Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 78

• 44 631
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
Seiko, в краен случай, ако удариш на  камък и с продажба и дарение, и искаш да се оттървеш от имота и данъците- правиш отказ от собствеността и приключваш

Това не знаех, че може! То си е нещо като дарение на общината, нали така? В моя град съм бил свидетел, как почива и последният наследник на имот, къща в центъра на града, и го наследи общината. После го продаде. Интересно как не са надушили имотната мафия. Доколкото знам рядко се стига до това, да няма никакви наследници и накрая общината да го вземе. Веднага надушват копоите на мафията.

# 166
Надушват, но за големи градове и апетитни имоти.

Не знам къде е, но все още доста се търсят имоти на южни склонове, в близост до трафопост - за соларни паркове.

# 167
  • Бургас
Seiko, Чл. 100. от Законът за собствеността- Отказът от правото на собственост върху недвижим имот има действие само ако е извършен в писмена форма с нотариално заверен подпис и ако е вписан в имотния регистър.
Просто се отказваш от собственост, имотът става безстопанствен и всеки може да го придобие по давност, теб не те интересува повече Общината ли ще е или друг... декларацията се заверява пред нотариус и се вписва в имотния регистър по местонахождение на имотите, после с декларацията се отписваш като собственик от данъчното и  вече нямаш нищо общо с имотите

# 168
Скрит текст:
Колкото и да е странно, точно това са разходите. Данък, такса смет - при това с облекчение в редица общини, ако жилището се декларира като неизползваемо. Плюс 1 човек за ЕС.
СОТ не знам някой да слага на необитаемо жилище, а застраховката е по-скоро екзотика, отколкото стандартен разход.
Интернет и синьозелена зона за какво ще плащаш, щом е празно и не се ползва?
Ако си там известно време, има и интернет без годишен договор.
От години се грижа за няколко такива апартамента и една къща. СОТ-а е абсолютно задължителен. Застраховката-също , защото за разлика от белия свят тук като те наводни съседа се оправяш сам. Няма закони, няма съд , няма държава.
Миналия месец се наложи да сменя четири водомера по 150 лв +труд 100 лв защото според тукашните наредби на 5 г собственикът е длъжен. Имахме предписание и го спазихме.  Не знам на колко , но има такъв срок и за топломерите.
 Също задължително се плаща сградна за отопление живял не живял. Такива са законите и наредбите. Може и да има тук там някои , които ''тарикатеят'' на гърба на другите собственици за разходи по общите части, но  не всеки може да е толкова нагъл.
 На едното място разбиха входната врата. За новата събраха по 200 лв Дванадесет апартамента
 ''Само данък'' -приказки от 1001 нощ. Годишния разход надхвърля две минимални за страната ни заплати.

# 169
  • Бургас
Кои са тези "тукашни наредби", според които собственикът е длъжен да си сменя водомера на всеки пет години?
Ако ти плащаш СОТ и застраховка, си изолиран, а не масов случай и си го направила по твое собствено желание, а не защото изискванията на държавата към теб са такива.
Сградна инсталация плащаш, ако в жилището има ТЕЦ. Ако няма - не плащаш.
Празни жилища не държа, философията ми е друга и никога не бих държала.
Но все още у нас е евтино да притежаваш жилище, защото единствените задължителни разходи са данък сгради, такса смет (с отстъпка ако жилището не се ползва) и разходите за етажна собственост. Всичко останало е с пожелателен характер.
Ако не е така, много хора нямаше да държат имотите си празни, особено апартаменти в големите градове или  ваканционни по курортите.

# 170
Водомери се сменят на пет години според договорните условия на Софийска вода. Евентуално ако в някоя друга община местната ВиК компания има такова изискване. Обаче има една подробност - в София ми изискаха да си сменя водомерите едва когато отворих за отчет, иначе години наред старият собственик не е отварял и си е стоял със стари водомери. На село ВиК смени водомерите на майка ми без да плащаме, по нейно настояване, защото бяха стари. И това важи и за апартаменти, и за къщи и т.н.

Иначе аз съм платила нещо от порядъка на 40 лв. на водомер (с труда), през 2018 или 2019 г.

Наистина не знам защо вадите такива разходи, които не са задължителни и не са ежемесечни. Ако те наводни съседа, можеш да го съдиш. Има доста случаи на успешно осъдили съседите си. Не е правилно масово имотите да нямат застраховка (вкл. гражданска към трети лица), но е факт, не се застраховат и вероятността за щети, които сериозно да повредят жилището, не е толкова голяма. Имайте предвид, че необитаем често значи вътре да не е топ-ремонт с хубави мебели, а с такива, за които едва ли ти пука и да се повредят, хората масово не мислят за застраховки.

