Какво не бихте искали да работят децата ви един ден?

• 16 052
  • 398
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Хорейшо е криминалист на български. "Правим вече разлика" не знам за кого се отнася.

# 181
Не исках да влизам в подробности когато започнах темата, но криминалист е едно нещо,  а работата за която става дума в първия ми пост е свързана с аутопсии на жертви на пресъпления, на пътни произшествия, на хора убити от животни. Буквалните думи на жената водеща групата беше - "Може да видите тела, на които ще липсват крайници, кожа или други органи. Може даже да са няколко отделни части, може да са престояли някъде седмици и месеци". Лабораторията е оборудвана със ренгенови апарати, апарати за ядрено магните резонанс, всичко което може да видите в една модерна болница. Разликата е, че нито един "пациент" не е жив. Така, че аз ще продължавам да си мисля, че не е най-желаното място на което искам децата ми да работят.
За съжаление филмите създават изключително фалшива представа за доста професии. Затова понякога си мисля, че е добре след средното си образование "децата" да могат да поработят първо една две години, ако не са сигурни какво искат да учат, и евентуално след това да се насочат към нещо. Ако са сигурни от осем годишни с какво искат да се занимават - тогава нека пробват веднага след като завършат средно. Но е факт, че повече от 70% от хората не работят това, което са заършили в колеж или университет. И един ден доучват наново или работят нещо, което няма абсолютно нищо общо с висшето им образование.

# 182
  • France
Ще се наложи да се повторя, ние не сме децата ни. На теб ти се вижда отвратително да работиш с трупове, но има хора, които живеят за тази тръпка. Познавам такъв човек.
Не разбирам защо е толкова трудно да се приеме, че хората сме различни. Останах изумена от някои коментари тук. Счетоводството било скучно. Не е. Пък и нека стане експерт пък да скучае с 5 цифрена заплата в евро.
Вътрешния дизайн бил хубав - незащитена от държавата професия, без ценз и в момента падаща първа жертва на IA.
Не трябвало да се пътува много по работа. Аз за това живеех преди - караше ме да се чувствам жива.
Да се вземело "вишу" на всяка цена. Защото, нали, знанието било важно. Само, че какво знание може да ти даде един бакалавър по култура и комуникации? Който става обсолетен, докато го завършиш?

Родители, не е наша роля.да избираме вместо децата ни. Можем да ги напътстваме, да им помагаме, да търсим с тях пътя... но техния живот не е наш и те не са ние.

# 183
  • Пловдив
Абуто, именно - ти не си те.
Не виждам причина да смяташ, че тази работа ще ги потиска (ако ги, те сами ще го усетят, няма да чакат да им кажеш), ще измени личността им и т.н.
На съдебна медицина ми прилича описанието.
Мен лично и медицината с живи хора ме потиска, но това не значи, че не е подходяща работа за нечии деца.

# 184
Абуто, вече те видях като веселия доктор от криминалния сериал. Вечно на субстанции, за да оцелее психиката. Wink
Да, малко са в повечко притесненията за избора на децата ни. АКо си създал в детето здрава база от ценности и собствено мислене, можеш да разчиташ, че ще се справи за себе си и направи добър личен избор. Сега, без опит понякога човек греши, но и това е част от израстването и пътя. Ние затова сме тук – да подкрепяме, не да се налагаме, експонираме или реализираме чрез децата си.

# 185
  • София
Сетих се за един приятен криминален сериал. Балтазар.
Човекът беше точно криминален лекар, патолог. Доста чалнат. В един момент се ожени за серийна убийца и я разкри и осъди, но тя му роди дъщеря. И накрая дъщерята също стана патолог и зае мястото на баща си в полицията.
Всъщност, когато изборът е дали да стане патолог или сериен убиец, май патолог е по-добрият избор наистина. Wink

# 186
  • София

Да се вземело "вишу" на всяка цена. Защото, нали, знанието било важно. Само, че какво знание може да ти даде един бакалавър по култура и комуникации? Който става обсолетен, докато го завършиш?

