Професия учител - 19

• 45 722
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
Възнамерявам да пусна документи за V ПКС. Трябва ли    предварително да уведомя училището, в което работя?
Изрично не трябва, но като ти потрябва документа за стажа, те ще разберат, че е за ПКС.

Разглеждам обявите в областта и не само, гледам и в областите Стара Загора, Пловдив и съм готова да се преместя дори но никой не ми се обажда, може би защото нямам опит. Досега кандидатствах само в по- големи училища, но напоследък се заглеждам и в селските такива.
А в Кърджали не се ли сети да погледнеш? Simple Smile Съветът ми е на място. Не през РУО.

Последна редакция: пн, 29 юли 2024, 13:44 от amy_nka

# 226
Скрит текст:
Здравейте, записвам се в групата ви, от дълго време ви чета!
Скрит текст:
Имам педагогическа правоспособност по химия и биология, но ми е изключително трудно намирането на работа, искам да задам някои въпроси. От Хасково съм, миналата година се записах в РУО, като ми казаха, че ако имат нужда от заместници ще ми се  обадят, но никой не ми я звънял все още. Разглеждам обявите в областта и не само, гледам и в областите Стара Загора, Пловдив и съм готова да се преместя дори но никой не ми се обажда, може би защото нямам опит. Досега кандидатствах само в по- големи училища, но напоследък се заглеждам и в селските такива.
В селските училища обявите са за лекторски часове, 54 часа химия, 150 часа химия и биология, тук се заплаща  по- малко, нали така? И като цяло как може да е толкова трудно да се намери работа, нали навсякъде тръбят, че няма достатъчно учители, или ако има работа е за смешни пари.
Тези неща ги твърдят мириските, които петнят иначе нелошата професия журналист. Те така са си свикнали - да грачат каквото им се спусне.
В Стара Загора в момента има две обяви за учител по биология.
За лекторски часове се плаща по-малко, да. Вариантът е да се съчетае преподаването на повече от един учебен предмет, ако е възможно.

# 227
  • Върху лъчите на Слънцето.
Възнамерявам да пусна документи за V ПКС. Трябва ли    предварително да уведомя училището, в което работя?
Това е твое право и не е нужно да уведомяваш. Аз изминах пътя на всичките ПКС по свое желание, самостоятелно и без никакви организации (в някаква степен съмнителни) на обучения от синдикати.
Единствено от училище трябва да вземеш бележка за стажа си до момента, а след защита да представиш документ за присъдена ПКС, за да започнат да ти го изплащат.
Успех!

# 228
Възнамерявам да пусна документи за V ПКС. Трябва ли    предварително да уведомя училището, в което работя?

Аз записах 5 ПКС в началото на юли в ПУ. Платих 30-40 лв., не помня точно.
Не съм уведомявала никого в училище умишлено, стажа си доказах със справка от egov, в която фигурират датите на назначаване и датите на прекратяване на трудовите ми договори към момента, както и дали са постоянни или не са.
От ДИПКУ Стара Загора ми отказаха и не ме записаха така, искаха препис от трудовата книжка, но в ПУ ми казаха (обаждах се по телефона), че няма да е проблем, съответно и не беше такъв.

# 229
  • Майничка
Колеги, валидна ли е още тази опция през профила в edu.mon да си изтеглиш Уиндоус 10?
Ние сме гугълчета, но към едно обучение от МОН имам да правя задание в платформа, която тръгва само на Уиндоус 10 или 11.
Изрових си дъртия лаптоп, даже проработи, но е с Уиндоус 7.

# 230
  • София
Инсталаторите на уиндоус 10/11 са със свободен достъп в Microsoft.
Какво ще рече 'гугълчета'? Някаква андроид платформа?

11
https://www.microsoft.com/software-download/windows11

10
https://www.microsoft.com/bg-bg/software-download/windows10

# 231
  • Майничка
Благодаря! 🌻
Гугълчета = работим с образователната платформа на Гугъл и нямаме много вземане-даване с Уиндоус.

# 232
  • Добрич
Колеги, валидна ли е още тази опция през профила в edu.mon да си изтеглиш Уиндоус 10?
Ние сме гугълчета, но към едно обучение от МОН имам да правя задание в платформа, която тръгва само на Уиндоус 10 или 11.
Изрових си дъртия лаптоп, даже проработи, но е с Уиндоус 7.

Влиза се в дигиталната раница с монския акаунт и после алгоритъма от снимката. Първо са офис пакетите, а под тях са операционните системи.

# 233
В дигитална раница ли са ги преместили вече лицензите? Миналата година ми беше голям зор да инсталирам Уин 10 на лаптопа. За учител нямаше безплатен лиценз, та се наложи за ученик (моето си дете) опцията да ползвам. И там като се почна една дълга и широка, докато одобрят заявката, докато я изтеглим... Rolling Eyes Накрая не го и активирах, защото Уиндоуса, който си бях изтеглила, беше някакъв предварително активиран (с вграден лиценз Laughing и не пожелах да го прецаквам с изтегленият от МОН ученически, който си имаше някакви ограничения). Между другото, ако не беше темата на консултанта от Майкрософт тук в Мамата, никога нямаше да знам къде, за бога, са качили МОН въпросните "безплатни" лицензи.

# 234
  • Добрич
amy_nka, лицензите отдавна са в дигиталната раница. И за учителите и за учениците. Просто хората не знаят къде да ги намерят. Затова сложих снимката.

# 235
Мен днес ме сюрпризираха, че училището ни е в списъка за инспектиране през новата учебна година. Ще се радвам, ако някои колеги, които вече са преминали през това, споделят как е минало.

# 236
Мен днес ме сюрпризираха, че училището ни е в списъка за инспектиране през новата учебна година. Ще се радвам, ако някои колеги, които вече са преминали през това, споделят как е минало.
В общи линии - много шум за нищо!
Напразно напрежение. А количеството напрежение зависи най-много от директора. След това и от самите инспектиращи. В различните училища е различно.
Най-добре ще е да не се впечатлявате и да си съхраните спокойствието. Simple Smile

# 237
Добро нека някой преминал да сподели кои са основните неща, които са необходими от един учител по предмет. Така написано много шум за нищо някакси не звучи успокоително.

# 238
Трябва да имате портфолио.
Ще получите атестационна карта, с която да се самооцените. После комисия ще отнеме или додаде точки по някои от критериите. Доказателствения материал по критериите е в портфолиото.
Трябва да имате подготвени, разработени уроци. Възможно е да влезнат в час и да наблюдават урок.
Хубаво е да познавате стратегията на училището, в което работите.

# 239
  • при моите деца .....
Колегата говори за ИНСПЕКТИРАНЕ, а не за атестиране.
При нас минаха и двете процедури.
Споделям мнението на Странна птица.
Цитат на: Странна птица link=topic=1671393.msg48366449#msg48366449
В общи линии - много шум за нищо!
Напразно напрежение. А количеството напрежение зависи най-много от директора. След това и от самите инспектиращи. В различните училища е различно.
Най-добре ще е да не се впечатлявате и да си съхраните спокойствието. Simple Smile
Идват 3 или 4 (не си спомням) и влизат в часове, наблюдават как протича учебния час.
Попълват си нещо....
Накрая се изготвя доклад (никога НЕ видях нашия, но съм чела обобщения).
Ние не знаехме кой ще наблюдават, в кой час...
Ако мога да помогна.

Общи условия

Активация на акаунт