Всички суровини бъркаме на водна баня, докато се споят.
Портокалова глазура:
2 супени лъжици пудра захар сока на 1/2 портокал
Глазура с кондензирано мляко:
Подсладено кондензирано мляко и сладкарски бои
Глазура с прясно мляко: прясно мляко пудра захар сладкарски бои(прави се като ледената глазура, но с мляко и става по-плътна)
Полезни трикове и съвети при приготвяне на глазурите:
Винаги пресявайте пудрата захар, преди прибавянето и до глазурата, за да не се получават бучици.
Глазурата не трябва да е много гъста, за да не образува дебел слой и за да се разтича равномерно. Наопак, рядката глазура не покрива добре сладкишите или много бързо се разтича.
Ако глазурата е рядка, прибавете малко пудра захар, ако е гъста, прибавете според вида - белтък или течност.
Когато заливате торта с глазура, налейте я първо в средата и с тъпото на ножа,равномерно разпределете, до покриването на блата. Работете бързо, за да не засъхва или да се разтича.
Подходящи смеси за покриване на торти и прaвене на фигурки:
Марципан:
100г пудра захар 100г ситно смляни бадеми белтък за спойка
Белтъка разбиваме на пяна с вилица, прибавяме захарта и бадемите(ако е рядко, прибавяме захар, ако е гъсто – белтък). Трябва да се получи гладка маса, удобна за моделиране.
Сварен марципан:
3 части пудра захар, 1 част вода, 4 части ситно смляни бадеми
Сварявате захарта с водата, докато се разтопи напълно, прибавяте бадемите и бъркайте, докато масата се отлепя от тенджерката – след това махаме от огъня. Продължаваме да месиме с дървена лъжица, докато достигне топлината на ръката, най-добре на мраморна подставка(мисля че и на стъклена ще стане). Месиме докато масата е гладка и напълно изстинала. Съхраняваме в найлонова торбичка в хладилника.
Фалшив марципан:
300г пудра захар, 100г. сухо мляко, 1 белтък ( може да се замени с 80г масло или твърд маргарин), няколко капки бадемова есенция.
Всичко се смесва добре, ако не е достатъчно, се прибавя още мазнина. На добре посипана с пудра захар дъска се разточва кора 3-5 милиметра дебела и се полага на тортата, или се изрязват фигурки.
Желатина загрейте в 100мл вода. В купа разбъркайте с миксера всички останали продукти и добавете разтворения желатин и месете до получаването на гладка маса. Ако нямате глюкоза, може да прибавите още маргарин(или палмово масло). Съхранявайте в найлоново фолио в хладилника.
Захарен фондан II около 1 килограм пудра захар 1 пак. желатин (моят беше др.йоткер), разтваря се в около каф. ч. вода 1 супена маргарин 120 милилитра глюкоза ванилия
Захарта се пресява и се изсипва в дълбок съд. В средата се прави кладенче. Желатина се накисва в хладка вода за 5мин, след това се доразтваря на водна баня. Добавя се маргарина и глюкозата и всичко се изсипва в кладенчето + ванилията. Слдва голямо месене докато тестото се получи горе долу като пластелин. Каквото от него остане неизползвано се прибира в пликче в хладилника.
Захарен фондан за моделиране
1 суп. л. желатин около 1/3 ч.ч. вода(доста се чудех дали да не сложа мляко, но си я спазих рецептата) 4 ч.ч. пресята пудра захар- до ръба на чашата 1/2 ч. ч. нишесте(в рецептата пишеше царевично, но аз имах само картофено) Щипка винена киселина(може и без нея) - аз не сложих
Оставих желатина в указаното количество вода да набъбне за около 5 мин. и след това го загрях на котлон колкото да се разтопи. В купа се смесват пресятите пудра захар, нишесте и по желание винената киселина. Прави се кладенче в което се налива леко охладения желатин и започва здраво месене. Ако е сухо тестото - няколко капки вода, ако лепне, още пудра захар. Когато се омеси добре, ръцете се намазват с малко масло и се оформя руло(по-лесно е за по-нанатъшна подготовка). Добре е да се завие два пъти в прозрачно, домакинско фолио и да се сложи в добре затваряща се кутия. Така почива около час и вече може да се работи - съхне доста бързо, но е добре ако се правят по-сложни орнаменти(като обувките), да се приготвят поне ден-два преди това, за да изсъхнат добре. Фондана може да се запази по гореописаният начин около 1 седмица в хладилника, като при изкарването му, ако е твърд може да се пусне за няколко секунди в МВ.
Шоколадов фондан(за покриване на торти и за рози)
50мл вода 50г захар(кристал) 150г глюкоза 500г шоколад с поне 60% съдържание на какао
Сваряваме водата със захарта(докато заври), прибавяме глюкозата и махаме от огъня, като непрекъснато бъркаме, докато глюкозата се разтвори напълно. Охлаждаме на около 40°[C]. През това време разтопяваме шоколада на водна баня също до около 40-45°[C], сваляме от огъня и към него прибавяме захарната смес с глюкозата. Бъркаме до получаването на гладка смес. Сместа наливаме в съд, който предварително сме подложили с прозрачно домакинско фолио и оставяме на стайна температура да се втвърди. След това омесваме добре с ръце. На фолио(най-добре) слагаме необходимото количество смес и разточваме до желаният диаметър. Покриваме тортата, като хубаво изглаждаме(за да се изкара въздуха) и изрязваме излишният чаршаф.
