За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 890
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
Пека едно солено бъркано нещо с 2 яйца, 1/2 ч.ч. Олио, натрошено сирене около 200 грама, 1 ч.ч. Кис.мляко + 1 ч.л. Сода и 2 ч.ч. Брашно. Тестото става гъсто, по-гъсто от кексово. Пека в правоъгълна тавичка на загрята фурна с вентилатор на около 180 градуса. Надува се, вадя го на суха клечка.
Изчаквам да се охлади леко и го режа. Има хубава кафява коричка отдолу и отгоре, но в средата ми стои едно като недоопечено/клисаво/глетаво. Това вече втори път! Къде бъркам? Брашното ли е малко? Горещо ли го режа? Много се ядосвам.
Благодаря!

# 106
  • Русе
Скрит текст:
Пека едно солено бъркано нещо с 2 яйца, 1/2 ч.ч. Олио, натрошено сирене около 200 грама, 1 ч.ч. Кис.мляко + 1 ч.л. Сода и 2 ч.ч. Брашно. Тестото става гъсто, по-гъсто от кексово. Пека в правоъгълна тавичка на загрята фурна с вентилатор на около 180 градуса. Надува се, вадя го на суха клечка.
Изчаквам да се охлади леко и го режа. Има хубава кафява коричка отдолу и отгоре, но в средата ми стои едно като недоопечено/клисаво/глетаво. Това вече втори път! Къде бъркам? Брашното ли е малко? Горещо ли го режа? Много се ядосвам.
Благодаря!

Прилича ми на Разложка шупла. По принцип всичко е правилно. С какъв размер е тавата. Да не би да идва дебело тестото за формата. Отвън да се запича, а вътре да стои глетаво.
https://ipeychev9.blogspot.com/2021/04/blog-post.html

# 107
На мен всички содени неща ми стоят така ако не са добре изстинали. Изобщо не давам да разрежат нещо моите хора ако е на етап "леко изстинало", просто не е същото после. Щом е била суха клечката, приемам че не е недопечено, но влагата в печивото се разпределя различно ако го разрежеш още топло и ако го оставиш да си изстине на спокойствие.

# 108
Пека в правоъгълна тавичка на загрята фурна с вентилатор на около 180 градуса. Надува се, вадя го на суха клечка.
Колко време пече и колко дебело е тестото? Клечката дълга ли е достатъчно за да стигне средата? Да не би това дето определяш като глетаво да е разтопено сирене? Следващия път може да увеличиш печенето с 5-10мин. Снимай как изглежда отгоре и вътре. Може да пробваш да печеш по-дълго на по-малко градуси ако се получава тесто дебело като кекс, а не като това по-тънкото дето е показал Пеич.

# 109
  • Sofia
Благодаря!
Солен кекс Simple Smile, но не трябва да е с височината на кекс, в такъв съд да се пече, че да е до 2см височна печивото.
Същата смес, но с едно яйце са Мързеливките/ Добруджанки.

# 110
Тавичката е малка и според мен достатъчна 28/18/4,5 идва напълно добре. Клечката стига до дъното. Не засичам колко го пека за жалост. Не е сирене гарантирано.
И май горещо го режа, защото домочадието чака за закуска.
Ето така изглежда. Все едно си срязал локум, а не кекс. Иначе на вкус е много добре и сега охладено няма толкова клисаво/глетаво усещане.

# 111
  • под тепетата
За мен 180 с вентилатор е много, т.е. го пече на 200 градуса. Без вентилатор 180 му стигат. Ако хване коричка, а е сурово в средата още, покриваш с хартия или фолио отгоре и продължаваш да печеш.

# 112
  • софия
Знам, че за печива се препоръчва да се ползва вентилатор, но аз не харесвам. Според мен се изсушава. Баница/печива пека на горен и долен реотан на 180°-200°.

# 113
Не е дебело това, може би наистина малко по-ниска температура и малко повече изчакване преди да го нарежете. Дори и да се остави да изстине една част, веднъж като е разрязано преди да се разпредели влагата вътре вече не е същото, цялата текстура ми стои като сбъркана. Вярно че аз съм поотвикнала от тестени неща и все не съм доволна, ама...
Другият вариант са мързеливките, които спомена Морена - много подобна смес, само че на отделни купчинки в голямата тава на фурната. Примерно 12-15 броя общо. По-добре се изпичат и по-малко ги чакаш после понеже са малки. За закуска са идеални, а и от малки повече харесвахме изпечената коричка, така че питките "бият" соления кекс по тоя параграф Grinning

# 114
  • Sofia
Знам, че за печива се препоръчва да се ползва вентилатор, но аз не харесвам. Според мен се изсушава. Баница/печива пека на горен и долен реотан на 180°-200°.
Не знам кой препоръчва, но и аз не харсвам тестени на вентилатор.

Не е дебело това, може би наистина малко по-ниска температура и малко повече изчакване преди да го нарежете. Дори и да се остави да изстине една част, веднъж като е разрязано преди да се разпредели влагата вътре вече не е същото, цялата текстура ми стои като сбъркана. Вярно че аз съм поотвикнала от тестени неща и все не съм доволна, ама...
Другият вариант са мързеливките, които спомена Морена - много подобна смес, само че на отделни купчинки в голямата тава на фурната. Примерно 12-15 броя общо. По-добре се изпичат и по-малко ги чакаш после понеже са малки. За закуска са идеални, а и от малки повече харесвахме изпечената коричка, така че питките "бият" соления кекс по тоя параграф Grinning
Абсолютно - повече коричка. Simple Smile   Да и за това изстиване все  говоря...  то си е важна част от приготвянето, също както и печенето.

# 115
  • софия
Като четеш рецептите. Все пише "вентилатор".

# 116
Недопечено е май. Пробвай и вместо сода да сложиш купено готово пакетче бакпулвер, ако случано содата която имаш нещо е нефелна или мярката й не е подходяща.

# 117
Отделните питки са толкова некапризни за печенето че съм пекла половин доза такива в еърфраера, екстра си стават. Идея за такива е и ако примерно за вечеря сте пекли месо и в тавата е останала мазнинка примерно от печено пиле, върху тая мазнина да сипете сместа на купчинки и да я попият при печенето. Стават с по-богат вкус.

# 118
Добруджанките ги пека редовно. Това от време на време. Содата си ми е качествена. Ще сменя печенето и ще чакам преди на режа.
Благодаря на всички за съветите!

# 119
  • София
Скрит текст:
Благодаря!

При мен рецептата е с 4 яйца, олиото е 3/4 ч.ч., а брашното - 2 1/2 ч.ч.. Щом печеш на вентилатор, градусите ги намали на 150-160.
Ето как изглежда при мен:

Общи условия

Активация на акаунт