Времето на неквалифицирания труд приключва уви. А по твоята логика човек и гимназия не е нужно да завърши, защото вече може да си напише името и не му трябват ни да знае кога е избухнало Априлското въстание, ни да смята функции, ни да пише есе, ни да знае чужд език, защото в местната бакалия на касата не искат английски.
Висшето образование дава повече възможности за избор на професия, не просто занаят.
Ето, аз съм учила безсмислена напълно по твоите критерии специалност, освен това с много четене, също за нищо по твоя критерий. Та социологията в СУ е теоретична, философска и принципно с нула практическо приложение извън научните среди (за разлика от икономическата социология в УНСС). Докато учех това от първи курс станах стажант в Нова телевизия, после репортер и водещ на сутрешен блок. За журналист е чудесно да има някоя от безсмислените според теб специалности. 95% от добрите журналисти по света са учили нещо друго и то им е ресор. След това имам втора магистратура МИО, имам обучения, които също са ми отнели години, но мога и да съм социопрофайлър при подбор и управление на персонал, мога да съм ЧР, журналист, преподавател. Отделно знам и 5 езика. Сигурно е било по-добре да стана продавачка в близкия супер и да не си харча времето и парите? Защото не съм адвокат, лекар или инженер. Или нещо друго, което масата разбира като специалност. Ей сега ми попадна хубав цитат и може да е клише, но "Ако мислите, че образованието е скъпо удоволствие, пробвайте колко ще ви струва неграмотността. Дерек Бок".Толкова.
И бих се бъркала на всеки и съм се бъркала. И доста хора завършиха с професии и на престижни позиции, защото съм им се бъркала. Пък сега след 10-20 години ми е интересно неучилите ще вадят Белчо и Сивушка ли, за да се прехранват. Вече и най-обикновените длъжности изискват много повече знания, отколкото преди.

# 187
Около мен много млади хора работят нещо което не е свързано с висшето им образование и дори въобще с някакво висше образование.
Моята фризьорка е много добра. Завършила е психология. Защо не работи в тази сфера, не зная но казва че според изследвания, че фризорите били едни от най - щастливите хора, защото създават красота.
Фотографи, сватбени агенти, Диджеи,майстори на торти живеят щастливо и охолно, ако са добри в професията си. Наскоро отминаха абитуриентски те балове, вижте каква върволица е при мсникюристки, фотографи, декоратори.Трудна работа да изчезнат тези професии, дори ще се развиват повече.

Моето дете вече е направило избор и няма какво да мисля по-нататък, но ако е добър в това, което прави, ще е щастлив и удовлетворен, ако ще плочки да лепи. Ако работи нещо, което е избрал по мода, престиж или по инерция, защото и другите така правят, ще избутва от понеделник до петък, ще работи с досада и в крайна сметка, няма да е доволен от живота.

# 188
постът на Бояна, ме навява на други размисли -извинете ,ако не е баш по темата

Скрит текст:
имам приятелка в Германия, която не се интегрира много успешно, вече 10та година Rolling Eyes
детето учи зле немския- родено там, но почти неходило на ДГ- има баба на разположение
сега е четвърти клас, учи допълнителен немски в училище , ще го разпределят за професионално училище
аз, разбира се , възприемам нещата от моята си камбанария- моите са родени тук, с двойно гражданство, но никога не са били отделяни от местните, та да учат език
даже, чак като започнаха да пристигат непалци и индийци, разбрах, че има такива часове / „португалски немайчин език“ се водят/

та, извън лиричното отклонение горе- приятелката ми е убедена, че каквото иска и колкото иска ще учи детето
да не се напъва насила , било важно
пък то, имало и други варианти - по-късно ще учи, или имало колежи,където и стаж правиш, и учиш, и професия взимаш...
с други думи- варианти за необичащите учението ,колкото искаш!

дотук добре, но необичащите учението трябва  и да са добри в ръцете, и със здрави кръстове...
а тя иска и да работи само büro jobs ...

по мое мнение, трябва да има среден път- който не иска да учи-да има достъп до пазара на труда
който в момента липсва- за всяка елементарна длъжност са натруфени 100изисквания и няма обикновени секретарки даже вече- и те с „вишу“!
или...скоро се чудих на подобна обява - за взимане на проби  от водата в общинския резервоар- вишу!
..........

Светкавица, повечето от хората в сферата на обслужването, пет пари не дават за зарязаното си образование- имат комфорта да живеят добре, а повечето са си и сами шеф!
преди няколко години имаше такова изследване в ЕС, около деня на труда- на първо място , хората поставят, труда за себе си/ самонаемни, ЕТ, свободни професии
но, има едно много важно условие- да си добър  в това,  което правиш- и там конкуренцията е много сериозна

# 189
  • София
Mamagemelar, в Германия могат с техникум да станат и счетоводители, и друг административен персонал. Тук също икономическия и търговския техникум дават такова образование.

Не настоявам, че всички хора трябва да имат вишУ. Просто обяснявам защо се бъркам и ще се бъркам за такива неща. Виждаш умен младеж и по--добре да учи, дори в момента да си вика, че на строеж ще взима много пари. Физическият труд е до време. Първо. Второ и трето ги написах.
Скрит текст:
Иначе  синът ми е учител по уиндсърф. Един урок е 80-100 лв, не че всичките остават за учителя, но са си доста добри пари. И какво, ако на 16 сега каже, че си изкарва добри пари и без да учи не бива да се бъркам и да остане с 10-ти клас? Или без университет? Младежите нямат опита да знаят какво искат от позиция на 30 годишен, например, много неща им се струват яки, но не ги виждат в перспектива. Моят син не се налага да го карам да учи още, за щастие, но ако се налагаше щях. У нас се учи и в университет, 6 поколения поне, та толкова с избора. На никой не му е попречило. Дядо ми е с ВИТИЗ, не е Стефан Данаилов, но си имаше кариера. Не презираме специалностите без математика и синът ми иска да учи анимация и режисура на монтажа. Да си ги учи, тук не се бъркам, но да не учи няма да стане.