От тази смес могат да е моделират и рози!
Покритие от marshmallows бонбони В рецептата количеството е голямо, защото е за покритие на триетажна торта, но на около 450г бонбони са слага около 900 г пудра захар, така че може да се намали поне на половина. Слагаме бонбоните с 2 лъжици лимонов сок, да се разтопят в микровълновата печка(ако нямате - на водна баня), като преди това намаслявате съда в който ще ги разтопявате. Слагате в дъбока купа половината от захарта(много добре пресята) и внимателно наливате разтопените бонбони. Може да си помогнете с миксер или робот но с приставка за месене на тесто, защото е доста гъсто. Постепенно прибавяте и останалата захар, като вече месим с ръце. става доста твърдо тесто. От него може да правите също фигурки или да го сложите на много добре посипана с пудра захар дъска и да го разточите на тънка кора(не забравяйте постоянно да посипвате с пудра захар - като брашно при точене). Тортата трябва да е намазана с маслен крем отгоре и отстрани(където ще слагате покритието) - други кремове не са подходящи, защото разводняват покритието. Може да се намаже и с кайсиев мармалад, който да се остеви да изсъхне добре.
Парено тесто за моделиране(марципан Варна):
150 мл вода 70гр масло 150 гр брашно около 0,500 кг пудра захар
Водата се слага в някакъв съд на котлона. Добавя се маслото и се чака сместа да заври. После се изсипва брашното /на веднъж/ и се бърка , докато се отдели от стените на съда. Изважда се и се разстила на плот, за да изстине по-бързо. Когато е студено се замесва с пудра захар.
Ето още един вариант на това покритие:
Слагаме 200 мл. вода заедно с щипка сол и 100 грама масло на котлона да заврят. Когато заврят, изсипваме се наведнъж 200 грама брашно и започваме да бъркаме енергично до отделянето на тестото от съда. След това оставяме тестото да изстине и го замесваме с пудра захар /към 400 гр./за да стане гладко тестото. Оставяме тестото в хладилника за да се стегне за около 40-50 мин.
Руска мастика I вид
160 гр. сухо мляко 160 гр. пудра захар 200 гр. кондензирано мляко 2 ч.л. сок от лимон
С миксер се разбиват маслото и маргарина. Прибавя се ванилията и постепенно се прибавя захарта - чаша по чаша. Бие се на средна степен, като е добре да разбърквате покрай стените и на дъното. Когато захарта е добре разтворена, сместа изглежда доста суха. Тогава прибавяме 2 лъжици мляко и отново разбиване докато стане пухкава и гладка сместа. Покрива се с навлажнена кърпа, до използването. Ако няма да използвате веднага, съхранявайте в хледилник(макс. 2 седмици). Преди използване разбийте отново. Може да се оцвети по желание. Това е рецептата за основен маслен крем взета от Cake central!
Това обаче което използват тук е глазура, която се прави от еднакво количество крем и царевичен сироп(мисля че може да се замести с течна глюкоза). Разбърква се внимателно и консистенцията, трябва да е подобна на мед. след това се пълни фунийка и се използва.
Човека пише, че е необходимо много малко количество. За червените части е използвал около 2 с. лъжици.
Трансфер може да се направи за по-лесно и само с шоколад. Като при разтапянето на тъмният шоколад прибавете малко масло, но при белия само топло прясно мляко.
Това е една добра идея за лесно правене на розички. Бях я пуснала преди време.
Oт вече оцветеното тесто на обилно посипана с пудра захар дъска, се разточва много тънка кора - 2-3 милиметра. След това с чаша или формичка (кръгла)се изрязват кръгчета(големината по желание) - за всяка розичка 5-6. Подреждат се в отвесна изравнена колонка, но така че да се застъпват.Т.е. кръгче, върху най-горната му част застъпено следващото и т.н. След това, внимателно отдолу-нагоре с пръст започвате да навивате на руло, като внимавате, да не натискате много, за да не се слепят листенцата на розичката. Когато стигнете до края, от едната страна притискате(може да срежете долната част след притискането, за да е по-лесно за поставяне), а от другата разделяте листенцата и оформяте розичка! Листата (зелените), може да направите с крем или отново да изрежете с формичка или нож!
1. Разточваме тестото и изрязваме с чаша или кръгла формичка
2.Редим със застъпване 5-7 кръгчета и започваме да ги навиваме на тръбичка от последното назад
3.Когато завием тръбичката, притискаме в средата и разрязване с нож
направен много набързо. Контурът е от шоколад, пълнежа от маслен крем, отзад намазах с бял шоколад (май Ванчето беше правила така). Поради липса на жълта боя мечо е шоколадов, но това ще се оправи следващия път - исках да пробвам техниката.......Самата картинка обаче се получи твърда шоколадова плочка, която след полагане върху тортата не можеше да се реже заедно с нея - трансфера не омекна дори след като тортата седя дълго извън хладилника. Това е нормално, като се има предвид, че креме ми беше маслен, но си мисля, дали: 1. може да се рисува с течен шоколад?! 2. пълнежа няма да е по-добре с млечно-маслен крем, съответно оцветен?! 3. не може ли отзад трансфера да не се маже с нищо - идеята ми е крема от трансфера да се съедини с крема от тортата и така да се слепят заедно?!
