Боледуване на децата ни - тема 79

• 26 590
  • 808
  •   1
Отговори
# 540
Опасни са ударите отзад на тила. Така или иначе ще Ви кажат да я наблюдавате, дори и да направят снимка. Вие винаги можете да отидете до спешното и там също ще преценят има ли нужда. Не сте длъжна да питате личния лекар.
Като цяло може ли да се получи тумор на главата от удар ?

# 541
Ми зависи какво е вашето разбиране за тумор. Рак няма как да стане, но хематом е възможно. Ако след сън детето е отпаднало и не се държи както обичайно идете в спешното, те ще преценят.
За варицелата дори и 2 месеца да е, а аз не повмя колко е, пак може да се бодне преди 15ти септември. Така октомври бихте имали време за противогрипна даже.

# 542
  • Враца
Ужас… как го измислихте това? Следете детето сънливо ли ще е, ще повръща ли, ще го дразни ли светлината. Най-вероятно нищо му няма, но все пак го наблюдавайте 24 часа и ако има нещо притеснително във всяко спешно отделение и по всяко време ще Ви няправят снимки.

# 543
  • Пловдив
Момичета малко да сменя темата вчера боцнах каката за варицела първа доза,някой може ли да сподели колко е интервала между двете дози,че срещам противоречиви мнения и коментари някои пишата мин 2м.,аз чета 4-8седмици макс....Мисълта ми е че искам преди първия учебен ден да е защитена на макс,но предполагам,че и с тази доза ще има антитела...по-важното ми е да е здрава за втората доза ...а влезе ли на бацилника край 😃

Ние поставихме втора доза 1 месец след първата. Това беше през лятото. В края на годината с варицела се зарази съученичката и, с която споделят общ чин. Нищо и нямаше.

# 544
  • София
За варицелата препоръчителният период е 3 месеца, като след първата доза особено първата година има много висока защита (над 95% със сигурност). Аз лично бих оставила втората доза за след септември и когато-тогава. И да подсмърча не е проблем да се постави, важното е в момента на поставяне да не е с температура или някакво изразено възпаление.

# 545
  • Sofia
Дъщеря ми е на 2г. Нашата педиатърка ни вика два месеца след първата доза.

Ето какво пише в листовката :
Цитат
- деца на възраст от 9 месеца до 12 месеца:
При специални обстоятелства (за да се съобразят с националния имунизационен календар или в ситуация на епидемия), ВАРИВАКС може да се прилага между 9 и 12 месечна възраст. За да се осигури оптимална защита срещу шарка, са необходими две дози ВАРИВАКС, които трябва да се приложат с интервал от поне три месеца

- деца на възраст от 12 месеца до 12 години:
За да се осигури оптимална защита срещу шарка, две дози ВАРИВАКС трябва да се приложат с интервал от поне един месец.

- деца на възраст от 12 месеца до 12 години с асимптоматичен ХИВ:
ВАРИВАКС трябва да се прилага под формата на две дози чрез инжектиране в интервал от 12 седмици, Моля, консултирайте се с Вашия лекар за повече информация.

- Юноши на възраст 13 години и по-големи, и възрастни:
ВАРИВАКС се прилага на две дози чрез инжектиране. Втората доза трябва да се приложи от 4 до 8 седмици след първата доза.

# 546
  • София
Аз се позовавам на официалната листовка за ваксината за Европа.
Информацията ми е потвърдена и от д-р Бацелова, епидемиолог на инфекциозните болести, както и от нашата педиатърка, която първоначално ни я препоръча, впрочем.

# 547
А как се решихте изобщо да сложите тази ваксина? Аз съм с две деца, едното е на 5 години и все е още не е карало Варицела, другото е на годинка и ме вкарахте в размисли, на мен педиатърката нищо не ми е казвала.

# 548
Аз много исках да им срожа, но тогава още нямаше в България и  изкараха и двете...едната на 4, другата на 8 месеца. Ако можете да спестите на детето си това заболяване, би било добре да го направите. Спомням си как ревеше голямата от болка, а с малката тичахме в спешното с подута фонтанела. Освен това след варшцела имунитета се срива и води след себе си още боледуване.

# 549
  • Sofia
А как се решихте изобщо да сложите тази ваксина?
Дъщеря ми при всяко боледуване спира да се храни. Буквално спира! Докарва се до хипогликемии и съответно хоспитализации, където я хранят през абокат с глюкоза и физиологичен разтвор (миям-мияммм!)

Сега е същата работа - разкашля се. Уж е с ларингит. И пак спря да се храни. Всяко хранене (стигаме най-много до две на ден!) трае по 3-4 часа без гаранция, че изобщо ще изяде нещо. В момента борбата е да не стигнем пак до хипогликемия и хоспитализация.
Знам, че при Варицела пъпките могат да са буквално навсякъде (както са отвън по кожата, така могат и да са отвътре по органи и лигавица) и само като си помисля, че може да й се появят в устната кухина или някъде по храносмилателния тракт и настръхвам. Да не говорим, че ако вдигне температура, тя ще откаже да се храни, само защото е с температура. И хайде поредната хоспитализация. Ако можем да си спестим поне хоспитализация вследствие от Варицела...

А за листовката, която цитирах по-горе - това е листовката, която се намира в кутията на самата ваксина. Какво по-официално от това!

# 550
Четох страхотии тук как някои деца я карат.
Отделно една майка ми каза как карали нейните деца едното леко и после с бронхит мисля ... другото по-тежко пъпки навсякъде където се сетите ...много умувах.
Но основно реших да я ваксинирам първо  тя да си спести болка и второ да предпазим бебето в момента е два месеца,есента ще бъде на четири дори и да се зарази да кара леко и Дай Боже да не зарази малката.
Каката ми е на 4г.
И на мен лл не ми казал нищо сама изявих желание,поръчах си я,платих си я.И като водих бебето боцнаха и двете направо.
*И пак различни мнения😃🥲и лл като я питах за втората доза..кога.... в кабинета вика "ще си прочетеш там" ...

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 22:58 от Mimi9999

# 551
Брин, голямата ми имаше пъпки и по гърлото. Да не говорим, че останаха и белези,въпреки мазането с какво ли не.
Вчера на малката и беше последния ден антибиотик, след  преглед. Още вчера почнахме Биозина и спрея грип-стоп и ми се струва, че почна да кашля повече.. ей сега спи и се изкашля. Направо не знам касво да мисля.

# 552
  • shumen
Ваня,да не е разкашлят капките повече?Как е днес малечка?
За ваксината за варицела аз не успях да я сложа и се зарази от някое детенце от детската площадка,чиято добросъвестна майка не каза,че е имало контакт с болно дете.Изкара я леко,с малко пъпки и Т,но имам позната детето и я изкара много тежко с висока Т и много пъпки.

# 553
Има сополи, сякаш текат повече, но тя беше и на пулмикорт, може той да е намалявал сопола. Днес като духа носа имаше и кърваво сополче, не знам дали има.общо с пръскалото, но то уж се използва и при разранявания...

# 554
Моето дете изкара изключително леко варицелата. Темп не е вдигал, пъпки основно по тялото и то не много. Но при много деца протича кофти.. така че може би ваксината не е лош вариант. Не му се срина много имунитета след това, може би изкара две хреми през две седмици, но всякаш всичко беше в рамките на нормалното.
При нас днес става точно един месец от операцията на третата сливица.

Общи условия

Активация на акаунт