ДЕСЕТИ клас - Тема 2

• 46 436
  • 825
  •   1
Отговори
# 810
  • В центъра на моретата
Русчев е корифей!
storm76,  абсолютно съм съгласна с теб. Опитахме се да го обясним на наборката как ще виси по опашки ту в ТР, ту в АГКК, ту в съдилищата и къде ли не още, ама е много далече от реалността. Хвърчат из облаците и си мислят, че е като по филмите. А, докато стигнат до момента, в който да са доволни от работата си (да се надяваме, че такъв ще дойде), колкото кафета ще носят, по опашки ще стоят, ще пишат нотариални актове и ще носят вода на някой по-висшестоящ…..
Да не говоря, че е зарибена и от това, че ходи на състезания по дебати и си мисли, че в живота е същото Joy. Абе, да са ни здрави децата, с проба-грешка все ще стигнат до това, което ги удовлетворява.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 10:37 от zaek

# 811
strom76, на Даниел Вълчев взе ОТП, защото той ще му я води и докато разбрахме при него много трудно се минава и младежа реши от сега да навлиза в материята. Римско право също имаме, но с него ще се занимава по нататък.
Много благодаря за предложената литература, ще му спомена и ако реши ще я търсим.
Това кой университет - СУ? Ако е така, това е  още една причина да настоявам сина ми в НБУ да запише право. Даниел Вълчев е пословичен с трудното минаване, както написах наследство му е от наказателно-правната катедра. Но в сравнение с него, например изпит при Калайджиев (Търговско право) е все едно отиваш на ешафорд.
Странно, за Калайджиев нямам такива спомени, да изискващ беше, но чак да няма минаване. Но то сигурно се променя с годините, все пак съм завършила преди повече от 25 години. Тогава беше още само асистент. Иначе търговското го водеше основно Огнян Герджиков.
Моята, при двама родители - юристи, не ще и  не ще да чуе за право. Казва - в никакъв случай. А е точно като детето на Инвизибъл, от малка - за всичко има готов, бърз и добре аргументиран отговор. Но не и за избора на професия и университет.

# 812
  • Варна
Променят се децата. И моето беше много приказливо, дружелюбно и нахилено хлапе, а сега е доста сдържана и темерут. Винаги е била педантична и упорита, това не се е променило, но определено с времето я усещам как си гради образ на "сериозен човек". А душичката й е така лежеееерна и ленива Simple Smile Не знам каква професия би била подходяща за нея. Нещо, което да не изисква работа от 9 до 5, да има предизвикателства и динамика, евентуално някакъв творчески елемент, но без непосредствен контакт с много хора. Покрай нас с баща й научи доста за ИТ бранша и понякога я чувам да споменава за automation QA, TPM или фронтенд дев, но ще видим дали изобщо ще задържи интереса си в това направление в следващите години. Гледам да не се фиксирам в това, което казва в момента, че иска, защото може да се промени и това е нормално. Като журналист, правист и преводач не я виждам категорично. Но с една икономика, архитектура и дори кулинария не би ме изненадала въобще и ще я подкрепя без да й натяквам, че някога е искала ИТ.
Девойки, а не ни ли е време за нова тема? Админите да не ни подгонят, че превишихме 50 страници.

# 813
  • София
Днес се прибирам вкъщи след море и ще пусна новата тема. Благодарна съм на модераторите за търпението!

# 814

Да не говоря, че е зарибена и от това, че ходи на състезания по дебати и си мисли, че в живота е същото Joy
Няма да я оставят в зала да дебатира, обаче пък много ще й помага за писмените защити и становища.

Цитат
Странно, за Калайджиев нямам такива спомени, да изискващ беше, но чак да няма минаване.
Онзи Калайджиев, който помним, няма нищо общо със сегашния (от разкази на млади колеги). И аз съм държала изпит при Герджиков, а Облигационното право на Калайджиев ми е една от настолните книги.

