Професия учител - 19

• 45 727
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
  • European Union
Атестирането и инспектирането не са по едно и също време. Портфолиото и атестационната карта са за атестирането.
Инспектирането е за няколко дни, основната тежест пада върху ръководството. Преглеждат цялата задължителна документация на училището, проверяват сградата, двора, тавана, всичко. Влизат на посещение на произволни учители. Спомням си, че много държаха на груповата работа в часа. Правят срещи с учители, родители и ученици, на които директорът няма право да присъства.

# 241
  • sofia
Инспекторите обикновено не стоят цял учебен час, а по-малко. Ако има интовативен предмет в училището, предпочитат да влязат там. Както и ако има професионални паралелки. В нашето училище наблегнаха на изобразителното изкуство, музиката, технологии и предприемачество. Бяха 4 дни в училището, като от тях само 2 дни влизаха на уроци. За тези два дни трябваше да имаме предварително разработени уроци.

# 242
  • при моите деца .....
Ами.... явно зависи от екипа инспектиращи или от директора....
При нас (работя в професионална гимназия) гледаха: биология, география, руски, английски, БЕЛ при 2 учителки и само 1 час от теория на професията....
И ние бяхме озадачени, че не гледат професионална подготовка...

# 243
  • Добрич
За инспектирането:
Първо има около месец предварително подаване на документи (основно от директора). Учители, ученици и родители трябва да попълнят онлайн анкети (изпращат се на ел. поща).

Предварително казват в кои дни ще влизат на посещение (обикновено два) и за тях искат методически разработки на уроците. Трябва да бъдат налични при директора и вземат само тези, в които часове влизат. Посещението може да е цял час, а може и по-малко.

Проверяват всички помещения (абсолютно). Има оценка за физическа среда.

Имат срещи по отделно:
- с избрани ученици (вие ги избирате);
- избрани родители /родителски актив (вие ги избирате);
- учители (не всички, ако сте много);
- ръководство.

Следващата година след инспектирането е атестирането.

# 244
Благодаря за отговорите.

За тези два дни трябваше да имаме предварително разработени уроци.
Предварително казват в кои дни ще влизат на посещение (обикновено два) и за тях искат методически разработки на уроците. Трябва да бъдат налични при директора и вземат само тези, в които часове влизат.
Ето този момент ме притеснява, "много шум за нищо" каза някой и бих се съгласила ако влизаш в час с една тема на ден. Когато в 5 учебни часа не повтаряш тема е друго.Писане на 10 разработки за мен е трудоемко.

# 245
  • при моите деца .....
Много стрес за нищо май е по-правилно...
Така й не обясниха смисъла на инспектирането.
А за разработките.... О, да...
Но аз преподавам десетина предмета...
Учител съм в малко училище.
Правих разработки по различни предмети.

# 246
  • European Union
Сега с изкуствения интелект е лесно. Прави всякакви разработки за секунди, с уточняващите указания и изпипването на всичко ми отнема по малко от 10 минути. Освен това ти си избираш точната тема, когато влязат, така че си подбери нещо, което позволява повече интерактивни дейности, подготви си разработките предварително и си ги дръж в запас. Искам да кажа, че преди години щеше да е много по трудно, когато давахме разпределенията предварително и засичаха дневника и разпределението.

# 247
Сега с изкуствения интелект е лесно. Прави всякакви разработки за секунди, с уточняващите указания и изпипването на всичко ми отнема по малко от 10 минути.
И това по кой предмет?
Скептична съм, но ще проверя.
Със смартест такива глупости сътвори веднъж опитах и се отказах.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 10:04 от J_M_M

# 248
  • European Union
Аз преподавам по различни предмети. В началото го ползвах на английски, сега директно на български. Много е важно да му се дадат точни указания. Например “направи ми план на урок за слънчевата система” работи. Но много по -добри резултати дава “направи ми план на урок за слънчевата система. В него се набляга основно на земята и Венера,  другите планети само се споменават. Трябва да има не повече от 10 минути лекция от страна на учителя. Останалите 30 минути запълни с: въпроси от миналия урок за Луната, не забравяй да добавяш и верните отговори, самостоятелна работа на учениците с учебника по двойки, упражнения по групи и поне две игри”
Ако нещо не ми хареса продължавам с уточненията. “Втората игра не е подходяща, защото в класната стая няма достатъчно място. Предложи ми друга”.
Това е произволен пример, дори не знам кога се учи Слънчевата система. аз преподавам и по специални предмети, за които няма учебник и непрекъснато ползвам чат джи пи ти. Дори и да не е за цели методически разработки, за упражнения, за идеи.

# 249
  • Върху лъчите на Слънцето.
Благодаря за отговорите.

За тези два дни трябваше да имаме предварително разработени уроци.
Предварително казват в кои дни ще влизат на посещение (обикновено два) и за тях искат методически разработки на уроците. Трябва да бъдат налични при директора и вземат само тези, в които часове влизат.
Ето този момент ме притеснява, "много шум за нищо" каза някой и бих се съгласила ако влизаш в час с една тема на ден. Когато в 5 учебни часа не повтаряш тема е друго.Писане на 10 разработки за мен е трудоемко.
Както и за всички учители в начален етап. Те също готвят по няколко урока.

# 250
Да в начален етап е сходно.
Кети В пробвах с три теми по различни предмети.
Резултат: две идеи за групова работа и развиващи/ възпитателни цели. Може поне за идеи за групова работа да се ползва.
Няма как да размествам материал, разпределения макар, че реално няма на практика учебното съдържание си има естествен ход и много съм мислила за разместване.  Ами не се получава.  Разпределение по ИУЧ ако знаете как го умувах и пак си имах забележки в края на годината.

# 251
  • Майничка
В клас, в който имам повече часове седмично, допускам разместване в разписанието. Още по времето на хартиените разписания са ме проверявали от РИО и не направиха проблем.

# 252
Здравейте, искам да помоля за съвет! Завърших втората година от обучението си и търся работа. Уча Начална училищна педагогика и специална. Ако кандидатствам за работа какви документи трябва да приложа, защото е ясно че все още нямам свидетелството за завършената квалификация? Мисля да кандидатствам за длъжност “Учител, начален етап на основно образование I - IV клас, група за целодневна организация“. Благодаря предварително

# 253
  • Пловдив
Кети, къде ги правиш тези разработки?

# 254
  • София
В chatgpt.com се правят. Удобна е, но не я препоръчвам за история - допуска грешки и си измисля факти и източници.

Общи условия

Активация на акаунт