Интервално хранене/периодично гладауване/ фастинг - тема 12

• 28 269
  • 433
  •   1
Отговори
# 210

Имам колега диабетик (на инжекции инсулин), който постоянно яде шоколадови десертчета, а е много слаб. Аз ако ям така ще съм 100 кила.

най-вероятно не слага достатъчно инсулин, за да е слаб

# 211
През деня явно се консумират още храни и напитки, които повишват инсулина достатъчно дълго, за да се качват килограми. Една филийка с яйца би се отразявала малко. Останалите приети храни какви са, кога, колко и с каква последователност? Физическата активност как е? Има много фактори, които тряба да се вземат под внимание.
Иска се воля и постоянство, за да подбирате подходящи храни. Ако се храните като диабетик, невъзможно е да пълнеете.
Често ми прави впечатление, че не наблягате на мазнините. С напредването на възрастта са не по-малко важни за доброто здраве.

А как се хранят диабетиците,за да не пълнеят?

# 212
  • Варна
Редно е да спазват режим, ограничаващ покачването на кръвната захар, избягвайки определени храни и съобразявайки се с техния грамаж. Виждал съм преди години приятел да пие алкохол, кока-кола със захар, да пуши, да приема субстанции, да си недоспива и да е на инсулин на всичкото отгоре. Това е безхаберие и простотия.
Определено не е правилно дебели и болни баби да ядат сладкиши, да ядат бял хляб, да наблягат на тестото и олиото, на безалкохолните, а на всичкото отгоре да са силно обездвижени от това, че или вече не ги бива да вървят, или от болки в ставите в резултат на тежки възпаления от години приемани вредни храни. При мъжете алкохолът е крайно неприемлив. Бабите не се наливат с ракия и бира, затова не казвам за тях.

Диабетът е предпоставка за редица здравословни усложнения, ослепяване и ампутации, а все повече българи не знаят, че вече го имат и времето им тече по-усилено. Хубавото е, че диабетът и инсулиновата резистентност са обратими с постоянството в борбата с тях. Винаги може да насърчите човек в нужда, болен от тези заболявания, да повярва в себе си и да ги пребори, връщайки се отново към пълноценен живот. Процесът не е сложен, но се иска разбиране и отдаденост. Цялото знание на света се побира буквално в един телефон, но хората не знаят как да го използват разумно. Постигнах много добри лични резултати за малко повече от година, черпейки съвети и вдъхновение от очевидно правилни източници, в общия случай чуждестранни. Предната седмица реших физически да се тествам в изкачване на връх и останах впечатлен от сърцето си, от издръжливостта си, от мускулната си подготвеност, от липсата на усещане на глад и отпадналост, от липсата на прекомерна жажда предвид натоварването, от бързото възстановяване след 30+ км. мъкнене на тежка раница на гърба. Все неща,  които понякога липсват в имащи се за напълно здрави и активни хора. Всичко се постига, ако вярвате и положите нужните усилия.

Ако имате свои близки, родители, но са силно объркани кой път да хванат, за да подобрят здравето си, защото ги е грижа да не се влошат, помагайте им! Няма голям смисъл да се приемат лекарства, ако навиците не се променят към по-добро, за да станат ненужни в един момент според предписалия ги лекар, а и колкото банално да звучи, мисленето също е не по-малко съществено да е позитивно и добронамерено. Ако сте здрави и годни, дарявайте кръв поне два пъти годишно. При мъжете на средна възраст и до три пъти. Има подмладяващ ефект за кръвоносната система и на практика за целия организъм. Все малки неща, които правят разликата.

Последна редакция: сб, 29 юни 2024, 00:48 от Чихинци

# 213
Ако преживят нещо листно - не виждам проблем. Или краставица.
Това за мярката на калорията не го разбрах.
Че калориите по отношение на храненето на човека не измерват нищо.
Аз ям хикс калории от месо и мазнини и съм слаба, сита и нахранена. Ако ям същите калории от донъти, ще съм гладна, недохранена и дебела, а ако са от марули, ще съм слаба, гладна и недохранена.

T.Valcheva, и като ядеш едното меню и другото какъв ще е ефектът върху тялото ти, знаеш ли? Едни и същи калории, нали, ако имаха значение, ефектът от двете менюта би трябвало да е един и същ, а той не е.

Ох, спирам, кой разбрал - разбрал.
Съвсем ясно разбрах. Цяла седмица се стремях основната храна да ми е месо и яйца, а салатата да е в минимални количества. Така любимите ми чушки си ги опекох и ги направих на кьополу, което си позволих в дните (събота и неделя) когато имам много каране. Резултата е, че корема ми вече не е издут, не съм гладна, вечер като се прибера от работа не се нахвърлям на първото, което става за ядене. Даже вчера като се прибрах от едно 37 км планинско колоездене не бях така прегладняла. Е, издох една кайсия и 5 кисели сливи, но имах търпението да изчакам приготвянето на вечерята.
Обяда ми беше от 150 гр яйца, 50 гр. печена чушка и 150 гр. кайма.
Как се справяте с жегата и утоляването на жаждата? Вчера за 3 ч. каране изпих 3 л. вода, но ми беше крайно неприятно. По едно време стомаха ми стана като плондер, присви ме и ми стана лошо. Вечерта изпих още 1,5 л вода, като 1 л. беше газирана.

