САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 454 212
  • 11 947
  •   10
Отговори
# 9 135
Това няма нищо общо с това дали е завършил училище по МОН или не. Тук значение има само паспорта.
Освен това в ЕС, а и в някои наши уноверситети, освен димпломите от МОН , се признава IB... и май не само това.
С малката подробност, че повечето американски училища дават АР, а не IB.
сега проверявах за хора с двойно гражданство - немско и американско, завършили училище в САЩ.
Т.к. АР не се приравнява на изискващото се специално средно образование за да се учи в немски университет, се налага допълнително учене ( от там т.к. не са завършили немско училище са със статут на чуждестранни студенти, респективно минават целия процес на кандидатсване като чуждестранни студенти). На всичко отгоре се изисква и ниво на владеене на езика - една година допълнително учене с изпити накрая ( само една сертифицираща организация - Гьоте институт). За България е същото ( сертификат от ИЧС и ниво на владеене на езика Б2)
Ето аналогично от сайта на СУ, т.6.6 за хора с двойно гражданство, едно от които българско ( сложени са към чуждестранни студенти) - https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovate … esko_prostranstvo

# 9 136
Еха, нямаш право да ги съдиш и неустойки не се предвиждат, американското правителство решава всичко.
Направо ще сме му благодарни на тръмп, ако се отървем от такива договори. Без грам ирония

Имам мрачното чувство, че и нашият договор е нещо такова. Нашите си мълчат като партизани и стискат палци да си получим самолетите, ама каква файда от тях, ще ги сложим като паметник на наивността на мястото на МОЧА.

Скрит текст:
В продължение на темата, Тръмп анонсира предварително следващата версия F47 и казва, че на някои съюзници ще се предлага версия без определени екстри, защото утре може вече да не са съюзници. Кой идиот изобщо би купил повече американска военна техника? Повечето се чудим как по-безболезнено да се отървем от вече направените поръчки, за нови никой и не мисли.

https://x.com/FreeSpchFreeMnd/status/1903129335839723973

Още тогава се чуха разни приказки за скеретните клаузи. Дори м.г. са подписани и ратифицирани секретни промени в договора.
[url=https://euractiv.bg/section/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/news/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD/

Лошото е, че през 2022 порписахме втори договор за още 8 бройки  F-16 и ако пак сме платили предварително, няма отказване. Поне него да си го бяхме спестили. Сега ще има да козируваме, да не ни дръпне Тръмп шалтера.

https://www.investor.bg/a/593-sigurnost-i-otbrana/408008-balgari … tel-f-16-ot-sasht

Цитат
С това стратегическото ни партньорство със Съединените щати в сферата на отбраната продължава възходящото си развитие, коментира вчера министър-председателят Росен Желязков, цитиран във Facebookот правителствената информационна служба. С придобиването на F-16 Block 70 бойната ни авиация ще изгради нови способности, с които ще постигне пълна оперативна съвместимост със съюзниците от НАТО и ЕС, пишат още от Министерски съвет в съобщението.

Да бяхме договорили грипените, но нали сме все с тесни контакти с американското посолство...

# 9 137
Да, да, много сте доволни. Затова щастливците висят в български форум, за да обясняват колко са доволни и щастливи на хора, които не ги касае. Масово ви учат децата в европейски училища. Сигурно с българските паспорти, нали? Защо не учат при вас, след като сте толкова доволни и сте си направили сметката?
Ако не са завършили училище по системата на МОН, си плащат като чуждестранни студенти, независимо от паспорта, който имат.
Преди да напишете нещо, не би ли трябвало да проверите как стоят нещата?
Какво общо има това?
Въпросът е как пребивават.
Аз разбирам, че трябва да се опонира на всичко, ама нека все пак да е с малко връзка с цитираното.
Като чуждестранни студенти не им е нужен български паспорт, за да пребивават в България или която и да е друга страна, където са студенти.
Не виждаш връзката ли, интересно

