Седмокласници 2023/2024 - тема 10

• 36 831
  • 758
  •   1
Отговори
# 345
И аз се самоуспокоявам, че места ще има за всички деца. И моят все ще кацне някъде. Къде - зависи колко блее на самите изпити.

Какво мислите за строителния в София - СГСАГ?
Архитектурата е с висок бал, моят едва ли ще е за такава специалност - не се справя особено с рисуването. Но има специалности с бал под 400 - например геодезия. Някой интересувал ли се е?

Това е чудесно училище и се учи, не е проформа. За архитектура не му трябва да може да рисува, поне не и в средното - можете да се ориентирате по учебния план. Мъжът ми е завършил СА там (Строителство и Архитектура) и въобще не може да рисува. За Архитектура в УАСГ вече си има изпити по рисуване.

# 346
Разглеждах го и аз строителния - чак ми е чудно, че приемат архитектура без изпит по рисуване. По мое време всички специалности в строителните техникуми си бяха с изпити по мат и рисуване.

# 347
Соул, защото излизат строителни техници, а не архитектори.
Нашето ПГСАГ ми е едната опция за братчето на наборката след 4 години, другата - ПГ по икономика. Е, ще видим и той на какъв акъл ще е, но понеже все твърди как не ще да учи висше, МГ и ЕГ не са добра опция за мъж, трябва му и занаят.

# 348
Големият ми син завършва геодезия, но не в София. Та компромис за седмокласник е именно това.
Както ни каза един архитект, с който работихме по къщата ни с едно средно архитектура само секретарка в офиса може да е.
За кандидатстване на архитектурата след 12 клас  е проблем с записване на курс по рисуване, до тогава рисуване не се иска.

# 349
Две роднински деца имаме в СГСАГ, в архитектура и в една от по-нискобаловите паралелки, доволни са.

# 350
Големият ми син завършва геодезия, но не в София. Та компромис за седмокласник е именно това.
Както ни каза един архитект, с който работихме по къщата ни с едно средно архитектура само секретарка в офиса може да е.
За кандидатстване на архитектурата след 12 клас  е проблем с записване на курс по рисуване, до тогава рисуване не се иска.
Хм, ученик, който сега завършва "Строителство и архитектура" го чакат да завърши, за да започне като помощник строителен техник във фирма за пътно строителство. А той самият иска и да продължи строително инженерство, но задочно, защото ще работи.

# 351
  • Пловдив
Привет Simple Smile Изтървах ви за ден и съм изпуснала поредната драма.
Опозицията СМГ - Бузема е еманация на рефлексията на реалността от страна на авторите на тази тема. В нея има едновременно драма, сатира, синекдоха и още куп литературни похвати....
Ама ако не се смеем, доникъде няма да в докараме, Динчо.
Така ... Бройте ме за хорото на тридетните, на които им е за последно седми клас! И всякакво пиене да има, моля.
Много сме, силни сме Wink
И мен ме бройте в тридетните, които за последно минават одисеята! С пиен'ието се справям отлично и там ме бройте Simple Smile
За радост не сме в София, в Пловдив сме и като цяло положението и прогнозите са добри за желаните училища. Да се надяваме на здраве, късмет и кондиция! И в Пловдив си имаме нарицателно училище, с което от време оно се плащат учениците-Пеньо Пенев...

# 352
По мои спомени и навремето (90-те) не се е кандидатствало с рисуване в тогавашните строителни техникуми за специалност архитектура. Поне при нас даже май беше само с диплома, изпити имаше за ЕГ, ПМГ и тогавашния икономически техникум.

От няколко години в нашия град е засилен интересът към гимназията по строителство и архитектура и специално на паралелките с архитектура доста се е вдигнал балът. Лошото е, че за да се реализираш добре само със средно образование в тази сфера, ти трябва баща строителен предприемач или сериозни връзки за някаква държавна работа, да речем.

Да се надяваме, че тенденцията да се вдига рейтинга на средното професионално образование ще доведе до някакви реални резултати в обозримо бъдеще.

