Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 275
  • 773
  •   1
Отговори
# 75
Парите под дюшеците излизат от 2-3г насам, защото се говореше за 2024 за приемане на еврото. Никой не чака до края да си изпере парите.

# 76
TuttiSalutti, 2600 евро на квадрат ми се виждат множко за този апартамент, особено ако ще теглиш кредит.
Ако е чисто с инвестиционна цел, за същите пари бих купила два маломерни на зелено или десет паркоместа, и бих ги отдала впоследствие под наем поне за 1500 лв.
Два маломерни трудно ще се намерят за по 80к евро, освен някъде по крайните квартали - в Борово мисля не. А и на зелено ти го дават на Ш/З - смятай го след това по 20-30к още за ремонти. Отделно затворени 80к 2-3 години, без да носят нищо. Че то в злато ако беше ги сложила 80к миналата година, вече са 100 - без да чакаш Акт 16 и без да ходиш при нотариус.
Паркоместа може и да е по-добре, макар че по 16к в Борово пак едва ли се намират. А и няма как да изкупиш в един блок 10 паркоместа - нали и другите апартаменти ще искат да си купят, няма да ти продадат 10 наведнъж. Ако ги разхвърляш пък по различни блокове и квартали, после става голяма хамалогия да ходиш да си събираш на всяко 1во число бакиите, да оформяш 10 сделки, да търсиш 10 наематели, да поддържаш 10 партиди... и за по 150 лева, мерси. Струва ми се голямо губене на време. Но който желае - може да опита.

А тея депозити откъде са се увеличили?
Нали отнякъде трябва да дойдат тези пари. Едва ли ги берат по дърветата (ще ми се).
Защо от дърветата - парите в днешно време се създават "от въздуха". Прочети някъде какво представлява съвременното централно банкиране и системата на частични банкови резерви.
То затова и има инфлация.

# 77
Масовият профил на безработните, които нито учат, нито работят, е "жена на около 56 години в средно голям град". Цитирам по памет, може да е малко под тази възраст. Така че масово това са лелки, които не работят, защото има кой да ги издържа - дали от наеми и ренти, дали мъж, дали деца срещу гледане на внуци.

Има и много, които официално не работят, но ходят периодично по чужбина и/или се занимават с нещо неофициално. Примерно познавах един такъв - ходи до Германия, харесва кола от някоя автокъща, напълва я с прахове за пране или каквото се търси в момента, даже и дребна техника и домакинска посуда. Връща се тук, за около месец продава кола и всичко донесено и заминава пак.

Теоретично "новите" изисквания на БНБ трябва отдавна да ги спазват банките. Не че на мен не са ми давали кредит, за който ми отиваше близо 70% от заплатата по трудов договор. Като питах да извадя ли данъчни декларации и документи за граждански договори, ми казаха, че няма нужда и така одобрявали.

# 78
По отношение на закупуване по данъчна оценка. Аз купих в чужбина на под данъчна оценка, съвсем законово. Просто данъчните оценки непрекъснато се актуализират, някъде спадат, другаде се вдигат. Но се плаща данък 10 % върху по-голямата сума. Данъчната оценка се използва за калкулация на местния данък и за база на застраховките на имуществото. Мисля, че в БГ няма такива зависимости, та човек може спокойно да изповяда на каквото си иска, сега дали е добре или не, това е друга тема.

# 79
Парите под дюшеците излизат от 2-3г насам, защото се говореше за 2024 за приемане на еврото. Никой не чака до края да си изпере парите.

Да, за големите риби - да. Четох някакъв анализ на някакъв "специалист" че кешовица има още толкова, колкото са и "депозитите". Говоря за баби, дето кътат за "ковчег", както казваше баба ми. А и някои ги хвърлят през балкона, за да "съдействат на полицията".

# 80
Мисля, че и аз го четох тоя анализ. Но не разбрах как са изчислили колко кеш има. То пробемът е за тези, които имат много пари в брой и не могат да докажат откъде са. Едва ли са останали кой знае колко такива.

# 81
Левове не може да има толкова, защото напечатаните левови банкноти в обращение се дават като инфо от БНБ и бяха мисля 15 милиарда общо.
Евро може и да има, ако мафиотите са трупали пачки като на Баце шкафчето. Но тях какво ги засяга приемането на еврото - пачките си им остават, да имат като идат в Монако да правят парти и да се снимат за Инстаграм.
Вече в банка да внесеш куфарче с пачки става сложно - дори и в Швейцария. Но да си ги харчиш малко по малко все още няма кой да ти попречи.

# 82
Ето го анализа:

https://epicenter.bg/article/Ekspert--80-mlrd--leva-skriti-pod-d … evroto/350043/4/0

Наистина не мога да разбера откъде са го взели това число.

Примерно - БНБ е напечатала Х броя от емисиите, които сега са в обращение. И от тях се вадят всички влогове, депозити, разплащателни сметки, резерви на банките, касови наличности на фирми и някакъв % бракувани банкноти. Останалото предполагаме да седи кеш?

