Нашите цветя - обща тема 24

• 33 175
  • 747
  •   1
Отговори
# 435
  • оттам, откъдето започва България
Natt***, респект! Както винаги прекрасни цветя показваш на любимата ми тераса! Simple Smile

# 436
Първото е малко, за да го режеш, можеш да махнеш само на най- долните листа.
Второто също не е много голямо.
А как се подрязва зависи от това каква форма търсиш.
Дай им време да се адаптират към новото място и пресаждане, ако си правила.
Стъблата не са вдървени и сега, ако почнеш да режеш да се разклоняват клоните няма да издържат тежестта и ще започнат да се чупят.
Виждам нещо кафяво по листата на оватата.
. Благодаря.Аз понеже четох и за един метод за прищипване на листо ама нищо не разбирам.Ето;   

Рано ти е, всичко това се прави след като имаш вдървена кафява част. Без нея тази листна маса не може да се издържи. Сега може да махаш само клончета, които висят надолу, това е знак, че стъблото не удържа тежестта.
Оватата ти е току що засадена, а другото е между една и две години, като гледам колко са му тънки стволовете.
Реже се напролет, преди периода на растеж. Сега ако почнеш да режеш отнема между 1и 2 месеца първа да зарастне мястото, като дойде време да изкарват нови листа ще изкара някое друго и ще заспи през зимата.
Меракът ти е голям да режеш -режи щом си решила -тази форма, която показваш е отнела между 2и 3 години да се постигне.

# 437
Здравейте, сдобих се с кокосова палма . Ако някой има или е имал , ще се радвам да сподели повечко за нейното отглеждане Simple Smile

Онзи ден и аз пресаждах една кокосова палма като : всех една огромна саксия сложих камъни на цялото дъно , сложих оборска тор , малко натрошени сухи листа , пръст и пясък като оставих кокоса да се вижда горе долу колкото беше . Полях цяла лейка с вода и това е .

Дърветата на живота и на парите са малки да ги режеш особено това на живота . Те си растът с времето и тогава можеш да ги оформиш . Не ги мъчи сега в тия жеги .
Гладиоли не се режат те прецъфтят ли и са до там . Точно за това не ги харесвам иначе няма спор, че са много красиви .

!!!! Имам една голяма дилема и моля за помощ. Дипладенията ми от бабчето бях я пуснала да виси обаче валя малко дъжд и явно натежа и се расцепи на две като сега я вързах горе да не виси . Кажете какво да правя за да се заздравят клоните. Мога ли помежду им да намажа с нещо ? Иначе сега си е добре цъфти .

# 438
Ура, ура, ура - гладиолите ми започнаха да цъфтят. Много се радвам, много е приятно като си отида на село да ме посреща ново цъфнало цвете!

И едни ароматни кученца.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 11:33 от Кити Кет

# 439
  • София/Варна
Здравейте, сдобих се с кокосова палма . Ако някой има или е имал , ще се радвам да сподели повечко за нейното отглеждане Simple Smile

Онзи ден и аз пресаждах една кокосова палма като : всех една огромна саксия сложих камъни на цялото дъно , сложих оборска тор , малко натрошени сухи листа , пръст и пясък като оставих кокоса да се вижда горе долу колкото беше . Полях цяла лейка с вода и това е .

Дърветата на живота и на парите са малки да ги режеш особено това на живота . Те си растът с времето и тогава можеш да ги оформиш . Не ги мъчи сега в тия жеги .
Гладиоли не се режат те прецъфтят ли и са до там . Точно за това не ги харесвам иначе няма спор, че са много красиви .

!!!! Имам една голяма дилема и моля за помощ. Дипладенията ми от бабчето бях я пуснала да виси обаче валя малко дъжд и явно натежа и се расцепи на две като сега я вързах горе да не виси . Кажете какво да правя за да се заздравят клоните. Мога ли помежду им да намажа с нещо ? Иначе сега си е добре цъфти .
Намести счупеното и го превържи и почти сигурно ще се възстанови.

# 440
Здравейте!
От около 6 месеца имам фикус бенджамина, взиман от Практикер, 120 см, много красив. Е, беше. Всички листа му пожълтяха и изпопадаха, в момента е само на пръчки. В началото ми се струваше, че не го поливам достатъчно, започнах да поливам повече, купих му и тор и слагах няколко пъти, избиха нови малки листенца, но уви изпопадаха и те. Единият ми вариант е, че не му достига светлина, днес го преместих. Другото - имаше изключително много събрала се вода от поливането и си седеше в кашпата му(плетена). Излях я днес.
В момента има само клони - умрял ли е? Как да го спася? Преди месец си взех същия, но позициониран в спалнята и си се развива чудесно, пуснал е нови листа и дори е пораснал със сантиметър.
Моля за помощ!

# 441
  • Карлово
В момента има само клони - умрял ли е? Как да го спася? Преди месец си взех същия, но позициониран в спалнята и си се развива чудесно, пуснал е нови листа и дори е пораснал със сантиметър.
Моля за помощ!
От липса на достатъчно светлина падат листата на Бенжамина. Ако имаш възможност го изкарай на тераса на светло и намали поливането, за да не му загният корените.

# 442
Моля за помощ!
От липса на достатъчно светлина падат листата на Бенжамина. Ако имаш възможност го изкарай на тераса на светло и намали поливането, за да не му загният корените.
Благодаря! Да не прегрее в тези жеги на терасата? Южна е.

# 443
  • Карлово
Моля за помощ!
Еее, представях си го на сянка.
Не е за пряко слънце.
Иначе на мой бенжамин са му падали листата от липса на достатъчно светлина през зимата, но после пак излизат нови.

# 444
Има вероятност и да са загнили корените от преполиване.

# 445
Идвам с въпрос - коледната звезда през лятото редно ли е да се изнася на терасата? Моята в момента е навън, със свежи листенца, но тези дни се замислих, че като дойде време да ги прибирам на всички цветя пожълтяват и им окапват листата... И с коледната звезда ако стане така излишно ще я чакам да цъфне пак... За пръв път я опазих жива и през лятото и сега се чудя какво да я правя 😂

Да се похваля с една от малкото петунии тази година, които стават за показване

И други

# 446
  • In transit
Моля за помощ!
На южна недей. Така почти уморих един фикус.

# 447
Аз моите стайни затова не ги изкарвам лятото, със сигурност ще им е по-добре навън, но после хем ще ги внеса, хем идва тъмна зима и няма да да доволни. На орхидеите купих лампи, сега обмислям и за останалите стайни дали да не купя. Особено зимата много помагат.

# 448
  • Варна
Имам голям зеленолистен бенджамин, от няколко години е на закрита източна тераса целогодишно. Открих го на стълбището преди няколко години, зарязан от месеци, пръстта му беше на камък и нямаше ни едно листо. Започнах да го поливам, допълних му пръст и много бързо изкара листа. Две години го гледах на стълбите, не е особено светло, зимата е и доста хладно. Накрая ми писна да търча по етажите да го поливам и си го прибрах с чиста съвест, никой не се грижеше за него през това време. Мисълта ми е, че от засушаване няма да умре, също е доста жилаво растение и не мисля, че е чак толкова претенциозен към светлината. Моят сега изглежда така, жалко, че не се сетих да го снимам в началото:

# 449
Благодаря на всички!
Преместен е до светъл прозорец! Колко често да поливам, тъй като чета различни неща? Другия си го поливам 1-2 пъти в седмицата и си му е ок.
Тор да слагам ли?

Общи условия

Активация на акаунт