Отговори
# 150
Я да ви попитам за мнение по следния въпрос: проверявам един пробен, който детето прави днес /от книжка с 11 тренировъчни теста е/. В текста за редакция тя е открила и поправила 13 от 14 правописни грешки.
Скрит текст:
Търся 14-тата и според мен тя се намира на 2-ри ред, където думата "нокти" е пренесена но-кти, което мисля, че е грешен начин за пренос. Но не, това си е вярно, а грешката е  отбелязана на 6-ти ред, в думата "чиито" -трябвало да е "чийто". Но тя се отнася за жлезите, така, че не би ли трябвало "чиито" да е вярното?

# 151
  • София
Аз не бих рискувала с триещ се химикал, вероятно изтритото ще личи при сканирането и да се счете за знак, но това са си мои разсъждения.
В бланката от 2022 г. има следните указания. Вероятно важат и за грешка в текста на преразказа.

Благодаря, но въпросът ми е за втори модул, където няма проверка от компютър

На преразказа грешното изречение, дума или словосъчетание се задрасква с хоризонтална черта.
В случай че ученикът е пропуснал нещо и се сеща после, на мястото на пропуска може да пише индекс 1 и най-отдолу да го добави.

# 152
  • София
Всъщност тази измислица с това късно НВО до голяма степен сигурно се базира И на идеята (освен че уж  материалът се  усвоява по-плавно във времето и има повече време за упражнение), че учителят няма да има опцията да ти каже : "Имаш  еквивалент на  4, 70 на НВО (нищо, че няма скала), няма как да ти оставя 6 за годината, понеже при проверка от РУО ще ме накажат за това разминаване (сценарий, познат в минали години)." Но и без тази опция пак има  доста учители, които сериозно орязват.

# 153
То това може да е единственото положително в цялата ситуация.

# 154
  • София
Я да ви попитам за мнение по следния въпрос: проверявам един пробен, който детето прави днес /от книжка с 11 тренировъчни теста е/. В текста за редакция тя е открила и поправила 13 от 14 правописни грешки.
Скрит текст:
Търся 14-тата и според мен тя се намира на 2-ри ред, където думата "нокти" е пренесена но-кти, което мисля, че е грешен начин за пренос. Но не, това си е вярно, а грешката е  отбелязана на 6-ти ред, в думата "чиито" -трябвало да е "чийто". Но тя се отнася за жлезите, така, че не би ли трябвало "чиито" да е вярното?
Дай изречението, защото така не може да се прецени дали е чиито или чийто.
Иначе за пренасянето на но-кти... не знам какво да кажа. Rolling Eyes

Ох, ти си го дала. Чийто е, защото се съгласува със секрет, а не с жлези.
Примери:
-детето, чиито родители
-родителите, чието дете

# 155
Тя изобщо тази учебна година, дето сега в 7 клас е до 30 юни, а изпитите на 19 и 21, се обезсмисля. Можеха да си я оставят до 15 юни и да изтеглят изпитите да са поне в началото на месеца.

# 156
Виждам, че нейните е пренесено не-йните. Явно пренасянето не го гледат и считат за грешка.

# 157
Чийто е
Цитирам:
Когато местоимението се отнася за двама или повече души или предмети, се пише чиито. Това е форма за множествено число. Съгласува се със следващата дума, а не с предходната.

Достойна за съжаление е онази обществена система, чиито членове са изгубили вяра в реда и законността.
Ще работиш с режисьор, чиито възгледи граничат с абсурдното.

В случая се съгласува със секрет.

# 158
Грешката в текста е точно чиито, трябва да бъде в ед. ч. - чийто.
Ето правилото - https://kaksepishe.com/chiyto-chiito/

# 159
A, това другото безумие с пренасянето не бях го забелязала...
Санака, това променя на 180градуса моите знания за употреба на чийто/чиито - не се ли касае за притежание, т.е. да трябва да се съгласува с този/тези , на които принадлежи? Секретът принадлежи на жлезиТЕ, объркана съм Laughing
    Ред. Благодаря на всички, коригирам си знанията, явно аз съм в грешка.

# 160
    • София
    Не, бъркаш. Simple Smile По-горе са дали правилото. Аз го обясних на набора така - съгласуваш с думата след чийто/чиито, а не с думата преди това.

# 161
    Чиито//чийто е грешката, но нОкти са пренесени неправилно.

# 162
    • София
    Сега набързо препитах набора - знае го. Но как го бил запомнил: който/които се съгласува с предходната дума,, а чийто/чиито - обратното. Joy

# 163
    Санака, и аз като теб - хванах я сега на къс пас. И моето чадо знаеше. Но с тези пренасания, не е коректно зададен броя грешки в тази задача. Спокойно да пишат, да се концентрират и ще е наред всичко. И ако може преразказът да е от разказвач, че по-лесно. По мат май щерката предпочита работа пред движение, но аз мисля, че ще е движение. По принцип сънувам, но тези дни - нищо.

# 164
    • София
    И аз мисля, че ще е движение. Наборът каза, че му е все тая, а задачите за движение най-много го мъчиха още от 4-ти клас. Но явно ги е усвоил. Дано!

Общи условия

Активация на акаунт