Професия учител - 19

• 45 745
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
  • Майничка
Децата не ги черпя, освен ако не са клас, с който работим отдавна и зная, че ще ме поздравят.
Колегите не съм черпила през първите 1-2 години, докато се поопознаем.
При нас практиката е да оставим сутрин отворени по 2-3 големи кутии бонбони или сладки в учителската и на капака пишем повода.
Една по-малка оставяме в канцеларията, оттам минават хората от администрацията и се черпят.
Така можем да почерпим всички над 70 души, дори да не се засечем. Общи подаръци не си правим.

# 271
Здравейте, колеги, иска да ви попитам малко странен въпрос. Обаче започвайки новата работа наближава и рожденият ми ден. Не познавам хората и ми е чудно вие как процедирате, когато имате  празник? Как черпите колеги, децата?

Най-добре е да гледате какво правят другите, за да не изглеждате нито стиснати, нито голям "патрон". Но принципът е за всеки по нещо. Да има и сладко и солено, газирано и негазирано. Няма нужда да прекалявате, че да има за други дни да се доизяжда.
На децата - бонбон. То има такива, които са толкова загрижени за фигурата си, че не щът. А други, които се подготвят за световното по сумо и искат по няколко. На Линдор харесват, Рафаело с кокос и едни продълговати с различни вкусове. Че са претенциозни. Бонбоните, които са със собствена обвивка са по-практична и всеки може да си вземе и за по-късна консумация.
ПП: Хубаво е да зачетете, като лично минете с кутията (пълна, не изпразнена) при директор, зам. директори, счетоводител. Аз не подминавам непедагогическия персонал. Там нося кутия, в която всеки бонбон е различен (не помня марките).
ППП: МО-то събира пари (не знам защо отпадна ваучера за книжарница, повече ми харесваше), пише картичка и ги извеждаш да се черпите след работа.

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 18:10 от animsaj

# 272
Почерпката според желанието на масата в учителската стая, за именни дни понякога се и застъпват Simple Smile
За юбилей повечето случаи събираме пари за подарък.
Тази година имахме много абитуриенти почерпихме, после и като ги приеха отново.

# 273
Да, смятам да оставя кутиите на масата с бонбони и да ги помоля да се почерпят. Не съм сигурна, че ще ми е удобно да обиколя. Истината е, че рождения ден е на 4я работен ден и ще ми е доста притеснено, не познавам привичките на колегите. Но ще се оставя на усета на момента.

# 274
  • Майничка
Според мен, не го афиширай на толкова ранен етап. Изчакай една година да видиш как процедират другите.

# 275
Ако сега постъпва на работа, явно някой скоро й е гледал документите и може и да е видял датата. Ще кажат после, че е стисната. Според мен кутия с бонбони или две, и една бележка - "благодаря ви, колеги, за милия прием. Моля, почерпете се за мое здраве, защото пораствам с една годинка" и това е.

# 276
  • София
Ако сега постъпва на работа, явно някой скоро й е гледал документите и може и да е видял датата. Ще кажат после, че е стисната. Според мен кутия с бонбони или две, и една бележка - "благодаря ви, колеги, за милия прием. Моля, почерпете се за мое здраве, защото пораствам с една годинка" и това е.

Ще кажеш, че постъпва на работа в пентагона. Не, че не е така, но като се замисли човек е смешно, когато колегите без личен живот почват да търсят сметка и драма на работно място. Grinning

# 277
Точно това ме притеснява, не ми е проблем черпенето, а неудобството от 100тина непознати човека, не съм фен на това да съм в светлината на прожекторите(извън работа). Но, ако пропусна съм почти сигурна, че ще се изкоментира.

# 278
Аз през първата ми година просто оставих бонбони и разни бисквитки в учителската стая. След това идваха колеги да ми честитят. Laughing Децата ми бяха подготвили изненада, аз също им бях приготвила почерпка. Но аз съм в начален етап. Децата ме питаха още в началото на годината и имахме календар с рождените дни, та и моят беше вписан там по тяхно желание.

През следващите години вече черпя индивидуално колегите, с които се видя сутринта и пак оставям в учителската стая почерпка. Лошото е, че съм преподавала вече на няколко випуска и на моя рожден ден се чувствам сякаш е празникът на училището. Всеки идва отнякъде да ми честити, носят се разни подаръци (а аз не съм фен честно казано), всички деца от класове на които съм преподавала, че и такива, на които не съм, също идват... Въобще, пълна лудница е, а предпочитам да не е така.

# 279
  • София
Албатрос, ако ти пука за мнението на останалите и коментарите, то се отказвай още сега.
Прави-струвай, перфектна да си, ако ще да си божество, то пак ще коментират. "Тая пък Афродита за к'ва се е взела тука". Виж по-предните страници как се изядоха за някаква тъпа грешка. Почвай да градиш дебелокожие. Grinning

# 280
Много добър съвет, благодаря! ❤

# 281
  • European Union
Аз не съм видяла някой изяден, но може тази страница да съм я пропуснала. Не ме дразнят правописните грешки във форума, все пак това е място за бг мами, не е задължително всички да са образовани и грамотни. Но учители да пишат с правописни грешки, е меко казано неприемливо.

За почерпката бих казала, че във всяко училище се процедира по различен начин. Много по-добър съвет ще даде някой колега, който работи там.

# 282
Май започвам да се радвам, че съм родена в разгара на лятото, когато почти всички почиват. Laughing

# 283
При нас винаги се черпи, едни повече, други- по-малко. Оставят се в учителската стая и всеки минава и си взима. Не съм чула да се обсъжда кой какво е донесъл. Аз нося бонбони, сладки, соленки и сокове. Събираме и пари за подаръци.

# 284
Най-омразното ми нещо. Да събираме пари за подаръци - да ме задължават да давам пари за подаръци за колеги, които дори не ме поздравяват... Angry
Нарочно спрях да черпя и за моя РД. Първите години черпех, после видях, че няма никакъв смисъл, понеже никой не го помни и се пита по сто пъти кой черпи и за какво и трябва да влизам в обяснителен режим сто пъти... Предпочитам никой да не знае кога съм родена или само определени колеги да почерпя, както и учениците.

Общи условия

Активация на акаунт