Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 36 868
  • 577
  •   1
Отговори
# 450
Вие първо купихте Nvidia и след това решихте, че е балон. Една седмица е на червено и вече сте готова да продадете само и само да излезете на нула. При дългосрочна инвестиция тия дневни флуктуации са без значение. Минете си обучението щом сте го платили. Обаче едва ли ще започнете да предвиждате дневните движения на акциите. Па и дългосрочните. Най-малкото ще разберете, че емоциите и паниката не са добър съветник.

# 451
А иначе да, който е направил грешка и е купил на висока цена трябва да се радва на спадовете защото това му е шанса да смъкне средната стойност.
Рационален и интелектуално честен човек, който е купил акции би казал: не се радвам на спадове, а на качване. Ако съм купил на $120, ще се радвам да стане $150, а не $100.
Ето виж себе си - не казваш брей, как се радвам, че спадна на $100 та да имам шанс да купя повече, а казваш: защо се прецаках и защо бързах да ги купя на $120.

# 452
  • Sofia
Здравейте,

Дали може да ми препоръчате някой, който може да до оформи данъчната ми декларация? Моята счетоводителка я направи но не може да нанесе печалбата от продажбата на акции....а ми се искаше да я подам преди края на Март.

# 453
  • Sofia
Да Ви споделя, че нашата счетоводителка се е обаждала в НАП и методолозите са й казали, че печалбата от акции на регулиран пазар каквато е xetra  не се облага, но може да се декларират, като необлагаема....какво мислите за това? Вие ще плащатате ли данъци върху печалбата от продажба на акции ?

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 15:56 от alegra

# 454
  • HH
Да Ви споделя, че нашата счетоводителка се е обаждала в НАП и методолозите са й казали, че печалбата от акции на регулиран пазар каквато е xetra  не се облага, но може да се декларират, като необлагаема....какво мислите за това? Вие ще плащатате ли данъци върху печалбата от продажба на акции ?

Не разбирам защо след като нещо е необлагаемо, може да се декларира като необлагаемо. Няма никаква логика в изказването ви.

# 455
И на мен веднъж така ми каза служителката на гишето в НАП - вика декларирай си ги, ако искаш да доказваш доходи.
Не съм ги декларирал. Но предполагам е полезно за хора, които имат доходи на черно и искат да ги изсветлят.
Примерно ако те питат при данъчна ревизия откъде имаш пари за апартамент, като си декларирал само заплата - може би е полезно ако си декларирал необлагаеми печалби, които ти се водят доказуем легален доход, но не дължиш данък върху него.

# 456
  • Sofia
Зависи от това какви са акциите - ако са издадени и се търгуват съобразно европейското законодателство  и се търгуват на регулиран европейски пазар - са освободени. Ако едно от двете условия не е изпълнено - са облагаеми

# 457
Да, за европейски говоря. Другите трябва да си ги декларираш, а европейските не си длъжен, но можеш - ако искаш да доказваш легални доходи.

# 458

Не разбирам защо след като нещо е необлагаемо, може да се декларира като необлагаемо. Няма никаква логика в изказването ви.

Това е бистрено много пъти - печалбите от акции на регулиран пазар в ЕС и още няколко страни са необлагаеми. И като такива няма задължение да се декларират. Но понякога хора имат нужда да демонстрират наличието на финансови активи и затова има опция да се декларират само информативно.

# 459
  • Sofia
Аз не знаех. Извинявайте че спамя темата!

Аз имах притеснения пред на това че съм със свободна професия, че.може да се възприеме, като занятие и да ми предложат регистрация по ДДС. Когато се консултирам при Марина Мучанова и тя каза че обикновено искат от данъчните отказ от регистрация по ДДС за да няма изненади.

# 460
Какво е точно  Xetra пазар и Trading212 Invest кои акции от xetra има? Единственото, което знам, че се управлява от немската борса ама какво, кое и как включва не зная.

# 461
  • Sofia

Това е бистрено много пъти - печалбите от акции на регулиран пазар в ЕС и още няколко страни са необлагаеми. И като такива няма задължение да се декларират. Но понякога хора имат нужда да демонстрират наличието на финансови активи и затова има опция да се декларират само информативно.

Хора, дължи се данък ... ето едно добро обяснение на въпроса :"не се търгуват на регулиран сегмент от борсата. Xetra има 2 сегмента-регулиран и отворен(open market).Всички акции, които не са немски се търгуват на отворен пазар и съответно се дължи данък печалба. Всички etf се търгуват на регулиран сегмент, но винаги трябва да се проверява съответният финансов инструмент. Това важи за etf,независимо дали се търгува на xetra,aeb(euronext Amsterdam),sbf(euronext paris),bvme(borsa Italiana).Акциите за да не се дължи данък се търгуват на съответните домашни борси също(френски на sbf немски на xetra,испански на bm,холандски на aeb и т.н.)."

# 462
Точно така е.

Хора, дължи се данък ... ето едно добро обяснение на въпроса :"не се търгуват на регулиран сегмент от борсата. Xetra има 2 сегмента-регулиран и отворен(open market).Всички акции, които не са немски се търгуват на отворен пазар и съответно се дължи данък печалба. Всички etf се търгуват на регулиран сегмент, но винаги трябва да се проверява съответният финансов инструмент. Това важи за etf,независимо дали се търгува на xetra,aeb(euronext Amsterdam),sbf(euronext paris),bvme(borsa Italiana).Акциите за да не се дължи данък се търгуват на съответните домашни борси също(френски на sbf немски на xetra,испански на bm,холандски на aeb и т.н.)."

# 463
Благодаря за пояснението, на мен ми беше много полезно.

Май съм ги поомазала малко, не съм гледала ИБКР как ги пускат и са шарени сега...
Имам от италианската борса. Sleepy

# 464
  • HH
Благодаря за развсненията. Не исках мнението ми да прозвучи като заяждане. Стана ми интересно как се уредини нещата с данъците в България.
Аз търгувам в Германия, тук и живея. Със самата регистрация съм длъжна да въведа данъчният си номер. В общи линии данъците ми ги спират автоматично в момента, в  който натисна “продай” и от брокера привеждат парите на тукашният НАП (Finanzamt).

Общи условия

Активация на акаунт