Последна редакция: сб, 04 май 2024, 16:03 от Lúthien

# 353
Преди няколко години посъветвах племенницата ми да запише това училище. Балът не й беше достатъчно висок за тези, които искаше, а в същото време така имаше шанс да попадне в едно от добрите софийски училища, макар и в по-нискобалова паралелка. Моите наблюдения са, че се учи и се придобиват много знания по специалността. Тази година завършва, иска да кандидатства архитектура, ходи на уроци по рисуване, но пък чертаенето го е усвоила перфектно (за мен) още от училище, което ще й е от полза в университета

# 354
Аз, като човек, завършил езикова и после кандатствал и приет в УАСГ (това си исках, не се чудете), мога да кажа, че колегите ми, които бяха завършили строителни техникуми преди това (от всички краища на Бг), нямаха проблеми със специалните предмети първите 2-3 години.
MamaRu е права, че рисуването няма място в средно училище по строителство и архитектура, защото в дипломата им за професионална квалификация си пиеш "строителен техник". По архитектура учат как да построяват правилно перспектива и други подобни (изгледи на сгради). В крайна сметка ударението е върху техническата част. Вече за висшето си искат рисуване, но пък не знам в последствие колко точно рисуват... Геодезията хич не е лоша специалност - в момента заснемането лека-полека започва да се прави с дронове (по мое време и като студент НЕ в геодезията, си мъкнехме най-обикновени теодолити, жалони, нивелири, лати, папки с карнети и т.н.). Но пък не знам дали в СГСАГ имат дронове.

# 355
За всички ще има място под слънцето. Вярвам, че ще се случи най-доброто, дори и да не е първо желание (аз дори не съм 100% убедена кое трябва да е то. Ще подкрепим девойката, но я стане там, я не. И това няма да е краят на света).
За архитектурата и аз съм чувала хубави неща. Една приятелка беше на отворените им врати и беше впечатлена - от изложени проекти на децата и самите ученици, които са помагали през деня. Чувала съм, но не знам дали е вярно, че точно тази паралелка има предимство за УАСГ. Но както написах, не знам дали е вярно и в какво се изразява предимството. Та по-добре това да се провери.
Благодаря ви, че пишете тук! Санака и всички други вече минали по този път - безценни сте за новобранци като мен.
На всички желая светли и благословени Великденски празници! Слънце и красота в душите, здраве, щастие и любов - в къщите!

# 356
Светли празници ви пожелавам и аз! Само да уточня, че и аз ще се включа на хорото нищо че не съм тридетна и след две години ще се пека на същия огън Grinning От петли ме е страх, така че ако може да му попеете преди да се включа или да съм към края на хорото. Ние почиваме активно. Боядисаха децата яйцата в четвъртък (и аз го играх само доставчик на сварени яйца). Малко времето не е с нас и не можем да се насладим максимално на почивката в планината, но каквото - такова. Гледахме паралелките с набора - ще го записваме Театрален грим и перуки за всеки случай. Smiley Разгледа подробно - не иска и да чува за паралелки с програмиране, софтуерни и хардуерни науки. За езици всичко с немски и английски е съгласен. Така, че все някъде ще го приемат.

# 357
Да, имат квота за УАСГ децата, които завършват Строителни гимназии.

# 358
И едно време имаше - беше дефинирана като 20% от общия брой места за дадена специалност. Но пък в УАСГ основно от Строителни ПГ кандидатстват. В моя поток - 60 души - мисля, че бяхме 4-5, завършили нещо различно. От тези 4-5, 2-ма бяха от МГ Grinning

# 359
  • София
Квотата не е за всички специалности в УАСГ:

Извадка от правилника:

За 30% от местата за специалностите Строителство на сгради и съоръжения,
Транспортно строителство, Водоснабдяване и канализация, Хидростроителство и
Геодезия се състезават помежду си кандидат-студенти, завършили професионални
гимназии по строителство и архитектура (строителни техникуми).

Общи условия

Активация на акаунт