Звездни Компромати - Юни'24

 • 327 181
 • 3 255
 •   3
Отговори
 • Rock & Roll feeling ...
 • Мнения: 6 698

Имало едно време ...
Двама братя, които обичали да събират истории и да ги превръщат в приказки ... Приказките на всяко поколение ...


Макар първоначално приказките да не са тяхно призвание, именно те се превръщат в истинския смисъл на живота им. В това, с което двамата братя Якоб и Вилхелм завинаги ще останат в историята. И в сърцата на малките и големи читатели по целия свят, където се подвизават просто като Братя Грим.

Якоб Лудвиг Карл Грим се ражда на 4 януари 1785 г., а брат му Вилхелм Карл Грим – на 24 февруари 1786 г. в Ханау, по това време част от територията на Римска империя, днес – Германия. Баща им Филип е юрист, а майка им – Доротеа, е дъщеря на градски съветник в град Касел. Братя Грим имат още 7 други братя и 1 сестра.

През 1791 г. семейството се мести да живее в град Щайнау, където бащата Филип е избран за областен управник. Заселват се в голяма, луксозна къща и няколко години водят повече от охолен живот. Първоначално децата се обучават вкъщи, от частни учители, а по-късно започват да посещават местните училища. Но внезапно на тази идилия е сложен край. През 1796 г. Филип се разболява и умира от пневмония, а смъртта му обрича семейството на бедност. Принуждават се да освободят прислугата и да напуснат големия си, лъскав дом.

Единствената финансова подкрепа, на която Доротеа и осиротелите ѝ деца могат да разчитат, е тази на
именития ѝ баща и нейната сестра. Най-големите  деца в семейството – Якоб на 11 г. и Вилхелм на 10, са принудени от обстоятелствата да поемат отговорност за майка си и по-малките си братя и сестри.

От своя дядо момчетата получават един изключително важен завет, който остава с тях до края
на дните им. Че е изключително важно да бъдат трудолюбиви.


Къщата, в която са живели Братя Грим от 1791 до 1796 г.,

Две години по-късно, през 1798-а, Братя Грим са
записани да учат в Фридрихгимназиум в Касел. Разноските за обучението им поема тяхната леля.
 
Макар че двамата братя са били доста различни като характер и темперамент. Якоб бил затворен и интровертен, а брат му Вилхелм – екстровертен и много отворен тип.

По време на пребиваването си в Касел и обучението в местната гимназия Братя Грим се сблъскват челно с класовата дискриминация. Учениците с по-високо положение и финансови възможности са привилегировани и получават значително по-голямо внимание от преподавателите.
 Въпреки трудностите обаче и двамата успешно завършват гимназиалното си образование. След това Братя Грим все така дружно продължават обучението си в Университета в Марбург. Там Якоб и Вилхелм отново се сблъскват с множество несправедливости, плод на по-ниското им социално положение в сравнение с това на останалите.

Дори им се налага да подадат специална молба, за да им бъде разрешено да изучават право.

Заради липсата на средства за тях остават недостъпни голяма част от студентските дейности и социалния живот в университета. Именно този факт обаче ги подтиква да са още по-усърдни в обучението и изследванията си. Професорът им по право пробужда в тях интерес към историята и филологията и те постепенно изместват фокуса си от правото към изучаването на средновековна немска литература. Вилхелм дори споделя в своята автобиография, че:

“СТРАСТТА, С КОЯТО ИЗУЧАВАХМЕ СТАРИЯ НЕМСКИ, НИ ПОМОГНА ДА ПРЕОДОЛЕЕМ
ДУХОВНАТА ДЕПРЕСИЯ НА ОНЕЗИ ДНИ.“


По това време Братя Грим, и по-специално Якоб, все още са хората, на които семейството разчита финансово и които носят отговорност за него. Ето защо поголемият от двамата братя е принуден да прекъсне научните си изследвания и да започне работа. Става библиотекар в двореца на Вестфалия, а по-късно се премества в Касел.

 Скоро след това Вилхелм също става библиотекар и се присъединява към брат си. Именно това е моментът, в който Братя Грим започват да събират немски фолклорни приказки, които по-късно предстои да опишат и издадат. И които ще се превърнат в техен
отличителен знак.


Якоб и Вилхелм ( когато са на 26 и 27 години )издават своята първа книга с приказки без никаква печалба. Братята се отказват от хонорара, за да може книгата, на която никой не възлагал надежди, да види бял свят. Издателят Арним повярвал в ценността на събраните от тях съчинения и с днешна дата можем да кажем, че е бил напълно прав.

