Трудно проговаряне - тема 27

• 43 677
  • 495
  •   2
Отговори
# 315
Здравейте, моля за препоръки за добър логопед във Варна. Детето ми е на 6 години, септември ще е ученик. Имаме проблем с изговарянето на някои звуци, които пък му пречат да изговаря чисто думите и основното ми притеснение е , че не дори и да знае повечето букви, просто не може да ги свърже и да прочете елементарни кратки думички. Оттам никакво желание и притеснение голямо за училище. Имам препоръки за център Кактус до Гранд мол и д-р Влаева в клиника Нова. И двата логопеда са ми препоръчани от добри майчета във форума. Просто се чудя къде да го запиша, защото не ми се губи ценно време, ако трябва да пробвам и на двете места за да преценя. Моля, ако някой има мнение коя от двете опции да избера или естествено друг специалист от който сте доволни ще съм благодарна.

# 316
Здравейте,

след месеци четене на форуми и статиии, сравнение и всичко през което всеки от нас преминава покрай децата, все още не мога да намеря правилния подход и решение. Припознах нашите проблеми с много от тези на вашите дечица, включително и с предходният пост на CinnamonBun виждам сходства с нашите неволи.

За моят син  на 2г и 7 месеца, не говори и не се обръща към мен, в това число и цялото семейство, има зрителен контакт , с кака си се заиграва, наблюдава я. Знае си името, не винаги се обръща но това отчитам като детски дяволии.  Има някакви срички които излизат от устата му през последните два месеца, но не смятам че влага смисъл, максималното което се чува от него е мам, та, то, ба и от скоро "не". Той не сочи, когато иска нещо, само ни дърпа или ни води за ръка и вика силно (аааа, еееее), за да привлече внимание и получи каквото желае докато уцелим исканото нещо -Сок, вода, храна, играчка.
Детето е изключително активно, не се спира и за секунда, ходи на пръсти, понякога назад или на зиг-заг, кляка и става по стотици пъти на ден, много често се удря в предмети вкъщи (масата, бюро), за навън единствено което прави е да тича и следователно всички ние тичаме, доста висок праг на болката има и понякога е притеснително защото не реагира с плач или изобщо дори като има видим, оток,  кръв, синини ... Баланс байк или някакви неща за возене, не харесва и няма интерес или не се справя. Посещава частна ясла, по мнение на персонала се социализира сравнително нормално , имаше много трудни първи две седмици и беше стреснал персонала дали ще се справят,  но в изведнъж на третата седмица когато стана рутина се нормализира и никакво плачене сутрин или видим дискомфорт - харесва яслата и ходи с усмивка.Не избягава децата както правеше през първите два месеца, от скоро се опитва да играе и ги гледа с интерес, има напредък в социалната част.

Това което най много ме тормози е речта, както и факта че той в повечето случаи не ни разбира, гледа ни но не реагира, не изпълнява никакви задачи или команди, не слуша изобщо и никаква строгост и тон не помагат, докосвам по рамото, галя в опит да го изкарам от състоянието когато не ме слуша - но не винаги помага. Пляскам и по ръчичките когато направи пакост , но той просто се смее...  С играчки не се играе  - хвърлят се в мивката , изключение правят точно три занимания с които може да миряса за максимум 15 мин. два пъзела с цифри и фигури по които е като вманичен , конструктура и драскане/рисуване по хартия. Направих консултация с логопед- психолог и по нейно мнение, тъй като дете е малко трябва да се работи с него и да се наблюдава, за аутизъм по скоро не спомена - но отчита хиперактивност с дефицит на внимание, с  вероятно " разстройство на експресивната реч". Предстои ми втора консултанция и на друго място - от първото нямам препоръки какво да правя или не правя - да се видим след два/три месеца ми казаха и тогава ще коментираме за обследване...

Не искам само да чакам/ наблюдавам това правя една година вече, защото виждам че детето определено е различно , да направя ли веднага преглед и при невролог + психиатър? От споделените неволи на други майки с деца от спектъра, хиперактивност виждам че това е много ключово - навременна работа с децата и осъзнаването от родител, че детето има проблем. Работа с логопед ще има това е ясно, във форума намерих доста препоръки (за София става въпрос). До два месеца предстои местене и в нова градина, още нещо което се страхувам колко време ще му отнеме да свикне с новите хора и те с него, след като не говори, комуникацията ще е доста трудна.
Благодаря предварително на тези които ще ме изчетат и включат с някакви насоки, съвети.
Като чета написаното, ми се струва,че с детето със сигурност трябва да се работи. При това дълго и системно.Казват,че е малко за диагноза и  да се изчака, да се наблюдава до навършване на 3 години,защото това е възрастта след която вече се е оформила напълно клиничната картина.Тогава промените стават много по-бавни и трудни , някои неща остават за постоянно. Затова тази възраст е част от изискванията за поставяне на диагноза.  Според мен търсете някаква детска психотерапия.

# 317
Здравейте детето ми е на 3 години и искам да го доведа при някой специалист в варна тъй като не говори и не ме разбира но незнам дали на детски психолог или невролог

# 318
Първо му провери слуха.

# 319
Невролог. Психологът не е лекар.

# 320
първо УНГ. Ако не чува, няма как и да се научи да говори.

# 321
УНГ първо, трябва и аудиограма да се направи, предполагам.
Екипно обследване от детски психиатър, детски психолог и логопед. Мисля, че във Варна се прави такова обследване в Св. Марина, но се лежи в стационар 10 дена.

