Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Може ли кърмено бебе да се отбива само на 3-4 месеца?

 • 817
 • 8
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 842
Знам, че ви досадих на всички с моите терзания, но се оказа, че кротушката Александра не е чак такава послушка.
Напоследък тъкмо се справим с един проблем, хоп-възниква друг. Ние сме изклячително на кърма.
От доста време, може би около месец яде много лошо и по-малко. Храня я от двете гърди, те в повечето случаи са меки и може би е възможно това да я отблъсква. Проблемът я, че яде много по малко-60-80 мл на ядене/ бяхме в болница, правих пробни кърмения когато изреве, купихме си кантар вкъщи/, резултатът е, че дневно поглъща между 450 и 600 мл мляко. Това разбира се е крайно недостатъчно за нейната възраст. Не бих се притеснила от еднократното дневно количество,но това се повтаря на всяко ядене, понякога на 2 часа, друг път на 4, сама си създаде нощна пауза от 23 до 9-10. Изобщо не ми стига денонощието да изяде необходимото. Резултатът е, че наддава малко, а вече седи на 6 кг от повече от  2 седмици. А иначе не изглежда гладна, но почти не ака/това с акането е друга тема/. Почнах да изцеждам кърма и да я давам с лъжичка-нея плюе, яде си я, но гърда не иска. Шише с биба също отказва. Вече почти не давам залъгалка, за да не си задоволява сукателния рефлекс, обаче кратунката си осмуква доста добре ръцете. Laughing. А понякога преди заспиване иска да гризне биба, а не гърда. Ако не й дам, рев и разсънване.
Дали не се отбива, опасявам се, че яако се храни по този начин, ще трябва да почна да захранвам.
Дайте акъл какво да правя, защото ще се побъркам от притеснение?

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 373
Защо реши,че недостатъчно мляко поема?!Аз не съм спец,но изкуствено хранените бебета на тази възраст ядат 5х по 130-140мл,което не прави много повече от 600мл - а както знаеш,кърмата се усвоява много по-пълноценно от адаптираното мляко.А след като бебка не изглежда гладна и се държи нормално,май изглежда,че проблема е в меренето,а не в детето Grinning Меренето само ще те побърка - гледай детенце дали се чувства добре и остави грамчетата намира,то си знае колко му се яде.Кърмените бебета рядко наддават по плавно възходяща линия и е възможно да има месеци с малко наддаване,компенсирани от други с бързо наддаване.А ако сте били и болни (казваш,че сте били в болница?),е съвсем нормално известно време да не наддава добре.
Не мисля,че бебе на 3-4 месеца се отбива само - може да се отбие в резултат на хранене с шише,но не и по собствено желание.Сърденето на гърдата изглежда по-скоро като кърмаческа стачка - как да се справиш с нея ще намериш много информация в сайта и в библиотеката.И още нещо,за което се сещам - бебе добре си е направило нощна пауза,но може би има смисъл (колкото и да е неудобно за теб) да я вдигаш за поне едно нощно хранене - тя ще е сънена и най-вероятно без сърдене ще засуче на гърдата,а допълнителното хранене ще се отрази положително на наддаването Simple Smile

# 2
 • София
 • Мнения: 1 842
Аз мисля, че вече премминахме през кърмаческата  стачка, май.
Обаче цялостното наддаване не е супер добро.

# 3
На тази възраст храненията са 6 пъти по 130-150 мл. - т.е. около 900мл. мляко!Ти си направи сметка какво да правиш!.. Естествено,че няма да наддава,като яде по-малко!Не всички майки имат достатъчно кърма и това винаги е било и ще бъде така!...

# 4
 • Мнения: 1 616
Привет! Виждам, marissha, че бебетата ни са горе-долу на една възраст, затова се намесвам в темата ти. Аз имам подобен проблем, но утре съм на консултация и след това ще кажа как сме с наддаването. Преди време пуснах подобна тема, а след мен silvi_mar също. Погледни тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=16504 В темата има и линк към тема, пускана от SZA- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4020 Аз подробно изчетох и двете теми и малко се поуспокоих. Надявам се и на теб да са ти полезни. Успех!

# 5
 • Видин
 • Мнения: 6 758
marissha, тази пауза от 23 до 9-10 часа дето я прави твоята сладурана обърква нещата.Много е голяма - събират се около 10-11 часа без сукане, което не е добре нито за стимулирането на гърдите, нито за количеството мляко, което поема бебето.Знаеш сигурно, тук не малко пъти сме го обсъждали, че нивото на пролактина, който отговаря за изработването на млякото е най-високо между 3 и 8 часа сутринта.Не е лошо да вкараш поне две кърмения в този интервал, например в 5 и 7 часа.За това даже не се налага да будиш бебата, просто я вземи така, както си спинка и само потъркай зърното в устичката и и тя ще захапе и ще си суче така, като си спи.Така даже няма да има претенции и ще си суче спокойно.  Все още сте много малки за такива големи интервали между кърменията.
Приз деня, като дойде време за кърмене, се опитай да създадеш спокойна атмосфера - намали телевизори, изключи телефони, затъмни ако трябва стаята, защото вече сте на възраст в която околният свят става много по-интересен от гърдите на мама.Не е задължително да е стачка, просто на този етап бебетата стават много любопитни и не обичат да губят много време в сукане.Затова използвай всички моменти на задрямване, за да я кърмиш.Тогава ще срешнеш най-малко отпор.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 238
Колко се родихте, защото 6 кг на 3 месеца никак не е зле? Как наддаваше досега? Как се храните през деня, колко често? Мисля, че нощната пауза, която правите е мноого голяма. На тази възраст на твое място бих я кърмила поне още 2 пъти до 9 ч. сутринта. Не е нужно да я събуждаш, просто я взимаш, поднасяш й гърдата и тя ще засуче.
Това, че са меки гърдите ти, не значи, че нямаш достатъчно кърма, но от друга страна, ако това е проблемът, пак казвам - нощтно хранене. Сигурно знаеш, че нивата на пролактина също са зависими от стимулацията на гърдите в периода 3-9ч сутринта.
За залъгалката - махни я напълно. Ради на тази възраст направи стачка заради нея - искаше да заспива само така, сучеше рядко и кратко и нещата се нормаизираха като я махнах. Но я спрях напълно - беше му криво 2-3 дни, но не се поддадох на "натиска".
И не на последно място - гледай детето - ако е жизнено, весело и се разива добре, забрави за стандартите.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 238
Ооо, Шали, писали сме едновременно и съм те повторила почти 1:1, за което извинете;)  friendship

# 8
 • София
 • Мнения: 1 842
Много ви благодаря за отговорите и загрижеността.
Знам молко е важно да суче през интервала 3-8 часа.Опитвам се да върна поне едното хранене в 6 сутринта, понякога успявам да я събудя, друг път не. Вземам я в леглото, сужким започва да суче и след минута се е отнесла отново.
Иначе се харним през разлчни часове, от 2 до 4. Общо взето тя не ми показва, че е гладна/да почне да реве или да се тръшка/, затова гледам поне през 3 часа да й предлагам да яде-честички не отказва да си сукне малко.
Родихме се 3,580,а от родилното ни изрисаха 3,400.  1 месец-1,1150, 2-ри-950, 3-ти-450. Аз знам, че това 450 е долната граница за наддаване, малко си е, но детето си изглежда добре и има добър тонус.
Наистина забелязах, че започва доста да се разсейва от шумове разни, така че гледам да намаля дразнителите до минимум.
Залъгалката я намалих през последните седмици, обаче май наистина най-добре ще бъде да я изхвърля.

Общи условия

Активация на акаунт