Обясни ми, сякаш съм на 5

• 23 412
  • 592
  •   1
Отговори
# 15
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Благодаря на всички включили се! С интерес чета въпросите и отговорите.
Включвам се въпрос - какво означава кръвната група? Как хората са ги разделили на 4 вида - има разлика във формата на кръвните клетки или тяхното съотношение например? Каква е разликата между видовете кръвни групи на клетъчно ниво?
Без претенции за 100% точност, отговарям.

По част от кръвните клетки - еритроцитите - има рецептори. Мънички специфични белтъчни молекули.
Те са назовани с големит букви/цифра - А, В, АВ и 0. Кръвна група А има рецептор за белтък А, кр. гр. В има за белтък В, кр. група АВ има два рецептора, а кр. гр. 0 няма такива рецептори въобще.
Така се и изследва кр. група. На 4 капки кръв се накапва по един специфичен белтък, и където аглутинира - пресече се кръвната капка и стане на парцали = съотвената кр. група. В тялото на човек става същото, ако се прелее несъвместима кръв - кръвните клетки се превръщат в тромби и кръвта не може да си изпълнява функцията, запушва кръвоносните съдове и може да доведе до смърт от тромбо-емболия. Това си е физическо запушване на кръвоносен съд - от тромб (съсирек от кръвни клетки и белтъци) или ембол ( въздушно мехурче).

Rh - резус фактор. Това си е белтъчна молекула в кръвта. Но тук се делят само на + и - имаш или нямаш този белтък.
Принципа е същия - ако ти прелеят кръв от кр. група имаща този белтък, а в твоята кръв го няма - нарушаваме функцията на кръвта. Може да е смъртоносно.
Проблем е при бременност. Ако бебето има този резусфоктор, а майката - не, в нейната тяло се образуват антитела - част от имунната система, и атакуват Rh+, което идва от тялото на бебето. За първа бременност може да мине и без терапия, но за следващи - задължително се прекъсва образуването на тези антитела от вън.
Защото саздават риска за здравето и живота и на бебето и на майката.

# 16
Аз все си обещавам някой ден да се образовам повече в макроикономика и да разбера как по дяволите се движи света. Ще питам нещо по конкретно, какво е точно е външния дълг? Ясно ми е, че финансово задължение заради заем,  но защо всички държави (особено развитите) имат въщъншен дълг? Верижно ли сме задлъжнени един на друг и какъв е смисълът на това. Хубаво ли е да имаш някакъв дълг (всички имат) или най-добре да нямаш никакъв? Такива неща се чудя...благодаря и хубав ден!

за какво ти е . Купи си монополи и Workraft . Всичко функционира по този начин. Строиш си селища , завземаш други, строиш си базички, трупаш войничета и даваш на банките си да купуват едно друго и да въртят паричките.
Като за на 5 .

# 17
Темата е чудесна!
Аз имам въпрос, цитирам:

“Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец юни в размер на 59,55 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от „Булгаргаз“ ЕАД  актуални данни, формиращи цената на природния газ за месец юни.”

Предложената вероятна цена от КЕВР, която ще бъде ясна на 01.07 е в размер на 159.90 лева за мегават с ДДС, като намалението е е размер на 7.02%, досега плащахме 165.52 лева с ДДС за мегават. В същото време за Електрохолд - токът за битовите потребители ще се покачи с почти 3%.
Ясно ми е, че Топлофикация София произвежда ток, който продава, но защо плащаме толкова скъпо парно при толкова ниски цени на газта?

# 18
Ясно ми е, че Топлофикация София произвежда ток, който продава, но защо плащаме толкова скъпо парно при толкова ниски цени на газта?
Защото търговските дружества са създадени с цел печалба.

# 19
Две неща много ме вълнуват.
Първо, някъде прочетох, че САЩ печатат парите си без обезпечение. Това възможно ли е?

И второ, много бих искала да разбера какви са звуците на Космоса. И какво се усеща при кацането на друга планета.