Естествено аз ще ги пробвам тези идеи, обаче ако някой е правил така ще съм благодарна за обмяна на опит
*********************
Другото, което експериментирах е орехова платка. Получи се много вкусна работа по тази рецепта от тефтера ми:
Жълтъците се разбиват на пяна с половината захар, прибавят се орехите и галетата и на края разбитите на сняг белтъци с другата половина захар. Пече се 6-7 минути, т.е. става бързо. Аз пека на около 180 С.
*****************
А само и само злоядото ми ангелче да яде нещо различно от банани и сокове правя вече бисквитената торта така:
Тането, страхотна тортичка! Завиждам ти, че имате Кауфланд във Варна. Аз веднъж влязох в Сливенския и останах очарована, да не ти разправям колко нещо накупих от домашните потреби. В Стара Загора също строят, но сигурно ще стане чак наесен. Дотогава ще стискам зъби и ще пазарувам от "Щъркелите", където е бая по-скъпо.
Да, бива си ги, предлагат интересни немски и други не много скъпи джаджи. Декември, когато купих мечето имаше и елхичка и коледна звезда пак за по 4 левчета, но не се изкуших......Вчера и покарай Солингена минах, харесах си шпроцове за розички и листенца като тези, които показа Tannita на шоколадовото тирамису, струват 5,50 едното......но понеже рядко правя торти не си взех....Аз съм по по-простите неща, стига само да са вкусни Утре ще ви покажа валентинската ми елементарна тортичка
и мерси, тортичката не е толкова страхотна, шоколадът ми е дебел , но разбрах как да стане по-тънък.......принтерът ми няма огледално печатане, затова пък Пух е огледален. Изобщо трансферът-проба не е кой знае какво - затова имам питанки.........само Преслава го оцени високо ...
Тането много ти е станала хубава тортата и идеята за блата е много интересен. Искам да те попитам как направи бисквитената торта-Мече във форма ли е правена и ако може да пуснеш рецептичката.
Страхотна темичка! Записвам се сега, сигурна съм, че покрай Свети Валентин ще науча още доста рецепти за вкусни торти..... и дано да ми остане време скоро да се отчета и аз!!
Искам да те попитам как направи бисквитената торта-Мече във форма ли е правена и ако може да пуснеш рецептичката.
Формата е силиконова. Някаква тайванска прудукция беше....... Тортата е от най-обикновените: ред крем, ред бисквити. Но напоследък я правя с този универсален крем:
2 жълтъка се разбиват с 3 с.л. захар до бяло, разреждат се с около 400 мл топло мляко и 1 с.л. нишесте. Съдът се слага на огъня и се вари до сгъстяване около 10 мин при непрекъснато бъркане. На края се добавя ванилия.
Горещо препоръчвам употребата на нишестето на Др. Йоткер, ако го намерите, нарича се Gustin, във Варна съм го срещала единствено в Кауфланд.
Запис в новата тема !!! И веднага да докладвам какво направих за РД на свеки миналата седмица благодарение на вас момичета За първи път направих рози и много съм доволна Тук са другите снимки: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=82950&view=1&photo=33
Искам да ви питам нещо. Ще ми се да се пробвам на торта трюфел. Една съфорумка ми прати рецептата , но извинете ме за невежеството готварска и квасена сметана едно и също ли е? В рецептата пише готварска сметана. Видя ми се малко странно...
Чакам отговор. Това е единственото, което ме спира да запретна ръкави.
Тането мерси много, много сладки мечоци си правила irenanu много апетитна и стилна тортичка. Момичета имам една молба, хайде да си пишем и рецептите си или ако ги има то названията на тортите, които показваме. Ето примерно сега ми се иска да попитам за рецептата и на тортичката на Ирена, но вече ми е неудобно да разпитвам всички ви, а имам голямо желание да експериментирам с нови неща...
Искам да ви питам нещо. Ще ми се да се пробвам на торта трюфел. Една съфорумка ми прати рецептата , но извинете ме за невежеството готварска и квасена сметана едно и също ли е? В рецептата пише готварска сметана. Видя ми се малко странно...
Чакам отговор. Това е единственото, което ме спира да запретна ръкави.
Благодаря ви че ви има!
Готварската сметана е течна, продава се в кутии (тетрапак) - не е подсладена. Има и течна подсладена - пишат я сладкарска по етикетите. Подквасената е в кофички като киселото мляко.
vikito, ако са на прах, ги разтвори в половин чаена лъжичка вода. Но не слагай много - боите са много силни - опитай в началото с количество колкото на върха на ножа. Освен това, ако слагаш в меко захарно тесто, може да сложиш директно без да рзтваряш но пак малко количество и ако е необходимо да прибавяш по малко до постигане на желания цвят.
mimi_kir, заквасената сметана не е същата като готварската. Най-лесно може да ги различиш като си предствиш, че заквасената е като киселото мляко, но с много по-високо съдържание на мазнини. Има обаче подобно на киселото мляко леко кисел вкус. Течната сметана е подобна на прясното мляко но с по-високо съдържание на мазнини. Най-мазната сметана(30%) е и най-качествена и вкусна, но доколкото знам в БГ рядко срещана. Но за да се разбие сметаната не трябва масленото съдържание да е под 12%.