# 322
Здравейте детето ми е на 3 години и искам да го доведа при някой специалист в варна тъй като не говори и не ме разбира но незнам дали на детски психолог или невролог
Информацията, която давате е много малко. Какво казва педиатърът на детето за неговоренето и неразбирането, той вече трябва да го е отбелязал като проблем? 3 години е късно за липса на говор. А иначе са ви казали: унг за слуха, невролог. След тях логопед, психолог. А как е положението с електронните устройства? Предполагам знаете, че при вашия проблем, те вредят.

# 323
Да вметна че има и съпътстващи знаци, които вие не сте споменали дали присъстват, а те може да имат именно това поражение  -забавено физическо развитие,  съпътстващи заболявания , генетични отклонения, дву-триезична среда.

# 324
Един добър психолог може да се ориентира в конкретика и да ви насочи където трябва. Особено,ако е с клинична специалност.

# 325
  • Варна
Искам да попитам и по специално re ge за материали на бг свързани със задържаните примитивни рефлекси и интеграцията им.Попаднах на обучение за училищна готовност свързано с ритмични движения RMTi.Какво мислиш, re-ge?

# 326
Ivka_smile, на мен ChatGPT ми състави СЕДМИЧНА RMTi ПРОГРАМА (4–6 седмици). Плюс примерни видеа. Мога да ти копирам моите, но за твоето дете може да е малко по-различно. Опитай. Описваш какви са дефицитите на детето, на каква възраст е и каква цел гониш. Simple Smile

# 327
в невроразвитийните гимнастики има много смислени ползи , но съм дълбоко убедена че едва ли може да има голяма ефективност в универсални серии от упражнения, които да подпомогнат нещо конкретно у дете с някакви конкретни дефицити. Тези дефицити без една специфична диагностика направена от квалифицирани специалисти е трудно да бъде казано какви са. Съответно, терапевтичната намеса е смислена само ако има фундамент. Ако мога да направя сравнение,  едно универсално приложение (без задълбочена диагностика) наподобява една класическа утринна гимнастика, каквато правехме навремето в училища и детски градини. Универсални упражнения които ни изглеждат уж класически и елементарни, но все пак си имат някакви свои цели, надскачащи просто раздвижването сутрин ... но само до там. Интеграцията на примитивни рефлекси е една чисто медицинска сфера, далеч от това да имам дълбоки познания. Пък и за  много лица, които не са медици е същото. За ЧатДжиПиТи или AL пък даже няма да споменавам. Това е  продуциране на перфектна халтура по темата. /извинявам се за песимизма /.

Цитат на:  link=topic=1642155.msg49871502#msg49871502 date=1750404778
[Описваш какви са дефицитите на детето, на каква възраст е и каква цел гониш
не мисля че това е работещо. По много причини. Обективен родител няма представа за същината и дълбочината на проблемите, освен ако не е специализирал и получил някаква степен - бакалавър или магистър , нещо свързана именно с това направление- атипичност в детското развитие. Иначе за повечето родители - нищо му няма,  само не говори.

Като общо, неинтегрираните  примитивни рефлекси могат лавинообразно да продуцират проблеми в обучителната и развитийната сфера. С написаното не искам всички веднага бегом да тръгнат да търсят дали именно това не е проблемът на детето. Ами не, нещата не са толкова прости. Има и хора с неинтегрирани рефлекси които нямат дефицити каквито обсъждаме тук. Така че това е една сфера на алтернативна подкрепяща терапия, която може да донесе някакво подобрение, но ако много други процеси на подповърхностно ниво не са се случили - колкото и рефлекси да интегрираме с гимнастика ще е напусто, страдание ще има в развитие и от там в образование.

За интеграцията на примитивните рефлекси препоръчвам една книга на Волеманова. НАписана е на високо ниво, авторката е медицинско лице. Но там няма вълшебни формули Има обяснение. Да я прочетем и да се опитваме да е приложим е все едно да започнем да лекуваме като лекари  - невъзможно е. Да си представим в някаква степен какво се случва според ефекта на пеперудата от наличие на такъв проблем  - това е по-реалистичната цел.

Конкретно по запитването - всяко направено нещо подобрява нещо друго. Но подобрението е резултат от цялостна намеса, от комплексна грижа а не само от едно или друго. Понякога някоя съпътстваща  грижа помага, но друг път не помага. Според зависи. Невроразвитийните гимнастики са доказали ефективността си. Но отново предупреждавам те не са вълшебно средство.

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 15:07 от _re_ge

# 328
  • Варна
Re-ge , точно тази книга бях поръчала и днес ми звъннаха ,че ми е доставена в книжарницата, какво съвпадение. С теб сме си говорили доста преди, а моето дете ще става 1 клас и ми е доста притеснено . Колко пъти съм питала и педагозите в градината и странични такива-смятат,че ще е отличник и нищо не съзират като проблем, но аз някак си имам едно наум за него и го дърпам с каквото мога. Не съм се се вторачила само в тези  рефлекси, но ми се иска да изчета и ако ми светне някаква лампа да имам поглед и там.

# 329
Продължавам да настоявам,че езикът е социална функция (а не рефлекторна) и възниква и се развива във взаимоотношенията. В тази връзка тези упражнения за рефлекси и за координация на двете мозъчни полукълба,няма да свършат никаква работа при деца,които имат говорни проблеми,може и да работят при възрастните,които са имали говор,но по някаква причина са го загубили,но това не е същото.Търсете  психолози и логопеди при най-малко притеснение и  не отлагайте работата с детето.

Общи условия

Активация на акаунт