# 815
Dive, щом е упорита, с каквото и да се захване, ще успее
Със сигурност много пъти още ще си променят желанията
Познавам доста млади хора, записали едно, после друго докато намерят своето
Не е лесна тази работа
То и след 20 годишен стаж в една сфера може да смениш посоката. Възхищавам се на такива хора за смелостта-аз не съм от тях.

# 816
  • В центъра на моретата
storm76, правото в частен университет - НБУ или ВСУ не е ли много лежерно и как се гледа на завършил такъв университет. Или УНСС, което е държавно, но за нивото нищо не съм чувала. Знам, че повечето от преподавателите от СУ преподават по частните. Русчев виждам, че освен в СУ, преподава и във Варна.

# 817
storm76, правото в частен университет - НБУ или ВСУ не е ли много лежерно и как се гледа на завършил такъв университет. Или УНСС, което е държавно, но за нивото нищо не съм чувала. Знам, че повечето от преподавателите от СУ преподават по частните. Русчев виждам, че освен в СУ, преподава и във Варна.
По принцип дипломата от СУ ти дава някакво малко предимство при кандидатстване за работа на етап преглед на документи.
При събеседването вече гледат конкретни знания, умения и прочие и това предимство се стопява. Моя колежка като юрисконсулт скоро ми сподели, че на нея й се е паднало честта да прави интервю за работа в държавна иституция и е разочарована от неграмотността (правна и обща) на завършилите СУ.
Колежката ми, с която деля повече от 10 години офис е завършила в Благоевград, ами знае си материята. Синът на друга колежка  вече е утвърден цивилист, нищо, че е завършил НБУ.
За УНСС гражданския процес го води например проф. Градинарова, попадна ми един неин тест - хич не беше лесен.
Общо взето в НБУ има и техни преподаватели, и такива от СУ. Задължително има през първата година дисциплина за до/ограмотяване на книжовен български език, което много често усещам как липсва на младите колеги (драстично срещнах Опълномощаване, Опълномощения). В НБУ има и практическа насоченост - решават се казуси, по трудово пишат актове на работодателя, искови молби, съдебни решения , за които не съм чула познати студенти от СУ да казват, че правят. Отделно на това в НБУ имат летни курсове с насоченост за успешно представяне на държавните изпити. Моята стажантка е в НБУ вече четвърти курс и оттам ги знам тези неща. Сега  я чакам да си научи общия исков процес по Сталев и я отпочвам с изпитването. Тя при мен комбинира теоретична с практична част. Например погасителната давност, нейното спиране и прекъсване й ги обясних на практика  в 10-15 минути с едно решение по чл. 439 ГПК. Такива неща не ги учат в университета.

# 818
  • В центъра на моретата
Благодаря, това е много полезна информация! Разбира се, всичко зависи от самото дете - качества,умения, амбиции, грамотност. А за грамотността не ми се говори…

# 819
  • Перник
Не съм юрист, а съпругът ми се дипломира доста отдавна, за да имаме актуална информация, но по наше време преподавателите по право гастролираха в различните университети. Та, дали си завършил СУ или в Благоевград, не е толкова важно. На мен в УНСС ми преподаваше търговско и облигационно право Емил Златарев. Имаше репутация на много страшен, а тестовете му - на много трудни. Заради това една колежка си доведе приятелка от по-горен курс "Право" в СУ, която изкара 3, а аз - 4. Както във всяка професия, тънкостите се учат в практиката. И нашият младеж на моменти има намерение да учи право. Баща му естествено го подкрепя. Simple Smile

# 820
Не съм юрист, а съпругът ми се дипломира доста отдавна, за да имаме актуална информация, но по наше време преподавателите по право гастролираха в различните университети. Та, дали си завършил СУ или в Благоевград, не е толкова важно.
Това могат да го твърдят само хора, които не са учили в СУ😉.

