Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 22 196
  • 329
  •   2
Отговори
# 180
Златото не е инвестиция, а диверсификация и застраховка.
А аз сейф все едно имам, със или без злато. Делим си го двама души и цената е съвсем тънка. Много по-малко от написаното от теб, но в по-сигурен сейф.

Сега погледнах таксите на ПИБ - има малка касетка под 500лв, права сте. Може би моя човек е искал повече място Simple Smile

# 181
За това не се взима касетка в банка, а в обществения трезор на БНБ, където най-малката (малка…побира документи и за злато определено не е малка) е 163лв. за година…

# 182
Здравейте,
Какво мислите за този човек? Предлага програма за обучение в инвестициите. Казва се Огнян Станоев.
https://www.dividend-method.com/program-order#tmp_divider-21035-136
https://youtube.com/watch?v=XYi94h3mrHQ

# 183
За това не се взима касетка в банка, а в обществения трезор на БНБ, където най-малката (малка…побира документи и за злато определено не е малка) е 163лв. за година…

Aбсолютно вярно. И аз имам там. Обаче няма свободни, а има дъъъълга опашка от чакащи.

# 184

Aбсолютно вярно. И аз имам там. Обаче няма свободни, а има дъъъълга опашка от чакащи.
Ейййй… това не знаех, ще взема да се запиша докато реша дали да купувам или не… Но цените на банките са скандални..

# 185
Имам гадното чувство, че не само златото ще падне, но и целият стоков пазар малко след като се качи на власт... Трейдинга, ще гледам да не го отварям много, защото се изкушавам да купувам някакви тъпотии. Grinning
Е добре де, като имаш предчувствие, че пазарът ще падне, защо купуваш? Ако смяташ, че ще падне трябва да шортиш, а не да купуваш.

спящо златце и надеждата след време някой да го е по-страх от мен, за да му го продам по-скъпо, а и този голям спред купува-продава също обира не малка част от печалбата... не е моята инвестиция Simple Smile
Това според мен е погрешно мислене. Теорията за "по-големия глупак" важи за спекулативни активи без реална стойност. Златото такъв ли е? Ако така смяташ, ОК.
Доста хора обаче смятат, че златото е пари - било е пари от 5000 години насам. Сега на 5001-вата ще спре да бъде пари ли?
А парите не се ползват за инвестиция, за купуването им за спекулация и препродаването им на "по-голям глупак". Те се ползват за две неща - единица за разплащане, и начин за спестяване и запазване на стойността във времето.
И за двете златото работи успешно - където и да идеш по света ако носиш злато ще те посрещнат добре и ще ти дадат да ядеш и пиеш, и това важи и по време на война, размирици, и катаклизми и даже ако няма ток и интернет (което не важи за биткойна). За запазване на стойността също работи успешно, това го показва историята. А биткойните имат само 15-годишна история.
Виж, за забогатяване консистентно с 10-20-50-100% на година не работи златото, това винаги си е било вярно и не вярвам да се промени. За това биткойнът работи по-успешно, поне през кратката си история. Но работи и в обратната посока, зависи какъв момент уцелиш.

# 186
А как се уцелва момента? Как да разбереш кое е дип и кое е пик? Това, което мисля за дип понякога пропада още повече - и съответно това, което мисля за пик и го продам, то пък после още скача. Искам да се науча.

# 187
Това е въпросът за един милион долара, ха-ха. Няма как да се научиш, ако щеш и всички книги на света да изчетеш - дали за фундаментален или технически анализ, пак няма начин да предскажеш какво ще стане. Винаги ще има моменти, когато грешиш.
Въпросът е да си прав/а в над 50% от случаите, тогава дългосрочно излизаш на плюс.

# 188
Само да кажа, че цената на какаото е доста преекспонирана на база само климатичните промени .. обезлесяването е голяма игра. И не само там. И Европа си го отнася максимално...
Познайте колко от всички тия напомпани субсидии отиват директно към фермерите ...
Климатът върти през 5-6 г Ел Ниньо и изборите в котвивоар... Скача цената и пада. Последните 15г лично съм замесена. Сега някой налапа интересен дял и отключиха лудницата с цените .. ще мине, ама им трябва друг пазар да си пренасочат мераците ..

# 189
  • Sofia
Цената на шоколада се покачи няколко пъти заради какаото пред 2024 година и от там по-малките производители на сладкиши се оплакват много как нямат избор освен да вдигнат отново цените на крайния продукт дори и с риск да загубят клиенти.
Какво мислите за цената на кафето?

# 190
Вдигането още не е започнало. Миналата година караха на стари договори /микс с нови. Тази година ще е брутално, ако се запази този тренд.

# 191
Здравейте,
Излезе годишната класация на Капитал с очакванията на професионалистите(брокерите), за това кои акции на БФБ ще се представят най-добре през 2025г.
https://www.capital.bg/moiat_capital/investments/2025/01/13/4726 … _akcii_na_2025_g/

За тези, които имат интерес но нямат абонамент за Капитал ето първите десет:

Очакванията се доближават до част от моите фаворити, за които писах няколко страници назад.

Разбира се това не е препоръка за инвестиционно решение Wink
Успех в инвестициите!

# 192
  • Sofia
Здравейте,
Излезе годишната класация на Капитал с очакванията на професионалистите(брокерите), за това кои акции на БФБ ще се представят най-добре през 2025г.
https://www.capital.bg/moiat_capital/investments/2025/01/13/4726 … _akcii_na_2025_g/

Очакванията се доближават до част от моите фаворити, за които писах няколко страници назад.

Успех в инвестициите!

Интересно е, че ПИБ присъства…

# 193
Здравейте,

Успех в инвестициите!

Интересно е, че ПИБ присъства…

Миналата година имаше статия в Капитал, че Уникредит и Пощенска оглеждат да придобият ПИБ - може би това е причината, спекулативните очаквания. Все пак ако я изкарат от ръцете на мафията би трябвало да струва поне двойно.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 16:11 от kokopapa

# 194
Ми то ако човек вярва в хипотезата за ефикасните пазари (не че аз вярвам в нея, ама във всички учебници и изпити по финанси е задължителна) от това, дето всички го очакват не може да се спечели.
Можеш да спечелиш (алфа) само от неочакваното.
Иначе това, дето всички го очакват да се качи, те вече са го купили докато очакват и са му вдигнали цената.
Малко по-назад в темата някой питаше защо акциите на Апъл паднали като вадят отлични печалби - ами защото всички очакват да вади отлични печалби и са ги купили на база на това очакване, та вече са достатъчно скъпи. За да станат още по-скъпи, трябва да изкарат вече не отлични, а феноменални печалби.

Общи условия

Активация на акаунт