всеки дръзнал да купува имот, но не и когато е продал и се натриса на гости в съседи. 10000 довода, как не е твоя работа и натрисането всъщност не е такова, каквото изглежда.

# 162
Seiko7075, баш в пандемията що къщи и къщета, на близо и надалече, с път и без път се продадоха.
Дай ми малко инфо, да видим, за какво иде рече. Иначе може да дариш/ продадеш на символична цена на някои, които се занимават с благотворителност.

Прави сметка колко е непродаваем, като не можах и тогава за тая цена. Най-абсурдното е, че данъкът расте, ТБО расте, а става все по - недостъпен, нито път се изгражда или поне понасипе нещо, нито има казани там. ... Просто България.

# 163
Расте, защото са последни напъни ТБО да се определя на база площ на имота. И с тия 5 дка и постройки общината си взема много повече, отколкото някоя гарсониера в общинския център.

# 164
  • Бургас
Seiko, в краен случай, ако удариш на  камък и с продажба и дарение, и искаш да се оттървеш от имота и данъците- правиш отказ от собствеността и приключваш

Общи условия

Активация на акаунт