# 214
Електролити трябват, не само чиста вода. Особено при много горещо време и при физическо натоварване. Ти се потиш, губиш и вода, и електролити. Пиеш вода, но така си набавяш само едното. А другото? Ти имаш нужда и от двете.

Май точно в тая тема бях споделяла - лято, жега, Натка жадна... обаче изпия ли повече вода наведнъж ми става физически неприятно, не чак до прилошаване но не е ОК. И трябва по малко, по няколко глътки, а пък аз жадна... Сол във водата (слагам такава която е частично калиева, не всичката нормална трапезна сол) - ей така мога и половин литър да глътна наведнъж и нищо ми няма. Буквално имам чувството че веднага си "отива на мястото" тая вода, не знам как да го опиша по друг начин. И като цяло се чувствам по-добре така. Сега, ясно че няма да докарам идеалното съотношение на електролитите така, но поне натрий и калий да вкарам, магнезий вземам отделно като добавка вечер така че приемам че него го покривам също. Тези трите са най-важните, в повечето готови смеси електролити пак тях има. Само че не искам готови защото повечето са и овкусени, а всички тия неща са ми напълно излишни или даже ги считам за вредни, съответно ги пропускам. Освен че разликата в цената е многократна, което също не е малък фактор.
Проследи си и пулса как е, обикновено ако е малко над колкото е нормално за теб това също е индикация че ти е малко калият.

# 215
Сол имам келтска и някаква френска с разни минерали и блабла. Пулса ми е от 130 до 170 в зависимост от усилието, което полагам. Меха ми е 2 л. Колко сол да слагам? Магнезий имам цитрат, но и аз го пия вечер и между храненията. Така като се замисля, май мога да го пия по 2-2,30 ч след хранене баш когато съм най-изпотена и жадна. 

# 216
Е, имах предвид пулса в покой да сравняваш с колкото е нормално за теб, не когато си даваш зор Grinning Това по повод на калия.
Иначе за колко сол - там ми е трудно да ти отговоря че аз на око карам, свикнах си с колко ми е добре. Не си правя водата да ми е досущ солена, съвсеем леко се усеща просто че има нещо. Виж ако искаш на сайта на LMNT имаха информация и какво съдържат техните електролити, че даже и рецепта с пропорции ако решиш ти да си смесиш. Аз както казах, магнезия си го вземам вечер и не слагам във водата през деня и това, но гледам натрий и калий да не съм назад. На салатата си сол не слагам, но във водата да, луда работа но така се чувствам добре Grinning
А и то гаранции няма, но според мен пробвай и виж как ще ти се отрази.

# 217
  • гр.Пловдив
Цитат
Как се справяте с жегата и утоляването на жаждата? Вчера за 3 ч. каране изпих 3 л. вода, но ми беше крайно неприятно. По едно време стомаха ми стана като плондер, присви ме и ми стана лошо. Вечерта изпих още 1,5 л вода, като 1 л. беше газирана.

4,5 л вода за 24 часа и предполагам нямате 60кг?
Това не натоварва ли бъбреците ?
0,30мл вода на 1кг телесна маса необходима дажба на организма за 24ч от вода

# 218
57 кг., но вчера имаше моменти когато термометър на gps-а показваше 40 градуса. Обикновено пия около 2-2,5 л на ден.
Когато слагам сол, ябълков оцет и малко лимон става вкусна вода и леко я пия.

# 219
  • София
Аз с толкова вода няма да излизам от тоалетната. Опитвала съм - пия много вода, но и постоянно търча да изкарвам. Наистина с 1 с.л. сол май е по-добре, особено за човек с ниско кръвно като мен.

# 220
Супена лъжица множко ми звучи но приемам че е фигуративно написано.
Иначе да, ти ако пиеш само чиста вода тя както влиза, така и си излиза от теб. Тялото си поддържа определени концентрации, ти като ги "разреждаш" не му помагаш особено. И изкарваш водата за да се коригира това, в жегите чиста вода няма да те хидратира особено. Не е нужно много, но да има там.

# 221
  • Dublin
за солта -  най- добре да е нерафинирана морска.
като количество - 1/4 чаена л. на 1 литър вода.
определено се ходи по- малко до ВЦ, аз пия по принцип много вода и преди бях на кръгъл час, по часовник. Със сол във водата не е толкова често ходенето. Друг е момента дали ще ви допадне на вкус водата.

# 222
Честно казано, само отначало ми правеше впечатление че има лек вкус, но аз май даже и по-малко от това слагам. Свикнала съм си вече за двата размера бутилки за вода които ползвам колко да ръсна от солта че да ми е добре, аз започнах преди година и нещо точно в жегите. С малко експерименти тогава си нагодих количеството и сега не се замислям вече.

# 223
Не пия толкова вода, но в събота голямо потене беше. Джърси, бельо, къси панталони... всичко беше доволно напоено в пот. Раницата също. Мислех си, че на следващия ден ще съм 2-3 кг нагоре, но кантара днес си беше на същите кг като в събота сутринта. В неделя се постарах да не прекалявам с водата. Когато усещах, че ми пресъхва устата, само изджабурих и изплюх водата.

# 224
в екстремни ситуации може да жабуриш с вофа и да я плюеш, друг вариант е да подпреш гърлото на бутилката в косата и да се намокриш
на мен келтската и каливвата сол ми горчат

Общи условия

Активация на акаунт