# 20
  • София
Две неща много ме вълнуват.
Първо, някъде прочетох, че САЩ печатат парите си без обезпечение. Това възможно ли е?

И второ, много бих искала да разбера какви са звуците на Космоса. И какво се усеща при кацането на друга планета.
По втория въпрос: в космоса няма звуци, звуците по принцип се разнасят през някаква среда от атоми и молекули (газ, течност или твърда среда) в космоса няма атоми и молекули, там е вакуум, празно. За това звуци не се чуват. Предполагам, че даже и да викаш (без скафандър, което по принцип не е препоръчително), пееш или да поизведеш някакъв звук от удар, и нищо няма да се чуе.
На друга планета с атмосфера с различна плътност от тази на земята, различен  състав, даже и температура звука ще се движи и чува по различен начин. Не се наемам да предсакажа обаче дали ще е по басово или по пищящо защото мисля, че зависи от много фактори.

# 21

Не са само парите на САЩ, много валути са така вече. То си личи и по инфлацията, де...
Българският лев не прави изключение. Отдавна от банкнотите изчезна надписът, че са обезпечени със злато. А едно време го имаше...

# 22
  • София

Не са само парите на САЩ, много валути са така вече. То си личи и по инфлацията, де...
Българският лев не прави изключение. Отдавна от банкнотите изчезна надписът, че са обезпечени със злато. А едно време го имаше...

Съвсем скоро по телевизията имаше някакво "разследване" и там потвърдиха, че сме си продали златния резерв на Русия! Имах някаква работа и в движение слушах с едно ухо, та не мога да съм много конкретна!

# 23
откъдето вероятно е купен или зает. защото ние копаем ли някъде злато ? имаме ли находища. Че съм забравила вече

# 24
откъдето вероятно е купен или зает. защото ние копаем ли някъде злато ? имаме ли находища. Че съм забравила вече

Имаме находища. Копаят го, но чужди фирми. И го изнасят.

# 25

Аржентинците нали срещу това се противят в момента, срещу подобна перспектива . Но сложат ли икономиката на колене - вече май няма избор. Продаваш всичко.

# 26

Страхотна е темата! Smiley

# 27
  • Козлодуй
Познавам хора които любителски ходят да търсят и промиват злато по река Златица но не зная дали са намирали нещо Simple Smile Това е нещо като хоби за пенсионери Simple Smile

# 28

И това не е съвсем коректно. Чуждите фирми копаят скалата, с някакъв процес обогатяват изкопаната маса и после изнасят получения концентрат, съдържащ известно количество злато, но който по същество пак си е скална маса. За да се извлече златото се прилага някаква много вредна и забранена технология с цианиди, което у нас няма как да стане. И затова концентратът се преработва в някоя държава от Третия свят. Или - ние имаме злато, но не можем да го добиваме, фирмата има технология, но няма злато. Концесията е съвсем нормалното решение. Единственият бъг в системата може да бъде, ако нормалната цена за подобна концесия е Х евро/тон, а ние вземаме по-малко, защото някой е взел рушвет. Но за това нямам данни и компетентност да съдя. Според тълпата и популистите е така, според правителството и фирмата не е така.

Никоя валута днес няма златно покритие. Няма достатъчно злато за да подсигури икономиката. Освен това добивът му става все по-скъп и себестойността на златото расте, което би означавало дефлация.

Днес България си има златен резерв, но някога при социализма братският СССР ни го е опоскал, а после и комунистите са го продали (новосъбраният такъв) за да си заметат следите на некадърната икономическа политика.
https://www.168chasa.bg/article/7332547
https://bntnews.bg/news/iztochil-li-e-sssr-zlatniya-rezerv-na-ba … -1274013news.html

# 29
И аз исках да кажа това, но нямаше да  е толкова разбрано, все не ми се разбира.
 Но това е истината.

Общи условия

Активация на акаунт