Преди години съседка започна да чисти основно къщата си и стигна до стаята на свекървата, където дотогава й било забранено да чисти. Намерила няколко заплати под килима. Ама емисии банкноти от 80-те години. Предполагаме, че в различни мащаби има хора, които държат общо 80 млрд. лв. така?

# 83
Ето го анализа:

https://epicenter.bg/article/Ekspert--80-mlrd--leva-skriti-pod-d … evroto/350043/4/0

Наистина не мога да разбера откъде са го взели това число.

Примерно - БНБ е напечатала Х броя от емисиите, които сега са в обращение. И от тях се вадят всички влогове, депозити, разплащателни сметки, резерви на банките, касови наличности на фирми и някакъв % бракувани банкноти. Останалото предполагаме да седи кеш?

Преди години съседка започна да чисти основно къщата си и стигна до стаята на свекървата, където дотогава й било забранено да чисти. Намерила няколко заплати под килима. Ама емисии банкноти от 80-те години. Предполагаме, че в различни мащаби има хора, които държат общо 80 млрд. лв. така?

# 84
Кешови транзакции в сиво най-вероятно.

# 85
Глупости на търкалета е приказвал този доцент.
За парите в обращение се дават данни от БНБ. Аз казах по памет 15 милиарда, но явно съм запомнил числото отпреди няколко години, а сега са станали 30 (да обърнат внимание хората, които смятат, че щом сме във валутен борд не можем да печатаме пари):

Голяма част от тях са в каси, магазини, банки, банкомати и не са у гражданите, но и половината да са, пак прави към 15 милиарда, а не 80!

Друга от глупостите му е следната: първо казва, че един от главните фактори за покачване на цените последните години са били ниските лихви. Дотук е прав. След това обаче казва:
Страхът в част от населението, че, присъединявайки се към еврозоната от следващата година, ще пренесем по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити и това ще оскъпи цената на кредита, също кара част от "играчите" да влизат на пазара и да купуват
Е, да го питам г-н доцента: след като ниските лихви вдигат цените, то като се качат лихвите какво ще стане с цените? Трябва да паднат, нали така - според собствените му аргументи. Но пък хората купували сега, за да не би да се качат лихвите? Ми нали тогава цената на това, което са купили, ще падне!

Даже не му дочетох статията докрая, защото такъв човек е срамота да се нарича доцент, срамота е и за университета, който го е направил такъв (УНСС).

Въобще не се смятат така. Влоговете не идват от пари в кеш, а от отпускане на кредити. Сто пъти сме го писали тук във форума как става.
Аз ти продавам апартамент за 100к и ти го купуваш с кредит. След сделката аз имам 100к на влог, които ти си ми платила с пари, новосъздадени от банката чрез отпускане на кредит.
Никога не могат всички банкови влогове да се покрият с пари в брой. Ако всички хора се юрнат да си теглят влоговете, се обявява банкова ваканция.

# 86
Обаче има много хора, които не купуват 100% с кредит. И едва ли всички, които получат приходи от продажба на имот примерно, си ги държат на нулевите лихви в банките.

Явно изхожда от разбирането, че лихвите ще се качат и кредитите ще станат по-трудно достъпни, но цените на имотите няма да паднат заради това. Малко като тия, дето 2006-2007 купуваха, понеже като влезем в ЕС няма как да има спад, ще се юрнат всички да инвестират и цените ще вървят само нагоре.

# 87
Обаче има много хора, които не купуват 100% с кредит. И едва ли всички, които получат приходи от продажба на имот примерно, си ги държат на нулевите лихви в банките.
Няма значение къде ги държиш после - и да си купиш нещо друго, новосъздадените пари остават в банковата система, в случая отиват в сметката на продавача на това, което ти си купил - независимо дали то е друг имот, телевизор в Технополис, или си ги изпил в кръчмата на Алибегов.
Всеки новоотпуснат кредит създава същото количество нови пари в банката. А тъй като новоотпуснатите кредити растат, растат и парите в банките.
Обраното става при изплащането на кредити - тогава се унищожават пари и депозитите намаляват.

Относно връзката лихви/цени трябва да си може би доцент от УНСС за да твърдиш, че цените се качват, когато лихвите падат, но когато лихвите се качват цените пак ще се качват.
Тоест, цените винаги само се качват? Това го знам от брокерите, но не знаех, че и доцентите вече така казват.

# 88
Много им е трудно на хората да осъзнаят това, което Крис обяснява за не знам си кой път. Ма те не не били в депозит, ма те нямали лихва, ма те банките имали пари, ма кой глупак ще държи пари в банка. Еми ето има 70 милиарда в банките, явно има много глупаци.
Задайте си елементарен въпрос - Ако днес продадете жилището си за 100к евро, къде ще идат тея пари? Кеш ли ще ги изтеглите, в банка ли ще ги държите, като купите нещо къде ще отидат и така по верижката. както каза Крис - няма излизане от банковата система за големи суми пари без значение лихви. Банките го създават, в банките стой, без значение на името на кой глупак.

# 89

Общи условия

Активация на акаунт