НАБОР 2005 Слънчево лято за нашите птички, до края на темата - студенти всички! (юлска тема)

• 89 496
  • 1 490
  •   1
Отговори
# 390
Да, университетите имат автономия и определят такси в рамките на държавната поръчка. Имаше предложение да отпаднат тези такси, но не се прие.

# 391
  • София
Ще ме сметнете за пълна кукувица, но не разбирам. Помагам на приятелско дете с родители в невъзможност. Не съм в Бг и действаме онлайн. Детето кандидатства в СУ единствено редовна форма на обучение. Ако бъде прието, това значи държавна поръчка или? Защото имаше и задочна форма, и редовно платено. Опитвам да калкулирам разходите, които предстоят.

Ако са затруднени финансово, вероятно не са се осмелили да кандидатстват за платено обучение. Това ли имате предвид под "в невъзможност". В зависимост от специалността, ако го приемат държавна поръчка редовна форма, трябва при записване да плати една семестриална такса - около 300-400 лв. А ако е прието в някоя от защитените специалности - инженерна, педагогика, някои филологии, може и да е напълно освободено от такса за държавна поръчка.
Ако кажете какво кандидатства, ще проверим и ще пресметнем точно Simple Smile

ПП. сега видях, че сте уточнили, че е само държавна поръчка. Останалото остава, може и да е освободена от плащане на таксата.

# 392
  • Берлин
Не искам да навлизам в подробности /в клиника за зависимости са/. Аз ще поема следването на детето.
Специалностите са:
Бизнес администрация с англ.
Европеистика с испански
Европеистика с англ.
Комуникационен мениджмънт
Публична администрация
Връзки с обществеността
Следват филологии /испанска, италианска/
Всичко е само редовно.
Благодаря от ❤️ за отделеното време.

# 393
  • София
Тук са публикувани таксите за тази година - около 600 лв. на година за всяка от специалностите според приложение 1. Със сигурност толкова ще струват филологиите, ВО и комуникационен мениджмънт.
ОБАЧЕ! за бизнес администрация на АЕ и европеистика с ИЕ и АЕ (в интерес на истината не ги намерих отделно по езици Simple Smile ) не съм сигурна дали не трябва да се вземе предвид приложение 3, което е 2200 евро на година за бизнес администрация и 3300 евро на година за европеистика на чужд език. Не съм проверявала какво точно се има предвид тук. Дано се включи някой запознат.
Но най-добре да попитате с мейл или на телефоните, които са обявени за КСК -  +35929308400; +35929308522; +35929308544.
В най-добрия случай за самото записване трябва да платите таксата за първия семестър - 300 лв. (1/2 годишна), след това има някаква такса за издаване на електронна студентска карта. Записването е само лично, на място, не става онлайн.
Успех на детето! И дълбоко признание за Вас!

ПС. Допълвам се - проверих миналогодишните програми в Стопанския факултет - таксата е била 300 лв. на семестър и за обучението на АЕ, значи все пак не се отнася за Вашия случай приложение 3. Питайте директно на този мейл - Олимпия Ведър, olympia@feb.uni-sofia.bg

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 23:22 от pisho

# 394
  • Берлин
Pisho, благодаря от сърце. Сега е по-ясна картинката. Детето е в Бг, ще се запише, дано го приемат каквото иска. Малко остана до четвъртък.

# 395
  • София
...  моето догодина го чака тази сага  КСК и искам да съм подготвена.
Като мине КСК, пиши до университетите, които те интересуват и им поискай информация за достигнатите минални  балове.

# 396
  • Димитровград
Някой знае ли за английска филология в ПУ къде трябва да подадем документи, за да се пази мястото? И да може да участва във второ класиране за първо желание, защото сега е приета по второ желание.

# 397

ПУ Излезе!
Софтуерни технологии и дизайн първо желание !
Успех на всички!
При нас дилемата е между КСТ в ТУ и СТД в ПУ. Уж беше категоричен, сега щял да мисли.

Здравейте, в същото положение сме и ние. На кое се спирате и защо?

Някой би ли споделил мнение за ТУ КСТ-Пловдив?

Искаме да придобием представа. Разбирам, че в ПУ е по-айляк, докато в ТУ повече се учи, но пък се излиза като инженер.
Благодаря предварително.

# 398
  • София
Изпуснах ви за 3 дни покрай дълъг уикенд за рд на половинката и тук е станало като след резултати от 7класно НВО! С най-топли чувства казано Simple Smile Честито на всички с желан прием в ТУ, ПУ и ВТУ!
J_M_M, Честит прием по първо желание!
АниК, браво на сина за УНСС! Хайде същия успех да го чака и в СУ! Стискам палци и за четвъртък, и за петък!

# 399
Аз имам въпрос - ако се плаща по сметка таксата, какво е основанието и какъв документ се носи? От банкирането ли да разпечатам? Писах мейл днес сутринта, не ми отговориха...
За къде?
За ТУ: ЕГН, факултет, специалност, бакалавър, 1 курс
Много благодаря! Ще им приятна и едно извлечение от банкирането, да си го търсят... В София разбрах, че Револют не приемат. А другата му карта е с тин лимит още (не си я е оправил), кеш не може. Та затова питам...

Искаме да придобием представа. Разбирам, че в ПУ е по-айляк, докато в ТУ повече се учи, но пък се излиза като инженер.
Такова е. Виж програмите и на двете специалности, има ги на сайтовете и в темата сме ги пускали. Избери според възможностите и интересите на детето. Моят категорично толкова химия и физика няма да учи, ако ще космонавт да се излиза 😁, затова и КСТ не беше на 1 място.

# 400
  • Sofia
Ние сме в същото положение 😄 С бал 22,09 е. Имай предвид, че УНСС имат вътрешна матура ,която според синчето е била по -лесна ,пък тя тази матура за СУ не важи. Надеждата умира последна 🙄

И нашият с тоя довод ми излезе - високите балове били заради "тъпите им изпити", на които изкарват високи точки.  Дано да са прави! Ние чакаме 11.07, и ако е приет поне платено в СУ, няма да записва УНСС.

# 401
Аз се включвам за заплащането на такси - синът плати с моята дебитна карта.  Никой не е гледал дали той е притежател.

# 402
  • у дома...
Pisho, благодаря от сърце. Сега е по-ясна картинката. Детето е в Бг, ще се запише, дано го приемат каквото иска. Малко остана до четвъртък.
Има и възможност за студентско кредитиране. С преференциални лихвени проценти, с отложено плащане на кредита,  и сумите за таксите се изплащат директно на университета.

# 403
J_M_M, Честит прием по първо желание!
Благодаря, второто желание е за първото никакви шансове нямаше.

# 404
  • Бг-мама
Аз се включвам за заплащането на такси - синът плати с моята дебитна карта.  Никой не е гледал дали той е притежател.
Димис , това за кой университет?
Преди две години когато се записваше големият ми син в ТУ Пловдив , отказаха моята карта и се наложи да теглим пари и да ги плати.

Общи условия

Активация на акаунт