На почивка с домашния любимец

 • 1 149
 • 20
 •   1
Отговори
 • Мнения: 153
Всяко лято собствениците на домашни любимци са изправени пред въпроса какво да правят с котката или кучето, когато тръгнат на път. Те могат да помолят приятели или роднини да наглеждат домашния им любимец, могат да използват услугите на хотел за животни, но има и трети вариант – да тръгнат заедно на пътешествие.

Как да се подготвите за пътуването и какво да вземете със себе си, така че всичко да мине без излишни затруднения?

Подгответе животното за пътуване

Всяка смяна на обстановката е стрес за животното, особено при пътуване с кола, влак или самолет. Затова трябва предварително да го подготвите за промените на околната среда, като вземете предвид особеностите на пътуването. Все пак вашият комфорт и удоволствието от почивката също зависят до голяма степен от поведението на домашния ви любимец.

•   Научете животното да се държи спокойно в транспортната чанта, в присъствието на чужди хора и други животни.

•   Приучете го към пътуване в автомобил, като изберете най-удобния начин – в клетка или в транспортна чанта, в багажника или на задната седалка със специален колан, като вземете всички мерки за безопасност. Начинът на транспортиране до голяма степен зависи от размера и характера на домашния любимец, както и от вида на автомобила.

•   Не хранете животното непосредствено преди отпътуването, а 1 – 2 часа преди това разходете кучето.

•   Вземете за из път любимите играчки и лакомства на вашия домашен любимец.

•   Запомнете: с малко търпение ще получите привикване и спокойно поведение.


Изберете най-удобния вид транспорт

От вида на транспорта зависят изискванията за транспортиране на домашния ви любимец. Всичко зависи от това накъде и как ще пътувате.

Ако ще ползвате влак или самолет, погрижете се за билети и документи. Ако ще пътувате в чужбина, подгответе пълен пакет ветеринарни документи, чип и разрешително за износ. Не забравяйте да проучите правилата за транспортиране на животни на уебсайта на превозвача и проверете отново дали същевременно не са настъпили някакви промени няколко дни преди отпътуването.

Ако ще пътувате с кола, основното нещо, от което ще се нуждаете, е запас от храна, вода и еднократни пелени. От време на време трябва да спирате и да извеждате животното на разходка, така че не забравяйте нашийник и повод. Пътуването с куче е по-лесно – то е свикнало да се разхожда и ще бъде щастливо да се разтъпче с любимия си стопанин. Една котка обаче може да изпита стрес, особено ако напуска апартамента веднъж годишно само за ваксинации. Вземете това предвид и помислете внимателно: може би е по-добре да я настаните при приятели за времето, докато ви няма?Пригответе нужните документи

Вашият домашен любимец може да пътува с вас до друга държава от ЕС или от държава извън ЕС до държава в ЕС, ако има:

•   поставен микрочип или ясно четлива татуировка, ако е била поставена преди 3 юли 2011 г.;

•   ваксинация против бяс;

•   извършено третиране срещу тения Echinococcus multilocularis, когато вашата дестинация е място, свободно от тази тения (Финландия, Ирландия, Малта, Норвегия и Северна Ирландия);

•   валиден европейски паспорт за домашни любимци, когато пътува от държава от ЕС или Северна Ирландия до друга държава от ЕС или до Северна Ирландия, или ветеринарен здравен сертификат на ЕС, когато пътува от държава извън Съюза.

Европейският паспорт за домашни любимци е документ от основно значение за пътуванията между държави от ЕС. Той съдържа описание и данни за вашия домашен любимец, включително кода на неговия микрочип или татуировка, както и данни за ваксинацията срещу бяс и координати за връзка със собственика и ветеринарния лекар, издал паспорта.

Можете да получите европейски паспорт за вашето куче или котка от всеки ветеринарен лекар, който разполага с разрешение от съответните органи да издава паспорти за домашни любимци. Важи за цял живот, при условие че ваксинацията срещу бяс на вашето животно е актуална.

Европейският паспорт за домашни любимци е само за кучета, котки и порове. Ако имате друг вид домашен любимец, важи националното законодателство.