vikito, според мен трябва да сложиш 1-2 супени лажици вода (то зависи колко е боята де) .. минималното количество колкото да се разтвори ...
mimi_kir, там се ползва сладкарска сметана тип ХОПЛА - съвет от мен: в разбитата сметаната добави постепенно разтопения шоколад !!! Там пише на водна баня но не се получава
Момичета, следя с голям интерес и възхищение темичката. Страхотни неща правите. Зададох си въпроса в предната темичка, но тя беше на края и може никой да не го е видял, затова го пускам и тук. След малко пак почвам розичките, та моля Ви помагайте:
Правих "марципан Варна". Опитах се да си направя малко украса-розички, но като ги оставя да съхнат те клюмват. Какво не е наред? Тестото тряба да е по-твърдо ли, да слагам още пудра захар или нишесте?
Правих "марципан Варна". Опитах се да си направя малко украса-розички, но като ги оставя да съхнат те клюмват. Какво не е наред? Тестото тряба да е по-твърдо ли, да слагам още пудра захар или нишесте?
Първият път и аз имах същия проблем с розичките. Оказа се ,че не съм доомесила тестото достатъчно и то стана по-меко. Аз омесвам с около 0,500 гр. пудра захар и след това меся още докато стане по-твърдо с нишесте. Моите не обичат много да сладни и затова използвам нишесте, но можеш и с пудра захар да доомесваш , за да стане по-твърдо
Момичета, помагайте с рецептата за торта трюфел. Каква сметана се ползва- сладкарска или готварска? Ако имате линк към рецептата- може, че не я открих.
Запалихте ме по тази торта от предната тема- много я хвалихте... Помагайте сега, че съм решила да яправя.
Аз сега ще ви покажа моята тортичка за утре, че после сигурно ще ме е срам след вашите красоти. Желание имам много, чак в излишък ама като почна все става една... Споделям молбата на Мимивал и съответно отговарям за моята. Четох някъде рецепта за една много лесна торта, мисля че се казваше "Татяна", която нямало как да объркаш... Аз обаче успях! Направо не знам утре като я разрежа какво ще стане!
KРЕМ 150 г черен шоколад 2 чаши готварска сметана (най-хубаво да е с висок % масленост примерно Prezident)
ТРЮФЕЛИ 150 г шоколад 1/3 ч ч готварска сметана....и т.н.
mimi_kir, От всяка марка има и подсладена и неподсладена - т.е. и сладкарска, и готварска. Hopla е растителна сметана, а Prezident - животинска - по твоя преценка можеш да сложиш. Растителната също се разбива до много твърд крем , така че не е проблем.
Последна редакция: вт, 13 фев 2007, 19:10 от М_е_г_и
mimi_kir, тъкмо ти отговорих в другата тема и видях, че си променила постинга си
а относно това подсладена или неподсладена сметана да ползваш - зависи колко сладко обичате у вас. Подсладената сметана смесена с шоколад ще стане още по- сладка, незнам дали има и захар в рецептата. Ако се разбива със захар - задължително неподсладена сметана. Ако в рецептата пише готварска - това е неподсладената сметана.
Последна редакция: вт, 13 фев 2007, 18:13 от М_е_г_и
Блат: 5 яйца, 150 гр. захар, 6 с.л брашно, 1/2 пакетче бакпулвер, 100 гр. мелени орехи (може и без орехи, но добавят се още 2 с.л брашно) Крем: 500 мл сладкарска сметана, 1 желатин и плодове(банани,портокал, киви, компот праскова)
Всичко се обърква с миксер и се пече на 170 градуса.Сладкиша полях със бял шоколад.Останалата украса е с марципан таи-като нямах в момента фондан.Решетките н леглото нарисувах от разтопен шоколад и след като замръзна ги залепих към леглото с още малко шоколад.
Благодаря,но не съм професионалист (за съжаление).
Майката и бащата също ги правих от марципан.Завивката направих като разточих марципана и покрайа сложих краваиче боядисан розов марципан като го притиснах с края на ножа към одеялото.Така направих и възглавниците.А как се правят хора от фондан или марципан взех от една книга,която наскоро си купих за украси на торти.Tuk:
korneliia_h , видях въпроса ти в предната тема чак сега, защото днес нещо не ми се отваряше форума. Та, за тези бисквитени блатове са най-подходящи парфетата или чийз кейк без печене. Ама някъде прочетох, че мъжа ти не е фен и на парфето, така че избора ти не е много голям . Ах, тези претенциозни мъже !
ето какво сътворих за РД на моето слънце малко се изложих , защото реших да ползвам сметана от флакон за по бързо , а тя взе , че се разтече и впоследния момент успях да замажа положението със кокосови стърготин
Момичета, направих розичките оле мале. Утре ще се мъча със чаршафчето върху малкото торта-сърчице. Обаче накрая с какво да я лъсна тази торта, че сега тук там е побеляло от захарта и нишестето? Не искам с олио, че няма да ми е вкусно като знам какво е. Някъде четох, че с мед става, но да го разтворя ли в малко водичка или не? Не е това, което исках, обаче като за първи път трябва да съм доволна. Утре ще видим.
natalyna, страхотно си оформила темичката! Браво за усилията! Записвам се и аз! mimes, аз моите ги лъскам с глюкоза и малко вода. Не знам дали ще стане с мед .