# 171
"На основание чл.34 а ал.1 от Наредба № 4 на МРРБ За условията и
реда за присъединяване на потребителите и за ползване на ВиК системи последващатите
периодични проверки за индивидуални водомери се извършват на десет години."
https://www.sofiyskavoda.bg/modules/documents/Temp%20files/Izisk … ni%20vodomeri.pdf

# 172
Вярно, в чужбина и аз като съм живял, таксата за апартамента се плаща всеки месец към асоциацията. Издава веднъж годишно отчет, кое за какво - поддръжка, ток, заплати, портиер, поливане, косене, и т.н. Не са пари на вятъра, а за да ти е приятна средата. И няма живееш-не живееш, няма също и шпакловка и замазка - щом едно жилище е купено, то се ползва - или собственикът си живее, или го дава под наем, инак не си струва да го притежаваш.
Само тук народът притежава по няколко "за запазване на парите от инфлацията", без да са нужни и така си стоят празни, но нали не ядат и не пият... Жалко за заровените пари в тухли - по света барем в биткойни слагат излишните си пари, те наистина нито ядат, нито пият, нито искат СОТ или застраховка. Само трябва да внимаваш да не ти хакнат акаунта.

# 173
И данък покупка също е смешно нисък...

# 174
Сменят се на десет години, не на пет. Имаше по едно време напъни да го направят пет години, ама ги отсвириха.

# 175
  • Бургас
Само тук народът притежава по няколко "за запазване на парите от инфлацията", без да са нужни и така си стоят празни, но нали не ядат и не пият... Жалко за заровените пари в тухли - по света барем в биткойни слагат излишните си пари, те наистина нито ядат, нито пият, нито искат СОТ или застраховка. Само трябва да внимаваш да не ти хакнат акаунта.

Няма ли някакъв СОТ, който да се закача за акаунта и да го пази от хакване Joy

Иначе за празните жилища - не подкрепям и трябва да има механизъм да бъдат населени.
В нашия вход половината от апартаментите са празни. Че и се друндят собствениците им, когато стана ясно че след промените в ЗУЕС трябва да започнат да плащат. Хем им гласувахме по половин човек, не по един, да ги жалим. И пак недоволни. А лятото се пълнят с роднини от кол и въже тези апартаменти, уж "гости".

# 176
  • София, Bulgaria
Човекът платил няколко десетки, а може би стотици хиляди евро, та 2-3 минимални заплати ще го съборят.
Въобще не разбирам, какво се казва, че има поддръжка и разходи за живот, то си ясно. Не е откритието на века. Повечето разходи и без да си в собствено жилище ги имаш плюс един сериозен разход за наем, ама хайде това са подробности.
Стандартът на живот зависи не от разходите, а от приходите.

# 177
  • Бургас
Щом ги държат празни, явно има защо.
И не им е скъпо дори да има и СОТ, и застраховка, и да отопляват, и водомери да сменят всяка година, и покриви да ремонтират.
Ако беше скъпо и трудно, нямаше да ги държат празни и даже изобщо нямаше да ги държат. Просто е.

# 178
  • София
В България има много празни жилища, защото е евтино и всеки може да си го позволи!
Познавам доста хора с апартаменти в центъра на София, които стоят затворени Rolling Eyes
И до Баба Неделя, и на Ангел Кънчев и в Лозенец. Едните в чужбина, другите на село и т.н.
На тези на Ангел Кънчев примерно им предлагаха неприлична сума да го купят, но не.
Съседният пък апартамент до нас служи само като щерката на собственика се прибере от Лондон, да остане в него Satisfied
През останалото време никой не влиза в него и т.н.

И говоря за апартаменти от по 100+ м2 в центъра на София. Какво остава за празни ново строителство някъде си!
Колко пък да е сложно да го имаш Satisfied
Освен ако не е на Сънчака и не ти го обират през месец, след като са те обрали с таксата за поддръжка, която е по-скоро рекет и нищо не поддържа Satisfied

Последна редакция: пн, 19 фев 2024, 19:55 от mitkomitashki

# 179
Бела Чао явно мисията ти в темата е да се заяждаш. Като не ти харесват обясненията - не задавай въпроси или уточнявай, че са реторични (знаеш отговора).
Останалите се надяваме да прочетем различни мнения, както и на човек с опит, каквато е Томева.
Чета, чета и не мога да разбера какво пък толкова сте се затеъшкали за тия покриви. Като се направи веднъж, откарва 50 години. Аз като ходех по огледи първото, което гледах беше покрива, улуците и стените под покрива на блока. Ако са в окаяно състояние, слагам едни 2 до 5 х.лв към цената за очевидно бъдещи ра, ходи по ремонт.
На потребителя дето данъка по придобиване на имот му се струва малък? 2.5% върху стойността на сделката са едни супер безподобно грешно дадени пари на общините за  точно никаква услуга насреща. Улици ли имаме, тротоари ли, уредено движение, измит прахоляк или очертана пътна маркировка?
Срещу какъв ангажимент общината прибира този рекет?

Общи условия

Активация на акаунт