# 821
Не съм юрист, а съпругът ми се дипломира доста отдавна, за да имаме актуална информация, но по наше време преподавателите по право гастролираха в различните университети. Та, дали си завършил СУ или в Благоевград, не е толкова важно.
Това могат да го твърдят само хора, които не са учили в СУ😉.
Ами аз съм завършила СУ, Юридически факлутет и го твърдя съвсем отговорно. Специално за адвокат, което е свободна професия - там самата работа те отсява. Или ставаш, или не. Както написах , колегата ми от офиса е завършила в Благоевград и си е доста добър адвокат. Не всички, но няколко колеги от випуска ми от СУ  пък са доста посредствени.  Е вярно,  от випуска си имаме съдии, прокурори, някои даже са на завидни позиции, но там е друга бира  и за други неща става въпрос май.

Пак твърдя, че дипломата от СУ ти дава предимство само при конкурси за магистрати или интервю за работа в големи адвокатски кантори. И  то до събеседването.

Май-юни се явявах на един подбор (за протокола, ако е важно - минах го). Дипломите дори мисля, че не ги бяха и гледали особено. Търсеха други неща  и се изискваха  специфични умения.

Цитат
На мен в УНСС ми преподаваше търговско и облигационно право Емил Златарев.
А на нас, юристите, никой не ни преподава икономически специалности. Освен ОИТ, което е доста повърхностно. Само че , като ти дойде едно търговско, банково или данъчно дело трябва доста да поназнайваш от счетоводни сметки, баланси и счетоводни операции. Само че пак опираме до липсата на каквато и практическа насоченост в юридическото обучение.

# 822
  • София
Момичета, много ценна информация споделяте, което ми е от голяма полза. Благодаря ви 🌺 Със сигурност в бъдеще ще се допитвам до вас, защото вкъщи сме двама електронни инженери и сме много, много далеч от правото.
Младежът още в 10 клас знаеше какво иска да учи (за разлика от сестра си 😠) и къде. Предлагахме му различни университети, но той каза: само СУ, и никъде другаде. Така, че каквото такова, той си го е избрал.

# 823
  • В светлината на слънцето
Много ценна информация. Всичко предадох чинно на набора. И той още в 10 клас знаеше какво иска и къде иска да учи. Утре отива да накупи още литература. В този ред на мисли, къде да търси?

# 824
Мисля, че говорим за различни неща. От всеки университет, училище и специалност, има хора, които стават и такива, които не. Изключенията само потвърждават правилото. Разбира се, че има посредствени юристи от СУ, както блестящи такива от други университети, но това, което различава едните от другите (говорим отново за средно ниво, а не за изключения) е:
1. Различната теоритична подготовка. В СУ са застъпени в много по-голяма степен упражненията, които дават възможност да се усвои материалът. Допълнително, когато “гастролират”,  преподавателите изпяват много материал наведнъж, често на не съвсем свежа глава😉 и студентите се превръщат в задочници. Обсъждала съм въпроса с преподаватели, с които съм имала личен контакт. В повечето случаи признават, че мотивацията им е финансова. Всъщност и за разликата в нивото на студентите са споделяли. Спестявайки определенията, като обобщение ще напиша, че мнението на повечето е, че не могат да се сравняват студентите в СУ и в останалите юридически факултети.
Мога да напиша и повече по въпроса, но не бих си позволила в публичен форум.
2. Средата. Когато около теб са мотивирани, знаещи и в много по-голяма степен, ангажирани с учебния процес колеги, малко или много поддържаш ниво, за да не те игнорират.
3. Дипломата. Да, все още масово битува мнението, че тази от СУ има по-висока стойност.

СУ има и минуси
1. Огромен минус е липсата на практическа подготовка.
2. Остаряла система на преподаване, като много от преподавателите карат с лекции от дълго време без да ги съобразяват с европейското законодателство.
3. Свързан е с 2. Липса на модернизация в сградния фонд и неизползване на нови технологии в образователния процес.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 23:24 от silan

Общи условия

Активация на акаунт