Интервално хранене/периодично гладауване/ фастинг - тема 12

• 28 209
  • 433
  •   1
Отговори
# 300
В Щатите шоколад милка да речем от 200гр се намира за 99 цента, кола за по-малко то долар, Мк Донълдс има менюта по 99 цента картофи, хамбургер, с кола и т.н. Всичко на безценица. Ако ти се хапва и не ти дреме за здравето, за 2-3 долара ще се пукнеш от ядене. Това и правят. Лесно достъпна храна и от там тези огромни туловища. Сега вярно не всички са така. Ние от 20+ години сме там и не сме качили с мъжа ми ни грам. Но си подбираме храната, спортуваме и компромиси не правим с нищо. И въобще не става дума да консумираме органик. Обикновена храна си ядем, но си готвим и си носим на работа. Въобще който има желание да се грижи за себе си, оправдание няма. Но масата нямат желание, защото един път се живеело и все щяло да се мре. Масата се е пуснала по течението, взема си хаповечете за холестерол и кръвно и си живее както намери за добре. По празниците като имаме 4-5 почивни дни, ако е четвъртък като ден, моите колеги плана им е "поръчвам пица и кола и чак понеделник сутринта ще стана да се изкъпя и да дойда на работа". Скоро се жалвах че еди кое си станало скъпо в хранителните магазини. Колега ми вика не сме стъпвали от 10 години в такъв магазин и не знам за какво ми говориш въобще. И не е само той. Може би някой към 60-те все още си готвят в тях. Но всичко останало поръчва по телефона и дъни до дупка. Въобще различен начин на живот имат, тотално различен от нормалния за нас. И всякакви проучвания и изследвания си се отнасят за тях.

# 301
  • Пловдив
Цял свят дебелее, а храната от вида, който е почти само калории, дето се вика, тя е евтина. Сега, ако е масово това за пицата и колата, а не индивидуален навик, вярно имаме още замразени пици да ядем, докато ги стигнем американците. Успокояващо е това с проучванията, значи. Wink

# 302
Аз тези дни се върнах от Турция. ТОлкова слаби хора не бях виждала с години или по-скоро съзнанието ми е привиканло до толкова да гледам туловища, че нормалните ми се струват слабички. Ами те дребни финни женици, чак срам ме хващаше, а не съм кой знае колко. На това ядене там, как се съхраняват така ум не ми го побира. Предполагама си ядата техните манджи, но и попушват доста. Напълни ми се окото от красиви, симпатични хора.

# 303
Малко глупав въпрос, но да не го мисля: по време на фастинга, т.е. когато тялото приема 0 калории, освен вода, чай и кафе без захар, какви други напитки могат да се консумират. Чай с лимон и джинджифил, например? Други комбинации?
Върху някои продукти, като дъвки и ментови бонбони,  пише 0 калории, но не им вярвам изобщо.
Спазвам режим18-6 вече втора седмица и ми се иска да го продължа колкото се може повече, преди да започне коледния сезон.

# 304
Ако искаш да ти е "чист" фаста, нищо друго освен вода, кафе и чай. На всичко, на което пише 0 калории е с подсладител. 0 калории не значи 0 ефект.

# 305
Едно от важните неща по време на фаст е не само че не се приема храна, но и че инсулинът стои нисък - това е сигналът за тялото че си във фаст, това е и което позволява определени процеси дето няма как да се случат ако скоро си се хранила.
От някои подсладители си се вдига инсулинът, те там и споровете не са един и два кои точно. Освен че по принцип тялото реагира на самия сладък вкус в устата с отделяне на някакъв инсулин предварително, преди още да се храносмели погълнатото и да се качи евентуално и кръвната захар.
Вода, кафе и чай - чисти, разбира се. Газирана вода, също неовкусена.
Туйто.
Електролити в някакъв вид във водата, също да не са овкусени.
С всичко което не е изрично вода, обръщаш внимание дали не те кара да огладнееш повече, в това число и билковите чайове ако пиеш такива. От някои билки се вдига инсулинът също, а те много и аз също не знам за всяка а пробвам.

# 306
Благодаря за отговорите! Значи, си продължавам на вода, кафе и зелен чай.

# 307
И доста от билковите стават, честно казано. Пак е някакво разнообразие, ако пък случайно ти омръзне изброеното. Някои са вкусни и като студена напитка също, то вече идва студен сезон но за по-топло време и това не е за пренебрегване. Е, очевидно не плодови или със стевия, че тя нали е билка и тя, някъде просто я има в ситно изброените на кутията и се изненадваш, особено ако си като мен да мразиш да пиеш сладко и да мразиш и стевия Grinning Коприва май също вдигаше инсулина, друго не помня вече кое.

