Отговори
# 15
  • София
Не виждам с кой спорите, явно има защо да не го виждам Grinning но потенциал в софийските имоти вече почти няма. Затова по морето се вдигат- ваканционни имоти, имате туризъм... потенциала е при вас Blush

# 16
Живея във Варна за съжаление, но ще се промени. Това е най-смотания град в който съм живял някога, а съм сменил няколко от големите. То не е и голям град дори, просто понеже има 3 булеварда на кръст всичко се запушва и гниеш по 1 час в задръствания за да минеш 2-3 км. Пеш съм ходил от един квартал през друг и пристигнах наравно с една кола която ту ме задминаваше ту аз нея, това беше 30 мин вървене за мен, и 30 минути нерви за шофьора. Мега застроено на много малка площ, пълно е с талибани, руснаци, украинци и т.н. Цените ги надуват чужденци, перачите на пари и олигофрените които прииждат от по-хубавите градове, като Шумен, Търговище и други в които също съм живял известно време де, та с идеята за по-добър живот, те отиват на много по-лош. Не виждам нищо хубаво в тоя град, аз лично, ако някой вижда нещо хубаво... много жалко за него. Това което ме радва е, че скоро като си продам имота ще му взема максимума за минимум време и ще купя 2 броя два пъти по-големи имоти в по-човечни градове. Та, хората които имат забележки много правилно са се насочили.

# 17
"400 000 руснаци притежават близо 500 000 имота в Източна България
Едно от селата, в които се наблюдава бум на заселването на руснаци, е Войново.

„Руснаците, които се заселиха тук, са родолюбиви. Купиха си къщи и се преместиха. Спокойни са, но са и любопитни. Изглежда все още изпитват носталгия към страната си. Много от тях идват напоследък тук. А по крайбрежието повече хора говорят на руски, отколкото на български.

Там където ни е морския имот е пълно с украинци и руснаци и се увеличават. И това се случва от години, много преди войната. Някои идват само лятото като свърши учебната година. Други са постоянно.
Но няма отлив или намаляване и това държи цените високи.

# 18
По темата защо цените, защото животът поскъпна драстично понеже всичко поскъпна, а то поскъпна защото се печатат пари за да се финансира война, а това се прави за да се спасява от фалит една държава с много оръжия...
 Не са само имотите, така е със суровините , храната, токът, газта, горивата, от стоматологичните услуги та до жените на почивките...всичко.
 Един килограм захар беше около лев, а сега гони три и продължава да расте, как да поевтинеят жилищата?
Кой да е виновен? Тези, които си пият кафето със захар ли? Или тези, които обичат сладко?
  По въпроса за съжителството с бежанците с по-различни културни ценности не виждам нужда от коментиране. Бой с тояги на сред булеварда,  намушкани с нож при всяка свада  са съвсем нормални неща за тях. През седмица -две четем и за линчувани от тълпата на сред улицата и пред очите на всички...
 Уж бягат за да се спасят от ужасите там, а се оказва, че са пренесли  и  ужаса, и хаоса. Не знам дали това в дългосрочен план ще доведе до драстично поевтиняване на имотите в тези райони или ще доведе до протести и безредици, но според  мен нищо добро не ни чака ако продължаваме в тази посока.

# 19
Жилищата поскъпват, защото се строи безконтролно и се купува с цел инвестиция и спекула, а не за живот. Голяма част ще си останат празни, защото половината от сделките са а) изпиране на пари б) няма какво да си правя парите, нека купя жилище, пък то да си стои в) да купим, да има за децата . Ако се вдигнат данъците, демек да се купува, само когато човек има нужда, ще видите как набързо ще паднат цените и ще секне търсенето.

# 20
Това е ултра странна логика...
Поскъпвало щото се строи много.... Тоест при заливане на пазара с вид стока, видите ли тя ставала по-скъпа,обаче ако рязко намалее, щяла рязко да поевтинее.... Напротив,ще стане още по-скъпа....И никакви данъци няма да спрат това ... Колкото високите цени на цигарите и алкохола спряха пушачите и пиячите.....И не само..
Казва се просто -ИНФЛАЦИЯ....
Или обезценка на парите....

# 21
Поскъпвало щото се строи много.... Тоест при заливане на пазара с вид стока, видите ли тя ставала по-скъпа,обаче ако рязко намалее, щяла рязко да поевтинее.... Напротив,ще стане още по-скъпа....И никакви данъци няма да спрат това ... Колкото високите цени на цигарите и алкохола спряха пушачите и пиячите.....И не само..

Строи се, защото има търсене. Търсенето обаче е с цел инвестиция/спекула/изпиране на недкларирани доходи, а не за живот, което води до изкуствено завишаване на цените и хората, които наистина имат нужда от жилище, в което искат да живеят, страдат. Голяма част от новото строителство стои празно. Това го има само в България, а инфлация има навсякъде.

# 22
Заблуждавате се!
От години никой  не може да си купи имот без да е декларирал произхода на парите с които ще го направи.
Поинтересувайте се !
Умря това, че всеки трябва да получава това, от което има нужда. Сега  хората избраха да сме като  на запад, а там бездомните спят на улиците.

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 11:09 от mamamari

# 23

Строи се, защото има търсене. Търсенето обаче е с цел инвестиция/спекула/изпиране на недкларирани доходи, а не за живот, което води до изкуствено завишаване на цените и хората, които наистина имат нужда от жилище, в което искат да живеят, страдат. Голяма част от новото строителство стои празно. Това го има само в България, а инфлация има навсякъде.
Никъде е Европа няма социална политика-за големите градове и столиците....И жилища на цени кой колкото има....Никъде....
Като ти е скъпо,си търсиш евтино място в страната....Или наем.... Това е...

# 24
Заблуждавате се!
От години никой  не може да си купи имот без да е декларирал произхода на парите с които ще го направи.
Поинтересувайте се !
Умря това, че всеки трябва да получава това, от което има нужда. Сега  хората избраха да сме като  на запад, а там бездомните спят на улиците.

Това ирония ли е? Масово сделките в последните години, половината сума се внася кеш и никой не те пита за произхода на тези пари. Даже строителите настояват за такъв тип сделка, за да може да се укрият данъци.

# 25
При нотариуса при  изповядването на всяка сделка се попълва декларация за произхода на парите. Същото се прави  и в банката ако искаш да направиш превод. Първо доказваш от къде, а после доказваш за какво. Отнема почти един час. И проверки се правят.
Всичко извън това е престъпление и ако имате такава информация трябва да я предоставите на съответните държавни институции, а не да обвинявате хората, които честно и спазвайки всички закони са  си купили.
 Не е тяхна вината, че продължават да се печатат пари и от ден на ден живота струва все повече и повече.
 Познавам млади хора с шест цифрени кредити в евро за ипотека. Питате ли се какво е?

# 26
Сериозни ли сте? Това че декларираш произход, не значи че ще ти направят ефективна проверка, камо ли да има някакви последствия. Дайте един пример за човек, който не е доказал произход на средства. Тея декларации са буквално фиктивни и единствено ще ги погледнат ако нещо се размирише около човека. И това е защото законите в БГ са фиктивни и няма ефективен контрол и последствия. Познавам много хора на МРЗ, които им плащат допълнително в плик и банката признава този доход. Дори им дава 120% кредит за ремонти с нула % самоучастие. Какви закони какъв контрол, какви декларации.
Иначе на запад примери за социални помощи, квартири, контролирани наеми и какво ли още не, КОЛКОТО ИСКАШ. Безконтролното и  безкритично кредитиране на ниска лихва също е форма на социално подпомагане. Модерен социализъм.
Не знам за кой път повтарям. Парите се печатат от хората. Тея с 6 цифрените кредити са напечатали нови пари. Как не го разбрахте, не е толкова сложно бе хора. Напънете си малко сивото вещество и не винете някой друг а вас си ако търсите виновник за инфлацията.

# 27
Жоро, като знаеш за пари в плик, сигурно знаеш къде да подадеш сигнал, а не да обобщаваш.
Всеки  си носи отговорността за декларация с невярно съдържание и не е моя работа да проверявам чуждите такива.
Всеки сам решава какви са му приоритетите. Един решава да пътува, друг решава да си купи дом , трети решава да прави сладко и компот. За това е по-скъпо и да идеш на почивка, и е по-скъпо да си купиш къща, и цената на захарта не спира да расте... Всеки със своя избор  е предизвикал поскъпване по твоята логика.
От къде на къде съседката със сладката или тази с многото екскурзии да е по-невинна от тази с двата апартамента тогава?

# 28
И като подам сигнал какво? Ще го сложат на трупчета и него. Имам чувството, че живеем в паралелни светове.

Иначе да - до известна степен всеки с личните си избори създава инфлация, но въпроса е дали има пари за нещо. Ако банката не му даде и да иска няма да създаде инфлация. Комбинацията от едните искат, другите дават, води до инфлация. Ако съседката със сладкото трупа “да има” не е оправдано. Именно от това се оплаква Альоша. Аз просто разяснявам, че сме дивия запад пълен с тарикати и беззаконие.

# 29
...... Ако съседката със сладкото трупа “да има” не е оправдано. Именно от това се оплаква Альоша. Аз просто разяснявам, че сме дивия запад пълен с тарикати и беззаконие.
Това, че има беззакония не означава, че всички са в нарушения.
А колко буркана със сладко и компот ще скрие съседката в мазето си въобще не е работа на тази, която е била на колкото си иска екскурзии да коментира. Могла е и тя да си  прави, но си е разнасяла тоалетите напред назад.
 Единия е натрупал много  спомени за страхотни преживявания,  другия е натрупал компоти за няколко живота напред  и никой няма право да гледа в чуждата паничка и да има претенции.

Общи условия

Активация на акаунт