РАБОТНА мама АНГЛИЙСКИ знае и пита до насита!

• 29 674
  • 283
  •   1
Отговори
# 150
Американцете по принцип опростяват всичко...
.....
Дай пример за времената - в момента не се сещам за такъв случай...

Boriva, ми те това си могат хората !? простичко, хубавичко...  Какво пък ??
Като си помислиш какви притоци от полу0грамотни имигранти пъплят там всяка година, и н акакво ниво е общия английски (вероятно по-зле от испанския)... а и друго нещо има... не може най-великата държава на света да си няма собствен език и история.
е, история не могат да си направят, но пък език могат. Как?? ами взимат един готов език, прецакват го, разбъркват го, и готово! Просто и лесно. Типично.

пример за перфектно време:

BE: He's just gone out.
AE: He just went out.

дори съм чувала:
I never did such a crazy thing before.

гледам вече да не се впечатлявам от неща като:
And then He says: " ..", and I saySSS "..."
Lele..побърка ме първия път като го чух.
Но живият език е винаги различен от този, който ние ever ще използваме. от миналия месец имам един невероятен пример, ама след малко ще ви го разкажа.

Колкото до темата за spelling  на -f / -fe plurals...
всъщност в повечето случаи стават -ves. не знам дали има правило, аз лично при съмнения проверявам в речник. ето още няколко примера:

shelf -shelves 
life-lives
wife-wives
Kinfe-kniVes (проверих го специално в речник, да не би пък аз да съм се объркала)

according to my dictionary (oxford advanced) dwarves and dwarfs are both correct.

единственото изключение, за което се сещам в момента е: ROOF-ROOFS

абе енихуей, на чужденците няма да им направи впечатление, ако го объркате, пък и нали има спел чек Simple Smile
(само не казвайте на 8-ми клас, че така съм казала... отиде ми репутацията на "цялото зло във вселената")

Последна редакция: нд, 22 апр 2007, 01:25 от kalina na kayo

# 151
Bobi, не се сърди на немеца. Човека е немец. Simple Smile

Много рядко се среща нефилолог с твойте познания по езика, бъди по-снизходителна. да не кажа че много филолози не могат да ти стъпят на малкото пръстче.

# 152
Кали, много си мила - благодаря, но далеч не смятам да се конкурирам с филолози или с когото и да е ... Просто езиците са ми страст, особено английския... Но за ножовете, речниците ще поспорят... Simple Smile

Ама сме кукувици - обсъждаме езикови въпроси в 2 през нощта... ooooh!

10х за примера, честно казано понеже не ми случва да общувам много с американци, не се бях заслушвала... Негърския англискийски от филмите не го броим въобще...

# 153
леле наистина сте луди Joy
аз тая тема съм я забравила здраво щата нали сега даже да честитя в априлската не смогвам Confused
само по диагонала да си кажа - roof според мен хич на уляза в тва правило
а пък за родовете - не е в тях проблема - айде разни ship, Bg... ще ги оправим ама аз напоследък подивявам от това че се опитвам да спазвам правилата  - баш новите правила - за несексизъм /за нерасизъм е лесно/
ама тва дето бяхте писали по-горе - if anyone wants to come THEY are invited - ша ма свинявате ама е точно по тва правило
идеята е никъде да не използваш he or she а само they, anyone, one, someone, latter и изобщо таквиз местоимения дет си нямат род.
ей тва е БАСИ ГАДНАТА РАБОТА
аз щото пиша договори и ме четат кви ли не там разни учили-недоучили адвокатчета и тва ката ден има някой да ми поправи "грешката" все едно не знам местоименията
аааааааааааааааааа ми да учат новите тенденции в езика бе аз да не съм тука наета да ги обучавам
само пускам линк и тегля една красноречива
ай аз тивам да карам Учебна кола bowuu

# 154
  • Шотландия
Запис

# 155
  • София
Момичета, моля за малко помощ!!!
Кога точно се използва минало просто и минало перфектно и то в примери за написано нещо, открито нещо. Като теория ми е ясно, но на практика нещо се обърквам.
трябва да реша кое от двете времена е правилното при следните изречения:
Мона лиза е нарисувана от Леонардо да Винчи;
Ромео и Жулиета е написана от Шекспир;
Магелан е плавал около света преди 500 години;
Стивън Спилбърг е режисирал филмът Списъкът на Шиндлер;
Всички нейни дрехи са направени в Италия.
Минало просто или минало перфектно и защо???
Много благодаря!!!