Приказките, които са ни известни днес са редактирани така, че да са подходящи за най-малките. В оригинал обаче доста от историите са звучали зловещо и изобщо не били подходящи за детската аудитория.

. Въпреки че приказките, написани от Братя Грим, не могат да бъдат наречени авторски, приносът им към световната литература е огромен. Те са сред първите и най-продуктивни събирачи и разказвачи на народния немски устен фолклор, предаван през поколенията в продължение на стотици години.

Братя Грим са удостоени със степен докторанти от 3
престижни немски университета, включително този в Марбург. По-късно Якоб става професор, а Вилхелм негов асистент. Години наред двамата работят като университетски преподаватели.  

 Те са  и сред основоположниците на германистиката. Якоб измислил закона за първото германско движение на съгласни, който бил наречен „законът на Грим“. Друга тяхна иновация е разделянето на поезията на естествена и изкуствена. Според теорията им естествената поезия е създадена от народа, а изкуствената е дело на човека.

Към края на живота си двамата братя се заемат със създаването на най-големия речник на немски език. Вилхелм умира, когато речникът е до буквата D, а Якоб продължава работата върху него. Едва през 1960 година речникът е издаден в 33 тома.


През 1825 г. Вилхелм се жени за избраницата си Хенриете Доротеа Вилд, която всички наричали Дортхен. Дъщеря на дългогодишен семеен приятел на семейство Грим. Якоб така и не се решава на подобна стъпка. Той остава да живее под покрива на своя брат и съпругата му. Братя Грим остават заедно за цял живот.

Пътят на Братя Грим започва светло. В голяма и богата къща с щастливо и сплотено семейство. След това е белязан от бедно детство, изпълнено с много трудности и лишения. По-късно лъкатуши между класовата дискриминация и предразсъдъците на немското общество. Но в края картинката отново се просветлява. Защото Братя Грим успешно достигат от материалната бедност до безмерното богатство на немския език и детските приказки.

Последна редакция: сб, 01 юни 2024, 14:02 от Летящ Кактус

# 1
 • Мнения: 2 833
Благодаря за темата, Кактусче! Любима ми е! Ако трябва да избера само една тема за следене във форума, то това ще моят избор! Sunglasses

Честит първи юни на всички малки и пораснали деца и дечица! 🍭🍬🍩🎂🧁🍦🎈🎀

Миската отрекла да е жената с колата, която блъска умишлено друга кола на паркинг. Била в Италия тя от три седмици.
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18058201

# 2
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 25 357
Благодаря за темата! Интересно как животът на братята е свързан до края на живота им, през целия.

# 3
 • Мнения: 1 756
Благодаря за темата, Кактус, и за историята. Беше ми много интересно да я прочета, за първи път се запознавам с биографията на Братя Грим.

Честит 1 юни на всички деца и на тези, които все още пазят детското в себе си. Вярвам, че днес желанията се сбъдват, стига по детски да го пожелаеш искрено със сърцето. Heart

# 4
 • София
 • Мнения: 3 203
Братя Грим са супер подходящи за днешния празник на децата.
Милиони деца са отраснали с тях, научили са се да мечтаят и да се борят за мечтите.

# 5
 • На морето!
 • Мнения: 5 804
Братя Грим са супер подходящи за днешния празник на децата.
Милиони деца са отраснали с тях, научили са се да мечтаят и да се борят за мечтите.
Не точно с автентичните истории на братя Грим, а с адаптираните за деца версии.
Така или иначе началото на темата както винаги е разкошно! Благодаря!

# 6
 • Мнения: 13 261
Много интересно начало на темата!

Геро и пълничък си беше симпатяга, но явно му е тежало.

# 7
 • Мнения: 2 406
Благодаря за новата тема, Кактус!
Какви неща научавам само от тук?!
Коя е врялата и кипяла жена, която е задръстила движението с колата си, не разбрах? Ще ни осветли ли някой?

# 8
 • Мнения: 6 128
Братя Грим са супер подходящи за днешния празник на децата.
Милиони деца са отраснали с тях, научили са се да мечтаят и да се борят за мечтите.
Едва ли братя Грим са най-подходящи за милиони мечтаещи дечица.

# 9
 • Мнения: 18 815
Е хайде сега, децата не растат с Братя Грим в оригинал. Той и Шарл Перо в Червената шапчица за загубата на девствеността пише всъщност, ама всяко дете знае коя е е героинята.

Благодаря за темата, Кактусче!

