Интервално хранене/периодично гладауване/ фастинг - тема 12

• 28 212
  • 433
  •   1
Отговори
# 330
Супер звучи това с кимчи-то, някой ден ще се запретна и аз да си направя ама не се знае кога ще е.
Явно просто поне на този етап трябва по-внимателно да възобновяваш храненето. При кого колко внимателно... всеки си е различен, че и не сме през цялото време едни и същи все пак.
Дори там откъдето бях гледала за указания при прекъснаве на по-дълъг фаст, на места съветват да почнеш с малко бульон, да изчакаш половин час и да видиш как се чувстваш, после малко кисело зеле и пак чакаш, така с изчакване между всяко и евентуално ако не се чувстваш готов за следващото, повтаряш последното. С малки количества са всяка стъпка де, но и говорим за по-дълги фастове.
Но наблягат да се кара полека и да се следиш как се чувстваш. Всеки път, независимо дали ти е за пръв път или за 21ви.

# 331
Да, абсолютно сте права. natka Flowers Cherry Blossom

# 332
Аз си правя едно кисело мляко по Др. Дейвис reuteri yogurt или Sibo както е още известно. Не виждам кой знае какви ползи. Сума и пари похарчих за таблетки пробиотици, че се занимавам по 36 часа го топля. Всичко измишльотини, да имаш време за губене. Става гъсто и кисело, като цедено. Ползи за стомаха не усещам. Но квася още. Сега се чудя зелевата чорба дали си струва да я пие човек. То си е чиста сол. Кое да ѝ е полезното, не се знае и дали въбще има някакви полезни бактерии. Някъде четох че ако се залива зелето с вода от чешмата, а ние такава ползваме, баш нищо не правим. Трябвало да няма хлор. А тя коя няма хлор. Как ли не бях тръгнала да купувам пък минерална.

# 333
Присъединявам се да ви чета и следя, аз съм на едно хранене на ден от лятото, сега, покрай празниците, увеличих интервала за ядене на 3-4 часа, но забелязах, че след хранене често съм със стомашно разстройство. На какво може да се дължи?
Аз не разбрах как се храниш - с какво. След всяко хранене ли е проблемът?

# 334
Аз си правя едно кисело мляко по Др. Дейвис reuteri yogurt или Sibo както е още известно. Не виждам кой знае какви ползи. Сума и пари похарчих за таблетки пробиотици, че се занимавам по 36 часа го топля. Всичко измишльотини, да имаш време за губене. Става гъсто и кисело, като цедено. Ползи за стомаха не усещам. Но квася още. Сега се чудя зелевата чорба дали си струва да я пие човек. То си е чиста сол. Кое да ѝ е полезното, не се знае и дали въбще има някакви полезни бактерии. Някъде четох че ако се залива зелето с вода от чешмата, а ние такава ползваме, баш нищо не правим. Трябвало да няма хлор. А тя коя няма хлор. Как ли не бях тръгнала да купувам пък минерална.
Хлорът от чешмяната вода така или иначе не е във вид на хлор, оставяш я да престои някое време и не го брой него. Слагай филтрирана ако те притеснява толкова.
Киселото зеле няма да стане на кисело, ако не протече млечнокиселата ферментация, така че недей да се чудиш особено има ли нещо пробиотично в него или не. Е, ако е стерилизирано после или пресечена ферментацията с химикали, там ясно че са убити бактериите за да се спре процесът, но иначе си ги има. А и зелева чорба не се пие в големи количества. Така де, освен ако не бориш упорит запек инцидентно Grinning

Това специално квасене и аз съм наумила да го пробвам но не му е дошъл ред още. До тук съм на етап че съм изтеглила книгата на Уилям Дейвис но не съм я подкарала още и не съм измислила с какъв уред евентуално ще му поддържам температурата. А да, наврях се и в някаква ФБ група по темата оня ден, там също не съм почнала да ровя още какво казват.
Съответно не съм се и засилила да купя пробиотика, ти ако не се лъжа живееш на място с доста по-висок стандарт, а смятай у нас колко скъп ни се вижда...
Наумила съм го като бъдещ проект, де. Само не се знае колко далеч в бъдещето ще е Grinning

# 335
В Instant Pot-a го правя. АКо имаш такава тенджера, и някой ден се видиш без работа и решиш да правиш, в нея. Моята има функция Yogurt. И там нагласям температурата и 36 часа. Слагам в буркани. Веднъж правих директно в тенджерата и нищо не стана. Едно такова като пресечено. В буркани си става баш както трябва. Проблема е че не мога да събера голямо количество така. Но колкото толкова. Скъпо излиза. Докато събереш и трите пробиотика. ТО едното 20$, другот  30, третото и то там някъде. АКо бях на близо, щях да ти дам от тези таблетки. Ама не сме. Дефакто ти като направиш една партида, и ползваш за закваска от него. И тези купешките остават излишни. И сега ми стоят тука. Една камара пари и ти трябват само за първия път. Още веднъж съм ги ползвала, че лятото ни се счупи хладилника и всичко се прецака. Та ми се наложи да ги ползвам заради извънредната ситуация. Но иначе, изхарчи пари.