Момичета ето и моите произведения с ваша помощ,не станаха много сполучливи,но ...Едната плодовата е за рожденият ден на баща ми,които е днес.А другата за любимият ми човек,моят съпруг.Честит празник на всички и много весело изкарване. /img][/img][/img]
Здравейте и честит празник на всички! Evjeni-хората на сладкиша ми трябваше да ги облека заради сина ми. La-lutte,Kоtеtо,Irenanu и вашите торти доста привличат окото!Половинките ви сигурно ще са възхитени. Аз съм си-добре си замаскирала нещата.Аз преди 2 год.направих същата грешка с сметана от флакон и ми е вече обица на ухото.Те не са предназначени за сладкарството а за бърза употреба за мелби,капучино..Мадамата ти на тортата е красива и с двете рокли.
Аз напълно съм съгласна с Тането.Хайде да си пращаме тортичките само в другата тема а идеи за украски в тази,въпреки че и аз направих вчера грешка като пратих линкове за украси в другата темичка.Извинявам се
Привет и от мен!За 1 път пиша ,но отдавна ви чета .Показвам ви моите първи творения.Едната торта беше за свекърва ми,а другата за една приятелка.http://snimka.bg/album.php?album_id=105098
Моля, не обръщайте внимание на розичките отгоре - пробвах с коя сметана (само разбита или тази с желатина) ще станат най-зле . Край, за последен път купувам подсладена сметана за разбиване , затвърди ми се опита, че не е подходяща за украси......
Aми тя първоначално тази тема беше замислена точно като тема, не само за въпроси и отговори около украсата на тортите, но за представяне на украсата на наши торти в нея, както и полезни линкове. После беше пусната темата за тортите(ако погледнете датите, само няколко дни след първата тема за глазурите) и така нещата се разделиха. И все пак мисля, че идеята на "моите любими торти", беше там да се пускат рецептите за торти. Но сега наистина в много неща темите се припокриват. А и както виждате много хора продължават да си задават въпросите дори в отделни теми. Ако кажете, ще помолим някой модератор да закрие тази тема.
Ей, Нат, не се засягай, не става въпрос за закриване. Но така и така си си направила голям труд да събереш всичко изписано за глазурите и т.н., може би ще е по-добре сборния ти постинг да влезе на почитно място в готварската книга, а рецепти + коментари + питанки за технологиите да са в една текуща тема? Аз самата забелязах едва вчера след като питах за трансфера в тортената тема , а виждам че и вие поствате по 2 пъти едни и същи неща.......
Ей сега ми хрумна например да питам: има ли някой, който е доволен от някоя сметана, с която е украсявал със шприц? Да сподели каква......на мен едиснтвено ми допада сухата сметана на Др. Йоткер, която се разбива с прясно мляко. Тя наистина става гъста и от шприца ми излизат розички, а не някакви си размекнати .....ай да не казвам какво
natalyna, съгласна съм 4е има голяма степен на повторение. и аз се пообърках днес, но не мисля , че трябва тази тема да се закрие. тя е изклю4ително ценна и информативна. аз разбирам нещата така : тук - дизайна и спецификите на видовете украси +снимки на готовите торти там - рецепти, отзиви за тях и вкусни тортени разрези.
за мен любимата торта е рецепта, изпитана с времето. това което ми е хрумнало и съм завъртяла като украса, не прави тортата любима, защото другият път съдържанието може да е различно, макар и със същата украса. мисля, 4е ако остане една тортена тема ще стане огромна и трудно ще намираме каквото ни трябва
мимес, аз ползвам мед+вода за гланца, а не глюкоза става прекрасно. т.е което ти е по-удобно. в линка долу има и др. снимки. можеж да видиш, не мисля, 4е има визуална разлика с глюкозата -вси4ки торти са глазирани с мед и вода.
мисля 4е този път 4аршафът бе прекалено тънък -под 1 мм., все ги изтънявам, защото според мен е много сладък, а някой хора го ядат, аз ли4но го махам. въпросът ми е като то4ите марципан варна за обли4ане, колко дебел го правите?
Taneto, аз позлвам те4на на мегле, след като се рабие дълго става много твърда - спука ми мушамения пош- толкова е стегната. стават идеални рози, листа, надписи и т.н. ако се добави капка-две лимон или оцет (не мирише споко ).
Тане въобще не се засягам, отдавна си го мисля това, но в началото наистина имаше по-добро разделение. Влизат обаче нови потребители и не са забелязали едната или другата тема и съответно се пускат въпроси там, а торти тук.
Има и друг вариант, да се обединят двете теми и си мисля, че това е най-удачното. Може заедно да измислим и ново име и ако сте съгласни, ще пиша на Моренка, за да я помоля да ги слее под новото име. В началния пост ще се прехвърли информацията от първите постове на двете сега съществуващи теми.
harmony_broken, мерси, ще пробвам може би , че днешният ми опит с Halta не се получи. Пробвала съм и Hopla - и тя не ми става за шприц
Натали, и аз така мисля. Знам за първоначалния вариант на темите, отдавна чета тук, макар и с големи интервали на прекъсване....Мисля, че една текуща тема по всички тортени въпроси ще е по-добре. Нещо като темата "кой какво сготви днес".......
