Дете от анонимен донор- какво да кажа

 • 6 831
 • 89
 •   1
Отговори
# 75
 • Мнения: 23
Моля ви не се карайте не е това целта на този форум. Благодаря на няколкото човека споделили личен опит или дали наистина подробно обяснение по тази тема . Със сигурност ми помогнахте доста. За мен лично може да пишат 3 ма човека или 5 но да е по темата не 10 страници със разни разсъждения за нещо друго или караници. Ясно ми е че повечето хора си имат там традиционно семейство и няма как да се включат с рационален отговор защото това не е нещо което са пряживяли.

# 76
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 13 723
просто към заглавието на темата си трябваше да допишеш :  "да пишат хора с личен опит".
по подразбиране за другите е забранено Smiley

# 77
 • SF
 • Мнения: 22 000
Напротив, вие губите времето на всички, които се интересуват от този въпрос, а не висят на бг мама, за да разтягат локуми. Но, да както казах, с вас повече няма да се занимавам, тъй като определно изразходвам излишна енергия с вас с хора, които не са компетентни по зададения въпрос в темата.

Ето това е пример за писане не по темата.
Моето мнение е абсолютно по темата, без да споделям дали опитът ми е личен или споделен.
Прочетете си правилата на бг мама. Това е публичен форум и не се предлагат механизми, с които да се селектират участниците в темата.
Нито първи пост, нито заглавието ограничава по някакъв начин пишещите. Само BlackCat12 се опитва да ги категоризира.
И няма как да загубя времето на никого в този форум. Да ме четат или не, си е техен избор и решение. В момента аз си губя доброволно времето. Имам си време - губя си го!

Последна редакция: нд, 03 мар 2024, 22:16 от Esmee

# 78
 • Мнения: 1 517
Ето една много хубава история, излъчена вчера по БТВ, в която една майка не крие как е заченато детето й - нито от самото него, нито от обществото: https://www.btv.bg/shows/brigada-nov-dom/video/kak-izglezhda-dom … gada-nov-dom.html.

Последна редакция: нд, 03 мар 2024, 22:57 от Radilena

# 79
 • Мнения: 4 896
Ето една много хубава история, излъчена вчера по БТВ, в която една майка не крие как е заченато детето й - нито от самото него, нито от обществото: https://www.btv.bg/shows/brigada-nov-dom/video/kak-izglezhda-dom … gada-nov-dom.html.

Малко ми е прекалена тази откровеност. Убедена съм, че обществото не го интересува как е заченато което и да било дете, за да се коментира по телевизията. Но който както разбира нещата.

Аз лично действам на принципа ‘който има нужда, знае’. Гледам, че и синът ми така прави. Приятелите му знаят всичко, хората, с които не е близък или не познава, знаят, че майка му и баща му не живеят заедно и до там.

# 80
 • Мнения: 489
Nadinka, с интерес следя информацията, която давате, тъй като тя е на човек, който вече е преминал през това и  защото тя е ефективна и се поставям на ваше място. За което се боря и правя всичко възможно, по начина, по който мога. Аз също мисля, че обществото не го интересува кой как си е направил детето. Но клюкари и хора, които няма какво да правят, си позволяват да разпространяват, а някои и да преиначават такива лични истории, което може да е пагобно за някое дете в бъдеще.
Ще дам един пример с моя близка приятелка, която е осиновена.
Доста хора от квартала го знаят това нещо, тя мисля, че не го знаеше допреди няколко години. Всички се стараеха това да не се разпространява, тъй като такава беше волята на майка и. Годините минаваха, нещата бяха овладяни. Но в един момент се намериха клюкарки съседки, които компетентно се изказаха на висок глас, кой е осиновен, коя година, по какъв начин и от там новината от уста на уста се разнесе бързо. Навярно е стигнала и до ушите на приятелката ми, но тя никога не го показа. А ние близките приятели, никога не подхванахме темата. Ако тя иска да говори, ок. Ако не - коя съм аз да и се бъркам ?
Просто се очужди от всички, спря да излиза в квартала, изтри всичко в социалните мрежи и тн. Според мен го изживя доста зле.
Така, че този въпрос е деликатен. И аз също доста се притеснявам, един ден какво ще стане когато надявам се и на мен ми се случи това щастие. Хем съм сигурна в себе си и не ми дреме , все пак съм се хванала на това хоро от доста време и заставам плътно зад решенията си. Хем, и на мен ми се въртят всички тези въпроси както на авторката и все още не съм ги изпипала до край.
Но мисля, че ще кажа точно това, което бях написала преди.
Няма да скрия от детето как е заченато, няма да си измислям, че баща му е починал или ни е напуснал или че е било плод на някаква любов по време на ваканция, но според мен тук трябва да се борави много финно и деликатно с това на коя годинка и кога да се каже всичко това на детето и по какъв начин. И за това мисля, че съветът и примерът за психолози и такива , които са в тази сфера биха помогнали много.
Би трябвало да има и книги на тази тематика.