# 336
Моят инстант пот е от базовите модели, има програма за кисело мляко но е с твърдо зададена температура и не мога да я променям. Нещо друго ще трябва да измисля, освен и че реално трябва и да си заема тенджерата за 2 дни ако ставаше в нея. Не ми е спешно, а и като типичен инженер половината гъдел ми е в търсенето на решение на даден проблем Joy
Ако не се разубедя че толкова ми трябва и ми се дават толкова пари междувременно, все някога ще пробвам и това.
За момента си правя домашен кефир, който е без такива усложнения и без скъпа стартерна култура и това ми е пробиотичната храна,освен и по някой ферментирал зеленчук ако не ме домързи да заложа в буркани. Като и поначало нямам някакви конкретни стомашно-чревни оплаквания де.

# 337
Според мен щом все пак приемаш някакви пробитоци, хич не ти трябва да се замотаваш  и с това мляко. Аз правя трушия с каквото обичаме като киселото зеле. Оставям я да вкисне и това. И това мляко правя, защото ми е достъпно всичко. Много е досадно това с тая тенджера на плота за почти 3 дена. Не търпя натурии никак в кухнята.  Аз и за това искам да направя повече, да не се занимавам постоянно и да ми стои като цирей на плота, но не ми се получава директно в тенджерата, а буркани повече от 4 не побира. Как да е. Преди време правих и камбуча, но нещо не ми понася. МНого лошо ми ставаше от нея и разтиках установката. А и много сладко. Аз захар не консумирам. Та каквото такова. Не може от всичко.

# 338
Ще го мисля, то пък от 100 неща накрая няма да знам ако стана безсмъртна от кое е Joy Аз и не мисля че ще го докарам чак като Дънкан Маклауд ама все пак - от фастовете ли, от ниските въглехидрати ли, от пробиотиците или от друго 🤣

# 339
... Сега се чудя зелевата чорба дали си струва да я пие човек. То си е чиста сол. Кое да ѝ е полезното, не се знае и дали въбще има някакви полезни бактерии.

купуваме зелев сок 1,5л от пазара Димитър Петков
три глътки (ок 100мл) и следва абсолютно прочистване на хранопровода
веднъж изпих половината бутилка и вдигнах кръвно 180/120 - не правете така, моля Hands Pray
за мен е много добро биологично решение, но да се използва умерено и макс 2 пъти в седмицата

# 340
Аз тъкмо в темата за консервирането четох че се пиело 3/4 вода към 1/4 зелев сок. Но не знам това някаква препоръка ли е медицинска или на някой така му допада вкусово. Аз миналата година изпих доста нещо на веднъж, но кръвно не съм се сетила да измеря. Може и аз да съм вдиганала. Единствения ефект беше на сутринта опъната бях, ще рече; филъри си бях боцкала на лицето. Подута и изпъната. Абе същинска поничка.

# 341
Е, дошла ти е повече сол отколкото обичайно приемаш и си позадържала вода. Която предполагам и че си изхвърлила още същия ден. Не е страшно, освен ако не се пазиш от сол поради някакви други причини.
Но да, соленичка си е. Но пък и не е като да се пие вместо вода, по малко стига.

# 342
Оправих се аз. Ходих някъде и бях прегладняла и какво какво нападнах тая чорба. Аз съм с ниско кръвно по принцип, но знае ли човек.

# 343

За момента си правя домашен кефир, който е без такива усложнения и без скъпа стартерна култура и това ми е пробиотичната храна,освен

Би ли споделила как го правиш. Благодаря предварително!

# 344
Кефирът е лесен, само трябва да се снабдиш отнякъде с малко кефирена гъба, тя е което превръща млякото в кефир. Веднъж ти трябва, а не все нова да слагаш.
Слагаш я в съд с прясно мляко, което не трябва да е топло, аз слагам направо от хладилника. Оставяш съда на плота, да не е съвсем плътно затворен, стои примерно денонощие така. След това време обикновено кефирът ти е готов. Разбъркваш го, прецеждаш да отделиш гъбата която слагаш в ново мляко. Прецеденият кефир отива в хладилника за още един ден преди да го консумираш, там вече си му слагаш капачка, на мен ми е най-удобно в стъклен буркан да се случват и двата етапа.
Това е - не топлиш и завиваш както кисело мляко, зарязваш го и то се прави само Grinning Малко като домашен любимец си я гледаш и храниш тая гъба - тя даже и расте с времето Grinning Всеки който си прави кефир, има и за раздаване от нея че става много. Не че не става и нея да изядеш, но на мен не ми допада текстурата и не бих.
И ако не си свикнала на ферментирали храни, започваш с малко че по-голямо количество наведнъж може да те изпрати доста бързо в тоалетната. Или просто да ти създаде дискомфорт.

Общи условия

Активация на акаунт