Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 30 860
  • 494
  •   4
Отговори
# 300
Това едва ли може да стане защото всички сметки на починалия веднага се блокират. Предполагам, че при регистриране на смъртта веднага се подава известие където трябва. Имахме случай с познат, който беше упълномощил човекът грижещ се за него да тегли от сметката му. Но преди да успее да го направи човекът почина и вече законни наследници влязоха в правомощия, които не си бяха мръднали пръста за него. Та наистина трябва да се мисли и за тия работи.

# 301
При смърт първо се издава съобщение за смърт, с което се отива в общината да се издаде акт за смърт. Никой никого не информира проактивно за нищо. На първата ми работа търсехме клиентка за  задължения и всички казваха, че е починала. Да, ама в ГРАО (май там проверявахме) жената си беше жива. Накрая се оказа, че наистина е починала, но близките ѝ не взели акт за смърт, погребали я в двора и с дебитната карта ѝ теглят пенсията всеки месец. Има съобщение за смърт, няма акт и за институциите жената си е жива.

# 302
Явно има някакви системи за подаване на информация. Тъстът ми, когато почина, лека му пръст, след няколко дни сметките му автоматично бяха блокирани от банката.
За Вас, при положение, че синът е законният наследник, може би няма да има законови последствия, тъй като той след това ще докаже, че е наследникът. Въпросът е, че докато не се докаже това със смъртен акт и удостоверение за наследници, не е правилно да се пипат парите на починалия човек. Не съм специалист, но според мен е най-правилно да се направи, както си му е редът , за да му е спокойно на човек, че няма да го гонят за някакво незаконно разпореждане с активи

Това е много интересно нещо. Примерно ако даден човек умре и синът му изтегли от картата, на която получава пенсията, за да му плати погребението - подсъдим ли е този син, банката засича ли го и държи ли му сметка? По същия начин ако се гътна аз и мъжът ми продаде всички акции и издърпа всички пари към картата/ сметката ми 2-3 дни след смъртта ми- засича ли го ситемата, като той ми има паролите, ще бъде ли държан под отговорност и каква точно ще бъде отговорността/наказанието?

# 303
В България да - но ако брокерската сметка ти е в чужбина, отде ще знае брокерът, че титулярът е починал?
А ако се получи входящ превод по сметката му в България, какво от това - то има и автоматично наредени периодични преводи с дата в бъдещето.
Но не искам много да се изказвам, защото може пък и наистина да не е напълно законно - не съм юрист.

# 304
Дайте малко да сменим посоката, която взе темата. Я кажете колко често си проверявате движението по фондовете. Че нещо взех час по час да ходя да гледам какво се случва, което знам, че не е ок. То си играе нагоре надолу но все пак не трябва ли да се следи на някакви интервали?

# 305
Аз си ги гледам всеки ден по един-два пъти да видя какво се случва на пазара, но много рядко правя някакви промени. Просто фокусът ми е дългосрочен

Дайте малко да сменим посоката, която взе темата. Я кажете колко често си проверявате движението по фондовете. Че нещо взех час по час да ходя да гледам какво се случва, което знам, че не е ок. То си играе нагоре надолу но все пак не трябва ли да се следи на някакви интервали?

# 306
Между другото ние с мъжа ми ползваме фиделити с общ акаунт. Но ми казаха че нямаме право да влизаме с една и съща парола. Аз трябва да си създам отделна парола за моя си (общ акаунт). Това се случи с тяхна помощ в началото. Нищо че двамата влизаме на едно и също място. Отделно имаше в настройките кого упълномощавам в случай на смърт и колко наследява, ако са повее от 1 човек (в случая мъжа ми и сина ми). Трябваше да посоча какви проценти. Всички други действия като логване в акаунта макар и общ от мен в на мъжа ми са незаконни. Така ми казаха.

# 307
  • Русе
Здравейте, нова съм в групата и в акциите. Повече опит имам в крипто, но портфейла трябва да се диверсифицира, особено след булръна Smiley.Disappointed Relieved, ако го доживеем.
Питането ми е за платформата freedom24 или да не се занимавам и направо да се насоча към интерактив.

# 308
По-височки са им комисионите май от на ИБКР и няма смисъл.

Здравейте, нова съм в групата и в акциите. Повече опит имам в крипто, но портфейла трябва да се диверсифицира, особено след булръна Smiley.Disappointed Relieved, ако го доживеем.
Питането ми е за платформата freedom24 или да не се занимавам и направо да се насоча към интерактив.

# 309
Аз пробвах 4-5 седмици в трейдинг212, но тези дни преминах към Интерактив. Трейдинг212 е много удобна и лесна платформа, чак изглежда нереалистично лесно като игра. И това някакси не ми вдъхна доверие. В интерактив регистрацията става доста по-сложно, повече въпроси, формуляри, проверки. Усеща се като по-сигурно място да си вкарал парите за 15-20-40 години.

# 310
Прехвърлянето от Трейдинг212 към IB лесно ли става?

# 311
Не. На практика не можете да прехвърлите директно активи. Трябва да продадете каквото имате в Т212 и да го купите наново в ИБКР. За момента 212 не поддържат прехвърляне към ИБКР. Аз се надявах да ги добавят, но засега - кой. Може към доста други брокери иначе

Прехвърлянето от Трейдинг212 към IB лесно ли става?

# 312
Когато имате няколко фонда и искате да следвате ДСА , т.е. внасяне/купуване на равни интервали, за всички ли го правите или си избирате някой/някои?

# 313
Аз имам само два фонда и го правя и за двата на равни интервали и с равни суми, защото на един фонд, в който има стотици компании трудно може да му се определи справедлива цена.
С акциите на отделни компании не постъпвам така. Там изчислявам справедлива цена и чакам настоящата да падне под нея, за да купя подценен актив

Когато имате няколко фонда и искате да следвате ДСА , т.е. внасяне/купуване на равни интервали, за всички ли го правите или си избирате някой/някои?

# 314
След като съм си обърнала парите в долари в Т212 - акциите, които купувам, защо постоянно ми стоят в левове, когато са купени? После ако продам, пак отиват в графа долари. И fx ефектът продължава да ми стои.  (Предполагам съкращението е от форекс). Нали съм обърнала парите в долари и с долари ги купувам защо пак имам fx ефект? При покупка и продажба все идват и отиват в графа долари.

Общи условия

Активация на акаунт