Колкото до едно от момичетата, които питаше относно донорите. Моля започнете да разглеждате сайта на Криос в интернет, както и да пишете в групите за ин витро на този форум, които са доста подробни. И да, всяка болница в Бг също има собствен брой дарители, но аз лично не мисля, че тяхната листа е подробна и " богата " ако мога така да се изразя. Дава се информация като ръст, цвят на очи и коса, болести и хоби / евентуално професия ? Но повече не. А всеки човек е различен и има нужда от повече или от по-малко инфо. Не се колебайте да си зададете отворено въпроса на всички групи като Ин витро , а сега какво да правя? Ин витро с донор ? Доволни от еди коя си болница и тн. Ще намерите адски много информация.
Успех

Последна редакция: нд, 03 мар 2024, 23:39 от BlackCat12

# 81
 • Мнения: 4 896
Има една приказка ‘като се разчуе, че сестра ти е курва, ходи разправяй, че нямаш сестра’. Поради това на детето и семейството (баби, дядовци, лели, чичовци) се казва всичко, на лекари също, на останалите - всеки сам си преценява. Аз не крия как е заченат синът ми, но и не го казвам на всеки срещнат. Когато сме си в България, по разни хотели и обществени места правим впечатление (все още), защото със сина ми говоря на френски, той пък се опитва да се сприятели на български и ме пита кое как е на български. И в един момент винаги изниква въпросът ‘а таткото какъв е’. Отговарям ‘чужденец’. Изобщо не изпадам в подробности. С бегли познати темата не се коментира - какво те си мислят, не ме засяга изобщо. А и надали си мислят нещо. Всеки си има своите проблеми, съмнявам се някой да се вълнува от мен. Тези, които се вълнуват, знаят всичко.

# 82
 • SF
 • Мнения: 22 000
Какво има да си мислят. Мислят си: добре, че е взела такова решение. Разведените си мислят: и моето расте само с мене.
Като цяло нямаме много време да мислим върху изборите на чужди хора. При съобщаване на такава новина, първите 3 минути е интересно. Много деца са заченати инвитро. Повечето са от известен донор, баща им, с когото си живеят заедно. По-малко са от неизвестен, но това е подробност, която може и да не се съобщава.
Аз леко се учудвам от това да се разпространява информацията. Ако живеете в малко населено място, може да се притеснявате от клюки, но в голям град, няма как да се знае кой от кого е заченат. Много деца живеят с един родител и причините са най-различни.
А и не се знае дали това детенце няма да расте с двама родители, просто единият няма да е биологичен.

# 83
 • Мнения: 4 896
Точно като Esmee мисля.

# 84
 • Мнения: 35
Няма смисъл да се лъже за такива неща. Ако от малка й се обяснява и с възрастта се довърши историята ще си отрасне съвсем нормално.

# 85
 • Мнения: 1 517
Ето един хубав материал по темата: https://www.24chasa.bg/zdrave/article/17576034.

# 86
 • Мнения: 22
Здравейте, с приятеля ми нямаме брак и се налага да правим инсеминация с донорски материал? Знаете ли как става припознаването на детето в такъв случай?

# 87
 • Мнения: 340
Здравейте, с приятеля ми нямаме брак и се налага да правим инсеминация с донорски материал? Знаете ли как става припознаването на детето в такъв случай?
Да. Всеки мъж може да припознае детето, никой няма да му иска днк доказателства.

# 88
 • София
 • Мнения: 14 246
Припознаването става както за всяко родено дете без брак. С декларация. Никой не проверява чие е детето. То е на тези родители, които го искат.

# 89
 • Мнения: 4 350
Истината, само истината!
Предприела сте тази стъпка с всички позитиви и негативи, ако детето поиска да узнае произход, никой не е редно да го спира.

Общи условия

Активация на акаунт