Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 5

• 45 157
  • 469
  •   1
Отговори
# 450
  • Стара Загора
Използвахме почивните дни в началото на май и си направихме разходка около Северното Черноморие с две нощувки във Варна и две в Балчик. Посетихме:
- Екопътека от с. Кошарица - на кътове за почивка хамаците, които са сложили, повечето са изпокъсани, не са измислени правилно, доста са неудобни, иначе гледката е много хубава;
- Екопътека Лазурен бряг - страхотна гледка;
- Аладжа манастир;
- Нос Чиракман - недълга пътека, има разкопки, които в момента са покрити, също невероятна гледка;
- Резерват Яйлата - много ни хареса - история, море и божури по това време;
- Тюленово;
- Солницата в Провадия - обиколката е безплатна и интересна, но не работи всеки ден (случайно попаднах на информация във ФБ страницата им кога ще работят, там трябва да се следи за информация). Казаха, че само на 22.09 пускали да се влиза вътре.
- Крепост Овеч.

Още няколко снимки:
Скрит текст:

# 451
  • Някъде по Дунава
Sisi 91, първите две екопътеки на Южното Черноморие ли са?

# 452
  • Стара Загора
По път към Варна решихме да ги посетим и да, водят се на Южното Черноморие. От тази на Кошарица се разкрива изглед към Несебър, а от Лазурен бряг към Свети Влас.
До кътовете за отдих на тази екопътека, която тръгва от с. Кошарица, може да се стигне по асфалтов път. За Лазурен бряг тръгнахме от място край пътя, но има и друга начална точка, от която екопътеката е по-интересна - с изградени параклисчета и т.н. (в случая малко се подведохме от информация в Google Maps).

# 453
  • Някъде по Дунава
Не е точно екопътека, а сериозен преход, но времето днес беше прекрасно, а заради делника нямаше много хора на връх Ботев. Аз съм доволна, че тийнейджърът вървя без да мърмори и каза, че е доволен.

# 454
  • shumen
И моя миналата година изкачва връх Ботев и не мрънка.

# 455
  • София
От къде се качихте?

# 456
  • Някъде по Дунава
Живеем в Северна България и от хижа Плевен се качихме. Спахме на заслон Ботев.

# 457
  • shumen
Ние бяхме на екскурзия и се изкачихме през град Калофер-хижа Рай-връх Ботев и обратно.Не сме оставали да спим никъде.

# 458
Ние бяхме на екскурзия и се изкачихме през град Калофер-хижа Рай-връх Ботев и обратно.Не сме оставали да спим никъде.
Не е ли трудоемко без нощувка ? Колко време Ви отне ?

# 459
  • София
За Ботев, по-кратко е от север. Стандартно е през хижа Плевен.

Ние (без дете), двама, нощувахме в Априлци, качихме се по "кабела" покрай Кралимаркова купа, слязохме през хижа Плевен и отново нощувахме в Априлци. Общо излезе 10 часа с две почивки по около половин час.

По "кабела" е стръмничко, но спестява доста. Не посмях да сляза от там, но при сухо време не би трябвало да е проблем.

# 460
  • 1st floor
По кабела и мен ме хвана шубе да слизам, беше кално и хлъзгаво в гората. Минахме през Плевен, но се заобикаля доста и отне повече време да слезем, отколкото очаквах. Качвали сме го и от юг от Паниците еднодневно. По-дълго е. Иначе е двата маршрута са красиви. Самият връх не е нещо особено лятото. Зимата само съм гледала снимки и е прекрасен, но не знам дали ще успея някога да го кача. Млечният чал доста ме плаши (имам страх от височини и падане).

# 461
  • Пловдив
И защо човек да си го причинява това - еднодневно на Ботев? Иначе, браво на всички, качили го за един ден, но това не е моето - предпочитам по- малко ходене, и повече гледки, снимки, айляк, просто да се размотаваме, да стигнем хижата, да хапнем бавничко и да пием по бира, да се насладим на природата и планината по- дълго време....
На х. Плевен е хубаво, чисто и уютно. Препоръчвам за нощувка. Заслон Ботев също става, а най -яко е да нощуваш горе на заслона на самия връх. Нощното небе вечер и изгревът сутрин са разкошни.

# 462
  • shumen
Dussie,трудоемко е без нощувка.Отне ни около 8 часа мисля,но не помня точно колко.Тръгнахме в 7 сутринта и към 15 часа мисля бяхме горе,но на връщане слязохме с едни джипове донякъде.
Джи,горе постояхме в хижата около половин-един час и пихме биричка и ядохме таратор и тръгнахме обратно,но пак казвам бяхме група и така бяха решили.На Ботев ходихме по това време средата на Юли-края на Август,но на върха беше студено и дори ръмеше лек дъжд.
За тая година се каним за Белмекен и връх Белмекен към 25 юли,но май няма да ни огрее.

# 463
  • 1st floor
Джи, обикновено взимам решение в четвъртък/петък къде ще ходим и е абсурд да има място на туристическата спалня на върха. Абсолютно съм зависима от времето и не тръгвам, ако е плътна мъгла или се очакват бури. Ботев е връх с доста кофти време. Едно облаче да има, там ще е. За еднодневно една година чакахме да се отвори време от началото на май, та чак началото на юни, цял месец. Всички уикенди бяха кофти или под въпрос. Иначе имаме време да се полюбуваме, да снимаме, стояхме и доста време на върха, но ние явно ходим по-бързо. Единственото, което ми липсва, когато не сме с нощувка, е залеза и изгрева от върха. Затова си купихме палатка и всичко необохдимо и вече не сме зависми от резервации по хижи и заслони, а само от прогнозата за времето.
Между другото, все повече хора се оплакват от дървеници по хижите на Стара планина. Сега с Ком-Еминейците ще се разнесат навсякъде. Заслонът под върха също се коментираше. Последните три години смених всички мебели у нас и изпитвам ужас да не си довлека такава гад.Neutral Face

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 08:25 от НеПоКоРнА

# 464
  • in Wonderland
Ние миналия август се качихме на Ботев от Паниците. Първоначално мислехме да стигнем до х. Рай и оттам до Ботев, но тъй като двама от групата вече се бяхме качвали по този марширут решихме да минем през заслон Маринка, връх Ботев, Тарзановата пътека и хижа Рай, където и нощувахме. Общо взето минахме кръга наобратно.
Доста време ни отне, около 10 часа, но и често спирахме. Също така от караваната с вендинг машините над Паниците до заслон Маринка (поне 3-4 часа ходене, ако не и повече) няма от къде да си налееш вода и нашата почти попривърши, а беше страхотна жега август месец. Готино изживяване беше Simple Smile

https://www.facebook.com/groups/612585398863454/permalink/769564 … %2F1AszStZMSR%2F#

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 16:40 от ~ Dee_Dee ~

Общи условия

Активация на акаунт