Отписване на автомобил в КАТ с непроменени данни в талона

• 885
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте,

Имам следния казус.
Наскоро почина брат ми и се оказа, че един от старите му автомобили все още трупа данъци.
Проблемът е, че когато го е купил не е отишъл в КАТ да вземе нов талон на негово име, а си е останал с талона на предишния собственик.
Колата е дадена за старо желязо преди години, понеже той катастрофира с нея. Явно е дадена без удостоверение за разкомплектоване, защото не намираме такова.

Та, в момента имаме талон с данните на стария собственик, номера на колата и удостоверение от Нотариус, че има извършена покупко-продажба.

В КАТ казват, че няма решение на казуса към момента и не могат да я отпишат?!

Някой сблъсквал ли се е с такъв казус?

# 1
  • София
Да ви дадат удостоверение, че е свалена от учет и с него в данъчна служба.
Настоявайте.

# 2
Ще трябва да смените талона, да платите дължимите данъци и след това да отпишете автомобила в КАТ. Има една точка, по която може да го дерегистрирате - че ще го съхранявате в частен имот.

# 3
  • София
Как се сменява талон точно в конкретната ситуация? Laughing
За да се смени талон, автомобила следва да мине канали и да има всички прилежащи документи.

# 4
Преди години имаше доста такива случаи и по форумите тогава се обсъждаше, че могат да се отписват с декларация за изгубени номера и удостоверение за собственост от КАТ.

# 5
Канал минават само автомобили нов внос. Това е смяна на собственост и не се минава канал. Наследникът на починалия си вади удостоверение, че му е наследник, сменя талона (само данните на собственика се сменят) с документа за покупко-продажба и готово. После плаща данъците и дерегистрира автомобила.

# 6
  • Далечният изток
Ще го сменят. Нов талон им трябва, с имената на наследниците. С удостоверение за наследници плюс договора за покупко-продажба. После процедурата по прекратяване на регистрацията с декларация, че колата вече е разкомплектована, но нямате документ, но пък имате регистрационни номера, което е много важно и талон. След това вече се ходи в общината да се отпише и се плащат данъците до датата на прекратяване на регистрацията.
А най-добре си хванете един адвокат.

# 7
Не искат да издадат нов талон на името на наследниците (майка ми и баща ми).
Споменали, че законът наскоро се бил променил.

Мисля да ходя и аз да се разправям с тях тези дни.
Това е някакво безумие...
Ок, не е спазил закона, като не е птишъл да смени талона в рамките на указания срок, но затова има предвидена глоба и се приключва.

# 8
  • Далечният изток
Точно затова ви трябва адвокат. Ще си спестите разправиите.

# 9
  • Бургас
Пробвайте наследниците да подпишат пред нотариус декларация, че се отказват от правото на собственост върху автомобила и я носите в КАТ и данъчна служба, мой познат така се беше оттървал от кола, която даже не я знаеше къде е

Последна редакция: пт, 05 юли 2024, 07:40 от bur02

# 10
Благодаря на всички за коментарите.

Ще ъпдейтна ако/когато се разреши казусът...за да се знае как се процедира.

# 11
  • Далечният изток
Пробвайте наследниците да подпишат пред нотариус декларация, че се отказват от правото на собственост върху автомобила и я носите в КАТ и данъчна служба, мой познат така се беше отървал от кола, която даже не я знаеше къде е
От опит - някои общини не го приемат това.

# 12
  • София
Канал минават само автомобили нов внос. Това е смяна на собственост и не се минава канал. Наследникът на починалия си вади удостоверение, че му е наследник, сменя талона (само данните на собственика се сменят) с документа за покупко-продажба и готово. После плаща данъците и дерегистрира автомобила.
Канал минават автомобили придобити преди месец и при неуредена  смяна на собственост в оказаните срокове (месец), канали минават автомобили с наложено административно нарушение и свалени номера и при смяна на собственост от друга област.
За щяло и нещяло се минават канали, в случая решение от КАТ им трябва, не нотариус.

Общи условия

Активация на акаунт