Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 29 725
  • 460
  •   2
Отговори
# 315
Не мога да дам мнение, защото аз в Т212 съм купувал само в евро, защото знам, че превалутирането не е много изгодно в Форекс таксата. В ИБКР купувам за 35 цента в долари

След като съм си обърнала парите в долари в Т212 - акциите, които купувам, защо постоянно ми стоят в левове, когато са купени? После ако продам, пак отиват в графа долари. И fx ефектът продължава да ми стои.  (Предполагам съкращението е от форекс). Нали съм обърнала парите в долари и с долари ги купувам защо пак имам fx ефект? При покупка и продажба все идват и отиват в графа долари.

# 316
Уж работят към добавяне на такава опция, но кога ще стане само те си знаят. Аз си захранвах сметката в евро и купувах в евро и не губех пари в превалутиране и комисионни, но всички сделки са ОТС и при продажба ще трябва да се плаща 10 процента данък на печалбата. Затова се прехвърлих в интерактив брокерс. Само че там ако не си направиш настройки сделките отново се изпълняват по някакъв начин, който се води нерегулиран пазар. Та човек трябва да си поиграе с настройките и да разучи добре платформата.
Прехвърлянето от Трейдинг212 към IB лесно ли става?

# 317
  • Русе
Днес, четох че точно прехвърлянето между двете ставало лесно. Тук, друга информация. Интересно.

# 318
Някой, който си говори наизуст, сигурно го е написал. Аз лично съм пробвал, не става. Преди имаха и лист с брокерите, към които може да се прехвърля. Сега го махнаха и не се вижда. Към Интерактив можеше да се прехвърля единствено кеш към ISA акаунти (това са британски инвестиционни сметки), но не и активи

Днес, четох че точно прехвърлянето между двете ставало лесно. Тук, друга информация. Интересно.

# 319
  • Русе
Грешката е моя, става въпрос на Карол. От много четене се пообърках.

# 320
Грешката е моя, става въпрос на Карол. От много четене се пообърках.
От Карол към ИБ става лесно, да, но от Т212 към Иб все още не може. Според мен няма и да може.

# 321
Получавате ли лихва върху свободните средства? В Т212 има такава опция, в Револют досега не съм я намерила. Те сега я намаляват доста. Но аз се опитах да вкарам евро от Револют, а в акаунта на Т212 ги виждам в лева. Като пробвах прехвърлянето за евро ми излиза сметка с друг референтен номер и айбан от Кипър, но в Револют не ми приема такъв айбан. Иска държава. Ако дам България отиват в левовата. Ако напиша Кипър  директно други начални букви на айбана дава и реално не мога да изпиша този, от сметката, която ми дават в Т212.

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 15:22 от pandorina

# 322
Те и на левовете ще ти плащат лихва. Всеки ден я плащат, по колкото стотинки/цента се падат. Може и в платформата да си обмениш левовете в евро срещу такса 0.15%. Моята сметка я бях задал в евро и я захранвах чрез дебитна карта от левова сметка. Банката превалутира по официалния курс.
Получавате ли лихва върху свободните средства? В Т212 има такава опция, в Револют досега не съм я намерила. Те сега я намаляват доста. Но аз се опитах да вкарам евро от Револют, а в акаунта на Т212 ги виждам в лева. Като пробвах прехвърлянето за евро ми излиза сметка с друг референтен номер и айбан от Кипър, но в Револют не ми приема такъв айбан. Иска държава. Ако дам България отиват в левовата. Ако напиша Кипър  директно други начални букви на айбана дава и реално не мога да изпиша този, от сметката, която ми дават в Т212.

# 323
До колкото си спомням сметката в евро на Трейдшнг 212 е в немска банка. Фирмата май беше регистрирана в Кипър

# 324
Значи на държава трябва да задам Германия?
За лихвата върху кеша много се чудя има ли смисъл.За 1,5% да си рискувам парите колкото и да е малък риска. Разбирам да държа милиони..а то за десетина лева лихва...

# 325
За лихвата върху кеша много се чудя има ли смисъл.За 1,5% да си рискувам парите колкото и да е малък риска. Разбирам да държа милиони..а то за десетина лева лихва...
Когато напишете айбана, то само си задава държавата и коя банка е. А другото си е ваше решение. При трейдинг всеки ден се олихвява сумата, но не знам дали има защитена сума.

# 326
До 20 000 е защитата, но върху свободния кеш. Т.е., ако ги сложите да се олихвяват, защитата отпада. И лихвата не е 1.5, а три процента в евро. Парите се държат в комбинация между Money market funds (т.е. краткосрочни облигации), в JP Morgan и Barclays. Въпреки, че няма гаранция, ги чувствам на по-сигурно място от някое родно КТБ.

Когато напишете айбана, то само си задава държавата и коя банка е. А другото си е ваше решение. При трейдинг всеки ден се олихвява сумата, но не знам дали има защитена сума.

# 327
Аз вече когато имам пари за слагане - парите веднага ги обръщам в долари в Т212, таксата е добра, на 1000 лв е 1,50 лв, което мен ме устройва, ако не ги сложа веднага в акции, ми дава фрагментен процент за деня от  4,1% на година. Моята чуденка както казах е обаче защо след като съм в долари пак ми дава форекс ефект.
Аз обаче имам друго притеснение - теглили ли сте по-голяма сума пари към сметката си?  В началото пробвах с няколко лева обратно към картата ми - и ставаше, но тогава бях слагала само чрез карта. От както сложих и през банков трансфер -  онези през банковия трансфер не мога да ги пипна - опцията от банков трансфер за обратно изтегляне не ми е активна. Разрешава ми само сумата към картата на тези, които са вкарвани чрез карта. Банковият транфер към сметката ми е не е активен, а 2 пъти съм слагала чрез банков. Някой теглил ли е и по двата начина?

# 328
Теглил съм вече няколко пъти по-големи суми. Никакъв проблем. Ако сте депозирали с банков трансфер, би трябвало да го има като опция за теглене и да изберете ръчно кой от двата метода искате. Аз съм вкарвал от две банки. И двата айбана ги има като опция вече и мога да избера към коя банка да изтегля. А за Форекс ефекта нямам представа. Аз вкарвам и купувам само в евро. Използвам го като допълващ брокер към ИБКР, там пазарувам неща в долари

Аз вече когато имам пари за слагане - парите веднага ги обръщам в долари в Т212, таксата е добра, на 1000 лв е 1,50 лв, което мен ме устройва, ако не ги сложа веднага в акции, ми дава фрагментен процент за деня от  4,1% на година. Моята чуденка както казах е обаче защо след като съм в долари пак ми дава форекс ефект.
Аз обаче имам друго притеснение - теглили ли сте по-голяма сума пари към сметката си?  В началото пробвах с няколко лева обратно към картата ми - и ставаше, но тогавя бях слагала  чрез карта. От както сложих и през банков трансфер -  онези през банковия трансфер не мога да ги пипна - опцията от банков трансфер за обратно изтегляне не ми е активна. Разрешава ми само сумата към картата на тези, които са вкарвани чрез карта. Банковият транфер към сметката ми е не е активен, а 2 пъти съм слагала чрез банков. Някой теглил ли е и по двата начина?

# 329
Здравейте, благодаря за полезната тема. Направих си регистрация в Трейдинг 212, но сгреших и посочих сметката да е в лева. Знаете ли дали може да се промени? Избрах тази платформа като по-лесна, но ето че и тук имам проблем. Все още не съм прехвърляла средства, мисля да прехвърлям от левова сметка.

Общи условия

Активация на акаунт