Честит празник на всички. Чудесни тортички сте сътворили. И аз съм на мнение, че ще е най-добре да се комбинират двете теми, тъй като наистина са много сходни...
Аз съм за предложението на Наталина да се обединят двете теми На толкова много неща се научих в сладкарството, че не искам и да си помислям , ако я няма темата за глазурите и тортите
Нarmony_broken чаршафа от марципан Варна го разстилам някъде на около 3мм. При мен не става много сладко , защото го доомисам с натурално нишесте.
Mimes аз също глазирам с разтворен мед в малко вода , за кратко в микровълновата. Става лесно. Преди това опитвах с глюкоза ,но тя не става толкова течна и трудно се разнася. Повечето момичета във форума глазират с мед и вода и имат страхотни торти
Ние днес празнуваме освен Св. Валентин и рожденния ден на детето, затова се очертава да правя торти само за рожденника, освен ако не ме обземе мания да правя по две Ето тортата, която успях да сътворя, след двумесечно четене в двете теми А за тората на Зори съм без думи
Момичета благодаря ви за отговорите. Обаче чаршафа ми стана пълен провал. Тестото като взе да се рони, ужас. Три пъти го разстилах добре и не можех да го отлепя от мушамата, въпреки че обилно бях наръсила двата пъти със захар и единия път с нишесте. Скъса се и трите пъти, на четвъртия добавих няколко капки прясно мляко и му разказах играта. Отиде в коша. Само розичките ми останаха, но естествено не всичките, че половината не изглеждаха никак добре. Идва ми да ревна направо, все си мислех че ще успея да го направя, ама не. Ето я тортата по долни гащи http://bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=2372&AlbumId=10171
korneliia_h , видях въпроса ти в предната тема чак сега, защото днес нещо не ми се отваряше форума. Та, за тези бисквитени блатове са най-подходящи парфетата или чийз кейк без печене. Ама някъде прочетох, че мъжа ти не е фен и на парфето, така че избора ти не е много голям . Ах, тези претенциозни мъже !
Благодаря Зори, както винаги си готова да се отзовеш. Ами и аз предполагам, че избора ми не е голям за съжаление пък аз така искам да се вихря с тия торти . Иначе то май си зависи и от парфето, примерно ако е нещо с бял шоколад и сметана . Намерих тука една рецепта страхотно изглежда и звучи, ако стане сполучлива ще я докладвам. Иначе за събирането на двете темички в една. Малко трудно ще се проследява така инфото напълно съм съгласна с harmony_broken, че тук би следвало да обсъждаме само дизайн, а в темата за тортичките рецепти за тортите. Мисля си обаче и друго, че в двете теми пишем едни и същи хора и то ясно, че ще показваме едни и същи неща и в двете теми. Може би вариант от сорта примерно в една тема показваме торта и правим под нея една пълна и изчерпателна рецензия от-до, ама до най малката подробност - блатове, крем украса, технологи без да чакаме някой да пита. Само, че така ако има идея само за рецепта на торта къде ще я денем.
Последна редакция: ср, 14 фев 2007, 18:37 от korneliia_h
Прекрасни са всички торти,които сте направили! Аз вчера за първи път се опитах да направя торта с чаршаф и фигурки от "марципан Варна".Нещо не ми се получи добре чаршафа,по ъглите на тортата се напука,някой знае ли защо И Исках да ви питам и отстрани как се прави така,че да не се набира чаршафа?Аз тренирам за рожденния ден на сина ми Ето я тортата с грозния чаршаф,малко ми е посна украсата,ама не ми стигна материала http://www.bgphoto.net/photos/13408/o633070741598095000.jpg Помогнете ми следващия път да се справя по-добре
Много красиви торти заваляха пак! По въпроса за темичките аз също съм за събирането на двете в една обща тема. tasia аз моите чаршафи ги точа по-тънки за да не получават гънки и да не се напукват.Тортичката ти е супер!
Ееее Зори утрепа рибата Тортата е супер как направи капачето на кутията? Ти с марципан Варна ли работиш или сама си правиш фондана? И коя рецепта използваш? Ама и цветовете ти са супер. как гипостигаш?
И аз в духа на Evjeni - Е, Зори уби коча с вилицата мило, направо превъзходна работа. Браво!!!! Сега ако дадеш и подробности за направата ... mimes, Bambinkamalinka, diksi, Gushanka тортичките на всички ви са влюбено красиви. Браво на вас.
и аз като светлето работя с тънък 4аршаф, умишлено не използвам нищесте, защото не одобрявам брашнения вкус, мисля 4е не би ми харесал 4аршаф пове4е от 2мм. но ако обли4ането налага , например 3-д фигурка ще се пробвам с по-дебел.
тасиа, и аз мисля, 4е от дебелината на 4аршафа ти се явяват пукнатини, както и 4е е възможно да пресъхва прекалено.
на кой не му стигнал материал, на кой му хартисал, май пак ще правя торти-морти.