Ветеринарният здравен сертификат на ЕС е документ, който съдържа конкретна информация за вашия домашен любимец (самоличност, здраве, ваксини против бяс).

Ако пътувате от страна или територия извън ЕС, вашият домашен любимец трябва да има ветеринарен здравен сертификат на ЕС, издаден от официален ветеринар в държавата на отпътуване не повече от 10 дни преди датата на пристигане на вашия домашен любимец в ЕС.

Той е валиден за пътуване между държавите от ЕС за срок от 4 месеца от тази дата или до изтичането на валидността на ваксинацията против бяс, в зависимост от това кое от двете изтича първо


Трябва да попълните и прикрепите него и писмена декларация, в която се посочва, че неговото преместване е с нетърговска цел.


Ако ви предстои пътуване с вашия домашен любимец (котка, куче, декоративна птица или пор) за трета държава (извън ЕС), е необходимо предварително да проучите съответните условия и изисквания, както и необходимите документи (сертификати, лабораторни изследвания, паспорти за домашни любимци), при които той ще бъде допуснат безпроблемно на нейната територия.Какво да носите за кучето

Дори ако ще пътувате из страната само за няколко дни, не забравяйте да вземете документите на животното, за да сте подготвени за всичко, което може да се случи.

Третирайте предварително кучето си за кърлежи и носете със себе си репелент против насекоми.

Когато пътувате с куче, не забравяйте да вземете храна, вода и купички. Също така е добре да се снабдите с поилка, която е удобна за използване по време на разходка и в движение. Не забравяйте да вземете и лакомства, за да освежите дългото пътуване. Торбичките за почистване след кучето присъстват задължително в чантата на отговорния стопанин. Нашийник, повод и намордник ще предпазят кучето и околните на отбивките по пътя, на които ще спирате. Не забравяйте да вземете постелка, любимата играчка на вашето куче, четка, кърпа и комплект за първа помощ.

Малко кученце може да се нуждае от пелени. Но си струва да вземете пелена за еднократна употреба дори ако вашият домашен любимец вече не е бебе. Пътят е дълъг и могат да се случат най-различни ситуации.Какво да носите за котката

Можем само да пожелаем търпение и късмет на всички, решили да пътуват с котка. За повечето мустакати всяко движение в пространството против волята им е изключително стресиращо, което означава, че ще са много нервни. Като минимум котката ще мяука и дълго време ще се оплаква от злочестата си съдба.

Котките трябва да се пренасят в транспортен контейнер. Ако сте сигурни, че животното няма да скочи от прозореца в движение, можете да го пуснете, но преценете добре рисковете.

В коша трябва да поставите пелена за еднократна употреба. И не забравяйте да вземете допълнителни запаси; стресът може да накара котката да се подмокри. Ако знаете със сигурност, че това ще се случи, сложете ѝ памперс.

Храната, водата, купичките са задължителни. Ако ви предстои дълъг път с колата, ще трябва да се погрижите и за разходката. За целта се нуждаете от нагръдник и повод.

Погрижете се да предпазите котката си от кърлежи и бълхи. Не забравяйте комплекта за първа помощ, който трябва да включва водороден прекис, превръзка и лейкопласт, както и всички лекарства, от които вашият домашен любимец се нуждае.

Поставете няколко котешки играчки и лакомства в чантата си, за да я зарадвате в труден момент.Погрижете се за здравето на домашния любимец

Преди да тръгнете на път, заведете животното на преглед при ветеринаря. Опитният лекар ще го прегледа внимателно, а също така ще ви даде полезни съвети как да се грижите за него по време на пътуването.

Здравото и активно животно няма да ви причини проблеми дори по време на дълъг път, то ще ви създаде само положителни емоции.

Лято под открито небе – специален проект на BG-Mamma

А вие как разрешавате проблема с домашните любимци по време на лятната почивка?
Споделете вашия опит.