# 190
Много скоро голяма част дори от престижните на този момент професии ще се извършват с помощта на ИИ. Както много от  производството и селското стопански дейности през 20в се механизираха, превръщайки повечето от населението в развитите страни в персонал, извършващ основно “квалифицирани услуги”. Сега ако искаш мускул, вместо на полето, в джима🙂.

Та, като отидеш на лекар с болежките си, тестовете, разчитане на резултати, диагностика, …всичко може да го аутсорсваш с ИИ. Преди няколко години само разправяха, че преводите и реалистичните образи и  видеота не са възможни с ИИ. Сега като сложиш за превод по-специфичен текст, се получава почти перфектен, а и по-грамотен превод от средностатистически форумен пост. За хуманна криминалистика не се притеснявам, но управление на ИИ определено ще е интересна специалност, ако някой я измисли, преди да е твърде късно, иначе пост мортем-а на обществото няма да има кой да прави😉.

# 191
Mamagemelar, в Германия могат с техникум да станат и счетоводители, и друг административен персонал. Тук също икономическия и търговския техникум дават такова образование.

помощник-счетоводители ? техник?
сертифицирани счетоводители, едва ли
счетоводител- ревизор пък-забрави!

Скрит текст:
моите дъщери са сертифицирани инструктори по сърф и SUP , с ISA
само за последните 2г, от едва 2 сертифицирани училища около нас, вече са десетки
и това е до време, освен това, аз го възприемам като графа в CV-то
а и те- иначе си е похабяване на възможности и капацитет

# 192
  • София
На запад отдавна няма касиерки в суперите. С над 10 години закъснение и тук приключва тази професия, та наистина много неквалифициран труд отпада. Говореше се на един семинар точно това – какво ще правят тези хора. Например, шофьорите също ще отпаднат като професия до 10-20 години. И много други. Човек трябва да се адаптира. И за айтитата се смея, че ще бършат задниците на роботите, защото ИИ вече спокойно пише основни програми сам. Но пак е по-добре човек да е учил  и да се преквалифицира, отколкото да не е.

помощник-счетоводители ? техник?
сертифицирани счетоводители, едва ли
счетоводител- ревизор пък-забрави!

Оперативните счетоводители нямат нужда от висше и никога не са имали. Те си работят във фирми, в които си има главен счетоводител с вишу. Не могат сами да водят счетоводство на фирми и тн, но си работят. И във Франция е така. (Моля, Филомена да не скача, че не ми се обяснява 20 страници кой какво и защо)

# 193
разбира се, че “оперативните“, както ги наричаш, нямат нужда от висше
но, реалността е друга
и аз имам приятели във Фр., и една колежkа от унив. в Бг-даже едната си легализира счетоводството от Бг, и сега работи
по стечение на обстоятелствата , и аз имам такава квалификация- „оперативен“счетоводител , та....
репликата ми беше за наричането им/ни счетоводители - не сме!

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 12:16 от Mamagemelar

# 194
  • София
разбира се, че “оперативните“, както ги наричаш, нямат нужда от висше
но, реалността е друга
и аз имам приятели във Фр., и една колежда от унив. в Бг-даже едната си легализира счетоводството от Бг, и сега работи
по стечение на обстоятелствата , и аз имам такава квалификация- „оперативен“счетоводител , та....
репликата ми беше за наричането им/ни счетоводители - не сме!
Сте, сте. Пише ви го в дипломите, после и в трудовата книжка.
Скрит текст:
Описание от произволен техникум. "Професия: Оперативен счетоводител, Специалност: Оперативно счетоводство
Учебният план за специалността дава знания и умения за отразяване и контролиране на финансовите операции, които се извършват в предприятията от всички сфери на икономиката.
Учениците ще могат да:

Водят текущата отчетност на фирми, банки и бюджетни предприятия;
Приключват периодични и съставят годишни счетоводни отчети;
Оформят, попълват и осчетоводяват документите на фирмата;
Анализират финансовото състояние на фирмата;
Работят със счетоводни програмни продукти."
Това си е счетоводител. Не главен счетоводител или експерт счетоводител, но все пак. В повечето фирми има нужда само от един счетоводител с висше образование, ежедневната работа не го изисква.

Общи условия

Активация на акаунт