Колоноскопия без упойка

• 15 229
  • 77
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте. Вчера се зачетох в темата. Човек все за нещо се притеснява и търси успокоение. Затова днес след процедурата, наминавам просто да кажа как е минало и че няма нужда от голямо притеснение. Всяка история е индивидуална, но дано тази внесе малко спокойствие.

Правих колонскопия преди 10 години, без упойка. В пета градска. Помня, че не беше хич приятно. Но се преживяваше. Трябваше по-рано да повторя изследването, но поради думите на докторката, че който и да работи трябва да е много внимателен поради многото страствания... все не се решавах. Когато има такива, червото е статично.

Заради болка и тежест напоследък най-накрая се реших да го направя. Избрах д-р Герасим Темелков. Прекрасен лекар и човек, който преди две години ми направи огромно впечатление като отношение и много обстоен преглед на близък човек със сериозен проблем, по онова време завеждащ на отделението в болница Лозенец (правителствена).
Отидох на преглед, (сега частна практика) като записах час през супердок, споделих притесненята си. Докторът беше отново изключително внимателен и най-вече, това с което ме впечатли е че не гледа само проблема, а човека като цяла система. Обясни ми подробно защо и какво правят страстванията, за метаболизма и теглото, говори ми за черния дроб, за панкреаса, за микробиома... за кръвното, за показателите в изследванията. Не просто за дебелото черво, заради което отидох. Нещата винаги са свързани. Също един от малкото лекари, които разглеждат изследването на микробиома /правила съм такова преди време по собствено желание/. Истински съм впечатлена от този човек. Затова реших, че това ще е моят доктор за процедурата. Дано в България има повече такива лекари.

Ден преди подготовката на вечеря ядох само кисело мляко. На следващия ден на обяд едно кисело мляко и нищо друго (не закусвам). Пих пленву от 15 часа натам по схема. Вода доста изпих сигурно 3 литра....до към 4 през нощта, гледайки си сериала Simple Smile)) то не се спи като го мислиш.

Процедурата беше 20 минути. Докторът беше много внимателен, информирмираше ме откъде минаваме, какво правим, къде ще се усети повече, какво ще е усещането, колко остава, т.е. бях подготвена на всяко по-голямо неразположение какво ще последва. Това направи изследването много поносимо и по-леко. Имаше два момента в които не ми беше хич приятно, имаше известна болка, но не непоносима, а и за много кратък момент, но казвах ето тук се усеща повече, тук малко заболя... веднага спираше, изчаквахме малко и продължавахме. Всичко мина много добре, когато има комуникация и внимание и няма бързане. Вече даже го забравих. Няма някаква голяма драма и нещо, което не може да се изтърпи. Въпреки че всеки човек е индивидуален, всеки праг на болка също. Първата част - на влизане е по-неприятно от втората - излизане. Апаратурата е нова и супер модерна.
Два часа след процедурата обядвах салата със сирене и си пих кафе. Нямаше предпоставки за спазване на диета.

* Процедурата е платена. Водещото за мен беше избора на лекаря.

Дали човек ще се реши на упойката зависи вече от личните разбирания за това иска ли я или не и дали ще се притеснява. Аз определено не съм фен на упойките, макар и кратки за процедура, които нямат нищо общо с упойките за операция. Разликата е голяма, наистина след това си тръгваш без проблем - и пак това зависи от анастезеолога, защото от един до друг има голяма разлика. Казвам го от опит с други процедури.
Гастроскопия също без упойка съм правила преди пет години, много бързо беше. Неприятно, но бързо.

* Важно за колонскопията - поне седмица преди процедурата не яжте зелена салата. Тя оцветява червото и въпреки доброто изчистване, все пак е възможно нещо да остане. Моята салата беше пет дни преди процедурата и пак имаше едно много малко място, което се беше оцветило. Добре е поне 2-3 дни преди, да минете на по-лека храна. Ядки, пуканки, чипсове и твърди зърна или трудно смилаеми храни и варива не са ок.
С изчистването е добре да се пие и повече вода. Ако много ще се притеснявате, все пак можете да си изберете да е с упойка Simple Smile) Но ако сте правили други процедури без и не харесвате упойките, няма нищо чак толкова притеснително.

Успех на всички и бъдете здрави!

# 76
Ден преди подготовката на вечеря ядох само кисело мляко.
Тоест целия ден без храна и на вечеря само кисело мляко? Както и на другия ден? Не се ли огладнява? Аз се притеснявам дали бих издържала без храна два дни, макар че сега лятото е по-лесно.
Иначе много благодаря за насърчението и подробното описание Flowers Hibiscus Това са процедури, които са свързани и с болка и със срам и човек има нужда да чуе от първа ръка кое как. Повече инфо, по-добре!
Изчистиха ли нещо, имаше ли полипи? И как се оправят срастванията? Аз също имам болка и тежест, но само когато стоя продължително време права. Иначе не. И съм забелязала, че нещата се оправят, когато сваля килограмите, а като се отпусна и кача, отново започва да боли.

# 77
А случвало ли се е на някой да има вътрешен анален сърбеж при изхождане след провеждане на фиброколоноскопия?

Общи условия

Активация на акаунт