мимес, ако тестото е ми е ронливо, аз го обливам с вода на 4ешмата и преомесвам . слу4вало ми се е при по едра пудра захар, която не съм пресяла като хората
Благодаря много за положителните отзиви ! Всички торти, които за показани са страхотни .
Обещавам утре да обясня подробно как съм направила тортата, защото в момента в къщи едни празнуват св. Валентин, други Трифон Зарезан и е пълна лудница
Весел празник на всички, независимо какво празнувате.
Жени, печи блатове, а аз утре рано-рано ще напиша подробностите по украсата.
Само с две думи да кажа, че тортата е комбинация между блатове и рула, т.е опекох два правоъгълни блата, от които от единият изрязах две сърца по формата на тавичката ми, а от другия блат направих руло. Шоколавови са блатовете, всъшност пандишпан плюс настърган шоколад (в моя случай шоколадови яйца от щерката ). Тавичката е облепям с фолио и най-долу слагам единия блат-сърце. Рулото го нарязах и налепих отстрани. Пълнежа е шоколадов мус със Бейлис - 500 мл. сметана (Президент неподсладена е) разбита със около 200 гр. разтопен шоколад + 50 мл. Бейлис и един желатин. Всичко се разбива на крем и се излива във формата. Най-отгоре сложих другия блат-сърце. Престоява в хладилника да се стегне. Продължението утре .
Здравейте, момичета, аз съм новак и само си мислех, че ми се отдава да правя торти...... Момичета вие сте страхотни, нямам думи да изразя възторга и възхищението си от това, което видях. Супер сте. Всички торти са направо прекрасни, скрихте ми шапката.
Честит празник на всички Момичета, направили сте невероятни торти, просто нямам думи. Зори и аз с нетърпение ще чакам да кажеш как направи това кулинарно чудо. Ето я и моята скромна тортичка/доста си мислех дали да я покажа след тези шедьоври/, но на болен човек толкова му стигнаха силите. Давам ви и рецептичката, тъй като стана много вкусна и лека. Това е дна импровизация от мен, която стана доста вкусна. Торта Миш-МашБлатът е ябълковият сладкиш с карамел на Лео без ябълките+1ч.л.какао, разрязан на 2 и залят със сиропа. 1-ви крем- 200мл.сметана +сладко от праскови /от сметана остана малко, така че я използвах и за част от окрасата/. 2-ри крем- кремът от Шоколадова торта с рула- 200мл.сметана+1 желатин+повечко от посоченото в рецептата течен шоколад. Приготвяне: Редим 1-ви блата, върху него 1-ви крем и ръсим с карамелизирани орехи, 2-рия блат се явява готово руло с праскови/тъй като не можах да разделя сладкиша на 3 части се наложи да използвам рулото/, част от 2-рия крем, колелца банан, останалият крем и отново карамелизирани орехи и поставяме 3-тия блат/т.е. втората част от сладкиша/. Глазурата е течен шоколад с малко млеко, окрасата е от сметана.
Страхотно сте се представили всички! Поздравления. Всички торти за св. Валентин са прекрасни, защото си личи, че са направени с много любов за обичани хора!
tasia , потретвам другите преди мен, но и според мен е дебел чаршафът. Не се вижда в действителност дали е така, но ако си използвала пропорциите от рецептата за Марципан Варна, без да ги намаляваш, е невъзможно да ти остане материал само за малките топченца и 3-те патета. МатРял оставя и то доста Когато разточвам чаршафа, не го меря с линийка, но гледам да е възможно най-тънък, без да има опасност да се скъса. Експеримент му е майката. Бъди сигурна, обаче, че ако скъсаш по-тънък чаршаф при слагането, значително по-лесно се оправя от дебелия. Последния път ми се скъса, на няколко места отстрани на тортата и без проблем с леко придърпване и натискане се оправи. А и с тънък чаршаф си решаваш по лесно проблема с нагъването отстрани.
Ей голяма разбирателка се извъдих Млъквам!
ПС: Казвала ли съм ви колко много положителни емоции ми носите с вашите торти и с ентусиазма си
Само с две думи да кажа, че тортата е комбинация между блатове и рула, т.е опекох два правоъгълни блата, от които от единият изрязах две сърца по формата на тавичката ми, а от другия блат направих руло. Шоколавови са блатовете, всъшност пандишпан плюс настърган шоколад (в моя случай шоколадови яйца от щерката ). Тавичката е облепям с фолио и най-долу слагам единия блат-сърце. Рулото го нарязах и налепих отстрани. Пълнежа е шоколадов мус със Бейлис - 500 мл. сметана (Президент неподсладена е) разбита със около 200 гр. разтопен шоколад + 50 мл. Бейлис и един желатин. Всичко се разбива на крем и се излива във формата. Най-отгоре сложих другия блат-сърце. Престоява в хладилника да се стегне. Продължението утре .