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 1 067
Благодаря за темата. Имаме два котарака, котка и лабрадор. Преди, когато бяха само две котките ги вземахме с нас, като ходим на гости при майка. Пътуваха с колани на задната седалка. Носехме храна и купички, котешка тоалетна. Сега котките са три, а и куче. Котките обикновено остават в къщи, като някой ходи да ги храни и да им почиства. Кучето първата година пътува с нас и там беше на хотел за два дни, но не му хареса. Миналата година я дадохме на хотел в София. Вече не я искат, че виела през цялото време и ревяла. Тази година мислим да отидем за 2-3 дни на бунгало където разрешават домашни любимци и да е с нас, но още не сме решили къде. Ще е хубаво в темата да се споделят места къде може с домашни любимци на планина и море.

# 2
 • Мнения: 11 000
Ние ходим на палатка и винаги имаме поне 2-3 кучака в компанията.
Ако се наложи да ходим на хотел - оставям кучата при майка ми или големият син я гледа.
Абсурд да я пратя на хотел.

# 3
 • Стара Загора
 • Мнения: 7 384
Много ми се иска да има събрани на едно място хотели, където приемат домашни любимци.
Имаме куче, което е сравнително едра порода и имам голям зор с намиране на място за почивка.
Когато пътуваме, нейния багаж е повече от нашия Simple Smile)) Купите, храна, хавлия, нашийник и повод х 2, играчки, вода за изпът и всякакви неща. Преди път минаваме преглед при вета и те така

# 4
 • София
 • Мнения: 14 157
В момента сме с 2 кучета - чихуахуа и йорки.
За лятната почивка винаги са с нас. Обикновено изкарваме почти цялото лято на морето в наше жилище, а 2-3 пъти ходим някъде на планина и наемаме къща за гости или вила. На вилата ни също идват с нас.
За кратки пътувания през годината също са с нас, но намираме хотели, които приемат домашни любимци.
Само в чужбина не ги водим в нас с преспиване (за еднократни пътувания - да).
Пътуват в специални "столчета" за кучета и винаги правим почивки за кратки разходки, пишкане и пиене на вода. Задължително трябва по пътя да се дава повече вода, за да не се обезводнят.
Задължително носим охлаждаща постелка, репеленти, любимите им играчки, лакомства и (след няколко наранявания тип бой от котка, изкълчване на крак, настинка, слънчево изгаряне и подобни) задължително носим комплект за първа помощ.
Нашите кученца обаче обожават да пътуват и винаги са щастливи и любопитни какво се случва.

# 5
 • Стара Загора
 • Мнения: 7 384
В момента сме с 2 кучета - чихуахуа и йорки.
За лятната почивка винаги са с нас. Обикновено изкарваме почти цялото лято на морето в наше жилище, а 2-3 пъти ходим някъде на планина и наемаме къща за гости или вила. На вилата ни също идват с нас.
За кратки пътувания през годината също са с нас, но намираме хотели, които приемат домашни любимци.
Само в чужбина не ги водим в нас с преспиване (за еднократни пътувания - да).
Пътуват в специални "столчета" за кучета и винаги правим почивки за кратки разходки, пишкане и пиене на вода. Задължително трябва по пътя да се дава повече вода, за да не се обезводнят.
Задължително носим охлаждаща постелка, репеленти, любимите им играчки, лакомства и (след няколко наранявания тип бой от котка, изкълчване на крак, настинка, слънчево изгаряне и подобни) задължително носим комплект за първа помощ.
Нашите кученца обаче обожават да пътуват и винаги са щастливи и любопитни какво се случва.
По принцип кучето до 5кг ги пускат навсякъде където е обявено "с домашен любимец". От всичките обявени с домашен любимец, едва според мен 10 % пускат по-едри породи. Нашата е 29кг. Няма как лятото да става 5кг

# 6
 • София
 • Мнения: 14 157
Да, така е. Преди имахме кокерка и с нея беше по-трудно. С малките реално може навсякъде.
Неприятното е, че таксата, когато има такава, не е съобразена с размера, с се плаща еднакво и за пинчер, и за лабрадор.

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 19:52 от Fever Ray

# 7
 • Мнения: 2 552
Защото (уж) чистят специализирано след всеки посетител с куче, като за това няма значение дали е 4 или 40 кг, както няма значение дали приемат хора по 40 или по 140 кг. Също съм на мнението, че тези мишки не трябва да се водят куче, за което пък да си слагат надпис, че приемали кучета. Не приемат.
Все повече места не допускат кучета и ми прави изключително неприятно впечатление. Нашето миналата година за първи път за 10 години не беше с нас на почивка, точно защото не мога да намеря нито 1 място, което да устройва еднакво и децата, и нас, а и да разрешат кучето. Иначе по всички командировки в чужбина е бил, на всички почивки също.