# 156
  • Шотландия
Момичета, моля за малко помощ!!!
Кога точно се използва минало просто и минало перфектно и то в примери за написано нещо, открито нещо. Като теория ми е ясно, но на практика нещо се обърквам.
трябва да реша кое от двете времена е правилното при следните изречения:
Мона лиза е нарисувана от Леонардо да Винчи;
Ромео и Жулиета е написана от Шекспир;
Магелан е плавал около света преди 500 години;
Стивън Спилбърг е режисирал филмът Списъкът на Шиндлер;
Всички нейни дрехи са направени в Италия.
Минало просто или минало перфектно и защо???
Много благодаря!!!
По принцип минало просто се използва, когато разказваш за нещо, станало в определен минал момент - вчера, преди 5 дни, миналата Коледа и т.н. или когато разказваш  поредица минали действия - например - вчера станах, измих се, облякох се, излязох и т.н. или пък някоя история в миналото.

Сегашно перфектно пък се използва за резултат от действие (и за други неща, ама те нямат отношение към твоите примери).

В примерите, които даваш, според мен е по-добре да се използва сегашно перфектно време, защото се интересуваме от резултата на нещо, а не от самото действие и подробности около него.

All her clothes have been made in Italy. - важен е резултатът, а не кога точно е станало действието.

За Магелан обаче - има показател за времето, по ми звучи минало просто.

А минало перфектно е малко по-друга история.

Поправяйте, ако нещо не сте съгласни  newsm78 Simple Smile

# 157
  • София
Typical time expressions used with the present perfect in British English but often used with the past simple in American English are 'already', 'just', 'yet'.
•   I haven't done it yet. (UK)
•   I didn't do it yet. (US)
•   I've just done it. (UK)
•   I just did it. (US)
I've already done it. (UK)
•   I already did it. (US)

# 158
  • Boston, MA
Аз мисля, че в конкретните примери трябва да се ползва минало просто:

Mona Lisa was painted by Leonardo Da Vinci.
Romeo and Juliet was written by Shakespeare.
Magellan sailed around the world 500 years ago.
Steven Spielberg directed Shindler's list.
All her clothes are made in Italy.

# 159
Bubka, съгласна! Peace
Много по-лесен, прост и ясен изказ.

Горните обяснения също са правилни и точни, но езикът показва тенденция към опростяване.

А пък past perfect (миналото перфектно) се използва за действие, случило се преди друго действие в миналото, напр.
By the time my husbad came home, I had prepared the dinner.
I had studied in Sofia before I went to study in Vienna.

Но мисля, че въпросът ти тук беше за сегашно перфектно, което момичетата са ти обяснили много добре по-горе. Simple Smile

# 160
  • Шотландия

Ето един линк, който добре обяснява това.

http://grammar.ccc.commnet.edu/grammar/tenses/present_perfect.htm

Бубка, само последното ти изречение не е много минало просто  Simple Smile

# 161
  Привет,мами!

Позволете ми и аз да изкажа мнение.И аз мисля,че Бубка е права.В първите 2 изречения трябва да се използва страдателен залог в минало време,защото смятам,че когато говорим за действия извършени в миналото( независимо от това дали в конкретното изречение има индикатор за минало време)-в личния ни живот,в науката,изкуството,историята би трябвало да се използва точно това време особено с глаголи като:build,compose,diskover,invent,write.
 За следващите 2 също трябва да са в деятелен залог в минало време-то е ясно,уточнено е времето,а последното не виждам да има резултат,за да бъде в перфектно време както мислиш,Millla,то просто си е факт,че дрехите ми са от италия.
 И все пак възможно е да греша,но реших и аз да се включа. Simple Smile

# 162
  • Boston, MA
...Бубка, само последното ти изречение не е много минало просто  Simple Smile

Така де.  Laughing Аз съм много зле с обясненията на граматиката, знаела съм правилата преди време, но вече съм забравила, за сметка на това ми идват готови конструкции в главата, така че ако не с урок, мога да помагам с живата реч.  Peace

И понеже видях нагоре нещо друго - "if anyone wants to come THEY are invited" - това се ползва много в бизнес писането, а и изобщо, но носи отрицателни точки на ГМАТ например.  Laughing Правилно е да се каже "if anyone wants to come he/she is invited", тук правилото е, че глаголът в втората част на изречението трябва да е е в същото число, както в първата. Но - това е тромав израз, ако и несексистки, и за това се ползва масово THEY. 

# 163
  • Шотландия

Бубка най-добре ме разбра  Simple Smile

Питах натурален англоговорящ какво му е мнението за горните изречения. Направи само една корекция (браво, Бубка!) - познайте къде:

The Mona Lisa was painted by Leonardo Da Vinci.
 Joy

# 164
  • Boston, MA
Помислих си, и реших, че е The Gioconda, a Mona Lisa без the. Живеем и се учим.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт