Интервално хранене/периодично гладауване/ фастинг - тема 12

• 28 275
  • 433
  •   1
Отговори
# 180
  • София
При кето храненето не се броят толкова калориите, колкото се ограничават В. Да не споменаваме Узунов...

# 181
Как да не е важно колко калории приемаш? Дори когато спортуваш, ако искаш да свалиш е важно да си в калориен дефицит, иначе няма да стане.
Не е важно, защото тялото ти използва маса и хормонален ефект на храната, не колко фотони е произвела изгорена в калориметър.

Ти как си сигурна, че си в калориен дефицит? Знаеш ли колко ти е точно метаболитната функция и колко "калории" използваш за поправка и изграждане на тъканите си? Знаеш ли колко точно калории има в храната ти? Ама точно? Или просто разчиташ на калкулатори в нета, които са с такова огромно отклонение, че са напълно безсмислени, освен ако не си в сериозна рестрикция на маса.

Последна редакция: чт, 27 юни 2024, 12:23 от Nevermoresleep

# 182
Обърках се, какво да ям тогава? И като цяло интервалното хранене не е ли с идеята, освен да има прозорец почивка, в който тялото не поема храна, да пропусне едно ядене, тоест да поеме по-малко калории. Защото дори да имам 16 часа без ядене, ако преди това си ял безразборно или твърде много, ако са баници и понички, или си изял обяда и вечерята за обяд.

# 183
Не, целта е да имаш по-голям прозорец, в който инсулинът и КЗ да са ти възможно ниски, за да може тялото ти да мине в катаболен режим, а не анаболен.

Количеството после което ще изядеш, не е от толкова значение колкото качеството. Тоест дали ще ти достави всички необходими витамини, минерали, белтъчини и мазнини, които тялото ти да използва за енергия и за процесите за които са му необходими тези елементи.
Ако ядеш качествено, първо ще може да изкараш повече време без храна и второ, това което ядеш ще ти донесе полза, а не просто да ти е пълен стомаха за спорта.

# 184
Бих казала, че е вода с малко кафе и малко мляко. Satisfied

Факт е, че когато си купя капучино от заведение, нямам коремни проблеми за разлика когато си го правя вкъщи което всъщност беше основата на дискусията.
Това имах предвид, добре си ме разбрала. Говорех как се прави в заведенията капучиното а не как е "по книга". Нито кафето го пускат късо до 25-30мл, нито млякото е много мляко с малко пяна.
Пускат нормално кафе в голяма чаша, разпенват малко мляко с дюзата за пара да заприлича на много и допълват чашата с това.
Затова ти казах че в заведение предимно няма повече от някоя и друга лъжица мляко в чашата ти. Може и някъде да правят по всички правила, но би било рядкост у нас.

Това с калориите често го дъвчем май. Интервалното хранене е ограничение във времето за хранене и нищо повече. По-дълго време без храна позволява разни процеси които само в такова състояние могат да се случат, освен и очевидното влияние над инсулина.
Калорийна рестрикция е нещо друго, съвсем отделно от фостовете и съвсем не задължително да са и двете заедно.

# 185
Не знам, но калориите като мярка по отношение на човешкото тяло е пълен нонсенс и е крайно време да се осъзнае това.

1000 калории от месо, 1000 калории от марули и 1000 калории от донъти са три съвсем различни неща със съвсем различен ефект върху тялото.

С 1000 калории от месо ще си сит часове наред, може и до на другия ден. Ефект - ядеш по-малко обем храна с по-висока хранителна стойност.
С 1000 калории от марули гладен след няколко часа. Ефект - ядеш голямо количество обем и си оставаш гладен, защото хранителната стойност е много малка.
С 1000 калории от донъти, след няма и 2 часа, особено ако си вече с придобито метаболитно нарушение. Ефект - гладен и дебел, защото хем ядеш малко, хем почти всичко отива в склада, вместо да се използва, защото реално хранителната им стойност е нищожна.

А кажете как тогава калориите имат значение.

# 186
  • София
Не е нонсенс, калорията всъщност е затоплянето на 1 л вода с 1 градус, нещо такова.
Ако изядеш 1 000 калории от марули, това е огромно количество и ще те нахрани. 100 г маруля имат 15 калории, значи ти трябват 6-7 кг маруля.
Човек вероятно ще го хване разстройство. Но в природата се случва, огромни тревопасни се хранят по цял ден.
Различните храни се усвояват различно, това е проблемът, особено при метаболитни нарушения. Когато има повече фибри, те забавят или пречат на пълното усвояване.

Последна редакция: чт, 27 юни 2024, 15:09 от Cuckoo

# 187
Написах "калорията като мярка по отношение на човешкото тяло", не калорията като мярка за енергия по принцип.

Примерът ми по-горе беше съвсем редукционен. Не че няма и хора, които преживят по цял ден. Често даван съвет да се яде през 2 часа например е точно това - непрекъснато дъвчене.

# 188
  • София
Ако преживят нещо листно - не виждам проблем. Или краставица.
Това за мярката на калорията не го разбрах.

# 189
Да де, снимките със съпоставките на храна по-горе бяха същия пример, едно и също количество калории за 1 бургер, картофи и кола и храна за цял ден, която е балансирана (месо, зеленчук, плодове имаше) и беше 1300 калории.

# 190
Ако преживят нещо листно - не виждам проблем. Или краставица.
Това за мярката на калорията не го разбрах.
Че калориите по отношение на храненето на човека не измерват нищо.
Аз ям хикс калории от месо и мазнини и съм слаба, сита и нахранена. Ако ям същите калории от донъти, ще съм гладна, недохранена и дебела, а ако са от марули, ще съм слаба, гладна и недохранена.

T.Valcheva, и като ядеш едното меню и другото какъв ще е ефектът върху тялото ти, знаеш ли? Едни и същи калории, нали, ако имаха значение, ефектът от двете менюта би трябвало да е един и същ, а той не е.

Ох, спирам, кой разбрал - разбрал.

# 191
Ами естествено, че не е един и същи ефекта... 🙄нали затова ги давам като сравнение🙄...... май ти не си разбрала снимката още от началото.

# 192
  • Пловдив
Значат калориите, и още как. Няма нужда от мятане в другата крайност.

# 193
Nevermoresleep, все пак това е тема за интервално хранене, не за кето такова. Всеки си е избрал режим на хранене и това набиване на канчета изобщо не е ок. И аз се храня нисковъглехидратно, но не съм тръгнала да давам наклон на другите да го правят. Едни броят калории, други са палео, трети кето, четвърти моно и така нататък. Отделно, че всеки има различен здравен статус, така че нека не изпадаме в крайности..

# 194
Коментарите ми са за калориите, не за видовете хранене.

Бройте си като си нямате друга работа и си стойте гладни, за да сте в калориен дефицит.

Общи условия

Активация на акаунт