Обясни ми, сякаш съм на 5

 • 14 688
 • 409
 •   1
Отговори
 • Мнения: 92
Как? Защо? Какво?

Признавам, крада си идеята от Reddit, но тук не съм попадала на такава тема, а ми се струва доста полезна и интересна.
Нека всеки попита нещо, което му е непонятно как и защо се случва, как работи и т.н. Без значение колко глупав може да изглежда въпросът. Пък знаещите нека обяснят с прости думи и на достъпен език. Търсачки ползваме всички, но тук идеята е наистина да разберем нещо, без да е нужно да прочитаме по 3+ научни статии. Simple Smile
Започвам първа - как работят безжичните зарядни? Например слагам си телефона и то с калъфче и се зарежда... от гърба на телефона. Не проумявам как се изпраща електричество за да се зареди батерията.

# 1
 • София
 • Мнения: 868
Интересна тема - ако не можеш да обясниш нещо на шестгодишно дете, така че да те разбере, значи не го знаеш.
На въпроса ти - в зарядното има намотка от електрически проводник – при протичане на ток през него възникват магнитни вълни, които въздействат на намотката в телефона и се преобразуват в електричество. Не трябва обаче да има голямо разстояние между телефона и зарядното.

# 2
 • Мнения: 42 499
Трудно се обяснява как се зарежда телефон на шестгодишно, защото за да се разберат някои неща трябват базови познания, например за  електромагнитна индукция, екраниране и прочее.
Иначе зареждането на телефона, индукционния котлон и получаването на сигнал за радиото са все едно и също на принципно ниво.

# 3
 • Мнения: 19 094
За това темата е като на...

# 4
 • Мнения: 91
Хубава идея, аз бих искала да има и "Обясни ми сякаш съм на 55".
Сума ти и неща които правят и говорят 14-24 годишните хич не са ми ясни.
А и науките и технологиите толкова напреднаха, трудно е да си информиран и да разбираш всички новости.

# 5
 • Мнения: 607
Зацикли таз хубава тема.

# 6
 • Мнения: 25 959
Не знам за вас, но на мен 6 годишното ми обяснява разни неща, като ъпдейти и преинсталиране на апликации...

Та, "запис".

# 7
 • София
 • Мнения: 533
Аз все си обещавам някой ден да се образовам повече в макроикономика и да разбера как по дяволите се движи света. Ще питам нещо по конкретно, какво е точно е външния дълг? Ясно ми е, че финансово задължение заради заем,  но защо всички държави (особено развитите) имат въщъншен дълг? Верижно ли сме задлъжнени един на друг и какъв е смисълът на това. Хубаво ли е да имаш някакъв дълг (всички имат) или най-добре да нямаш никакъв? Такива неща се чудя...благодаря и хубав ден!

# 8
 • Мнения: 607
Аз все си обещавам някой ден да се образовам повече в макроикономика и да разбера как по дяволите се движи света. Ще питам нещо по конкретно, какво е точно е външния дълг? Ясно ми е, че финансово задължение заради заем,  но защо всички държави (особено развитите) имат въщъншен дълг? Верижно ли сме задлъжнени един на друг и какъв е смисълът на това. Хубаво ли е да имаш някакъв дълг (всички имат) или най-добре да нямаш никакъв? Такива неща се чудя...благодаря и хубав ден!
Умните хора живеят на заем. Като погледнеш Америка има най-много заеми. Та да хубаво е да взимаш заеми. Така съживяваш икономиката. Ако строиш 9-та вила на Пеевски с парите тогава е проблем.

Та с една дума по-принцип е добре на практика в България не съм сигурен. Няма как да нямаш дълг.
И да верижно е. Ти дължиш на тебе ти дължат и така.

# 9
 • Мнения: 42 499
Дългът, това са заеми и най-просто е да се оприличат на лекарство, а там дозата прави отровата.
Относно дали е хубаво съм на малко по-различно мнение. Хубаво е, ако се взема дълг за да се инвестира, но това прави основно бизнесът, докато държавите вземат дълг за да си покриват дефицита и той бива "изяден". Това не е хубаво, но всички го правят и до някаква степен е поносимо. Ако се увеличи лихвите стават непоносимо бреме и нещата тръгват надолу.
Дългът може да е вътрешен и външен, разликата е към кого е задлъжняването.
Освен това имаме брутен дълг (всички видове дългове накуп) и неговите основни съставки - държавен дълг и частен дълг. Частният дълг си е работа на фирмите и ако не успеят да го обслужват/върнат, ми нека да фалират. Като цяло не те бърка. Също така много чужди инвеститори оформят инвестициите си като заеми/дълг, защото така много лесно може да изнасят печалба после или да се оттеглят от пазара.  Най-лошото за нас е държавният дълг, защото за него плащаме всички. И ако държавата закъса се отразява на хората, основно на бедните. Това е така, защото държавата взема дълг основно за да финансира бюджетния дефицит и този дълг се "изяжда" като пенсии, заплати и социални подмазвания към електората. Взема се, защото е много лесно - хората не се дразнят от реформи и икономии, а кой ще го връща е работа на някое си там следващо правителство.

# 10
 • Мнения: 711
Аз също от икономика нищо не разбирам, затова пък ми е много интересно.  Ако някой може да обясни защо се редуват цикли на растеж и стагнация в бизнеса на световно ниво. И от какво зависи кои индустрии се повлияват по-силно, а на други даже им се отразява добре. Някои прости зависимости са ми ясни, разбира се, но като цяло за цилкичността би било интересно да чуя от специалист.

# 11
 • Мнения: 42 499
В теория на управлението се разглеждат теоретично различни модели, приложими и в науката, техниката и икономиката. Все са свързани с инертността на разглежданата материя. Ако вземем обикновен котлон - искаш 200 градуса, потича ток, нагрява и като стигне 205 градуса изключва, като стигне 95 пак включва и все така. Ето ти цикличност. Или пък тази година на пазара няма лук и цената скача. Следващата година всички, в алчността си да спечелят, садят лук, пазарът се задръства и цените падат. Общо взето и в голямата икономика е така - нещо се търси правят се инвестиции и се задоволява това търсене. Но понеже цикълът е дълъг и промените стават бавно инвестицията не спира навреме и се надвишава търсенето. После има спад на цените, затварят се заводи, спира се производството... И след време пак има дефицит и пак се почва.... Опростено е написаното до тук, разбира се, но илюстрира принципа. И докато за котлоните има по-съвършени начини температурата да се "закове" точно на желаната стойност, в икономиката няма такива. Прекалено сложна, инертна и нелинейна система е.

# 12
 • Козлодуй
 • Мнения: 5 337
Като търсенето на маски за ковида - имаше огромна нужда и поскъпнаха, а после фалираха заводи за шиене на маски Simple Smile
Благодаря и аз за обясненията - следя с интерес Simple Smile

 Много съм любопитна и ако знам нещо ще опитам да го обясня Simple Smile

# 13
 • София
 • Мнения: 3 816
Това ми напомня за " Матриархат"- български филм, където една жена беше насадила декари с арпаджик, защото предната година бил скъп...

# 14
 • Мнения: 92
Благодаря на всички включили се! С интерес чета въпросите и отговорите.
Включвам се въпрос - какво означава кръвната група? Как хората са ги разделили на 4 вида - има разлика във формата на кръвните клетки или тяхното съотношение например? Каква е разликата между видовете кръвни групи на клетъчно ниво?

Общи условия

Активация на акаунт