Дъщеря ми е двойно гражданство. Британско и канадско. Първата година учи във Великобритания, в Канадски университет, който има кампус там. Състудентките и трябваше да си извадят студентски визи, а тя не. Предполагам същото важи за и за тези с двойно гражданство, едното от които е българско. Тоест, нямат нужда от виза. Иначе, в зависимост от обстоятелствата, може да се обучават безплатно в Европа с българското си гражданство. В ОК - не, плащат се високи такси, защото само гражданство не е достатъчно. Трябва да си живял там 2 или 3 години, в зависимост от уни и година на следване.
Сигурна съм в това, което казвам. Дъщерята на Т. Вероятно се обучава като европейски гражданин (не осъждам, аз също бих го направила). За сина на БС не зная какво учи. Ако е примерно, медицина, има логика да си плаща и после да се регистрира в САЩ. по-евтино и значително по-лесно.

# 9 138
Е който иска да учи му намира колая. В Пловдив във ВМИ 60% са чужденци, учат на английски.
Познати учат в Нидерландия на английски.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Медицински_университет_(Пловдив). Познавам българско девойче от Аризона напредва с медицината в Пловдив и вече се готви за лицензионните изпити за да вземе специалност (residency) в САЩ. Кой,  каквото му харесва и има възможност, нека учат децата където искат.
Май много се отклонихме от темата.
“В Медицински университет – Пловдив учат над 6000 студенти от 66 държави от всички континенти, които се обучават в 10 бакалавърски и 5 магистърски програми (януари 2022 г.). Чуждестранните студенти представляват 60,40% от студентите в специалност „Медицина“, 43,80 % в специалност „Дентална медицина“ и 14,8% в специалност „Фармация“.
Чуждестранните студенти са от Европа (Австрия, Албания, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Косово, Латвия, Молдова, Норвегия, Полша, Португалия, Русия, Северна Македония, Словения, Сърбия, Украйна, Финландия, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Швеция), Австралия и Нова Зеландия, Азия (Афганистан, Виетнам, Бангладеш, Бутан, Израел, Индия, Ирак, Иран, Йордания, Китай, Малайзия, Непал, Ливан, Пакистан, Сирия, Турция, Узбекистан, Шри Ланка, Япония), Северна Америка (Канада, САЩ) и Африка (Мароко, Нигерия, Сейшели, Република Южна Африка.”

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 00:26 от Dimana12

# 9 139
  • София
Titina, за да не спамим тази тема, само ще те посъветвам, да проучиш нещата по-сериозно, защото бъркаш. В Германия и в цяла Европа има И програми на АЕ, а AP дипломите се признават на повечето места. Германия са малко консервативни, да.
Линкът ти за СУ е линк за чуждестранни студенти - магистри. Провери пак какво гледаш. Ако има бг лична карта, студентът не е чуждестранен.

# 9 140
Е който иска да учи му намира колая. В Пловдив във ВМИ 60% са чужденци, учат на английски.
Познати учат в Нидерландия на английски.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Медицински_университет_(Пловдив). Познавам българско девойче от Аризона напредва с медицината в Пливдив и вече се готви за лицензионните изпити за да вземе специалност (residency) в САЩ. Кой,  каквото му харесва и има възможност, нека учат децата където искат.
Май много се отклонихме от темата.
Може и да сме, но за мен е много важно да не разпространяваме дезинформация и да не дисеминираме дезинформацията, която се пише тук.
Затова се включвам. Имам ограничени познания по въпроса, но това, което зная го зная със 100% сигурност.

Относно ливанската колежка - не мога да повярвам, че е била толкова, бих казала арогантна, защото няма начин да е глупава, за да си помисли, че тези неща са без значение. Имам двама близки приятели от Ливан. Първо, че не обсъждат хамаз. Обяснявали са ми, но неутрално, като факти. Второ, че никога и при никакви обстоятелства не биха държали такива неща в телефона си. Аз също не бих коментирала в социалните медии постове, които призовават към насилие, смърт и тн, колкото и да ми е неприятен настоящия президент и кликата му. Имам право да кажа, че не го харесвам, политиката му е в противовесите на всичко, което ми е важно. Просто не харесвам насилието, заплахите…

# 9 141
  • USA
Да, синът ми учи в БГ, на английски и платено. Не е взел мястото на нито едно българско дете. Изпитите му бяха на английски, едва ли щеше да ги изкара толкова добре на бг, макар че говори и пише прилично.
Също така, отскоро има и бг лична карта, но пак се води чуждестранен студент.