# 308
Аз си пия чай от лайка, липа, разните там за простуда (без да съм болна), при мен има някакъв тракийски, старопланински, въртя ги всичките.

# 309
Аз също харесвам такива и пия доста когато не е досущ топъл сезонът.
За това да не са плодови го написах изрично и защото немалка част от тях са с подсилен плодов аромат с овкусители, а не просто да са сложили там някакви изсушени парченца като ошаф. Иначе аз си изсушавам и обелките от ябълки в редките случаи когато ям, слагам си по малко понякога. А дори и само това да е, за някои хора е достатъчно да ги разбута, особено както почти няма човек дето изобщо да няма ИР поне в малка степен.

# 310
  • Paris, France
Коприва май също вдигаше инсулина, друго не помня вече кое.

О, да, повечето с коприва сме си вдигнали инсулина, ха ха. Не знаех за копривата. Поне е полезна с нещо.

Кафето също вдига инсулин при някои хора. Аз си пия кафе, че ако и него спра, съвсем ще загина.

Някой да ме срита да постя, че го ударих през просото.

# 311
Хаха, чувствай се сритана, щом се налага Grinning Чакам цикъл тия дни и за след това и аз си мисля за един по-дълъг, аз си се храня интервално иначе и това не го броя за фаст кой знае колко.
Различно реагираме на някои неща, освен тези дето вдигат при всички. Затова обикновено като ме пита някой, му казвам да пробва неща но едно по едно и да се наблюдава. По-лесен ли му е фастът, по-труден ли е, все същият ли си е след еди каква си напитка. Храна, естествено, не споменаваме, тя е за след фаста...
За копривата и аз не знаех но стана дума на няколко пъти в темата за ИР, някой беше подпукал такъв чай да вдигал желязото. И каза - глад да видиш после Grinning
Тия дето си се знаем че сме "инсулинки" и сме свикнали да се следим за такива неща, по-лесно ги надушваме такива виновници, за другите просто ще трябва да обърнат малко повечко внимание ако търсят да разнообразят и да не са само на гола вОда и кафе.

# 312
Аз нямам за цел само отслабване, ами искам да се приведа в ред преди пълните изследвания пролетта - кръв, урина, ЕКГ и т.н. Лятото предстоят хормоните, заради възрастта (50), като изискване за това са резултати от горепосочените. Чух и прочетох много добри отзиви за тоя режим и се придържам засега без големи проблеми.
Като голям плюс мога да отбележа повишената концентрация. Едва сега разбирам защо в студентските години, при едно хранене на ден, така ми вървеше ученето Laughing

# 313
Здравейте и от мен Simple Smile

От средата на септември съм на интервално хранене първо 16/8, вече 18/6. Не изпитвам никакви затруднения, аз и без това никога не съм обичала да закусвам. Храня се в часовете между 15:00 и 21:00, като рядко вечерям след 20:30. Сега със смяната на времето и по-ранното прибиране от парка ще опитам да изтегля малко часовете напред. Този режим ми пасва идеално на ежедневието и без проблем досега свалих около 5 кг. (Започнах 67кг, тази сутрин кантара показа 62, идеално тегло 57-58кг., ръст 168см.). През почивните дни ми се случва да наруша режима, но гледам максимално да се придържам и да не надвишавам нормалните количества храна.

На мен проблем ми е недоспиването заради детето, 18м., което точно 2 пъти е спал по цяла нощ откакто се е родил. Често умората ме кара да търся повече храна, най-често сладко. Опитвам се в тези моменти да си правя домашни десерти, но не винаги имам време.

# 314
А вариант ли е да вдигнеш количеството на другата храна, вместо да нямаш достатъчно енергия и да търсиш сладко? Освен че зависи и поначало как се храниш де. То ясно че постоянно недоспиване никак не е добре но не е и като да си си го избрала да е така.
Съвсем през цялото време 18/6 не винаги е добре, особено за жена в детеродна възраст напоследък има доста автори които твърдят че това не е в наша полза и че в различните фази от месечния цикъл бива да се подхожда различно към фастовете и към храната. Най-малкото, поне в близо седмица преди цикъл да е малко по-хлабаво и ако правиш от време на време пък някой по-дълъг от сегашните, да е в първите 10тина дни от цикъла примерно.
Опитай някакви вариации и виж как ще се чувстваш най-добре.
Но си виж и за дефицити когато можеш да изследваш де, може и да не е само недоспиването причината за тая умора.

Общи условия

Активация на акаунт