# 10
 • Мнения: 6 128
За мен най-вдъхновяваща децата е Астрид Линдгрен. Толкова красиви истории. Братя Грим са си баш звезден компромат.

# 11
 • Мнения: 1 967
Е хайде сега, децата не растат с Братя Грим в оригинал. Той и Шарл Перо в Червената шапчица за загубата на девствеността пише
всъщност, ама всяко дете знае коя е е героинята.
Явно е доста изменена приказката в съвременността. Но обяснява и защо всички са живи накрая.
Кактус, прекрасна нова тема!
Аз сега изчетох и първия пост на предишната тема и ми направи впечатление, че и в двете истории бащата е Филип, умира млад и наследниците се борят с живота.

# 12
 • София
 • Мнения: 14 562
Не познавам човек повреден от приказки. Обикновено, когато децата се запознават с тях, не схващат тъмната страна, които, като възрастни виждаме.

# 13
 • Мнения: 12 020
Благодаря за темата!

В очакване на истинската любов – Лени Кравиц не е имал интимни отношения от 9 години

Скрит текст:
Лени Кравиц пази себе си за правилната жена.

В ново интервю за вестник Guardian, публикувано на 30 май, 60-годишният музикант говори открито за романтичния си статус. Кравиц казва пред изданието, че за последно е бил в сериозна връзка преди девет години. Рокаджията допълни, че е бил напълно сериозен преди, когато е признал, че се въздържа от секс по време на ергенския си живот.

„Да. Това е духовно нещо“, казва Лени за интимните отношения.

И макар Лени да не иска нищо по-малко от това да намери истинската любов, той споделя, че човекът до него трябва да е напълно готов да се приспособи към начина му на живот, постоянни пътувания и дългите часове в звукозаписното студио. Кравиц е категоричен, че е свикнал да живее по свой тертип и трудно би се променил, защото харесва сегашното си положение.
През 2008 година музикантът говори пред списание Maxim относно решението си да стои настрана от интимни отношения, докато не намери правилната жена, за която да се ожени.

„Това е обещание, което съм дал към себе си. На моята възраст търся жена, която може да ми предложи нещо повече от тялото си. Искам да усетя нейния дух и ум. Това обикновено притеснява кандидатките, но няма да променя изискванията си. Гледам напред в бъдещето“, каза Кравиц.
Няколко години по-късно, през 2011-а, той коментира думите си в интервю за Details, споделяйки че те може да са били извадени от контекста. Когато беше попитан относно темата за брака, музикантът отказа да коментира повече, защото предишното му изказване е било превърнато в голямо становище и изявление, а не това е била целта.

По време на скорошно интервю с Гейл Кинг за CBS Mornings водещата леко навлезе в забранената територия, опитвайки се да разбере повече за любовния живот на четирикратния носител на „Грами“. Тя го попита дали в живота му има жена, като се опита да се пошегува, „заплашвайки“ бъдещата г-жа Кравиц с бой.
Очевидно изненадан от думите на Кинг, Лени се опита да се засмее на казаното, но отказа да даде категоричен отговор. Когато бе отново попитан дали има партньор и дали е срещнал любовта, той само каза „В момента съм отворен за всичко“. Допълни, че се оглежда за правилната жена, но се опитва да не пришпорва нещата, защото съдбата има свои начини за действия и време, в което да осигури на човек това, от което той се нуждае.

„Намирам се в момент от живота си, в който съм готов за любовта. Сега съм по-готов от всякога и се чувствам в най-добрата си форма от години“, допълни Кравиц.
Музикантът има опит в брака. Той беше женен за Лиса Бонет от 1987 до 1993 година. Двойката има и една дъщеря – Зоуи, родена през 1988 година.

След развода си, Кравиц беше свързван с няколко знаменити дами, включително Ванеса Паради, Адриана Лима и Никол Кидман.

Източник: https://www.tialoto.bg/a/1-zvezdi/125910-v-ochakvane-na-istinska … ot-9-godini&_gl=1

 

Последна редакция: сб, 01 юни 2024, 15:39 от Slawena

# 14
 • Мнения: 2 833
Не познавам човек повреден от приказки. Обикновено, когато децата се запознават с тях, не схващат тъмната страна, които, като възрастни виждаме.

Моето свръхчувствително дете на 4.5 го е страх от вълци (Червената шапчица), великани (Джак и бобеното стъбло), вещици (Малката русалка). Книга с приказки подарена от баба и прочетена от тати, според мен на прекалено малка възраст ( на 3, 3 и нещо)... Не ми е приятно да им чета и как майката починала и таткото довел мащеха 🤷

Общи условия

Активация на акаунт