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 19:25 от SkyBlue

# 9 142
  • Под сянката на разлистените кактуси
Дъщерята на Т. Вероятно се обучава като европейски гражданин (не осъждам, аз също бих го направила). За сина на БС не зная какво учи. Ако е примерно, медицина, има логика да си плаща и после да се регистрира в САЩ. по-евтино и значително по-лесно.

Да се учи медицина извън Щатите няма никакъв смисъл, ако смяташ да практикуваш там. Даже да завършиш някъде другаде, не можещ да си намериш резидентура. Познавам няколко български деца, които работят като PA тук, защото нищо не могат да направят с дипломите си.

Моята дъщеря също учи в Испания, но прави докторат (PhD, не медицина). Бакалавърската степен си я взе тук и си я платихме до стотинка. Има и един млад хидалго намесен, та съвсем става сложно

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 00:42 от tunata

# 9 143
Titina, за да не спамим тази тема, само ще те посъветвам, да проучиш нещата по-сериозно, защото бъркаш. В Германия и в цяла Европа има И програми на АЕ, а AP дипломите се признават на повечето места. Германия са малко консервативни, да.
Линкът ти за СУ е линк за чуждестранни студенти - магистри. Провери пак какво гледаш. Ако има бг лична карта, студентът не е чуждестранен.
Вярваш или не, доста сериозно съм ги проучила нещата.
Твърдиш, че паспорта е определящ, аз казвам, че дипломата е определяща. Само да вметна, че добрите университети искат максимум ИБ, за да кандидатваш.
Всъщност няма значение, вярвай в коквото искаш

# 9 144
  • София
Няма значение, права си!
Моят опит с европейски университети е без значение пред твоята вяра! 🫠
Само да вметна, че в зависимост от соециалността, човек може да се окаже и с европейска/бг диплома, с която да не може да кандидатсва технически специалности. Не е проблемът в AP дипломата, а в предметите, които са избирани.
И дипломите не са това, което бяха. 😆

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 01:40 от Слънчевата

# 9 145
Титина, погледни наистина какво четеш, защото в закона си пише, че български или двойни граждани, завършили в чужбина, се приемат след като им се приравни дипломата (чл.2 ал.2): https://lex.bg/laws/ldoc/-549432831
А в наредбата за приравняване на чужди дипломи, макар при продължаване на гимназиалното образование по принцип да се изискват приравнителни изпити, в член 12 пише, че ако е налице диплома за завършено такова образование и та дава право на обучение в универитет в съответната държава, тя се признава като диплома: https://lex.bg/laws/ldoc/2135466587. Сега вече ако университетът иска резултати от матури примерно по български и литература или история като изискване за прием, това е друга работа.

# 9 146
  • Deutschland/HE
Много близко дете (дъщеря на братовчедка), учи в Амстердам и плаща такса като ЕС гражданин, използва ЕЗОК, а е израснала в САЩ, завършила е там гимназия. Сега си е пак в САЩ.
България е изключение от правилото, щом нямаш българска диплома за средно, плащаш солени такси.

П.С. Много трудно се приравнява българска диплома по медицина в САЩ, но Скай би трябвало да го знае.

# 9 147
С меморандума Тръмп разпорежда на главния прокурор (и миинистър на провосъдието - в случая Пам Бонди) да преследва със санкции адвокати и адвокатски кантори, които си позволяват "фриволен, неоснователен и обиден съдебен спор" с държавата или с правителствени институции, уточнява световната агенция.

Добре де , при условие че тоя човек се позволи обиди и подигравателно отношение към съдии ,съм държавни глави , към цели държави , не е ли супер нагъл този меморандум .
Поведението към Тесла било по -лошо ат нахлуването в Капитолия !Някакъв вандализъм ли има?

# 9 148
Меморандум не означава разпореждане...

# 9 149
Меморандум не означава разпореждане...
Това ми е ясно .
Искам да попитам каква реална промяна в ежедневието усещат момичетата живеещи там ,които казват че са доволни от управлението ,като изключим медийните изяви и говоренето му ?

Общи условия

Активация на акаунт