Мнения за Оземпик?

• 35 619
  • 430
  •   3
Отговори
# 420
  • Пловдив
Аз имам камъни в жлъчката от периода, в който изобщо не отслабвах, а качвах. Най-много свалих със Саксенда - 18 кг, тогава не усещах проблем. И в началото на Оземпик не усещах. Затова уточних, че проблема ми с гаденето започна след антибиотик и Ковид. Но лекарката каза "спираме Оземпик за да не направиш жлъчна криза" и аз изпълнявам Simple Smile

# 421
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Уф, Дорис, защо е рискувала ендокриноложката въобще при съществуващи проблеми с жлъчката да се използват тези лекарства... не е много препоръчително. Явно е преценила ползи спрямо риск, но все пак.
Май е добре да решиш кардинално проблема с тази жлъчка, да не ти направи някой неприятен номер.

# 422
  • Пловдив
Рискувахме, защото много показатели бяха доста завишени, а преди да започна Саксенда бях 106 кг Sad Впрочем, със Саксенда много се намали и талията ми, което значи вътрешните мазнини. След като я спрях върнах почти 10 кг за година. С Оземпик на минималната доза за 5-6 месеца свалих 7 кг, но талията няма така забележимо намаление както със Саксенда.
Сега се старая да ям доста по-малки порции, а стомаха като че ли привикна с тях.
А относно жлъчката - брат ми също има камъни в жлъчката и беше преди години при един възрастен професор в София, та той беше му казал да я махат само ако му създава проблеми. И аз все за тези думи мисля...

# 423
Дорис, на мен ендокринолога, който ми изписа Оземпик, ми каза, че ако имам камъни в жлъчката може да ги раздвижи, така че да следя да не се появи болка. Аз обаче бях ходила на гастроентеролог таман седмица преди това и той ми каза, че нямам камъни в жлъчката.
Иначе ми каза и, че понякога се отразява и на панкреатитните ензими и ще следим и тях.
Аз отидох при еднокринолог с инсулинова резистентност и започнахме с метформин, но беше голяма греда, получих какви ли не странични ефекти, дадох всичко от себе си да свикна с него два месеца, но не стана и докторът ми каза да мина на Оземпик.
Слагам по 1мг, засега свалям по 1кг седмично, което ми се вижда добро плавно сваляне, пък да видим. Ще го взимам три месеца (засега е минал един), след това трябва да повторя обременяването с глюкоза и ще видим как ще се действа нататък.

# 424
Здравейте група и аз се присъединявам с първа доза Оземпик 0.25. За няма негативни странични резултати. Позитивни има, но не вярвам да е от Оземпика, а това че вндокриноложката разреши кето.  Предишната  беше много против кетото.
Много ще съм благодарна ако някой ми отговори  а следните въпроси.
1. Предстои да си сложа сама следващата доза, изчетох тази тема и някъде се споменаване за обезвъздушаване на спринцовка. На мен лекарката не ми показа такова нещо или аз от ужас  не съм разбрала (имам голям стрес от лекари). Изгледах и няколко клипа в как се слага никой нищо не обезвъздуши. Прави ли се такова нещо и как?
2. Също с оглед на страничните действия чета, че се препоръчва ехография на коремни органи, следене на панкреас и прочие а ние такива коментари не сме имали. Само ми провери щитовидната жлеза. Според вас трябва ли да предприема някакви действия нещо да следя и проверявам ако нищо не ме боли и не ми е лошо? Имала съм проблеми с жлъчката преди повече от 25 години, после не са ми я гледали много.

# 425
Нова, аз не я обезвъздушавам, но и не виждам да има въздух в нея. Веднъж забелязах, но беше изчезнало мехурчето следващия път.

За страничните ефекти, на мен доктора ми каза след три месеца да си изследвам панкреатитните хормони - амилаза и липаза.
Но пък преди да почнем каквато и да е терапия ми направи доста подробни изследвания.

# 426
  • Пловдив
Браво на вашите лекари. На мен нито веднъж не ми споменаха за изследване на панкреатитните хормони. И себе си упреквам, защото съм прочела за рисковете, но не се поинтересувах допълнително как бих могла да проследявам нещата. Явно се предоверявам на лекарите...

# 427
Браво на вашите лекари. На мен нито веднъж не ми споменаха за изследване на панкреатитните хормони. И себе си упреквам, защото съм прочела за рисковете, но не се поинтересувах допълнително как бих могла да проследявам нещата. Явно се предоверявам на лекарите...

Дорис, на мен също никой нищо не ми спомена, аз си бях направила следните изследвания на своя глава: ТСХ (с хашимото съм) кликиран хемоглобин, ПКК, инсулин, вит. Б12, вит. Д, фолиева киселина, CTR. С тези резултати съм била при личната, при кардиолог и ендокринолог и трите съвсем различни изказвания направиха.

Питах изрично ендото иска ли още изследвания и тя каза за сега не.

Мислех да питам Mosquita на нея какво са и изследвали, но после се усетих, че и да си пусна някакви тестове при положение, че лекарите не е ясно как ще ги тълкуват няма голям смисъл. Ще трябва пак да се самолекувам.

Това за след 3 месеца за хормоните ми звуги добре - там се надявам да са по еднозначни отговорите, записвам си да го направя.

# 428
  • Пловдив
Дорис, на мен също никой нищо не ми спомена, аз си бях направила следните изследвания на своя глава: ТСХ (с хашимото съм) кликиран хемоглобин, ПКК, инсулин, вит. Б12, вит. Д, фолиева киселина, CTR. С тези резултати съм била при личната, при кардиолог и ендокринолог и трите съвсем различни изказвания направиха.
Да, тези си ги пущам и аз сама, плюс целия щитовиден пакет. Но за панкреатитните признавам, че даже не  съм проучила. А какво е CTR? Аз сега спрях Оземпика от две седмици, но това не премахва притесненията ми.
Моята лична изобщо не желае да даде препоръки по подобни проблеми, казва ми - нали специалистите знаят, затова ти давам направление. Вероятно е права, няма как личния да знае специфични неща. Но иначе кардиолог и ендокринолог се различават с мнение и при мен, поне за някои неща.

# 429
Nova, това, което ми изследва в началото доктора беше, освен стандартната ПКК - щитовидните хормони, защото имам хипофункция, чернодробни ензими (Алат, Асат, ГГТ), панкреатитни ензими (Амилаза и Липаза), пикочна киселина, креатинин, калций, кортизол, Витамин Д, ACTH плюс обременяването с глюкоза.

Миналата година ходих при друг ендокринолог и тя ми изписа лекарства само с поглед, каза че то е ясно, че имам проблем и ми даде Метформин и Витамин Д. Аз не ги пих, щото малко несериозно ми се стори така от вратата да ми изпише лекарства. Сега като си правих изследванията, Витамин Д ми беше в норма и нямаше никаква причина да го пия.

# 430
Дорис, извинявай  CRP имах предвид - С реактивен протеин...

Общи условия

Активация на акаунт