Преносим климатик или охладител

• 4 053
  • 36
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, може ли мнение за 2 в 1 уред: охладител+пречиствател за въздух. Става въпрос за стая на новородено. Видях, че вървят между 200-300лв. Имат и таймер, също и овлажняват въздуха за разлика от климатика. Ще се използва вместо климатик лятото. Също и вариант за най-бюджетния климатик, ако хазяина се съгласи.
Дума и лаф да не става, че това е алтернатива на климатик.Това е една страшно скъпа духалка с безкрайно идиотско изпълнение.
Климатика има компресор, фреон, тръби, а това изделие е едно нищо.

# 31
 Мобилните охладители (не-климатици)

Тези устройства са стотици модели, но всички имат почти идентична конструкция, независимо от марката. Китайските производители тук не блестят с особена изобретателност. В основата си това са вентилатори, затворени в кутия, в която има контейнер с вода или лед – обикновено зад или пред перката.

Не се различават съществено от обикновен вентилатор, освен с това, че трябва редовно да ги пълниш с лед или студена вода. Ледът се разтапя много бързо, тъй като голям обем топъл въздух минава през него. Консумират малко ток – обикновено между 30 и 100W. Работят сравнително тихо, но и с много слаб въздушен дебит.

Реален ефект на охлаждане на помещение не може да се постигне – освен ако не живееш в стая от 3 квадратни метра като в Хонконг. За мен това са по-скоро овлажнители с лек освежаващ ефект, отколкото истински охладители.

Мобилните климатици (с компресор)

Те вече са съвсем различна категория техника. Мобилният климатик има компресор и два вентилатора – единият издухва студен въздух в помещението, а другият извежда топлия въздух навън чрез гъвкава тръба.

Мощността варира според модела – от 7000 до 14000 BTU. На теория могат да охладят помещение до около 30 кв.м, но не без компромиси.

Основните три проблема са следните:

Първо, трябва да измислиш къде да изведеш тръбата за топлия въздух – през прозорец, комин, отвор за аспиратор или врата. Тръбата е дебела, не става за всякакъв отвор и не е особено естетично.

Второ, шумът. Това е нещо, което масово се подценява. Заради компресора и двата вентилатора, шумът е доста осезаем – представи си шумът и от вътрешното, и от външното тяло на сплит климатик, но събрани в едно и поставени в стаята ти.

Трето, и най-важно – засмукване на топъл въздух. Когато климатикът извежда въздух от помещението през тръбата, той създава вътрешно налягане. Резултатът? От всяка фуга, врата или прозорец започва да влиза топъл външен въздух, който компенсира изведения. Това сериозно намалява ефективността, особено при по-дълга работа.

Може лесно да го усетиш – ако леко отвориш вратата на стаята в която работи, ще чуеш как засмуква въздух отвън. За разлика от стационарен климатик, който рециркулира въздуха вътре и не създава това налягане, тук имаме постоянна борба между охлаждане и външен топъл въздух.

Заключение:

Така наречените „мобилни охладители“ не са климатици и нямат нищо общо с охлаждане в реален смисъл, въпреки че ги рекламират като нещо революционно. Те са просто вентилатори с кутийка за лед.

Мобилните климатици пък са реални климатици, с компресор и възможност за охлаждане. Но са шумни, тромави, неефективни в дългосрочен план и създават повече главоболия, отколкото комфорт. Подходящи са най-вече за помещения, в които няма друга възможност за климатизация – и то временно.

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 12:39 от R05a_m@rinska

# 32
Здравейте 🙂 аз търся мобилен охладител, на който да може да се спи, да е безшумен😁 скоро в другата стая сложихме климатик, уж безшумен, пък ме дразни, въпреки че  в нея не се спи. По принцип спя на отворена тераса, но и от там вече ми е твърде шумно.

# 33
Здравейте 🙂 аз търся мобилен охладител, на който да може да се спи, да е безшумен😁 скоро в другата стая сложихме климатик, уж безшумен, пък ме дразни, въпреки че  в нея не се спи. По принцип спя на отворена тераса, но и от там вече ми е твърде шумно.

Няма такъв, който хем да е мобилен, хем ефективен, хем тих.
А иначе не всички климатици са еднакво тихи, но даже и за тихите трябва да ги пуснеш по-отрано за да успеят да огладят и да влязат в режим на поддържане само. Тогава са тихи. Или да вдигнеш заданието, но тогава ще ти е топло. Някои имат и нощен режим, това тества ли?

# 34
  • Швейцария
Имам мобилен климатик, тъй като тук е забранено да се слага обикновен, за да не загрозява фасадата на сградата. Тръбата просто я слагам на отворен прозорец. Има и китове за прозорци с дупка за тръбата, но ние нямаме. Моят е 12 000 BTU. Охлажда добре, даже става студено. Да, шумен е и не мога да си чуя телевизора, но слагам слушалки и реших този проблем. Има sleep mode, но на мен пак ми е шумен. С тапи би могло да се спи. В тези жеги той ме спасява, все ми е едно дали бучи. Местим го от стая в стая и обмислям да купим още един. Засмукване на топъл въдух на съм забелязала да прави. Харчи повече ток от нормален климатик, но за мен най-важното е да ми е хладно и всички тези минуси не ми пречат.
Има и едни мобилни, които са с външно и вътрешно тяло. Външното го слагаш на балкона, но то пък бучи там и може да има оплаквания от съседи. Можеш да го местиш, но ми се вижда голямо упражнение. Ето линк към такъв.
https://www.galaxus.ch/de/s2/product/midea-porta-split-42-m-1194 … maanlage-40851329

# 35
Във вторник купих охладител Мюлер от Мосю Бриколаж. Днес го върнах 😃😆 няма по-безмислено нещо. Ако не стоиш срещу него само го чуваш 🤣 следващата стъпка явно ще е климатик.

# 36
Имам мобилен климатик, тъй като тук е забранено да се слага обикновен, за да не загрозява фасадата на сградата. Тръбата просто я слагам на отворен прозорец. Има и китове за прозорци с дупка за тръбата, но ние нямаме. Моят е 12 000 BTU. Охлажда добре, даже става студено. Да, шумен е и не мога да си чуя телевизора, но слагам слушалки и реших този проблем. Има sleep mode, но на мен пак ми е шумен. С тапи би могло да се спи. В тези жеги той ме спасява, все ми е едно дали бучи. Местим го от стая в стая и обмислям да купим още един. Засмукване на топъл въдух на съм забелязала да прави. Харчи повече ток от нормален климатик, но за мен най-важното е да ми е хладно и всички тези минуси не ми пречат.
Има и едни мобилни, които са с външно и вътрешно тяло. Външното го слагаш на балкона, но то пък бучи там и може да има оплаквания от съседи. Можеш да го местиш, но ми се вижда голямо упражнение. Ето линк към такъв.
https://www.galaxus.ch/de/s2/product/midea-porta-split-42-m-1194 … maanlage-40851329

Аз мислех точно за Портасплит да пиша. Той не засмуква топъл въздух, понеже си има външното тяло. Реално си е сплит система, но подвижна. Обаче мисля, че в България не се предлага.

Общи условия

Активация на акаунт