# 8
 • Стара Загора
 • Мнения: 7 384
Наистина е трудно. Нашата е акита ину.
Винаги като запазя почивка се обаждам после да уточня, че кучето е едиколкотосикг. за да няма недоразумения.
Между другото, на Смолянските езера има един спа хотел Маутнийн лейк, там пускат кучета всякакъв размер, без проблем. Има и много приятни места за разходка. Спато не е голямо, но е доста хубаво
В разговор с един хотел, които категорично ми отказаха заради килограмите и и  ги попитах, дали са наясно, че моето куче е възможно да е много по-възпитано от децата на техни гости на хотела. Скляпаха ми
И това наистина е така.
Щом я водя с мен, значи тя е научена да спазва правилата.

# 9
 • Мнения: 779
А какъв комплект за първа помощ носите за кучета?
Нашата е 3,5 кг.и пак трудно намирам места за отсядане.
Приятели са с две кучета - кокер и джакче, с тях ходят само на море, на каравана или бунгало, хотелите им отказват.

# 10
 • София
 • Мнения: 14 157
Пинсети, кислородна вода, антисептични превръзки за рани, бинт.
В къщи за гости, самостоятелни вили и хотелски комплекси, които имат и самостоятелни къщички, не е проблем. В хотели също пускат, но само дребни кучета.

# 11
 • Мнения: 2 552
В добавка към нещата - активен въглен, Диадог при пътуване, че нашият е с чувствителен стомах, също така Преднизолон кортико, защото два пъти е правил остра алергична реакция след ухапване от някакво насекомо, май земна пчела, не сме сигурни, но има алергия някаква.
Ако сме на море, евентуално пробиотик, филтър кана/чаша.

# 12
 • Мнения: 5 537
Много хубава тема.
Ние сме с две котки и йорки. Котките обикновено оставаме у дома, и намирам кой да почисти и да ги храни. Кучето е 1700 кг, не се очаква да порасне повече. Когато я взехме мислих да я оставям при майка ми да я гледа. Но още като бебе си счупи крака и изживяхме няколко кошмарни месеца. И сега не смея да я оставям където и да е. Та водихме я до Гърция на море тази година. Престоят ни беше в хотел в който допускаха и домашни любимци. Нямаше проблем с пътуването, минахме без проблем и границата, като имаме всички необходими документи разбира се. Миналия месец наехме вила, предварително предупредих, че сме с малко куче. Нямаше проблем. Сега планирам летните почивки. Обикновено почиваме на бунгала, където от 3 г., водим едната котка още от бебе (другата е израснала в къщи и изпада я паника като я извеждаме). Тази година мисля да отидем с куче и коте.
Проверила съм от СПА хотелите, че допускат с малък домашен любимец в Спа хотел Старосел,  Белчински извор, Спа хотел Аспа Вила, в хотел Мелник. Но все още не съм ги посещавала с кучето.

# 13
 • Стара Загора
 • Мнения: 7 384
За малките породи кучета има доста хотели, които могат да се посетят. Не знам защо големите породи не се допускат. В крайна сметка, като стопани на кучето все пак може да преценим дали то се държи добре в такава среда и да го вземаме с нас.
Без да се обиждат собствениците на малките породи, но те са по лаещи, по-нападателни и по-стреснати от големите породи. Поне мое наблюдение. Когато се разхождаме из парка или в нашия град, постоянно има разни джак ръсели, йоркита, мопсове, френчита, които и скачат на моята. Добре, че е обучена, защото постоянно имаме такива ситуации и всеки ден спасявам някой Джак ръсел Simple Smile

# 14
 • Мнения: 2 094
Доста, доста колкото и да са повечето са със съмнителна хигиена, обслужване и храна, но това е цената която трябва да плащаме, когато искаме да сме с тях.

Общи условия

Активация на акаунт