След като се е стегнала в хладилника я извадих от формата (с помощта на фолиото) и я намазах с маслен крем от всички страни, за да няма неравности после, когато се покрива с "чаршафа". Пак престоява около час-два в хладилника, за да се стегне масления крем. За украсата - покритието е с марципан Варна, а панделката е от желатиновото захарно тесто. Изрязах едно сърце от шаблона за блатовете и го сложих най- отгоре. Отстрани са две ленти, като височината им е малко по-голяма от тази на тортата. Трябваше още малко по-високи да ги направя, ама с дребната помощничка около себе си нямах много време за експерименти как ще е по-добре. За страничните ленти разточих марципана малко по-дебело. Отгоре са наредени бонбони Рафаело и Линдор. И двата вида са готови, не съм си играла да ги правя аз, защото не разполагах с достатъчно време. Капака : отдолу е пластмасов прозрачен капак от бонбониера, аз я облепих със марципан Варна и го доукрасих с панделка и цветчета. Предният ден го бях направила от желатиновото захарно тесто и беше изсъхнал много добре, но докато го украсявах и го оставих за секунди без надзор, Ева му видя сметката . Та идеята с пластмасовия капак ми дойде в последствие. Това е общо взето, ако нещо съм пропуснала, питайте.
Блат: 4 яйца, 4 с.л захар, 4 с.л брашно, 1/2 пакетче бакпулвер,, 1/2 пакетче ванилия. Блата се разрязва на две - единия блат е сиропиран със сок от вишни, а другия с компот от праскови. Фил: 500 мл сладкарска хопла, 1 с.л желатин и плодове. Важното което научих: никога не слагайте плодове а от горе фондан
Благодаря ви за отговорите,мили момичета! Значи следващия път ще направя по-тънък чаршафа,дано се получи по-добре. Деб,марципана Варна си го направих с точните пропорции по рецептата,даже ползвах втората ,която е с по-голямо количество продукти,ама явно наистина съм се уляла с дебелината . А когато правите фигурки,как процедирате?Първо оформяте отделните части на фигурката и оставяте да изсъхнат и след това ги събирате или как?А с водичка ли се слепват една за друга частите или има и друг начин
ЗДРАВЕЙТЕ!От ивестно време следя темите и се възхищавам на уменията ви.Наистина сте вдъхновение за такива като мен,които харесват много неща,имат желание да го направят,а НЕ ЗНАЯТ КАК!
Тане мерси много за информацията.Не мистана само ясно иенската купа покрижа ли се с нещо/хартия за печене ,маже ли се с масло а брашно/,за да се отлепи по-лесно.
tasia , аз работя като с пластилин , сглобявам фигурката, оставям да изсъхне и накрая при поставянето върху тортата лакирам. на мен една доза от марципан варна 100вода/50масло/100брашщно +захар ми стига за 2 торти големи + обилна украса, 4е и бая материал изхвърлям .
На втората снимка си личат две пукнатини точно на циците.Притеснявам се,че до довечера/когато ще я поднеса/могат да се отворят още.С какво мога да ги "залепя"?Като се има впредвид,че ще я транспортирам на 35 километра спишно се нуждая от сьвет.Отгоре тортата е намазана с глюкоза+малко вода.Дали този гланц не е разводнил марципан"Варна"?
Bambinkamalinka сташна торта.Много ми харесва.За пукнатината не мисля,че е притеснително.Едва ли някой ще й обърне чак такова внимание.Те като видят творбата ти и ще онемеят А би ли казала как докара този цвят на тялото?
Bambinkamalinka страхотна торта . Пробвай леко с пръсти да залепиш пукнатините. При мен се получи същото , когато глазирах с глюкоза. Даже и боята ми се беше разводнила леко
Bambinkamalinka, браво !!! Тортата ще обере овациите, сигурна съм. Щом си я глазирала вече отгоре с глюкоза ти предлагам да не я пипаш повече, за да не стане беля. Не вярвам да се нацепи повече, а при тарнспортирането ще бъдете внимателни да не мърда много и да не се опре в нещо.
Благодаря ви.Вашата оценка означава много за мен. Цветьт на тялото всьщност е естественият цвят на марципан "Варна" Пукнатините са се увеличили.явно това покритие не трябва да се глазира или ако се глазира да е на желатинова основа,за да не разводнява.
Bambinkamalinka много гоцка тортичка . Днес и аз реших да се развихря и да спретна една бърза шарлотена тортичка. Да си призная за първи път правя това чудо и не се справих много с нареждането на плодовете, но моята свеки е специалист от класа в приготвянето на тая красота и ще почерпя идейки от нея. Отчитам няколко недостатъка обаче Оказа се че формата ми е плитка и часта с крема стана много ниска, ама това се оправя с нова форма . Освен това какаовия крем който беше най-отдолу твърде малко дойде и като отлепях парчето от подноса и остана по подноса, та не се виждат трите слоя. Най важното е че мъж ми гласува с две ръце за опита Ето я тортичката:
Последна редакция: пт, 16 фев 2007, 23:45 от korneliia_h
Тези дни бяхм емалко болни и не съм влизала тук и като гледам много съм изпуснала!
Срахотни тортички за св. Валентин - браво! Аз тази година не правих нищо, защото точно по това време мина у нас един разтройствен вирус и хич не ни беше до торти.
Всички сте се представили чудесно, но искам специално да изкажа възхищението си от тортата на Зори! Браво Зори - голяма майсторка си!
Бамбинкамалинка също не издава фронта и ни зашеметява както винаги с невероятни красоти и майсторско изпълнение!
Корнелия, твоята тортичка също изглежда много красиво и вкусно, а най-важното е, че половинката е доволна!